کد خبر: ۱۰۹۲۲
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۴
پرداخت مالیات از دید یک فعال اقتصادی عامل کاهنده سود و به نوعی یک هزینه می¬باشد که باعث کاهش سود بنگاه اقتصادی می¬شود ولی ما در این نوشتار ثابت خواهیم کرد که مالیات هزینه نیست و یک سرمایه¬گذاری بلند مدت می¬باشد.

مخاطب۲۴-یادداشت، چرا مالیات هزینه نیست - دکتر حسین یوسفی زاده فرد ،

چرا مالیات هزینه نیستدر طول تاریخ و از زمان پیدایش اولین حکومت‌های بشری در نکات مختلف جهان میتوان ردپای مالیات را دید. دولت‌های محلی و هر چند کوچک برای پوشش دادن هزینه­های خود و تأمین بودجه سالانه خود از مردم خراج یا همان مالیات را دریافت می­کردند.

طبق اسناد بدست آمده اولین سابقه مالیات ستانی مدون متعلق به مصر باستان می‌باشد که در حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح گرفته می­شد و در منابع تاریخی بسیاری از جمله کتاب مقدس یر این موضوع اشاره شده است.

در سال ۵۰۰ قبل از میلاد و در زمان داریوش اول در امپراتوری پارسی، یک سیستم مالیاتی منظم و قاعده‌مند برقرار بود. سیستم مالیات پارسی متناسب با هر ساتراپی (استان امروزی) تنظیم می‌شد هرکدام از ساتراپی­ها با توجه به بهره وری فرض شده آن ارزیابی می‌شدند و بعد  ساتراپ بود (استاندار امروزی) که مبلغ کافی را جمع آوری کرده و پس از کسر هزینه‌های خزانه خود، بقیه را به حکومت مرکزی و بودجه دولت مرکزی می­فرستاد.

با نگاهی به سایر حکومت­های گذشته نظیر سلسله بطلیموس، روم و چین باستان و سایر حکومت­ها به این نتیجه می­رسیم که در هر دوره­ای مالیات وضع می­شده و قسمت مهمی از بودجه دولت­ها را تشکیل می­داده است، ولی مالیات ستانی یک قشر مخالف و مقاوم در برابر خود دارد که این مخالفین در تمام طول تاریخ مالیات ستانی در برابر مالیات ایستادند و سعی نمودند تا جای ممکن مالیات پرداخت نکنند و این مخالفین کسانی نبودند جزء پرداخت کننده­های مالیات.

پرداخت کننده­های مالیات به این دلیل که درآمد خود را به سختی به دست می­آورند و بعد از بدست آوردن درآمد باید قسمتی از درآمد خود را به دولت پرداخت کنند و به نوعی یک شریک برای سود خود داشته باشند اصلا به این شراکت راضی نبوده و اوضاع وقتی سخت‌تر می­شود که این شریک (دولت) شریک زیان نیست و موقعی که فعال اقتصادی با زیان مواجه می­شود راضی به جبران زیان او از خزانه دولت نمی­شود  و در ثانی قعالین اقتصادی مالیات را به عنوان یک پول زور تلقی می­کنند که اگر دولت قویه قهریه نداشت (اختیارات حاصل از قانون) به هیچ عنوان راضی به پرداخت آن نیستند. تمام این بحث­ها و مقاومت مردم در پرداخت مالیات به دلیل عدم آشنائی مردم به تأثیرات مالیات در اقتصاد و سطح زندگی شهرواندان می­باشد و پرداخت کنندگان مالیات، مالیات را نوعی هزینه اضافی بر درآمد و کاهنده سود تلقی می­کنند و همیشه سعی در کاهش این هزینه می­نمایند و اگر مردم با تأثیرات مالیات آشنائی بیشتری داشته باشند و اثرات آنرا حس کنند قبول خواهند کرد که مالیات هزینه نیست و یک نوع سرمایه گذاری جهت داشتن زندگی بهتر می­باشد.

 


فرق هزینه با سرمایه­گذاری در این است که هزینه باعث کاهش سود و اتلاف وقت و انرژی می­شود و تمام فعالین اقتصادی سعی در کاهش هزینه­های خود دارند، ولی سرمایه­گذاری طی زمان باعث افزایش سود، افزایش رفاه و کمک به رونق اقتصادی می­شود ولذا باید ثابت کرد که مالیات یک نوع سرمایه­گذاری بوده و نه هزینه.

در این نوشتار به ارتباط مالیات با موضوعات مهم جامعه اشاره خواهیم داشت تا ثابت شود که پرداخت مالیات باعث رونق و افزایش سود می­گردد.

 الف: اقتصاد هر کشوربر اساس زیرساخت­ها و مدل اقتصادی آن  بر پایه درآمد‌های گوناگون استوار است در کشور‌هایی که ذخایر زیرزمینی و خدادادی مانند نفت و گاز و مواد معدنی  دارند، اقتصاد وابسته به خام فروشی  بزرگترین چالش آنهاست و هزینه‌های کشورشان را از فروش این ذخایر تامین می‌کنند که کامل وابسته به کشور‌های خارجی بوده و درآمد و هزینه این نوع کشور‌ها را کشور‌های خریدار مواد معدنی و نفتی تعین می­کنند که در این حالت کشور صادر کننده هیچ استقلال مالی نداشته و کاملا وابسته به قیمت و میزان خرید کشور‌های دیگر است، ولی با ایجاد یک سیستم مالیاتی منظم میتوان بودجه دولت را از مالیات تأمین نمود و کشور را به استقال مالی رسانده و در تنظیم بودجه کشور کاملا خودکفا عمل می­کند ولذا بحث مطرح شده یکی از دلایلی است که نشان می­دهد مالیات پرداخت شده هزینه نبوده و یک نوع سرمایه­گذاری  است جهت استقلال بودجه کشور از خام فروشی و صادرات مواد معدنی.

ب: همانطور که می­دانیم بر خلاف باور بسیاری که تصور می­کنند که دولت یک منبع تمام نشدنی پول دارد که هرچقدر خرج کند تمام نمی­شود بودجه و مقدار پولی که دولت در اختیار دارد تا در امورات مربوط به کشور هزبنه کند با محدودیت روبرو است و باید برای هزینه کرد مقدار محدود بودجه خود برنامه­ریزی کرده و اولویت بندی کند و در این اولویت بندی ممکن است بعضی از بخش­های مهم جامعه در رده پائین اولویت قرار بگیرند و درصد کمی از بودجه سالانه را برخود اختصاص بدهند. یکی از مهم­ترین بخش­های مهم جامعه بخش خدمات درمانی می­باشد که بخش هزینه بر و حساسی می­باشد که در صورت عدم تخصیص بودجه کافی با مشکلات بزرگی روبرو خواهد شد، ولی اگر نظام مالیاتی و پرداخت کنندگان مالیات به وظایف خود به خوبی عمل نمایند و با پرداخت مالیات  بودجه کافی برای دولت تأمین شود دولت­ها با خیالی آسوده می­توانند برنامه­های درمانی را اجرا کنند و جامعه را به سطح مطلوبی از سلامت رسانده و یک نظام درمان قابل قبولی را پایه ریزی کنند و لذا همانگونه که می­بینیم پرداخت مالیات هزینه نبوده و یک نوع کمک به دولت و سرمایه­گذاری جهت رسیدن به سطح مطلوبی از سلامت و طول عمر بسیار در میان افراد جامعه است.

ج: بخش آموزش در تمام سطوح چه در سطح ابتدائی چه در سطح دانشگاهی به دلیل گستردگی و درگیر نمودن افراد بسیاری از جامعه یکی از بخش­های پر هزینه جامعه می­باشد و از طرفی به دلیل اینکه بخش آموزش زیر ساخت­های توسعه­ای، اقتصادی و فرهنگی یک جامعه را می­سازد دارای حساسیت بسیاری می­باشد. بدون یک سیستم آموزشی پیشرفته و غنی نمی‌توان انتظار داشتن جامعه­ای پویا، علم پژوهش، سزنده، امیدوار به آینده و دارای قدرت رقابت در تمام جنبه با کشور‌های قدرتمند داشت. مستلزم داشتن سیستم آموزشی پیشرفته که امید را در جامعه زنده کند و افراد جامعه را به مقام انسانیت برساند برخورداری سیستم آموزشی از امکانات خوب، فضای مناسب، اساتید طراز اول و معلمینی دلسوز است که مستلزم داشتن همه این‌ها صرف بودجه و هزینه کافی از طرف دولت می­باشد، ولی همانطور که در بالا ذکر شد بودجه دولت محدود می­باشد ولذا باید منبعی برای افزایش درآمد دولت وجود داشته باشد تا هزینه­های مذکور برای سیستم آموزشی را تامین نماید و مالیات یکی و اصلی‌ترین روشهاست. مالیات دهندگان با پرداخت مالیات دولت را در تامین هزینه­های آموزش یاری کرده و بخش عمده­ای از بودجه آموزش را به دوش میگیرند و دولت بدون داشتن دغدغه بودجه با خیالی آسوده برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت آموزشی را پیاده سازی میکند ولذا باز به نکته می­رسیم که مالیات هزینه نیست  بلکه یک سرمایه­گذاری است در سیستم آموزش و پرورش جهت داشتن سیستم آموزشی پویا و به روز برای ساختن آینده­ای بهتر و روشن برای کشور.

حسین یوسفی زاده فرد

دکتری اقتصاد و پژوهشگر مالیاتی  

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
آموزش گرفتن خروجی و بکاپ از انواع اطلاعات تلگرام title
در صورتی که نیاز به گرفتن خروجی و بکاپ از اطلاعات خود در تلگرام دارید، در ادامه می‌توانید آموزش استخراج داده‌های Telegram را مشاهده کنید.
آشنایی به شکل بلایند دیت یعنی چی؟ title
‌نمی‌توان بلایند دیت را پدیده‌ای بیگانه و مغایر با فرهنگ ایرانی دانست خصوصا که می‌تواند یکی از راه‌های آشنایی افراد برای روابط عاطفی و ازدواج در نظر گرفته شود. به تازگی هم برنامه‌ای که اصطلاحا نسخه اسلامی بلایند دیت است ساخته شده، هر چند ساخت ورژن اسلامی بلایند دیت انتقادات زیادی را بین کاربران برانگیخته است.
وکس صورت در دوران قاعدگی ضرر دارد؟ title
خدمات زیبایی مثل مانیکور، پدیکور، اپیلاسیون و… به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره‌ تبدیل شده‌اند.
تفاوت قاضی ایستاده و قاضی نشسته چیست؟ title
در یک تقسیم‌بندی کلی قضات به دو عنوان قاضی ایستاده و قاضی نشسته تقسیم می‌شود. قاضی ایستاده به دادیار، دادستان و بازپرس، گفته می‌شود و قاضی نشسته به قاضی صدور حکم گفته می‌شود.
پلمپ قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران بخاطر حجاب! title
پیتزا "داوود" قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران به دلیل عدم رعایت حجاب پلمب شد
بعد از ۱۸ سال نمی‌دانم ناصر عبداللهی را کشته‌اند یا نه؟ title
«ناصر را زده بودند، اما این‌که چه کسی این‌کار را کرد من هیچ‌وقت نفهمیدم»؛ این‌ها گفته‌های فاطمه فهیمی، همسر ناصر عبداللهی است. پس از ۱۸ سال، او در مصاحبه خود روایتی جدید از مرگ پرابهام خواننده مشهور دارد. کسی که به گفته خودش در تمام این سال‌ها متهم به قتل همسرش بوده، اما قانون به او اجازه نداده تا او را پیگیری قضایی کند. این پرونده عبداللهی بدون پیگیری پدر و پسران عبداللهی مختومه اعلام شد و هرگز عاملان مرگش شناخته و مجازات نشدند.
سرعت اینترنت در ایران چطوره؟ title
با وجود گزارش جدید اسپیدتست در ماه مارس ۲۰۲۴ که حاکی از بهبود وضعیت سرعت اینترنت ایران است، جایگاه ایران در رده‌بندی کلی نسبت به دیگر کشور‌ها افت داشته است.
برگزیده
لیلاز: اسرائیل می‌خواهد ما را وارد یک درگیری بزرگ کند title
سعیدلیلاز، اقتصاددان: بدون شک، نتانیاهو (نه اسراییل) از رویارویی که با ایران خواهد داشت، منافعی برداشت می‌کند، اما منافع کلان ایران این است که وارد این دام و این بازی نشود، چراکه ایران به هر حال قدرت‌نمایی خود را انجام داده است. شاه‌کلید حرف من این است، ما در صحنه خاورمیانه برد ژئوپلیتیک داشته‌ایم، نباید این برد ژئوپلیتیک را با یک باخت تاکتیکی تعویض کنیم. این خواسته مهم اسراییل است که برد ژئوپلیتیک ایران را با یک باخت تاکتیکی عوض کند. ایران نباید تن به این اشتباه دهد و تن هم نخواهد داد
توصیه مهم رهبر انقلاب به ارتش جمهوری اسلامی ایران title
حضرت آیت الله خامنه‌ای فرمودند: جا دارد که امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران را «حزب‌الله» بنامیم. هر چه می‌توانید، در این خطِّ حزب‌اللّهی جلو بروید.
رئیسی: وعده صادق هیمنه شکست‌ناپذیری اسرائیل را فرو ریخت title
رئیس‌جمهور گفت: بعد طوفان الاقصی، وعده صادق هیمنه اسرائیل را فرو ریخت و ثابت کرد قدرت آن‌ها تارعنکبوتی است.
رئیسی: ایستادگی یمن معادلات را به‌نفع غزه رقم خواهد زد title
رئیس‌جمهور با اشاره به ابتکارات دلاورانه مجاهدان یمنی در جهت توقف نسل‌کشی ملت فلسطین تصریح کرد: ایستادگی و مقاومت ملت قهرمان یمن کنار ملت فلسطین قطعاً در بازدارندگی جنایات رژیم صهیونیستی مؤثر است و معادلات را به‌نفع مردم مظلوم غزه رقم خواهد زد.
گزارش ارتش رژیم صهیونیستی از جزئیات حمله ایران title
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی گفت: ایران شب گذشته بیش از ۳۰۰ موشک بالستیک و پهپاد و موشک کروز شلیک کرد.
سقوط بازار‌های مالی جهان پس از پاسخ ایران به تجاوزات رژیم صهیونیستی title
پاسخ گسترده موشکی و پهپادی ایران به اقدامات تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی، بازار‌های مالی دیجیتال را دچار نوسان شدید کرده است.