کد خبر: ۲۲۶۱۹
تاریخ انتشار: ۲۶ تير ۱۴۰۲ - ۰۸:۱۴

چرا بورس رشد نمی‌کند؟

سوال بسیاری از مردم این است که چرا بورس نه تنها همراه با دیگر بازار‌ها رشد نمی‌کند بلکه روز به روز با وضع بدتری مواجه می‌شود؟
چرا بورس رشد نمی‌کند؟

مخاطب۲۴ : بورس اوراق بهادار تهران طی ماه‌های اخیر شاهد رکود و افت ارزش بوده است و این روند هنوز متوقف نشده است. شاخص کل بورس یکشنبه با ۴۹ هزار و ۵۹۳ واحد کاهش تا رقم دو میلیون و ۲۱ هزار واحد سقوط کرد. شاخص کل با معیار هم‌وزن نیز با ۱۹ هزار و ۵۱۵ واحد کاهش در رقم ۷۰۸ هزار و ۴۹۶ واحد ایستاد.

بورس در حالی در این حال و روز است که طی ماه‌های گذشته تمام بازار‌های مالی موازی همگام و حتی جلوتر از تورم رشد کرده‌اند. به عنوان در مسکن در تمام کشور سیر صعودی داشت و به نظر می‌رسد با ادامه وضعیت فعلی سیر صعودی آن هیچ سقفی نداشته باشد. با این حال، بورس به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بازار‌های سرمایه‌گذاری، نتوانسته با این تورم و افزایش نرخ ارز همگام شود و مسیر صعودی طی کند.

اما چرا بورس رشد نمی‌کند؟ به باور کارشناسان عدم اعتماد سرمایه‌گذاران یکی از مهم‌ترین دلایل رکود فعلی بورس است. سهام‌داران به دلیل تجربیات تلخ گذشته که منجر به ضرر‌های فراوانی برای‌شان شد، دیگر اعتماد لازم را به بازار سرمایه ندارند. در واقع سرمایه‌گذاران خرد طی سال‌های اخیر بار‌ها شاهد بوده‌اند که در شرایط بحرانی اقتصادی، بورس اولین بازاری بوده که آسیب دیده و منجر به ضرر آن‌ها شده است؛ لذا اکنون اعتماد و اطمینان لازم را برای سرمایه‌گذاری مجدد در بورس ندارند.

مسئله دیگر این است که سهام‌داران خرد در تمام سال‌های گذشته شاهد رانت اطلاعات سرمایه‌گذاران کلان و حتی چهره‌های خاص بوده‌اند، چیزی که برای فروپاشی هر بازاری کافی است.

آلبرت بغزسیان، استاد دانشگاه و اقتصاددان پیش از این در گفت‌وگویی که درباره سقوط تاریخی در نیمه اردیبهشت با سلام نو داشت درباره امکان دستکاری بازار بورس ایران گفته بود: بورس ما که بورس آمریکا نیست که نشود با صف فروش و خرید آن را دستکاری کرد. کل ارزش بورس ما به اندازه ارزش یکی از شرکت‌های حوزه آی‌تی بورس آمریکا است؛ در نتیجه این بورس کوچک و قابل مدیریت است و راحت دستکاری می‌شود.

به جز این سیاست‌ها و تصمیم‌گیری‌های اشتباه مسئولان نیز در رکود فعلی بورس بی‌تاثیر نبوده است. از تصمیمات مختلفی که به برخی سهم‌های مهم آسیب‌زد تا تصمیمات متفاوت و گاه متضاد دولت در حوزه بانکی و پولی.

دخالت‌های مکرر و بی‌مورد دولت در امور بورس نیز باعث بدبینی و بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران نسبت به این بازار شده است. از اواسط دولت دوم حسن روحانی تا آمروز دولت تقریبا هیچ تصمیم مثبت پایداری را برای بورس نگرفته است. بغزیان در مصاحبه خود با سلام نو تاکید کرده بود که «اگر قرار بر دستور و دستوری بودن است که دیگر نباید اسمش را «بورس» یا همان بازار گذاشت.»

در مجموع می‌توان گفت که سیاست‌ها و اقدامات دولت طی سال‌های گذشته، همسو با منافع بازار سرمایه نبوده و این امر موجب دلسردی سرمایه‌گذاران از بورس شده است.

در نتیجه به نظر می‌رسد زمانی که مشکلات و موانع موجود در مسیر رشد و توسعه بورس برطرف نشود، نمی‌توان انتظار داشت که بورس به مسیر صعودی بازگردد. لزوم اصلاح قوانین و مقررات حاکم بر بورس، ایجاد شفافیت بیشتر، جلوگیری از دخالت‌های دولتی، و تقویت نظارت‌های حرفه‌ای بر فعالیت‌های بازار سرمایه، از جمله راهکار‌های اساسی برای احیای بورس هستند. به‌علاوه، ضروری است تا دولت حمایت‌های جدی و عملی از بورس را آغاز کند و از اقداماتی که مغایر منافع این بازار است، اجتناب ورزد.

البته نمی‌توان انکار کرد که تحریم‌های ظالمانه علیه ایران بخشی از مشکلات امروز بازار سرمایه را رقم زده است. محدودیت‌های ارزی و بانکی ناشی از تحریم، مانع از تعامل شرکت‌های ایرانی با نهاد‌های مالی بین‌المللی شده و عملا زمینه را برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بورس محدود کرده است. اما واقعیت این است که مشکل امروز بورس در ایران یک موضوع داخلی است و با رفع تحریم‌ها مشکلات اساسی بورس حل نخواهد شد.

بورس یکی از مهم‌ترین ارکان اقتصاد هر کشور محسوب می‌شود و رشد و توسعه آن می‌تواند نقش بسزایی در پیشرفت و شکوفایی اقتصاد ملی داشته باشد. به همین دلیل ضروری است که مسئولان و سیاست‌گذاران کشور با جدیت بیشتری در راستای بهبود فضای کسب‌وکار و رفع موانع پیش‌روی بورس تلاش کنند، به خصوص اگر دنبال کنترل نقدینگی و البته روشن شدن موتور تولید به معنای واقعی هستند.

برچسب ها: بورس
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
عوارض خطرناک استفاده از موبایل در دستشویی عوارض خطرناک استفاده از موبایل در دستشویی
بسیاری از افراد به تلفن همراه خود وابستگی زیادی دارند و حتی آن را تا دستشویی و حمام نیز با خود می‌برند.
فرونشست پارکینگ در قیطریه ۳ خودرو را بلعید فرونشست پارکینگ در قیطریه ۳ خودرو را بلعید
سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران، از یک مورد حادثه فروکش کردن کف پارکینگ ساختمان مسکونی خبر داد.
مُسکنی که خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهد مُسکنی که خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهد
افرادی که از دارو‌های رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، در صورت مصرف دارو‌های ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، دو برابر با خطر خونریزی داخلی مواجهند.
ضبط سلمان فارسی از سر گرفته شد ضبط سلمان فارسی از سر گرفته شد
سریال «سلمان فارسی» که ضبط آن متوقف شده بود با بازگشت میرباقری ـ کارگردان ـ از سر گرفته شد
جشن تولد امیر قلعه نویی در قصرش جشن تولد امیر قلعه نویی در قصرش
امیر قلعه‌نویی، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران، تولد ۶۱ سالگی‌اش را در منزلش که بی‌شباهت به قصر نیست و در کنار پسرش جشن گرفت.
لامبورگینی ۲ میلیون دلاری که یک ایرانی ساخت لامبورگینی ۲ میلیون دلاری که یک ایرانی ساخت
وناتوس رونوشت منصوری از شاسی بلند اوروس لامبورگینی است. تمامی ابعاد لامبورگینی وناتوس منصوری دقیقا مشابه نسخه استاندارد لامبورگینی اوروس است با این تفاوت که ستون دوم یا «B» حدود ۲۰۰ میلیمتر عقب‌تر رفته است.
واکسیناسیون عمومی علیه HPV ضروری است؟ واکسیناسیون عمومی علیه HPV ضروری است؟
اخیرا در برخی صفحات مجازی افراد تشویق به دریافت واکسن HPV می‌شوند؛ اظهاراتی که در برخی مواقع غیر علمی و نادرست هستند
برگزیده
نرخ بهره بین بانکی رشد کرد نرخ بهره بین بانکی رشد کرد
بر اساس آمار بانک مرکزی، نرخ بهره بین بانکی در پایان هفته آخر آبان ماه، با افزایش ۰.۶ درصدی به بالاترین میزان خود از ابتدای سال جاری تا امروز رسید.
۶۴۰۰ عضو هیات مدیره زیر بلیط دولت ۶۴۰۰ عضو هیات مدیره زیر بلیط دولت
در جریان ارایه گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲، رییس کل دیوان محاسبات، اعلام کرد از مجموع ردیف‌هایی که نمایندگان به عنوان منابع عمومی بودجه سال ۱۴۰۲ مصوب کردند رقمی بالغ بر ۳۵۰ همت محقق نشده است.
باخت خودروهای الکتریکی مرسدس بنز به چینی‌ها باخت خودروهای الکتریکی مرسدس بنز به چینی‌ها
مرسدس بنز با توجه به رقابت شدید رقبای ارزان‌تر ساخت چین، با افت فروش خودروهای الکتریکی مواجه شده است.
صفحه خبر بالای تصاویر