مخاطب 24 احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه گفت: مهمترین خبری که در هفته منتهی به ۱۴ شهریور منتشر شد تغییر نرخ تسعیر ارز از ۲۷۵۰۰ تومان به محدوده ۳۸۰۰۰ تومان بود نرخی که بر بی ثباتی آن ادعا وجود دارد و با سایر شاخصههای اقتصادی دیگر کشور به فراخور زمان و اخبار تغییر کند. این موضوع بر صنایع مختلف اثرات متفاوتی دارد اما به واسطه تاثیر مثبتی که بر صنعت پالایشگاهی داشت فضای مثبتتری را در نمادهای این گروه و صندوق پالایش که متاثر از نمادهای منتخب این گروه هستند را تجربه کردیم. این موضوع و تغییر رویکرد احتمال اینکه این اصلاح نرخ برای نرخ مبنای ارز تسعیر صنعت بانکداری هم اعمال شود را بالا برد. بیشک از آنجای که این موضوع اثر مثبتی بر سودآوری بانکهای با ذخایر ارزی بالا دارد پس اقبال به صنعت بانکی هم افزایش پیدا کرد؛ البته خبر واگذاریهای که در صنعت بانکداری (بانک تجارت آگهی زمینی را منتشر کرد) نمایانگر ارزشهای پنهان بانکها و نشاندهنده آن بود که یکی از داراییهای بانک صرفا ارزشی معادل با یک سوم ارزش بازار کل بانک دارد.
او ادامه داد: این موضوع تا حدی توجهها را به ارزندگی بانکها به خصوص از منظر ارزش داراییها جذب کرد و برخی از نمادها در این گروه با تاثیرات مثبت مواجه شدند. به دنبال این موضوع بیشک صندوق دارا یکم که متاثر از نمادهای تجارت، ملت، صادرات و عمدتا شرکت بیمه اتکای است هم در روزهای پایانی معاملات مورد اقبال قرار گرفت. همچنین بهواسطه فاصله زیادی که تا NAV دارد بر خلاف وعدههای که داد شده بود (ارزش بازار این صندوق با ارزش واقعی آن کمی نزدیکتر شود) شاهد اقبال در این نمادهای هم بودیم.
این فعال بازار سهام افزود: بهطورکلی بر این باور هستم که اتفاق خوبی که در هفتههای گذشته یا شاید هم در زورهای پایانی معاملات مشاهده شد. در صورت نزول سهام و در درصدهای منفی شاهد تقاضای پر حجمی برای گروه زیادی از نمادها بودیم که این انتظار و تصور را ایجاد میکند که هر زمانی روند بازار منفی باشد تقاضای پرحجمی را شاهد هستیم. این دست اتفاقات میتواند مانع تکرار شدن کفهای قبلی سهام در نیمه یا دهه اول شهریور شود. بهطوری که اکثر سهام از ابتدای شهریور توانستند از کفهای خود فاصله بگیرند و همچنین بهمرور طی دو هفته ابتدایی تقویت و رشد عمدتا بیش از ۱۰ درصدی را در گروههای زیادی از سهام تجربه کردیم. معتقدم که مهمترین اتفاق آینده هم اخبار و اتفاقاتی که اقتصادی و اجتماعی داخل و خارج از کشور است که از بیرون بازار به آن تحمیل میشود. در هر صورت بحث بازارهای جهانی، نوسانات قیمت نفت تعاملات کشور با شرکای بینالمللی، فروش نفت، کسری بودجه و توافقاتی که با دیگر کشورها صورت میگیرد از موضوعاتی هستند که بر درآمدهای کشور تاثیرگذار هستند.
رضاپور گفت: البته که بسیاری از موضوعات اشاره شده بر تحلیلگران پوشیده و پنهان است اما بیشک وضعیت بودجه سال آینده را متاثر میسازند. چنانچه اخباری مثبت درباره مسائل بودجه سال آینده کشور وجود داشته باشد، نگرانی سرمایهگذاران از قبل پاسخ مثبتی دریافت کند و انتظارات پیرامون مذاکرات بودجه جامه عمل بپوشد حتما میتواند اثرات مثبت خود را زودتر به بازار (بهعنوان فاکتور ایجاد کنند یا کاهنده ریسک) برساند و با توجه به ارزندگی بورس به تقویت آن کمک کند. از سوی دیگر هرچقدر وضعیت مدیریت فضای روانی و اجتماعی کشور رو به ثبات باشد، انتظارات مردم تا حد زیادی پاسخ داده شود و جریانات هم در به حداقل رساندن نارضایتی عمومی حرکت کند. این مباحث هم به عنوان عوامل کاهنده ریسک، بازار سرمایه (بازاری که استعداد خوبی دارد، باید در مسیر واقعی شدن قیمتگذاری و ایجاد فضای رقابت حرکت کرد تا فضای کسب و کار بهبود یابد و شرکتها با عملکرد خوب برجسته شوند.) را با اثرات مثبت تری مواجه کند.
منبع: اقتصاد100