کد خبر: ۱۰۹۲۲
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۴

چرا مالیات هزینه نیست

پرداخت مالیات از دید یک فعال اقتصادی عامل کاهنده سود و به نوعی یک هزینه می¬باشد که باعث کاهش سود بنگاه اقتصادی می¬شود ولی ما در این نوشتار ثابت خواهیم کرد که مالیات هزینه نیست و یک سرمایه¬گذاری بلند مدت می¬باشد.
چرا مالیات هزینه نیست

مخاطب۲۴-یادداشت، چرا مالیات هزینه نیست - دکتر حسین یوسفی زاده فرد ،

چرا مالیات هزینه نیستدر طول تاریخ و از زمان پیدایش اولین حکومت‌های بشری در نکات مختلف جهان میتوان ردپای مالیات را دید. دولت‌های محلی و هر چند کوچک برای پوشش دادن هزینه­های خود و تأمین بودجه سالانه خود از مردم خراج یا همان مالیات را دریافت می­کردند.

طبق اسناد بدست آمده اولین سابقه مالیات ستانی مدون متعلق به مصر باستان می‌باشد که در حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح گرفته می­شد و در منابع تاریخی بسیاری از جمله کتاب مقدس یر این موضوع اشاره شده است.

در سال ۵۰۰ قبل از میلاد و در زمان داریوش اول در امپراتوری پارسی، یک سیستم مالیاتی منظم و قاعده‌مند برقرار بود. سیستم مالیات پارسی متناسب با هر ساتراپی (استان امروزی) تنظیم می‌شد هرکدام از ساتراپی­ها با توجه به بهره وری فرض شده آن ارزیابی می‌شدند و بعد  ساتراپ بود (استاندار امروزی) که مبلغ کافی را جمع آوری کرده و پس از کسر هزینه‌های خزانه خود، بقیه را به حکومت مرکزی و بودجه دولت مرکزی می­فرستاد.

با نگاهی به سایر حکومت­های گذشته نظیر سلسله بطلیموس، روم و چین باستان و سایر حکومت­ها به این نتیجه می­رسیم که در هر دوره­ای مالیات وضع می­شده و قسمت مهمی از بودجه دولت­ها را تشکیل می­داده است، ولی مالیات ستانی یک قشر مخالف و مقاوم در برابر خود دارد که این مخالفین در تمام طول تاریخ مالیات ستانی در برابر مالیات ایستادند و سعی نمودند تا جای ممکن مالیات پرداخت نکنند و این مخالفین کسانی نبودند جزء پرداخت کننده­های مالیات.

پرداخت کننده­های مالیات به این دلیل که درآمد خود را به سختی به دست می­آورند و بعد از بدست آوردن درآمد باید قسمتی از درآمد خود را به دولت پرداخت کنند و به نوعی یک شریک برای سود خود داشته باشند اصلا به این شراکت راضی نبوده و اوضاع وقتی سخت‌تر می­شود که این شریک (دولت) شریک زیان نیست و موقعی که فعال اقتصادی با زیان مواجه می­شود راضی به جبران زیان او از خزانه دولت نمی­شود  و در ثانی قعالین اقتصادی مالیات را به عنوان یک پول زور تلقی می­کنند که اگر دولت قویه قهریه نداشت (اختیارات حاصل از قانون) به هیچ عنوان راضی به پرداخت آن نیستند. تمام این بحث­ها و مقاومت مردم در پرداخت مالیات به دلیل عدم آشنائی مردم به تأثیرات مالیات در اقتصاد و سطح زندگی شهرواندان می­باشد و پرداخت کنندگان مالیات، مالیات را نوعی هزینه اضافی بر درآمد و کاهنده سود تلقی می­کنند و همیشه سعی در کاهش این هزینه می­نمایند و اگر مردم با تأثیرات مالیات آشنائی بیشتری داشته باشند و اثرات آنرا حس کنند قبول خواهند کرد که مالیات هزینه نیست و یک نوع سرمایه گذاری جهت داشتن زندگی بهتر می­باشد.

 


فرق هزینه با سرمایه­گذاری در این است که هزینه باعث کاهش سود و اتلاف وقت و انرژی می­شود و تمام فعالین اقتصادی سعی در کاهش هزینه­های خود دارند، ولی سرمایه­گذاری طی زمان باعث افزایش سود، افزایش رفاه و کمک به رونق اقتصادی می­شود ولذا باید ثابت کرد که مالیات یک نوع سرمایه­گذاری بوده و نه هزینه.

در این نوشتار به ارتباط مالیات با موضوعات مهم جامعه اشاره خواهیم داشت تا ثابت شود که پرداخت مالیات باعث رونق و افزایش سود می­گردد.

 الف: اقتصاد هر کشوربر اساس زیرساخت­ها و مدل اقتصادی آن  بر پایه درآمد‌های گوناگون استوار است در کشور‌هایی که ذخایر زیرزمینی و خدادادی مانند نفت و گاز و مواد معدنی  دارند، اقتصاد وابسته به خام فروشی  بزرگترین چالش آنهاست و هزینه‌های کشورشان را از فروش این ذخایر تامین می‌کنند که کامل وابسته به کشور‌های خارجی بوده و درآمد و هزینه این نوع کشور‌ها را کشور‌های خریدار مواد معدنی و نفتی تعین می­کنند که در این حالت کشور صادر کننده هیچ استقلال مالی نداشته و کاملا وابسته به قیمت و میزان خرید کشور‌های دیگر است، ولی با ایجاد یک سیستم مالیاتی منظم میتوان بودجه دولت را از مالیات تأمین نمود و کشور را به استقال مالی رسانده و در تنظیم بودجه کشور کاملا خودکفا عمل می­کند ولذا بحث مطرح شده یکی از دلایلی است که نشان می­دهد مالیات پرداخت شده هزینه نبوده و یک نوع سرمایه­گذاری  است جهت استقلال بودجه کشور از خام فروشی و صادرات مواد معدنی.

ب: همانطور که می­دانیم بر خلاف باور بسیاری که تصور می­کنند که دولت یک منبع تمام نشدنی پول دارد که هرچقدر خرج کند تمام نمی­شود بودجه و مقدار پولی که دولت در اختیار دارد تا در امورات مربوط به کشور هزبنه کند با محدودیت روبرو است و باید برای هزینه کرد مقدار محدود بودجه خود برنامه­ریزی کرده و اولویت بندی کند و در این اولویت بندی ممکن است بعضی از بخش­های مهم جامعه در رده پائین اولویت قرار بگیرند و درصد کمی از بودجه سالانه را برخود اختصاص بدهند. یکی از مهم­ترین بخش­های مهم جامعه بخش خدمات درمانی می­باشد که بخش هزینه بر و حساسی می­باشد که در صورت عدم تخصیص بودجه کافی با مشکلات بزرگی روبرو خواهد شد، ولی اگر نظام مالیاتی و پرداخت کنندگان مالیات به وظایف خود به خوبی عمل نمایند و با پرداخت مالیات  بودجه کافی برای دولت تأمین شود دولت­ها با خیالی آسوده می­توانند برنامه­های درمانی را اجرا کنند و جامعه را به سطح مطلوبی از سلامت رسانده و یک نظام درمان قابل قبولی را پایه ریزی کنند و لذا همانگونه که می­بینیم پرداخت مالیات هزینه نبوده و یک نوع کمک به دولت و سرمایه­گذاری جهت رسیدن به سطح مطلوبی از سلامت و طول عمر بسیار در میان افراد جامعه است.

ج: بخش آموزش در تمام سطوح چه در سطح ابتدائی چه در سطح دانشگاهی به دلیل گستردگی و درگیر نمودن افراد بسیاری از جامعه یکی از بخش­های پر هزینه جامعه می­باشد و از طرفی به دلیل اینکه بخش آموزش زیر ساخت­های توسعه­ای، اقتصادی و فرهنگی یک جامعه را می­سازد دارای حساسیت بسیاری می­باشد. بدون یک سیستم آموزشی پیشرفته و غنی نمی‌توان انتظار داشتن جامعه­ای پویا، علم پژوهش، سزنده، امیدوار به آینده و دارای قدرت رقابت در تمام جنبه با کشور‌های قدرتمند داشت. مستلزم داشتن سیستم آموزشی پیشرفته که امید را در جامعه زنده کند و افراد جامعه را به مقام انسانیت برساند برخورداری سیستم آموزشی از امکانات خوب، فضای مناسب، اساتید طراز اول و معلمینی دلسوز است که مستلزم داشتن همه این‌ها صرف بودجه و هزینه کافی از طرف دولت می­باشد، ولی همانطور که در بالا ذکر شد بودجه دولت محدود می­باشد ولذا باید منبعی برای افزایش درآمد دولت وجود داشته باشد تا هزینه­های مذکور برای سیستم آموزشی را تامین نماید و مالیات یکی و اصلی‌ترین روشهاست. مالیات دهندگان با پرداخت مالیات دولت را در تامین هزینه­های آموزش یاری کرده و بخش عمده­ای از بودجه آموزش را به دوش میگیرند و دولت بدون داشتن دغدغه بودجه با خیالی آسوده برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت آموزشی را پیاده سازی میکند ولذا باز به نکته می­رسیم که مالیات هزینه نیست  بلکه یک سرمایه­گذاری است در سیستم آموزش و پرورش جهت داشتن سیستم آموزشی پویا و به روز برای ساختن آینده­ای بهتر و روشن برای کشور.

حسین یوسفی زاده فرد

دکتری اقتصاد و پژوهشگر مالیاتی  

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
فیلم تاپ گان و شبیه سازی حمله به فوردو فیلم تاپ گان و شبیه سازی حمله به فوردو
فیلم Top Gun: Maverick سال ۲۰۲۲ به نمایش درآمد و با استقبال گسترده‌ای در گیشه مواجه شد. فیلمی که نه فقط به خاطر جلوه‌های بصری یا بازگشت تام کروز، بلکه به دلیل شباهت حیرت‌انگیز مأموریت خیالی او به حمله آمریکا علیه تأسیسات هسته‌ای فردو، مورد توجه است.
بازگشایی سفارت سوئیس در تهران بازگشایی سفارت سوئیس در تهران
سفیر سوئیس نیز به تهران بازگشته است.
حضور پزشکیان در عزاداری ظهر عاشورای تبریز حضور پزشکیان در عزاداری ظهر عاشورای تبریز
رئیس جمهور در مراسم عزاداری عاشورا در میدان تبریز شرکت کرد.
نیویورک‌تایمز: خشم فزاینده مردم جهان از رژیم صهیونیستی نیویورک‌تایمز: خشم فزاینده مردم جهان از رژیم صهیونیستی
نشریه آمریکایی با اشاره به تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه چندین کشور منطقه از جمله ایران نوشت: «اسرائیل در منطقه منزوی‌تر و منفورتر از قبل شده است.»
همه چیز در مورد جنگنده رادار گریز J۳۵ همه چیز در مورد جنگنده رادار گریز J۳۵
تصویر تازه‌ای که اخیراً از جنگنده رادار گریز J-۳۵ چین منتشرشده، واضح‌ترین نمای فعلی ما از جنگنده نسل جدید دریابرد Shenyang J-۳۵ است، این تصویر بخشی از موج تازه‌ای از عکس‌هایی است که برخی از پیشرفته‌ترین هواگردهای نظامی چین را با جزئیات بی‌سابقه‌ای نشان می‌دهند
پیام خداحافظی کارتال برای هواداران پرسپولیس چه بود؟ پیام خداحافظی کارتال برای هواداران پرسپولیس چه بود؟
سرمربی ترکیه‌ای پیشین پرسپولیس با انتشار پیامی از هواداران این تیم خداحافظی کرد.
ایلان ماسک و تأسیس حزب سوم در آمریکا ایلان ماسک و تأسیس حزب سوم در آمریکا
«ایلان ماسک» میلیاردر آمریکایی و مدیرعامل شرکت‌های تسلا و اسپیس‌ایکس، روز شنبه (۱۴ تیرماه) اعلام کرد که پس از اختلاف شدید با «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور ایالات متحده، تصمیم به تأسیس یک حزب سیاسی جدید گرفته است؛ اقدامی که به‌نظر می‌رسد پاسخی به تصویب قانون «زیبا و بزرگ» دولت ترامپ باشد.
برگزیده
قوانین مهاجرتی به سبک بابک زنجانی! قوانین مهاجرتی به سبک بابک زنجانی!
بابک زنجانی برای مدیریت اتباع غیر مجاز پیشنهاد داد: به جای اخراج، سالانه ۱۰ هزار دلار بگیرید و مجوز اقامت بدهید!
قطع اینترنت ایران و کسادی بازار بیت‌کوین قطع اینترنت ایران و کسادی بازار بیت‌کوین
معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر گفت: برآورد‌ها نشان می‌دهد که فعالیت ماینر‌های غیرمجاز، سالانه بیش از ۲ میلیارد دلار زیان اقتصادی برای کشور به همراه دارد.
بلیت هواپیمای فیک، چالش جدید مسافران! بلیت هواپیمای فیک، چالش جدید مسافران!
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری به مسافران نسبت به خرید بلیت فیک در این ایام هشدار داد و گفت: اسامی تمام فروشندگان مجاز بلیت هواپیما در سایت سازمان هواپیمایی درج شده است و مردم تنها از این فهرست بلیت خریداری کنند.
صفحه خبر بالای تصاویر