کد خبر: ۳۱۶۷۰
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۴۰۲ - ۰۸:۴۶
علی رضا رجایی، رایزن فرهنگی پیشین ایران در افغانستان:

تقویت طالبان در افغانستان به نفع ایران نیست

ایران باید سیاست‌های مهاجر پذیری روشنی داشته باشد تا بتواند از ظرفیت مهاجران افغان استفاده کند و تهدیدات را دفع نماید.
تقویت طالبان در افغانستان به نفع ایران نیست

مخاطب 24- فائزه صدر: در طول تاریخ ایران همواره مقصد گروه‌های مهاجر افغانستانی بوده است. از سده ۱۹ میلادی و هم زمان با ناآرامی‌های داخلی، ده‌ها هزار نفر از مردم افغانستان به سمت ایران روانه شدند. با روی کار آمدن طالب‌های پشتون، حمله آمریکا به افغانستان و پس از بازگشت مجدد طالبان به قدرت؛ هزاران افغانی راهی ایران شدند. حضور اتباع افغانستانی‌ در ایران با وجود سبقه تاریخی‌اش همواره موضوعی بحث برانگیز بوده و هست. در ماه‌های اخیر به دنبال برخی تنش‌های دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و گروه طالبان، دامنه تنش‌ها به عرصه جامعه و شهروندان رسید و مسئله حضور افغانستانی‌ها در ایران بار دیگر توسط گروه‌های موافق و مخالف مطرح شد. به دنبال قتل یک جوان ایرانی به دست یک تبعه افغانستان، اعتراضات شهروندان میبد یزد بالا گرفت و درگیری‌هایی بین معترضین و مهاجرین افغان گزارش شد. مخاطب 24 در رابطه با این موضوع با علیرضا رجایی، رایزن فرهنگی پیشین ایران در افغانستان به گفت‌وگو نشسته که در ادامه می‌خوانید:

پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان در کابل در فواصل زمانی مختلف شاهد تنش‌هایی بین ایران و افغانستان بودیم که هر بار با واکنش‌هایی در جامعه همراه بود. منشا این تنش چیست؟ آیا می‌توان نوع مواجهه ایران با طالبان را عامل این چالش‌ها دانست؟
پس از تقدیم کردن افغانستان به طالبان، و حضور مجدد این گروه در قدر، کشور‌های همسایه با افغانستان از جمله ایران، علی رغم احساس نگرانی از سمت طالبان، سیاست نزدیکی با این گروه نظامی و ایدئولوژیک را در پیش گرفتند، به این امید که طالبان به سازگاری و همکاری تشویق شود. هر نوع پذیرش طالبان و امتیاز دادن به این گروه از سوی همسایگانش را باید از این منظر بررسی و تحلیل کرد.
اگرچه نوع خروج آمریکایی‌ها از افغانستان هیچ معنی جز تقدیم کردن این کشور به طالبان ندارد، اما رهبران طالبان مدعی هستند که با آمریکا جنگیده اند و بزرگترین ابرقدرت نظامی جهان را از افغانستان بیرون کرده اند. نحوه خروج آمریکا از افغانستان به نیرو‌های طالبان اعتماد به نفس کاذبی داده است. رفتار‌های نامناسبی که از طالبان دیده می‌شود از تبعات غروری است که با خروج آمریکا از افغانستان کسب کرده اند.
دوسال پس از سلطه طالبان بر افغانستان، تقریبا بر همگان ثابت شد که ادعای دشمنی آمریکا و طالبان، فریبی بیش نبود. آمریکا با طالبان توافق کرده بود که قدرت سیاسی را در پایان آگوست ۲۰۲۱ به طالبان واگذار کند. برنامه ریزی آمریکایی‌ها طوری انجام شد که نیرو‌های طالبان بابت تحویل گرفتن امکانات، قدرت و سرزمین افغانستان پر از باد کبر باشند. غروری که برای همسایگان افغانستان از جمله ایران گران تمام می‌شود.

در تنش‌های میان جامعه ایرانیان و مهاجرین افغان، آیا می‌توان از توطئه غرب برای درگیر کردن دو کشور همسایه صحبت کرد؟ در چالش‌های موجود ردی از مداخله دیگر قدرت‌ها وجود دارد؟
از ابتدا مشخص بود که آمریکا از پس معامله با طالبان بر سر افغانستان، چه اهدافی را دنبال می‌کند، اما شادی زودگذر از خبر جعلی شکست آمریکا اجازه نمی‌داد برخی متوجه نقشه‌ای باشند که آمریکا برای منطقه کشیده و این بار بدون حضور فیزیکی و به وسیله طالبان اهداف اش را دنبال می‌کند.
در حقیقت امروز طالبان به عنوان نیروی نظامی نیابتی با ماموریتی در افغانستان مستقر است و در ساده انگارانه‌ترین نگاه، تحقق منافع غرب در منطقه را دنبال می‌کند.
مشکلات اخیر طالبان با ایران، چالش‌هایی که به دنبال آن در داخل نسبت به مهاجرین افغان ایجاد می‌شود و جهت دهی به این مسائل در میان افکار عمومی و در شبکه‌های مجازی، پروژه‌ای برنامه ریزی شده برای افزایش تنش میان ایران و همسایه شرقی است.
تفکر طالبان برای افغانستان و منطقه خطرناک است همانطور که می‌بینیم پدر معنوی این گروه یعنی پاکستان امروز با استقرار مجدد طالبان در قدرت، امنیت و یکپارچگی خود را در معرض تهدید می‌بیند. طالبان به ظاهر مذهب را محور قرار داده، اما پشتون‌ها بیش از هر چیزی به قومیت خود متکی هستند. پشتون‌ها به تعصب، یکدندگی و تند خویی مشهورند اگر این ویژگی‌ها را در کنار ایدئولوژی گروه طالبان بگذاریم باید گفت دیگر کشور‌های منطقه نیز از تهدید طالبان در امان نخواهند بود. تقویت پایه‌های طالبان در افغانستان به هیچ وجه به نفع ایران نیست.

مناسب‌ترین سیاست برای مواجهه با مهاجرین افغانی در ایران چیست؟ آیا برخورد ایران با مهاجرین افغانی قابل قبول است؟
ایران در طول ۲۰ سال حضور آمریکا در افغانستان، بدون حمایت جوامع بین المللی، بار آوارگان و مهاجران افغانی را بر دوش کشید. چنانچه امروز شهر‌های مختلفی در کشورمان میزبان رقم رسمی ۵ میلیون نفر و رقم غیر رسمی ۷ تا ۸ میلیون نفر مهاجر افغان هستند.
اضافه شدن این جمعیت به هر کشوری در دنیا پیامد‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و امنیتی را به دنبال دارد. اقتصاد ایران در حالی که سال‌ها زیر فشار تحریم‌های ظالمانه آمریکا قرار دارد، برای میلیون‌ها افغانی جویای کار اشتغال ایجاد کرده، ولی بازار کار دیگر توانایی جذب نیروی کار افغان را ندارد. جوانان ایران امروز مشکل اشتغال دارند و اندک فرصت‌های موجود توسط مهاجران افغان اشغال شده است.
ضمن اینکه باید تبعات امنیتی حضور این جمعیت بزرگ را در نظر داشت. یقینا بین جمعیت مهاجر افغانستانی، افرادی با گرایش‌های افراطی و یا نفراتی از اعضای گروه‌های تروریستی وجود دارد که در پوشش مهاجر و آواره وارد خاک ایران شده اند.
باید در نظر داشت که بخش‌هایی با هدایت جریانات تکفیری در داخل کشور فعالیت می‌کنند و می‌توانند در آینده عناصری تنش آفرین باشند.
هر دو مسئله مهم اقتصاد و امنیت باید در میزبانی و مهمان نوازی از آوارگان و مهاجران افغان مورد توجه قرار بگیرد. با بیشتر شدن فشار طالبان بر جامعه افغانستان و سخت شدن زندگی و معیشت مردمان آن کشور، آوارگان بیشتری به سمت ایران حرکت خواهند کرد. ایران باید سیاست‌های مهاجر پذیری شفاف و روشنی داشته باشد تا بتواند از این ظرفیت استفاده کند و خطرات و تهدیدات را دفع نماید.
با توجه به وضعیت پیش آمده و تحریکاتی که با موضوع مهاجران افغانی افکار عمومی را در داخل هدف قرار داده و طرح تنش زایی دنبال می‌شود، وزارت کشور مسئولیت دارد توزیع مهاجران افغان در شهر‌های کشور را مدیریت کند.

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
همکاری بانک‌ها با مردم برای گذر از روز‌های سخت! همکاری بانک‌ها با مردم برای گذر از روز‌های سخت!
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی توضیحاتی درباره جزئیات جلسه اعضای کمیسیون متبوعش با وزیر اقتصاد و معاون وی ارائه کرد.
حمله به پایگاه آمریکا در شمال شرق سوریه حمله به پایگاه آمریکا در شمال شرق سوریه
نیرو‌های آمریکایی مستقر در پایگاه قصرک، در شمال غربی حسکه، صبح امروز مستقیماً هدف گلوله خمپاره‌ای قرار گرفتند که از منبعی ناشناس شلیک شد
استفاده اسرائیل از بمب ممنوعه به یک قهوه‌خانه استفاده اسرائیل از بمب ممنوعه به یک قهوه‌خانه
تحقیقات گاردین نشان می‌دهد که ارتش اشغالگر اسرائیل از بمب ممنوعه در حمله به یک قهوه‌خانه در غرب غزه استفاده کرده است.
دبیرکل حزب الله: هرگز سلاحمان را تسلیم دشمن نمی‌کنیم دبیرکل حزب الله: هرگز سلاحمان را تسلیم دشمن نمی‌کنیم
دبیر کل حزب‌الله با بیان اینکه اسرائیل به عنوان یک غده سرطانی خطری راهبردی برای کل جهان است و باید مقابل آن ایستاد، تاکید کرد این رژیم حق دخالت در امور لبنان را ندارد و ما هرگز سلاح خود را تسلیم دشمن صهیونیستی نمی‌کنیم.
ممنوعیت ترخیص برنج لغو شد ممنوعیت ترخیص برنج لغو شد
معاون اول رئیس‌جمهور تصویب‌نامه هیات وزیران در خصوص لغو ممنوعیت ترخیص برنج در ایام برداشت را ابلاغ کرد.
مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟ مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟
جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل نه‌تنها تحولات ژئوپلیتیکی و امنیتی گسترده‌ای در پی داشت، بلکه روند روزمره و اقتصاد کشور و مردم را به صورت جدی به خطر انداخت.
هدیه بانک مرکزی به بورس! هدیه بانک مرکزی به بورس!
نظام بانکی سرانجام برای نجات بورس وارد عمل شد؛ خبر بسته حمایتی ۶۰ همتی از سوی بانک مرکزی در شرایطی منتشر شد که چهار روز متوالی صف‌های فروش سنگین، معاملات را قفل کرده بود. با وجود گشایش قفل‌ها، بورس تهران روز چهارشنبه بزرگ‌ترین خروج سرمایه حقیقی تاریخ خود را تجربه کرد و ۱۳همت پول از گردونه دادوستد‌ها خارج شد. در همین روز، ارزش معاملات به بیش از ۲۷همت رسید؛
برگزیده
پیام سید محمد خاتمی در آستانه عاشورا پیام سید محمد خاتمی در آستانه عاشورا
نعمت این همدلی و هم نوایی و همبستگی را باید شکر نهاد و ضرورت آن، اکنون بیش و پیش از همه بردوش حکومت است که هوشمندانه در روند کم کردن آلام و نگرانی‌های مردم و جلب رضایت نخبگان و تمام ملت و شنیدن صدای آنان، گام‌های پر شتاب‌تر و استوارتر بردارد.
اختلال اینترنت ناشی از حملات خارجی است اختلال اینترنت ناشی از حملات خارجی است
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: براساس گزارش مراجع ذی‌ربط، اختلالات اخیر در اینترنت، ناشی از حملات خارجی است که مراجع امنیتی و اطلاعاتی با حساسیت کامل در حال بررسی آن هستند.
ایران خودرو چقدر حقوق می‌دهد؟ ایران خودرو چقدر حقوق می‌دهد؟
صورت مالی ایران‌خودرو به عنوان بزرگ‌ترین خودروساز ایران نشان می‌دهد که این شرکت با رشد ۴۰ درصدی هزینه‌های سربار در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ مواجه شده است.
صفحه خبر بالای تصاویر