کد خبر: ۱۹۸۲
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۲
گفت و گوی «مخاطب ۲۴» با «سید کمیل طیبی» درباره استفاده بانک‌ها از رانت‌های دولتی؛

بانک‌ها شریک جرم مشکلات اقتصادی کشور هستند

در یک برهه‌ای بانک مرکزی برای کنترل تورم، سیاست‌های انقباضی پولی را دنبال می‌کرد در صورتی که بانک‌ها برعکسش را انجام می‌دادند

بانک‌ها شریک جرم مشکلات اقتصادی کشور هستند

مخاطب ۲۴-سال ۱۳۹۲ بود که حسن روحانی، رئیس جمهوری وقت، در متن سخنرانی‌اش هنگام تقدیم لایحه بودجه ۱۳۹۳ کل کشور به مجلس، رشد بالای نقدینگی را عامل اصلی بروز تورم بالا در اقتصاد کشور خواند.
یکسال بعد یعنی در آذر ماه سال ۹۳، رئیس جمهور در جمع مدیران بانکی باز هم به نقش بانک‌ها در خلق پول و ایجاد تورم اشاره کرد و گفت: «خلق پول ابزار خطرناکی است. به همین دلیل تعداد بانک‌ها و شرایط تأسیس بانک‌ها اهمیت ویژه‌ای برای حرکت اقتصادی جامعه دارد. دولت با هر ابزاری که در اختیار دارد، در زمینه مهار تورم حرکت خواهد کرد و بانک مرکزی در انجام این رسالت وظیفه مهمی بر دوش دارد».
هر چند بعد‌ها خود حسن روحانی و دولتش به یکی از بزرگ‌ترین متهمان چاپ پول در کشور تبدیل شدند، اما حقیقت این است که اشاره روحانی به بحرانی بود که بانک‌ها در نظام بانکی ایجاد می‌کنند، بحرانی که «کمیل طیبی» کارشناس اقتصادی درباره آن می‌گوید که: «نظام بانکی ما نظام بانکی مستقلی نیست چه در تعیین نرخ سود، چه در تعیین منابع و مصارفش تابع بازار پول یا بازار بانکی نیست که بتواند روابط خودش را اصلاح کند و به عنوان یک واسطه مالی عمل کند.»


بیشتر بخوانید: طرح بانکداری اسلامی صحنه زورآزمایی مجلس و دولت/آیا قوانین بانکی بعد از 7 سال اصلاح می شود؟


«کمیل طیبی» کارشناس اقتصادی در گفتگو با مخاطب ۲۴، در پاسخ به این پرسش، خیلی‌ها براین باور هستند، یکی از علت‌های پویا نبودن اقتصادی وضعیت نابسامان بانک هاست؟ بیان کرد: «در این که نظام بانکی ما دارای مشکل‌ست و به اصلاح بانکی نیاز است، شکی نیست به این دلیل که ساختار بانک باید یک ساختار مناسبی باشد. سیستم بانکی در کشور‌هایی که استراتژی بازار پول و مالی را مشخص می‌کنند معمولا سیستم بانکی مستقلی دارند و تحت تاثیر سیاست‌های دولت قرار نمی‌گیرد.»

طیبی در ادامه نیز به «مخاطب ۲۴» گفت که: «یک مساله مهم دیگر، نظام بانکی ما نظام بانکی مستقلی نیست چه در تعیین نرخ سود، چه در تعیین منابع و مصارفش تابع بازار پول یا بازار بانکی نیست که بتواند روابط خودش را اصلاح کند و به عنوان یک واسطه مالی عمل کند. بنابراین، می‌بینیم که در سال‌های اخیر مشکلات اقتصادی ما خیلی زیاد شده و بانک‌ها هم به گونه‌ای شریک جرم شدند و به معنی واقعی دارند بنگاه داری می‌کنند. برای اینکه بتوانند جوابگوی مصارف خودشان باشند متاسفانه به تجهیز منابع می‌پردازند.»

این استاد دانشگاه ادامه داد: «فرض کنید مستغلاتی که می‌خرید به صورت بنگاه داری عمل می‌کنند در صورتی که بانک باید به عنوان واسطه مالی در جهت تامین منابع مالی و بخش تولید عمل کند همچنین برای ایجاد رفاه شهروندان گام‌های خودش را بردارد. به این صورت نیست که بخواهیم همه مشکلات و مسائل را به گردن بانک بیاندازیم. متاسفانه ساختار بانک، ساختار مناسبی نیست و شرایط اقتصادی ما به نظام بانکی فشار آورده و دنبال راهکار‌هایی می‌گردد که بتواند خودش را حفظ کند.»


بیشتر بخوانید:نرخ سود تسهیلات بانکی به 18 درصد کاهش یافت


طیبی با اشاره به این که نبود استقلال بانکی باعث شد که وضعیت اقتصادی ما به این سمت سوق پیدا کند پاسخ داد: «متاسفانه نظام بانکی و حتی بانک مرکزی استقلال ندارد و نمی‌تواند مستقل در امور اقتصادی عمل کند. استقلالی که ما در ادبیات و مبانی علمی اقتصاد می‌دانیم و مطالعه می‌کنیم متاسفانه تا به امروز شاهد عملیاتی شدن ان در بانک مرکزی نبودیم. خیلی مواقع بانک‌های دولتی حمایت‌های دولت را گرفتند و در برهه‌هایی از زمان بانک‌ها خدمت رسان به سیستم دولتی شدند و از رانتی که ایجاد شده است استفاده کردند.»

وی در ادامه اظهار کرد: «در یک برهه‌ای بانک مرکزی برای کنترل تورم، سیاست‌های انقباضی پولی را دنبال می‌کرد در صورتی که بانک‌ها برعکسش را انجام می‌دادند یعنی دخالت نهاد‌های مختلف باعث می‌شود بانک را به این سمت ببرد. در مقابل بانک‌های خصوصی تابع شرایط اقتصادی قرار می‌گیرند. بانک باید از طریق تجهیز منابع که آن هم سپرده‌های مردم است بتواند ارتزاق پیدا کند. بانک خصوصی به آن معنا نداریم و هرکدام از این‌ها وابسته به یک نهادی هستند متاسفانه بانک‌ها از جمله بانک مرکزی نتوانسته نقش واقعی خود را ایفا کند.»

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد! مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد!
مایکروسافت روز چهارشنبه اعلام کرد که حدود ۹۰۰۰ کارمند را تعدیل خواهد کرد.
پخش آهنگ حبیب در صداوسیما پخش آهنگ حبیب در صداوسیما
قطعه «مرگ قو» حبیب محبیان در برنامه ققنوس صداوسیما با اجرای کامران نجف زاده پخش شد. این لحظات را می‌بینید
سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟ سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟
عمادالدین باقی از آزادی سعید مدنی، جامعه شناس، خبر داد و نوشت: این یکی از پاسخ‌های محکم به دشمنان ایران است که طمع بر اختلافات داخلی بسته‌اند.
وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد! وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد!
وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال گفت: تعدادی تندرو کافه‌ام را تعطیل کردند. دوست دارم در کنار یک مربی بزرگ کار کنم.
جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول
پلیس محلی اسپانیا جزئیات سانحه‌ای که منجر به مرگ دیوگو ژوتا، مهاجم لیورپول شد را اعلام کرد.
تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است
مهندس جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران درمجمع عمومی عادی سالیانه که روز پنج‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ به‌صورت الکترونیکی برگزار شد، با ارائه گزارشی جامع از وضعیت شرکت، به بررسی جایگاه مخابرات در بازار، افق تحول دیجیتال، ضرورت نوسازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات و بهینه‌سازی عملکرد پرداخت و گفت: تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات در آینده است.
اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد
اسطوره پرورش اندام جهان در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد.
برگزیده
گروسی روابط ایران و آژانس را نابود کرد گروسی روابط ایران و آژانس را نابود کرد
دیپلمات سابق گفت: مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روابط ایران و آژانس را نابود کرد.
شاخص پیتزا؛ رمز عملیات نظامی پنتاگون! شاخص پیتزا؛ رمز عملیات نظامی پنتاگون!
اگر دشمنان خارجی بخواهند پیش‌بینی کنند که ایالات متحده چه زمانی و در کجا یک عملیات نظامی را آغاز خواهد کرد، ممکن است به تصاویر ماهواره‌ای، ارتباطات شنود شده یا تحلیل‌های هوش مصنوعی تکیه کنند. اما اگر نظریه‌پردازان عادی توطئه بخواهند پیش از انتشار اخبار به چنین بینشی دست پیدا کنند، شاید فقط کافی باشد شاخص فروش پیتزا را دنبال کنند.
غیبت رهبری در حسینیه امام خمینی غیبت رهبری در حسینیه امام خمینی
کمیل باقرزاده در صفحه شخصی خود توضیحاتی درباره عدم حضور رهبر انقلاب در حسینیه امام خمینی (ره) ارائه کرد.
صفحه خبر بالای تصاویر