کد خبر: ۱۰۹۲۲
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۴

چرا مالیات هزینه نیست

پرداخت مالیات از دید یک فعال اقتصادی عامل کاهنده سود و به نوعی یک هزینه می¬باشد که باعث کاهش سود بنگاه اقتصادی می¬شود ولی ما در این نوشتار ثابت خواهیم کرد که مالیات هزینه نیست و یک سرمایه¬گذاری بلند مدت می¬باشد.
چرا مالیات هزینه نیست

مخاطب۲۴-یادداشت، چرا مالیات هزینه نیست - دکتر حسین یوسفی زاده فرد ،

چرا مالیات هزینه نیستدر طول تاریخ و از زمان پیدایش اولین حکومت‌های بشری در نکات مختلف جهان میتوان ردپای مالیات را دید. دولت‌های محلی و هر چند کوچک برای پوشش دادن هزینه­های خود و تأمین بودجه سالانه خود از مردم خراج یا همان مالیات را دریافت می­کردند.

طبق اسناد بدست آمده اولین سابقه مالیات ستانی مدون متعلق به مصر باستان می‌باشد که در حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح گرفته می­شد و در منابع تاریخی بسیاری از جمله کتاب مقدس یر این موضوع اشاره شده است.

در سال ۵۰۰ قبل از میلاد و در زمان داریوش اول در امپراتوری پارسی، یک سیستم مالیاتی منظم و قاعده‌مند برقرار بود. سیستم مالیات پارسی متناسب با هر ساتراپی (استان امروزی) تنظیم می‌شد هرکدام از ساتراپی­ها با توجه به بهره وری فرض شده آن ارزیابی می‌شدند و بعد  ساتراپ بود (استاندار امروزی) که مبلغ کافی را جمع آوری کرده و پس از کسر هزینه‌های خزانه خود، بقیه را به حکومت مرکزی و بودجه دولت مرکزی می­فرستاد.

با نگاهی به سایر حکومت­های گذشته نظیر سلسله بطلیموس، روم و چین باستان و سایر حکومت­ها به این نتیجه می­رسیم که در هر دوره­ای مالیات وضع می­شده و قسمت مهمی از بودجه دولت­ها را تشکیل می­داده است، ولی مالیات ستانی یک قشر مخالف و مقاوم در برابر خود دارد که این مخالفین در تمام طول تاریخ مالیات ستانی در برابر مالیات ایستادند و سعی نمودند تا جای ممکن مالیات پرداخت نکنند و این مخالفین کسانی نبودند جزء پرداخت کننده­های مالیات.

پرداخت کننده­های مالیات به این دلیل که درآمد خود را به سختی به دست می­آورند و بعد از بدست آوردن درآمد باید قسمتی از درآمد خود را به دولت پرداخت کنند و به نوعی یک شریک برای سود خود داشته باشند اصلا به این شراکت راضی نبوده و اوضاع وقتی سخت‌تر می­شود که این شریک (دولت) شریک زیان نیست و موقعی که فعال اقتصادی با زیان مواجه می­شود راضی به جبران زیان او از خزانه دولت نمی­شود  و در ثانی قعالین اقتصادی مالیات را به عنوان یک پول زور تلقی می­کنند که اگر دولت قویه قهریه نداشت (اختیارات حاصل از قانون) به هیچ عنوان راضی به پرداخت آن نیستند. تمام این بحث­ها و مقاومت مردم در پرداخت مالیات به دلیل عدم آشنائی مردم به تأثیرات مالیات در اقتصاد و سطح زندگی شهرواندان می­باشد و پرداخت کنندگان مالیات، مالیات را نوعی هزینه اضافی بر درآمد و کاهنده سود تلقی می­کنند و همیشه سعی در کاهش این هزینه می­نمایند و اگر مردم با تأثیرات مالیات آشنائی بیشتری داشته باشند و اثرات آنرا حس کنند قبول خواهند کرد که مالیات هزینه نیست و یک نوع سرمایه گذاری جهت داشتن زندگی بهتر می­باشد.

 


فرق هزینه با سرمایه­گذاری در این است که هزینه باعث کاهش سود و اتلاف وقت و انرژی می­شود و تمام فعالین اقتصادی سعی در کاهش هزینه­های خود دارند، ولی سرمایه­گذاری طی زمان باعث افزایش سود، افزایش رفاه و کمک به رونق اقتصادی می­شود ولذا باید ثابت کرد که مالیات یک نوع سرمایه­گذاری بوده و نه هزینه.

در این نوشتار به ارتباط مالیات با موضوعات مهم جامعه اشاره خواهیم داشت تا ثابت شود که پرداخت مالیات باعث رونق و افزایش سود می­گردد.

 الف: اقتصاد هر کشوربر اساس زیرساخت­ها و مدل اقتصادی آن  بر پایه درآمد‌های گوناگون استوار است در کشور‌هایی که ذخایر زیرزمینی و خدادادی مانند نفت و گاز و مواد معدنی  دارند، اقتصاد وابسته به خام فروشی  بزرگترین چالش آنهاست و هزینه‌های کشورشان را از فروش این ذخایر تامین می‌کنند که کامل وابسته به کشور‌های خارجی بوده و درآمد و هزینه این نوع کشور‌ها را کشور‌های خریدار مواد معدنی و نفتی تعین می­کنند که در این حالت کشور صادر کننده هیچ استقلال مالی نداشته و کاملا وابسته به قیمت و میزان خرید کشور‌های دیگر است، ولی با ایجاد یک سیستم مالیاتی منظم میتوان بودجه دولت را از مالیات تأمین نمود و کشور را به استقال مالی رسانده و در تنظیم بودجه کشور کاملا خودکفا عمل می­کند ولذا بحث مطرح شده یکی از دلایلی است که نشان می­دهد مالیات پرداخت شده هزینه نبوده و یک نوع سرمایه­گذاری  است جهت استقلال بودجه کشور از خام فروشی و صادرات مواد معدنی.

ب: همانطور که می­دانیم بر خلاف باور بسیاری که تصور می­کنند که دولت یک منبع تمام نشدنی پول دارد که هرچقدر خرج کند تمام نمی­شود بودجه و مقدار پولی که دولت در اختیار دارد تا در امورات مربوط به کشور هزبنه کند با محدودیت روبرو است و باید برای هزینه کرد مقدار محدود بودجه خود برنامه­ریزی کرده و اولویت بندی کند و در این اولویت بندی ممکن است بعضی از بخش­های مهم جامعه در رده پائین اولویت قرار بگیرند و درصد کمی از بودجه سالانه را برخود اختصاص بدهند. یکی از مهم­ترین بخش­های مهم جامعه بخش خدمات درمانی می­باشد که بخش هزینه بر و حساسی می­باشد که در صورت عدم تخصیص بودجه کافی با مشکلات بزرگی روبرو خواهد شد، ولی اگر نظام مالیاتی و پرداخت کنندگان مالیات به وظایف خود به خوبی عمل نمایند و با پرداخت مالیات  بودجه کافی برای دولت تأمین شود دولت­ها با خیالی آسوده می­توانند برنامه­های درمانی را اجرا کنند و جامعه را به سطح مطلوبی از سلامت رسانده و یک نظام درمان قابل قبولی را پایه ریزی کنند و لذا همانگونه که می­بینیم پرداخت مالیات هزینه نبوده و یک نوع کمک به دولت و سرمایه­گذاری جهت رسیدن به سطح مطلوبی از سلامت و طول عمر بسیار در میان افراد جامعه است.

ج: بخش آموزش در تمام سطوح چه در سطح ابتدائی چه در سطح دانشگاهی به دلیل گستردگی و درگیر نمودن افراد بسیاری از جامعه یکی از بخش­های پر هزینه جامعه می­باشد و از طرفی به دلیل اینکه بخش آموزش زیر ساخت­های توسعه­ای، اقتصادی و فرهنگی یک جامعه را می­سازد دارای حساسیت بسیاری می­باشد. بدون یک سیستم آموزشی پیشرفته و غنی نمی‌توان انتظار داشتن جامعه­ای پویا، علم پژوهش، سزنده، امیدوار به آینده و دارای قدرت رقابت در تمام جنبه با کشور‌های قدرتمند داشت. مستلزم داشتن سیستم آموزشی پیشرفته که امید را در جامعه زنده کند و افراد جامعه را به مقام انسانیت برساند برخورداری سیستم آموزشی از امکانات خوب، فضای مناسب، اساتید طراز اول و معلمینی دلسوز است که مستلزم داشتن همه این‌ها صرف بودجه و هزینه کافی از طرف دولت می­باشد، ولی همانطور که در بالا ذکر شد بودجه دولت محدود می­باشد ولذا باید منبعی برای افزایش درآمد دولت وجود داشته باشد تا هزینه­های مذکور برای سیستم آموزشی را تامین نماید و مالیات یکی و اصلی‌ترین روشهاست. مالیات دهندگان با پرداخت مالیات دولت را در تامین هزینه­های آموزش یاری کرده و بخش عمده­ای از بودجه آموزش را به دوش میگیرند و دولت بدون داشتن دغدغه بودجه با خیالی آسوده برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت آموزشی را پیاده سازی میکند ولذا باز به نکته می­رسیم که مالیات هزینه نیست  بلکه یک سرمایه­گذاری است در سیستم آموزش و پرورش جهت داشتن سیستم آموزشی پویا و به روز برای ساختن آینده­ای بهتر و روشن برای کشور.

حسین یوسفی زاده فرد

دکتری اقتصاد و پژوهشگر مالیاتی  

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
صدیقی در نماز جمعه این هفته چه سخنی برای گفتن داشت؟ صدیقی در نماز جمعه این هفته چه سخنی برای گفتن داشت؟
حجت‌الاسلام کاظم صدیقی خطیب جمعه تهران خطاب به عموم مردم تاکید کرد: باید واحد باشید و وحدت و انسجام را حفظ کنید و هر صدای تفرقه را صدای دشمن تلقی کنید.
شوخی آذری جهرمی با آرزویی که ربع پهلوی به گور خواهد برد شوخی آذری جهرمی با آرزویی که ربع پهلوی به گور خواهد برد
شوخی آذری جهرمی با آرزویی که ربع پهلوی به گور خواهد برد
پرونده کنکور‌های دو نوبته برای همیشه بسته شد پرونده کنکور‌های دو نوبته برای همیشه بسته شد
پرونده کنکور‌های دو نوبته بسته شد و از سال آینده کنکور یک نوبت برگزار می‌شود.
کدام داور و قاری قرآنی برنامه محفل در دولت پزشکیان پست گرفت؟ کدام داور و قاری قرآنی برنامه محفل در دولت پزشکیان پست گرفت؟
«حامد شاکرنژاد» قاری قرآن و داور مسابقات محفل، مشاور فرهنگی وزیر راه و شهرسازی شد.
دلیل تبریک باشگاه اینتر به طارمی چه بود؟ دلیل تبریک باشگاه اینتر به طارمی چه بود؟
باشگاه اینتر با انتشار پستی در شبکه‌های اجتماعی، تولد مهاجم ایرانی خود را تبریک گفت
ظریف از تنها تهدید اسراییل رونمایی کرد! ظریف از تنها تهدید اسراییل رونمایی کرد!
وزیر امور خارجه پیشین کشورمان در حساب ایکس خود نوشت: جنگ، ترور، خرابکاری، باج‌گیری. نشان می‌دهد که تنها «تهدید وجودی» برای اسرائیل، صلح است.
مدنی زاده عضو شورای عالی کار شد مدنی زاده عضو شورای عالی کار شد
معاون اول رئیس جمهور، مصوبه هیات وزیران مبنی بر عضویت سیدعلی مدنی زاده وزیر امور اقتصادی و دارایی به عنوان عضو شورای عالی کار را به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرد.
برگزیده
قیمت آپارتمان‌های کوچک و نقلی در پایتخت چقدر است؟ قیمت آپارتمان‌های کوچک و نقلی در پایتخت چقدر است؟
«قیمت پیشنهادی» فروش آپارتمان‌های کوچک متراژ و سالخورده زیر ۶۰ متر در پایتخت ۱۶ درصد کمتر از میانگین قیمت پیشنهادی آپارتمان‌های میان متراژ است.
سود بازرگانی واردات خودرو اعلام شد سود بازرگانی واردات خودرو اعلام شد
طبق تصویب‌نامهٔ هیئت وزیران سود بازرگانی خودرو‌های وارداتی (بنزینی، برقی و هیبریدی) در سامانهٔ جامع تجارت تا پایان ۱۴۰۴ کاهش می‌یابد.
توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی آغاز شد توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی آغاز شد
وزارت جهاد کشاورزی از توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی برای تنظیم بازار در فروشگاه‌های زنجیره‌ای خبر داد.
صفحه خبر بالای تصاویر