مخاطب ۲۴- مهرداد صداقت - کمتر از سه هفته به دوره هفتم مذاکرات وین باقی نمانده است. مذاکراتی که حاشیههای زیادی را به جا گذاشته است. این دور از مذاکرات، اولین مذاکرات رسمی دولت سیزدهم بشمار میآید. مذاکراتی که ظاهراَ تیم جدید شش مذاکره قبلی را قبول ندارد و تمایل دارد از اول صورت بگیرد. «علی بیگدلی» تحلیلگر مسائل امریکا براین باور است: «برداشتن تحریمها در اختیار بایدن نیست با توجه به اینکه اخیرا سطح محبوبیت بایدن پایین آمده و خیلی از سناتورهای دموکرات حتی با آن مشکل پیدا کردهاند.»
«علی بیگدلی» تحلیلگر مسائل امریکا در گفت وگو با «مخاطب ۲۴» درباره سه شرط ایران برای مذاکرات هسته ای گفت: «به نظر میآید آشفتگی در تصمیم گیریهای ایران وجود دارد که یک مقداری اروپا را نیز گرفتار این سرگردانی کرده است. انتظار اول ایران که باید آمریکا بپذیرد که اشتباه کرده عملا این کار دارد صورت میگیرد. یعنی وقتی بایدن آمد در کاخ سفید جزو اولین اظهارنظراتش این بود که گفت ما مذاکرات هستهای را با ایران ادامه میدهیم پس معلوم میشود که سیاست ترامپ را قبول نداشته و آن فشار حداکثری را نپذیرفته و اعلام آمادگی برای شروع مذاکرات کرد که نشان دهنده پشیمانی از آنچه که در دوره ترامپ اتفاق افتاده است، بیان میشود. بنابراین، این به طور ضمنی مطرح شده است.»
وی ادامه داد: «مساله دوم، آمریکا باید از تمام تحریمها بگذرد و به هیچ وجه من الوجوه این کار امکان پذیر نیست. اصلا در اختیار بایدن نیست با توجه به این که اخیرا سطح محبوبیت بایدن پایین آمده و خیلی از سناتورهای دموکرات حتی با آن مشکل پیدا کرده اند و امکان این که بتواند همه تحریمها را بردارد به هیچ وجه من الوجوهی این مقدور نیست برای این که اکثریت تحریمها به تصویب کنگره رسیده و به صورت قانون درآمده و فقط کنگره میتواند تحریمها را نقض کند که خیلی بعید به نظر میآید.»
بیشتر بخوانید: دیدگاه ایران و عربستان نسبت به مقاومت، مذاکرات را سخت میکند
این تحلیلگر بر این باور است: «با توجه به شرایطی ضد ایرانی که در آمریکا مخصوصا سنای آمریکا دیده میشود همچنین نشست مشترک لابیهای یهودی با سناتورهای یهودی کنگره مقداری بعید به نظر میرسد که کنگره دست به لغو تحریمها بزند. مساله سوم، رئیس جمهور آمریکا تضمین بدهد که رئیس جمهور بعدی این کار را لغو نمیکند این هم امکان ناپذیر است یعنی هر رئیس جمهوری طبق قانون اساسی از یک اختیاراتی به نام پروانه اجرایی برخوردار است و به راحتی میتواند امکانات رییس جمهوری قبلی را نقض کند.»
بیگدلی افزود: «بنابراین، آمریکا نمیتواند تضمین بدهد که رئیس جمهور بعدی این را لغو نمیکند از طرف دیگر ایران هم باید تعهد بدهد که به تعهداتش عمل خواهد کرد. بنابراین، به نظر نمیرسد که این انتظارات ایران برآورده شود. سفری که آقای باقری کنی به پاریس و هم آلمان انجام داده و در روزهای آینده قطعا به انگلستان خواهد رفت نشان دهنده این است که ایران تمایل دارد با توجه به اینکه شرایط اقتصادی در مملکت ما هر روز مشکلتر میشود و حلقههای امنیتی در منطقه ما هر روز تنگتر میشود همچنین با حوادثی که در عراق در قفقاز اتفاق افتاد همین طور با مانورهای ائتلافی که اسرائیل الان در منطقه انجام میدهد و مشکلاتی که ما الان در افغانستان داریم متاسفانه چارچوبهای مرزی ما در یک حلقه ضد امنیتی هر روز بر ما تنگتر میشود.»
بیشتر بخوانید: پیش شرط مذاکره ایران و آمریکا از نگاه محمد صدر
این تحلیل گر تصریح کرد: «بنابراین، ایران راهی ندارد جز این که مذاکره کند و مشکل اش را با آمریکا و اتحادیه اروپا حل کند، چون جایی دیگر برای ما باقی نمانده است. ایران باید دو کار انجام دهد یکی سطح انتظارات اش را کاهش بدهد بدون قید و شرط وارد مذاکره شود و دوم این که ایران هم طبق خواسته آمریکا باید تعهد بدهد که به تعهدات برجامی اش عمل کند. مسئله سوم، ایران میتواند تقاضا کند که تحریمهای زیر برجام باید برداشته شود و این حق ایران است. طبق قراردادی که امضا شده این حق متعلق به ایران است.»
بیگدلی با اشاره به صحبتهای مذاکره کننده ارشد در خصوص این که، قرار نیست تا ابد میز مذاکرات در وین برقرار باشد اظهار کرد: «به این دلیل است که آمریکاییها و اروپاییها گفته اند ما این ۶ جلسهای که در وین گذرانده ایم به یک نتایجی رسیدیم. بنابراین، برنمی گردیم که از نقطه شروع مذاکرات آغاز کنیم و این کار را نپذیرفتند. ایران میخواهد مذاکراتی که آقای عراقچی انجام داده را نادیده بگیرند و وارد یک دوره جدیدی از مذاکرات شوند. ایران باید تن به مذاکرات مرحله هفتم بدهد و همان مذاکرات ۶ جلسه گذشته را قبول کند و ادامه بدهد.»