کد خبر: ۱۷۶۶۵
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۸

مراسم یادبود برای مردی که دغدغه‌اش شاهنامه بود

مراسم یادبود ابوالفضل خطیبی، شاهنامه‌شناس فقید هم‌زمان با زادروزش و روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در حال برگزاری است.
مراسم یادبود برای مردی که دغدغه‌اش شاهنامه بود

مراسم یادبود برای مردی که دغدغه‌اش شاهنامه بود

مخاطب۲۴ : این مراسم با همکاری انجمن سرو سایه‌فکن، انجمن دوستداران شاهنامه البرز و خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز دوشنبه - ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ - از ساعت ۱۷ در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی به‌صورت حضوری در حال برگزاری است.

حسن انوری (از اساتید بازنشستهٔ زبان و ادبیات فارسی) در ابتدای مراسم ضمن اشاره به رابطه خویشاوندی و دوستی نزدیک با ابوالفضل خطیبی، درباره جلسات مستمر با او درباره بررسی و مداقه‌های صورت‌گرفته در شاهنامه و مقالات مربوط با آن گفت: خطیبی درباره بسیاری از مشکلات و مسائل مبهم شاهنامه، شفافیت کاملی ایجاد کرده، مقالات بسیاری نوشته و آن را روشن کرده است.

وی ضمن صرف‌نظر از قرائت ابیات زن‌ستیزانه‌ای که اخیراً ادعا می‌شود منسوب به فردوسی و شاهنامه است، درباره تلاش ابوالفضل خطیبی برای اثبات سوء‌تفاهم و جعلی بودن آن، این‌چنین توضیح داد: ابیات زن‌ستیزانه‌ای که در شاهنامه‌های متاخر مکرراً منتشر می‌شود، تنها در یک نسخه از ۱۵ نسخه شاهنامه وجود دارد و در دیگر ۱۴ نسخه دیگر نیست ابوالفضل خطیبی در نهایت مشخص کرد که این ابیات از فردوسی نیست و مقاله‌ای نیز درباره این بیت‌های زن‌ستیزانه‌ی شاهنامه نیز نوشت.

 

این عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، درباره کلمات بحث‌برانگیز شاهنامه نیز شرح داد: خطیبی در پژوهش‌های خود توضیح داده است، تورانیان کلمه «سگ‌زی» را به رستم نسبت می‌داده‌اند. آن‌ها سگ را به سیستان برگردان می‌کرده‌اند و برای تحقیر رستم او را سگ‌زی می‌خوانده‌اند این در حالی است که ایرانیان هرگز این کلمه را به‌کار نمی‌برده‌اند.

او افزود: درباره کلمات کاوه و کاویانی نیز این گمانه از سوی یکی از محققان وجود داشته که به‌جای کاف باید از گاف استفاده کرد و آن را گاوه و گاویانی خواند. بعد‌ها خطیبی اثبات کرد در همه نسخه‌های شاهنامه کاوه درست بوده و گاوه اشتباه است.

حسن انوری در پایان و در عظمت شاهنامه و حکیم ابوالقاسم فردوسی این چنین گفت: بار‌ها از سوی محققان سراسر دنیا تاکید شده که شاهنامه فردوسی، ایلیادِ هومر، آثار شکسپیر و کمدی الهی دانته را باید از برترین آثار مکتوب جهان دانست.

همچنین فارسی را در کنار زبان‌های تاریخی همچون یونانی به حساب آورد.
این چهره سرشناس حوزه ادبیات، در پایان یک مثنوی از حسین مسرور (داستان‌نویس و شاعر معروف) که در سال ۱۳۱۳ خطاب به فردوسی سروده شده بود خواند:

کجا خفته‌ای ای بلندآفتاب
ز جا خیز بر فرق گرددن بتاب
تو در جام جمشید کردی شراب
تو بر تخت کاووشی بستی عقاب
تهمتن نمک‌خوار
اگر کاوه زاهن یکی توده بود
جهانش به سوهان خود
تو آب ابد دادی آن نام را
زدودی از او
به تو بازگردد نشان هنر

ژاله آموزگار، پژوهشگر فرهنگ و زبان‌های باستانی نیز در ادامه این نشست گفت: در شاهنامه فردوسی پهلوانان می‌میرند، اما پهلوانی نمی‌میرد. در روز یادمان فردوسی در چنین جمعی می‌توانم ادعا کنم هرکدام از ما به‌نوعی با پهلوانان شاهنامه دم‌خور بوده‌ایم. ولی در نهایت واقعیت مرگ را برای پهلوانان پذیرفته‌ایم و با فردوسی هم‌راستا شدیم که حتی آن‌ها نیز فناپذیرند. هر تولدی مرگی به دنیا دارد و در راستای آن، تصوراتی فراسویی وجود دارد که فره یا مانای پهلوانان تاثیرگذار، دست‌به‌دست جابه‌جا می‌شوند، ولی از بین نمی‌رود و در جایی که مناسب باشد، فره فرود می‌آید.

آموزگار توضیح داد: پهلوان ایرانی جان می‌دهد، اما مانای پهلوانی او به دیگری منتقل می‌شود. دنیای پررازورمز فرّه و فرّه‌داران بسیار شیرین است. این چنین جانشینی‌ها در شاهنامه بسیار دیده می‌شود. در دوره پایانی پیشدادی از دوران کیکاووس به بعد، شاهنامه بیش از آن‌که خدای‌نامه باشد، پهلوان‌نامه است. مرگ سیاوش، اسفندیار و سهراب را داریم و سپس رستم.

این عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی صحنه نبرد یازده رخ شاهنامه را از قوی‌ترین بخش‌های آن برشمرد و ضمن اشاره به ویژگی خاص فردوسی در نگارش شاهنامه، درباره آن توضیح داد: گویا فردوسی نقاش چیره‌دستی است که به صحنه جان بخشیده است. فردوسی به رشادت پهلوان‌های دشمن نیز می‌پردازد و همین موضوع خود یکی از ویژگی‌های شاهنامه است. همین نکته است که شاهنامه را شاهنامه می‌کند و فردوسی را فردوسی.

آموزگار عرصه حماسی شاهنامه را به عرصه فرهنگی امروز تشبیه کرد و درباره ابوالفضل خطیبی گفت: او نازنین‌مردی بود که بسیار زود ما را ترک کرد.

این استاد زبان و ادبیات، با انتقاد به وضع نامطلوب حوزه پژوهش در کشور، خطیبی را راه درست برشمرد و بیان کرد: در این بازار مکاره‌ی مقاله‌سازی، او راه درست را برگزید. او عشق به پژوهش را از راه درست از دست نداد. او هم‌پهلوانی بود در آوردگاهی دیگر. کعبه آمال ابوالفضل خطیبی، ایران و فرهنگ ایران بود.|ایسنا 

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
وزیر امور خارجه آلمان از برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد! وزیر امور خارجه آلمان از برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد!
وزیر امور خارجه آلمان ضمن نگرانی از برنامه هسته‌ای ایران، تصریح کرد که تمامی مسیر‌های مذاکرات برای حصول یک نتیجه مثبت، باز است.
جزییات جدید از فاجعه بندر شهید رجایی جزییات جدید از فاجعه بندر شهید رجایی
عباس مسجدی رییس سازمان پزشکی قانونی کشور به منظور بررسی نحوه پاسخگویی به پرونده حادثه انفجار بندر شهید رجایی، نظارت بر فرایند خدمت رسانی و قدردانی از همکاران پزشکی قانونی استان هرمزگان صبح امروز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه به شهر بندرعباس سفر کرد.
رییس جمهور عجله‌ای برای انتخاب وزیر اقتصاد ندارد سه ماه هم فرصت دارد! رییس جمهور عجله‌ای برای انتخاب وزیر اقتصاد ندارد سه ماه هم فرصت دارد!
معاون امور مجلس رئیس‌جمهور از به تعویق افتادن معرفی وزیر اقتصاد خبر داد.
بازوبند کاپیتانی به چه فردی سپرده می‌شود؟ بازوبند کاپیتانی به چه فردی سپرده می‌شود؟
ماجرایی که می‌تواند یک جنجال و حاشیه بزرگ را شکل دهد، به نظر می‌رسد در حال مدیریت مناسبی قرار دارد.
سامانه ملی ایران‌موزه رونمایی می‌شود سامانه ملی ایران‌موزه رونمایی می‌شود
مدیر کل موزه‌ها گفت: سامانه ملی «ایران موزه» با همکاری مشترک وزارت میراث‌فرهنگی راه‌اندازی شده و امکان بازدید دیجیتال از موزه‌ها و سایت‌موزه‌های منتخب کشور را برای عموم مردم فراهم می‌کند.
دیدار و گفت‌و‌گو عراقچی و بدر البوسعیدی در مسقط دیدار و گفت‌و‌گو عراقچی و بدر البوسعیدی در مسقط
وزیر امور خارجه کشورمان در بدو ورود به کشور عمان با وزیر امور خارجه این کشور دیدار و دیدگاه‌های کشورمان را در مورد مهمترین ابعاد این گفت‌و‌گو‌ها و مواضع اصولی و مبنایی ایران در این خصوص تبیین کرد.
برق ۵۰ اداره بزرگ و پرمصرف تهران قطع شد برق ۵۰ اداره بزرگ و پرمصرف تهران قطع شد
به دنبال هشدار‌های داده شده به دستگاه‌های اداری و عمومی، برق ۵۰ مشترک اداری بزرگ شهر تهران که اقدام به کاهش مصرف برق و قطع سامانه‌های سرمایشی بعد از ساعت اداری نکرده‌اند، قطع شد.
برگزیده
بازیگران خانم در تولدی لاکچری روی عرشه کشتی بازیگران خانم در تولدی لاکچری روی عرشه کشتی
حضور گروهی از بازیگران سینما و تلویزیون از جمله نسرین مقانلو، افسانه چهره‌آزاد و رابعه اسکویی در یک دورهمی باشکوه و تولد شبانه در عرشه کشتی، با انتشار ویدیویی در فضای مجازی توجه کاربران را به خود جلب کرد.
۵ سریال ژاپنی محبوب ایرانی‌ها ۵ سریال ژاپنی محبوب ایرانی‌ها
مخاطبان ایرانی سریال‌های ژاپنی را با «اوشین» به یاد می‌آورند. در عین حال در سال‌های اخیر آثار ژاپنی در همه دنیا به محبوبیت رسیده‌اند. در این مطلب نگاهی کوتاه به بهترین سریال‌های ژاپنی از نظر مخاطبان ایرانی در سال‌های اخیر داشته‌ایم.
محتوای غیراخلاقی روی بیلبوردها
اخیرا عکسی از یک بیلبور تبلیغاتی در سطح شهر تهران درمیان کاربران فضای مجازی بازنشر داده شده که نقد‌های زیادی را در پی داشت. بیلبورد‌ها با استفاده از کلمات غیراخلاقی و بولد کردن آن، از شباهت آن به کلمات متعارف دیگر یا نحوه قرار گرفتن در جمله استفاده می‌کنند تا نظر مخاطب را جلب کنند.
صفحه خبر بالای تصاویر