کد خبر: ۶۵۳۹۶
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۳۸

پایان نفوذ ایران در لبنان؟

با تغییر موازنه سیاسی در لبنان و تصویب طرح خلع‌سلاح حزب‌الله، نفوذ ایران در این کشور با چالش جدی مواجه شده و واکنش تهران را برانگیخته است.
پایان نفوذ ایران در لبنان؟

مخاطب ۲۴، بیش از یک دهه پس از طرح موضوع «تسلط ایران بر چهار پایتخت عربی»، اکنون معادلات منطقه‌ای، به‌ویژه در لبنان، دستخوش تحولات قابل‌توجهی شده است. لبنان که دهه‌ها یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های نفوذ ایران از طریق حزب‌الله به شمار می‌رفت، امروز با مصوبه‌ای بی‌سابقه برای خلع‌سلاح حزب الله روبه‌روست.

حزب‌الله که طی سال‌ها نقش محوری در معادلات داخلی لبنان داشت، در جنگ سال گذشته با رژیم صهیونیستی متحمل خسارات سنگینی شد؛ از انهدام زیرساخت‌ها و تجهیزات نظامی تا شهادت فرماندهان ارشد و دبیرکل این گروه، سید حسن نصرالله. سقوط دولت بشار اسد در سوریه نیز مسیر اصلی ارسال کمک‌های تسلیحاتی ایران به حزب‌الله را مسدود کرد و موقعیت سیاسی این جریان را تضعیف نمود.

در این میان، انتخاب رئیس‌جمهور جدید لبنان پس از حدود دو سال بن‌بست سیاسی، ورق را بیش از پیش برگرداند. «نواف سلام» با شعار «انحصار سلاح در دست دولت» به قدرت رسیده و دولت وی با تصویب طرحی، ارتش را مأمور خلع‌سلاح تمامی گروه‌های مسلح، از جمله حزب‌الله، کرده است؛ طرحی که باید تا پایان سال جاری میلادی اجرایی شود.

نفوذ ایران در لبنان

این تصمیم، موجی از مخالفت‌ها در میان هواداران حزب‌الله برانگیخت و به برگزاری تظاهرات خیابانی انجامید. این گروه با انتشار بیانیه‌ای، مصوبه دولت را «گناهی بزرگ» خوانده و تهدید کرده است که آن را نادیده خواهد گرفت. علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبری نیز در واکنش، این اقدام را «بی‌نتیجه» دانسته و بر تداوم حمایت ایران از حزب‌الله تأکید کرد. پیش‌تر هم وزیر خارجه کشورمان، عباس عراقچی، ضمن مخالفت با طرح خلع‌سلاح، اعلام کرده بود که ایران از تصمیمات حزب‌الله حمایت می‌کند.

اظهارات مقامات ایرانی با واکنش تند دولت لبنان مواجه شد. وزیر خارجه لبنان از تهران خواست در امور داخلی این کشور دخالت نکند و وزارت خارجه بیروت نیز بیانیه‌ای صادر کرد که این موضع را «دخالت غیرقابل قبول» توصیف نمود.

برخی تحلیلگران لبنانی، از جمله نسرین علی میتا، واکنش رسمی بیروت را نشانه‌ای از آغاز مقابله علنی با نفوذ جمهوری اسلامی دانسته‌اند و آن را «گلوله دیپلماتیک» به سوی تهران توصیف کرده‌اند.

رسانه‌های لبنانی نیز با مرور گذشته، از جمله ارسال تسلیحات سنگین به حزب‌الله پس از آزادی جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰ و تمرکز حمایت‌ها بر یک گروه خاص، این روند را ابزاری برای افزایش نفوذ ایران ارزیابی کرده‌اند. در همین حال، روزنامه النهار با اشاره به گسترش فعالیت‌های اقتصادی، اجتماعی و رسانه‌ای وابسته به تهران در لبنان، این تحولات را از عوامل دوری لبنان از محیط عربی و تشدید بحران اقتصادی این کشور دانسته است.

اکنون با خارج شدن کنترل برخی نهاد‌های کلیدی لبنان از دست حزب‌الله، از جمله پایانه‌های مرزی و وزارتخانه‌های مهم، بخشی از محدودیت‌های گذشته برداشته شده و کشور‌های عربی خلیج فارس روابط خود را با بیروت بهبود بخشیده‌اند. با این حال، بیم آن می‌رود که حزب‌الله برای جلوگیری از اجرای طرح خلع‌سلاح، بار دیگر به اقدامات میدانی متوسل شود؛ هرچند شرایط امروز با گذشته متفاوت است و باید دید این گروه تا چه اندازه می‌تواند نفوذ خود را حفظ کند.

برچسب ها: حزب الله
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
اتهامات سنگین علیه پسر ارشد ولیعهد نروژ اعلام شد اتهامات سنگین علیه پسر ارشد ولیعهد نروژ اعلام شد
ماریوس بورگ هویبی، پسر ارشد پرنسس نروژ، پس از تحقیقات طولانی، به چندین جرم از جمله چهار مورد تجاوز متهم شد و ممکن است تا ۱۰ سال زندان شود.
قلقلی سکوت را شکست؛روایت تلخ شهرام لاسمی قلقلی سکوت را شکست؛روایت تلخ شهرام لاسمی
شهرام لاسمی،قلقلی معروف، در برنامه رک با مجید واشقانی، از زندگی تلخ خود در فقر صحبت کرد.
مصوبه جدید شورای رقابت: تعیین قیمت خودرو به خودروسازان مصوبه جدید شورای رقابت: تعیین قیمت خودرو به خودروسازان
طبق تصمیم تازه شورای رقابت، از این پس قیمت خودرو مستقیماً توسط خودروسازان بر اساس فرمول «کاست‌پلاس» تعیین می‌شود و سازمان حمایت تنها نقش ناظر خواهد داشت.
از کنفرانس تهران تا نشست آلاسکا؛ تکرار سیاست قدرت‌های بزرگ از کنفرانس تهران تا نشست آلاسکا؛ تکرار سیاست قدرت‌های بزرگ
در گذار از کنفرانس تهران ۱۹۴۳ تا نشست آلاسکا ۲۰۲۵، تاریخ تکرار می‌شود: قدرت‌های بزرگ همچنان سرنوشت ملت‌های ضعیف را رقم می‌زنند. ایران و اوکراین، قربانیان رئال‌پلیتیک، حاکمیت محدود خود را در برابر منافع غول‌ها از دست می‌دهند.
جبهه اصلاحات: آشتی ملی فرصتى طلایی برای تغییر و بازگشت به مردم است جبهه اصلاحات: آشتی ملی فرصتى طلایی برای تغییر و بازگشت به مردم است
جبهه اصلاحات ایران در بیانیه‌ای آشتی ملی را تنها راه نجات کشور و تغییر ساختار‌ها دانست و خواستار مذاکرات مستقیم با آمریکا شد.
نخست‌وزیر دانمارک: نتانیاهو خودش یک مشکل است نخست‌وزیر دانمارک: نتانیاهو خودش یک مشکل است
مته فردریکسن اعلام کرد بنیامین نتانیاهو با اقدامات اخیر دولت اسرائیل به «مشکل» بدل شده و قصد دارد فشار اتحادیه اروپا بر تل‌آویو را افزایش دهد.
کیهان: ادعای خروج ایران از لیست سیاه FATF موهوم است کیهان: ادعای خروج ایران از لیست سیاه FATF موهوم است
روزنامه کیهان با انتقاد از اظهارات رئیس مرکز اطلاعات مالی، آن را «خوش‌خیالی موهوم» خواند و گفت ایران هنوز راه طولانی تا خروج از لیست سیاه FATF دارد.
برگزیده
آخرین اخبار از مذاکرات روسیه و آمریکا با حضور ترامپ و پوتین در آلاسکا آخرین اخبار از مذاکرات روسیه و آمریکا با حضور ترامپ و پوتین در آلاسکا
مذاکرات دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین روسای جمهوری آمریکا و روسیه در ایالت آلاسکا عصر جمعه به وقت محلی (شرق آمریکا) آغاز شد؛ نشستی که می‌تواند نقطه عطفی در روابط آمریکا و روسیه باشد و مسیر تازه‌ای برای صلح یا تشدید منازعه اوکراین ترسیم کند.
نفوذ هکر‌ها به نهاد‌های امنیتی ترکیه نفوذ هکر‌ها به نهاد‌های امنیتی ترکیه
تحقیقات قضایی در ترکیه پرده از نفوذ گسترده سایبری به اطلاعات شخصی و طبقه‌بندی‌شده ۱۷ نهاد دولتی از جمله سازمان اطلاعات و امنیت این کشور برداشت. تنها این سازمان، شاکی رسمی پرونده معرفی شده است.
راه حل هسته‌ای ظریف راه حل هسته‌ای ظریف
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین ایران، پیشنهاد تشکیل یک مجمع جدید با حمایت سازمان ملل برای همکاری‌های هسته‌ای غیرنظامی در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا را مطرح کرده است؛ مجمعی که به اشتراک‌گذاری اورانیوم غنی‌شده و دستاورد‌های انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز اختصاص دارد و در راستای پایان‌دادن به تهدید سلاح‌های هسته‌ای در منطقه طراحی شده است.
صفحه خبر بالای تصاویر