کد خبر: ۲۶۶۲
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۴
اخبار، با نزدیک شدن به دومین سالگرد همه‌گیری کرونا می‌تواند روند بهتری داشته باشد. ظهور یک سویه جدید کووید –۱۹ با نام اومیکرون موجی از فروش را در بازار‌های مالی ایجاد کرده و ظاهرا نگرانی از این است که سویه جدید و بسیار قابل انتقال ویروس می‌تواند روند بهبود اقتصادی در سراسر جهان را به تاخیر بیندازد.

نقش آمریکا و چین بر اقتصاد جهانی هک شده است: این دو کشور با هم ۴۰درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را بر اساس نرخ ارز بازار در دست دارند. با این حال این دو غول اقتصادی تمایل دارند تا اقتصاد‌های دیگر را به روش‌های متفاوتی تحت تاثیر قرار دهند. برای بسیاری از اقتصاد‌های در حال ظهور، رشد قوی اقتصادی در آمریکا یک شمشیر دو لبه است. با توجه به نقش مهم دلار و اوراق قرضه خزانه‌داری در سیستم مالی جهانی، تاثیر انبساطی مخارج خانوار‌های آمریکایی، اغلب تحت الشعاع سیاست‌های پولی قرار می‌گیرد. سیاست‌های پولی سختگیرانه‌تر آمریکا اغلب با کاهش اشتهای ریسک پذیری جهانی همراه است. جریان سرمایه به سمت بازار‌های نوظهور رو به کاهش است. تقویت دلار، جریان‌های تجاری را به دلیل نقش چاپ دلار در صورتحساب تجاری کاهش می‌دهد.

سایه‌های تردید بر بهبود اقتصادی

تاثیر چین بر جهان، اما سرراست‌تر است. این کشور، با اختلاف زیادی بزرگترین مصرف کننده آلومینیوم، زغال سنگ، پنبه و دانه سویا و وارد کننده عمده کالا‌های مختلف است. زمانی که مشکلی برای چین ایجاد می‌شود، صادرکنندگان در سراسر جهان درد آن را احساس می‌کنند.

سال آینده نخستین باری نخواهد بود که اقتصاد‌ها مجبور می‌شوند در مسیر‌های پیش بینی نشده بین این دو خطر حرکت کنند. در اواسط دهه ۲۰۱۰، بازار‌های نوظهور آسیب پذیر با تقویت شاخص دلار تحت فشار قرار گرفتند، چرا که فدرال رزرو از حمایت پولی ارائه شده در طول بحران مالی جهانی عقب نشینی کرد؛ در حالی که یک دور بد مدیریت شده آزادسازی بازار‌های مالی و انقباض اعتبار باعث رکود در چین شد. رشد بازار‌های نوظهور به استثنای چین، از ۵.۳ درصد در سال ۲۰۱۱ تنها به ۳.۲ درصد در سال ۲۰۱۵ رسید.

فشار این بار می‌تواند دردناک‌تر باشد. در دهه ۲۰۱۰، یک بهبود ضعیف و تورم سرسختانه پایین، فدرال رزرو را مجبور به کند کردن سیاست‌ها کرد. بیش از دو سال و نیم از اعلام فدرال رزرو مبنی بر کاهش خرید دارایی‌ها تا نخستین افزایش در نرخ سیاستی‌اش گذشت. اما این بار، ۱۲ ماه پس از اعلام فدرال رزرو مبنی بر شروع کاهش خرید دارایی‌ها در ماه نوامبر، احتمالا شامل توقف کامل خرید اوراق قرضه و طبق قیمت‌گذاری بازار، حداقل دو افزایش نرخ بهره خواهد بود.

به نظر می‌رسد چین امروز در مقایسه با نیم دهه قبل در معرض خطر بیشتری برای فرود سخت قرار دارد. دولت با باز کردن شیر‌های اعتبارات به رشد ضعیف پاسخ داد و به بزرگ شدن مجدد حباب مسکن کمک کرد. از همان زمان بازار املاک بیش از حد گسترش یافته و بار بدهی خانوار‌ها و شرکت‌ها هم افزایش یافته است. مقامات اقتصادی اکنون هشدار‌های منظم و شومی در رابطه با تعدیل پیش رو ارائه می‌دهند. اگرچه صندوق بین‌المللی پول همچنان پیش بینی می‌کند که چین در سال ۲۰۲۲ رشد اقتصادی ۵.۶ درصدی خواهد داشت، اما نکته آن است که به استثنای سال ۲۰۲۰، این پایین‌ترین نرخ رشد اقتصادی از سال ۱۹۹۰ خواهد بود.

اهمیت چین برای اقتصاد جهانی از دهه ۲۰۱۰ افزایش یافته و جهان را در برابر شوک‌های اقتصادی این کشور آسیب پذیر کرده است. بار بدهی‌ها در طول همه‌گیری کرونا افزایش یافت؛ ادامه گسترش کووید – ۱۹ احتمالا تقاضا‌های بیشتری را متوجه دولت‌ها خواهد کرد. تحلیل دوره‌های گذشته سیاست‌های انقباضی فدرال رزرو نشان می‌دهد که افزایش نرخ‌های بهره ناشی از تقاضای قوی آمریکا برای اقتصاد‌های نوظهور با پایه‌های مستحکم اقتصاد کلان سودمند است، اما برای اقتصاد‌های شکننده‌تر می‌تواند بی‌ثبات کننده باشد.

اکونومیست برای ارزیابی این مساله که کدام کشور‌ها با بیشترین فشار ناشی از سیاست‌های پولی سخت‌گیرانه‌تر آمریکا مواجه هستند، داده‌های چند متغیر کلیدی اقتصاد کلان را برای شصت اقتصاد بزرگ، اعم از ثروتمند و در حال توسعه جمع آوری کرده است. کسری بزرگ حساب‌های جاری، سطوح بالای بدهی (و به ویژه بدهی‌های کوتاه مدت به خارجی‌ها)، تورم شایع و ذخایر ارزی ناکافی، همگی مشکلاتی را برای اقتصاد‌هایی ایجاد می‌کنند که با جریان‌های بی ثبات سرمایه ناشی از سیاست‌های پولی سختگیرانه‌تر آمریکا مواجه هستند.

از ترکیب عملکرد کشور‌ها در مورد این شاخص‌ها، «شاخص آسیب پذیری» ایجاد می‌شود که در آن امتیاز‌های بالاتر به معنی شکنندگی بیشتر است. فشار از قبل در برخی از مناطق وجود دارد. آرژانتین که در صدر این فهرست قرار دارد، با تورم بالای ۵۰ درصد و بحران اقتصادی در حال تعمیق مواجه است. شرایط بنیادی ترکیه کمی بهتر به نظر می‌رسد، اما مصائب اقتصاد این کشور با سرسختی دولت برای کاهش نرخ بهره در مواجهه با افزایش قیمت‌ها شدیدتر می‌شود. لیر در سال ۲۰۲۱ تقریبا ۴۰ درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده و قدرت خرید دستمزد‌ها و حقوق بازنشستگی ترک‌ها را کاهش داده است.

بدهی‌های بالا در برخی کشور‌های ثروتمند آن‌ها را در بالای لیست قرار داده است. بازار‌ها معمولا فضا را برای کشور‌های ثروتمند گسترش می‌دهند، اما اگر شرایط مالی جهانی به شکل قابل توجهی سخت‌تر شود، رهبران اروپایی ممکن است نیاز به انجام کار‌های بیشتری برای متقاعد کردن بازیگران این صحنه به این موضوع داشته باشند که یونان اجازه دچار شدن به مشکلات جدی را نخواهد داشت. در میان اقتصاد‌های بزرگ در حال ظهور، برزیل بیش از سایرین آسیب پذیر به نظر می‌رسد.

رتبه بندی همان ۶۰ اقتصاد بر اساس صادرات آن‌ها به چین، به عنوان سهمی از تولید ناخالص داخلی آنها، شاخصی از آسیب پذیری را نسبت به سرزمین اصلی به دست می‌دهد. بسیاری از بزرگترین صادرکنندگان به چین از جمله سنگاپور و کره جنوبی، حلقه‌های مهم در زنجیره تامین تولید هستند. تا زمانی که آمریکایی‌ها به خرید ادامه می‌دهند، این صادرکنندگان مشکلی از بابت کندشدن اقتصاد چین نخواهند داشت. رشد ضعیف چین می‌تواند به استرالیا که منابع زیادی به چین صادر می‌کند و آلمان که شرکت‌های تجهیزات صنعتی آن به شدت به مشتریان چینی وابسته هستند، ضربه بزند. اما کشور‌های فقیرتر صادر کننده کامودیتی‌ها در معرض خطر بیشتری قرار دارند که به تغذیه جمعیت چین و تامین رونق ساختمانی آن کمک کرده‌اند.

این معیار قرار گرفتن در معرض چین را (همانطور که در نمودار می‌بینیم) می‌توان با معیار آسیب پذیری در برابر تشدید سیاست‌های پولی آمریکا مقایسه کرد. سرنوشت برخی از کشور‌ها بیشتر به یکی از این غول‌های اقتصادی وابسته است تا دیگری. به نظر می‌رسد، سایر کشور‌ها از جمله برزیل و شیلی، به احتمال زیاد از یک ضربه مضاعف رنج می‌برند. علیرغم سطوح بدهی و تورم فزاینده، قیمت‌های بالای کالایی به برزیل این امکان را داده که تقریبا اعتماد سرمایه‌گذاران را حفظ کند. کاهش رشد اقتصاد چین می‌تواند برزیل را از این مزیت محروم کند و منجر به سقوط ارز و حتی تورم بالاتر و امکان بحران اقتصادی شود.

اگر سیاست‌های پولی انقباضی آمریکا، رکود چین را تشدید کند ممکن است شرایط بدتر هم بشود. اگرچه انبوه ذخایر ارزی، یک ضربه گیر برای چین ایجاد می‌کند، این کشور طی دو سال گذشته نیز جریان مالی زیادی دریافت کرده که ارزش یوان را افزایش داده است. مطالبات بانک‌های جهانی از چین از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ نزدیک به ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش یافت و به حدود یک تریلیون دلار رسید. کاهش ناگهانی این جریان مالی می‌تواند منجر به کاهش شدید ارزش پول شود که بی شباهت به آنچه در اواسط دهه ۲۰۱۰ بازار‌ها را بی ثبات کرد، نیست.

ظهور سویه اومیکرون عدم اطمینان جدیدی را اضافه می‌کند. هنوز اطلاعات کمی در مورد آسیب اقتصادی که این سویه ممکن است وارد کند وجود دارد. با افت بازار‌های سهام در روز ۲۶ نوامبر، سرمایه‌گذاران انتظارات خود را از سرعت افزایش نرخ‌های بهره آمریکا در سال آینده کاهش دادند. اما این مساله ممکن است مهلت چندانی برای اقتصاد‌های ضعیف ایجاد نکند. با افزایش اشتیاق به ایمنی، بسیاری از ارز‌ها در برابر دلار سقوط کردند. این مساله در صورتی که تداوم داشته باشد، بی شباهت به اثرات پولی پایدار آمریکا نیست. اگر اومیکرون، باعث کاهش تجارت و رشد اقتصادی شود، گسترش آن فشار‌ها بر روی اقتصاد‌های آسیب پذیر را افزایش خواهد داد. قایقرانی در این شرایط هموار نخواهد بود.

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
آخرین خبر از وضعیت ترانه علیدوستی از زبان وکیلش title
وکیل ترانه علیدوستی از آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی نوشت.
دومین اختلال روانی درمیان ایرانیان چیست؟ title
بیماری افسردگی به تنهایی دومین رتبه را در بار بیماری‌های بعد از بیماری‌های اسکلتی عضلانی در کشور دارد و وقتی بار بیماری افسردگی با اختلالات اضطرابی که در رتبه ششم بار بیماری‌های کشور است، جمع شود؛ این دو بیماری در مجموع بار بیماری‌های روانی را در کشور به خود اختصاص می‌دهند که این موضوع نیاز به یک تمرکز ویژه دارد.
شب اول قبرِ کسانی که دفن نمی‌شوند چگونه است؟ title
آیا افرادی که بعد از چند روز از فوت شدنشان دفن می‌شوند و یا اصلا دفن نمی‌شوند و مثلا در دریا رها می‌شوند و یا شکار حیوانات درنده می‌شوند هم شب اول قبر را خواهند داشت؟
زهره حمیدی: بعد از ابتلا به سرطان انسان دیگری شدم title
زهره حمیدی با اشاره به وضعیت سلامتی خود بعد از ابتلا به سرطان بیان کرد که این روز‌ها حال خوبی دارد و چند جلسه شیمی درمانی انجام داده است.
اینترنت در روز‌های کنکور قطع می‌شود؟ title
رییس سازمان سنجش آموزش کشور با تاکید بر اینکه اینترنت در هیچ کدام از حوزه‌های امتحانی نوبت اول کنکور قطع نمی‌شود، گفت: دستگاه‌های اجرایی، انتظامی، امنیتی و قضایی به صورت فعال برای برگزاری آزمون سراسری در امنیت و سلامت کامل در حال فعالیت هستند.
کشف یک باکتری جهش‌یافته و خطرناک در فضا title
ناسا از کشف ۱۳ سویه از یک باکتری جهش‌یافته در «ایستگاه فضایی بین‌المللی» خبر داد که عامل عفونت خونی فضانوردان است.
محمد صادقی از ایران خارج شد title
محمد صادقی، بازیگری که با رای دادگاه به‌جرم تشویق برای برهم‌زدن امنیت کشور به ۵ سال حبس محکوم شده بود، از ایران خارج شد.
برگزیده
رئیسی: ایران به‌دنبال گسترش روابط کشور‌های همسو و مستقل است title
رئیس جمهور پس از بازگشت از پاکستان و سریلانکا گفت: این سفر از قبل برنامه‌ریزی شده بود، اما انجام آن در این مقطع نشان دهنده اقتدار، عزت و عزم جمهوری اسلامی برای توسعه روابط با همسایگان و کشور‌های همسو و مستقل بود.
رهبر انقلاب: ملت ایران استحکام خود را باید در کار و عمل و اتحاد ملی نشان دهد title
رهبر معظم انقلاب در دیدار هزاران نفر از کارگران سراسر کشور بیان کردند: ملت ایران ایستاده و محکم است و این استحکام را در عمل باید نشان بدهیم؛ اگر این شد آن وقت سختی‌ها و گرفتاری‌ها هم در دل خود گشایش به ما ارائه خواهند داد.
طرح بزرگ برق آبی «اومااویا» در سفر رئیسی به سریلانکا افتتاح شد title
طرح بزرگ برق آبی اومااویا در سفر رئیس جمهور به سریلانکا افتتاح شد.
صهیونیست‌ها دست از پا خطا کنند وضعیت متفاوت خواهد بود title
رئیس‌جمهور گفت: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند و تعرضی به خاک مقدس ایران کند، وضعیت متفاوت خواهد بود و معلوم نیست دیگر چیزی از این رژیم باقی بماند.
تقویت همکاری‌های قوای مسلح ایران و پاکستان عامل صلح و ثبات است title
فرمانده ارتش پاکستان در حاشیه سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور به دیدار آیت الله رئیسی رفت.