مخاطب24:سه تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اثر مصوبه جدید وزارت نفت بر خروج 3 هزار میلیارد تومان نقدینگی حقیقی ها در گفت و گو با دنیای اقتصاد ضمن انتظار برای ورود جدیتر دولت و مجلس جهت حمایت از بورس، رشد تدریجی شاخص را با توجه به روند دلار پیش بینی کردند.
ابراهیم سماوی: در روزهای معاملاتی انتهایی دی ماه ارزش معاملات متاثر از بازارهای رقیب افزایش و شاخص رشد داشت اما این رشد هفته قبل بر اثر دستورالعمل جدید نرخ خوراک و فرآوردههای اصلی پالایشگاهها بین یک تا 5 درصد تعدیل منفی داد. از سوی دیگر در روزهای گذشته وزیر اقتصاد خبر داد ایران از ذیل بند 7 FATF خارج شد. البته این موضوع بهصورت مستقیم اثر خاصی بر مبادلات ندارد اما ریسک شهرت ایران کاهش پیدا می کند.
همچنان در روزهای آینده باید منتظر تحرکات در بازارهای رقیب بود. با توجه به اینکه شاخص هنوز محدوده 2.1 میلیون واحد را از دست نداده، جای خوش بینی باقیمانده و نشان میدهد تحلیلگران به این محدوده واکنش نشان میدهند.
حسن حسیننیا: بازار سرمایه در هفته اخیر کار را با فشار عرضهها شروع کرد که بیشتر به واسطه ریسک سیستماتیک تنشهای منطقه و دستورالعمل جدید نرخگذاری محصولات پالایشی بود. انتظار میرفت با گسترش تنشهای نظامی بهصورت نسبی حمایتهایی از سوی دولت برای بازار سرمایه صورت گیرد اما چنین اقداماتی را هنوز رخ نداده و باعث بغرنجشدن جریان و ترس بیشتر سهامداران شده است.
در چنین شرایطی دستورالعمل جدید که عملا دستبردن در سود شرکتها است به عامل ترس سنگین بدل شد. جالب اینکه در فرآیند تصمیمگیری وزارت اقتصاد که دائما از لزوم پیشبینیپذیرشدن اقتصاد صحبت میکنند، حضور دارد و انتظار میرفت این مسئله مورد توجه باشد. شرکتهای بورسی عملا مورد بازرسی دولت قرار گرفته و هر شرکتی که سوددهی دارد بهعنوان قلکی برای تامین کسریبودجه دولت تبدیل میشود و این باعث شد هفته اخیر نیز خروج 3 هزار میلیارد تومان نقدینگی اشخاص حقیقی صورت گیرد.
این موضوع برای بازار سرمایه تبعات سنگینی خواهد داشت و قطعا دولت و صنعت نیز در صورت تداوم خروج نقدینگی از تولید و شرکتهای تولیدی با معضلی بزرگتر در آینده روبرو خواهند بود. شاخص کل در هفته گذشته حمایت 2.15 میلیون واحدی را از دست داد. حمایت بعدی در محدوده 2.1 میلیون واحد است که البته مستحکمتر محسوب میشود و امید می رود از دست نرود. انتظار برای ورود جدیتر دولت و مجلس جهت حمایت از بازار سهام وجود دارد.
برزو حقشناس: در هفته اخیر چند مولفه با هم بورس را تحتتاثیر قرار دادند. یکی از این اتفاقات درگیریهای منطقهای بود. در دنیا ناآرامی و تنش در سیاست خارجی روی بورس اثر میگذارد و ایران هم مستثنا نیست اما مولفه بعدی نامه پالایشیها بود. دولت در انتهای دی ماه مصوبه داده کل سود آنها را تحتتاثیر قرار میدهد اگرچه رقم درشت نیست اما به هر صورت بورس را تحتتاثیر قرار داده و میترساند و این طبیعی است.
دستاندازی دولت به سود شرکتها و سهامداران از حد گذشته و خستهکننده شده است. از طرفی روند دلار و سکه و بازارهای رقیب طبیعی است. وقتی فشار فروش در بورس بالا میرود، سرمایه خارج شده به سمت بازارهای رقیب میرود. بهرغم دستاندازیهای دولت و ... اگر ریسکهای سیستماتیک تشدید نشود با توجه به روند دلار، بازار سرمایه نیز با تاخیر زمانی این رشد را در پیش خواهد گرفت.