مخاطب ۲۴- وزرای خارجه فرانسه، انگلیس و آلمان به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در اقدامی همسو با آمریکا و رژیم صهیونیستی، بار دیگر با زبان تهدید با جمهوری اسلامی ایران سخن گفتند. این در حالی است که این کشورها سالهاست از اجرای تعهدات خود در چارچوب برجام سر باز زدهاند و اکنون در موضع طلبکار ظاهر شدهاند.
به گزارش رویترز، وزرای خارجه سه کشور اروپایی موسوم به تروئیکای اروپا، در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه ایران عباس عراقچی، خواستار ازسرگیری فوری مذاکرات هستهای شدند و تهدید کردند که در صورت عدم تحقق آنچه «پیشرفت ملموس» خواندهاند، تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل را مجدداً بازمیگردانند. در گزارش رویترز اشارهای به اینکه منظور از «پیشرفت ملموس» دقیقا چیست، نشده است.
یک منبع دیپلماتیک فرانسوی پس از این تماس تلفنی به رویترز گفت: «وزرای خارجه در این تماس از ایران خواستند که بیدرنگ روند دیپلماتیک برای دستیابی به یک توافق هستهای قابل راستیآزمایی و پایدار را از سر بگیرد».
این تهدید در حالی مطرح میشود که اروپاییها نهتنها به تعهدات خود در برجام عمل نکردند، بلکه در سالهای گذشته بهطور ضمنی در کارزار فشار حداکثری دولت آمریکا علیه ملت ایران شریک بودند. اکنون نیز در حالی که هیچ نشانهای از اراده واقعی برای توافق عادلانه دیده نمیشود، از زبان تهدید برای تحمیل خواستههای خود استفاده میکنند؛ اقدامی که بیشتر به تلاش برای تسلیم ایران شبیه است تا رسیدن به توافقی متوازن و پایدار.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، امکان فعالسازی سازوکار موسوم به «ماشه» تنها برای اعضای مشارکتکننده در برجام فراهم است، در حالی که کشورهای اروپایی با نقض مستمر تعهدات خود، عملاً از این توافق خارج شدهاند. با این حال، آنها اکنون بدون ارائه هیچ ضمانتی برای اجرای تعهداتشان، از ایران میخواهند بهطور یکجانبه وارد روندی شود که جز امتیازدهی یکطرفه، ثمری برای ملت ایران نخواهد داشت.
در همین حال، مقامات جمهوری اسلامی ایران تأکید کردهاند که هرگز از برنامه صلحآمیز هستهای و از جمله غنیسازی اورانیوم عقبنشینی نخواهند کرد و هرگونه مذاکرهای تنها در صورت وجود اراده واقعی برای توافق عادلانه و بدون پیششرط، ممکن خواهد بود.
ایران همچنین اعلام کرده که از موضع ضعف وارد مذاکره نخواهد شد و زیر بار تهدید و فشار نخواهد رفت، چرا که تجربه نشان داده است سیاستهای خصمانه و اقدامات یکجانبه، هیچگاه به نتیجه مطلوب برای طرفهای غربی نخواهد انجامید.