کد خبر: ۶۱۸۲۶
تاریخ انتشار: ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۰:۱۲

سهم مخارج دولت از تولیدناخالص داخلی

بررسی‌ها نشان می‌دهد سهم مخارج دولت از حجم اقتصاد در ایران نسبت به چند کشور مشابه پایین‌تر است. اینها درحالی است که به نظر می‌رسد دخالت دولت در امور اقتصادی ایران بسیار بالاتر از این ارقام است.
سهم مخارج دولت از تولیدناخالص داخلی

به گزارش مخاطب ۲۴: براساس داده‌های صندوق بین المللی پول از نسبت مخارج دولت به حجم اقتصاد ایران در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، این شاخص در ایران در مقایسه با کشور‌های مشابه مانند عربستان، مصر و پاکستان و حتی آمریکا، انگلیس و آلمان پایین‌تر بوده است. با این‌وجود به نظر می‌رسد که دولت در ایران بسیار بیشتر از اعداد و ارقام اعلام شده در سازوکار‌های مربوط به اقتصاد موثر است.

البته باید به این نکته نیز توجه داشت که اگر دخالت دولت در اقتصاد براساس اصول علمی اقتصاد و در چارچوب قوانین مشخص، شفاف و درستی باشد امر مثبتی خواهد بود. در کشور‌های مانند ایالات متحده آمریکا، آلمان و انگلیس این موضوع قابل مشاهده است. در واقع در این کشور‌ها دولت بدون اینکه در سازوکار اقتصادی تاثیرات منفی بگذارد، صرفا به حمایت و توسعه کشور متمرکز بوده و این امر در افزایش رفاه این کشور‌ها موثر بوده است.

در مقابل، اما اگر دخالت دولت در اقتصاد بی حد و مرز بوده و مبتنی بر اصول علم اقتصاد نباشد، تبعات منفی برای کشور خواهد داشت. چیزی که تا حدی می‌توان در اقتصاد ایران مشاهده کرد.

مقایسه سهم مخارج دولت از اقتصاد در ایران و کشور‌های مشابه

براساس آمار و ارقام صندوق بین المللی پول که یک نهاد معتبر اقتصادی محسوب می‌شود، سهم دولت ایران از حجم اقتصاد در مقایسه با کشور‌های تقریبا مشابه اقتصاد ایران یعنی عربستان، مصر و پاکستان پایین‌تر است. به زبان اعداد و براساس یافته‌های صندوق بین المللی پول سهم مخارج دولت از کیک اقتصاد در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ در ایران ۱۵ درصد برآورد شده درحالی که در پاکستان این نسبت در این دو سال ۱۹ درصد، در مصر ۲۳ درصد و در عربستان به صورت متوسط ۳۳ درصد محاسبه شده است.

اگر به کشور‌های پیشرفته نیز نگاهی بیندازیم متوجه می‌شویم که سهم مخارج دولت از کیک اقتصاد در این کشور‌ها بالاتر از ایران است. به طور مثال در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ در آلمان رقم این شاخص به صورت متوسط ۴۸.۵ درصد، در انگلیس ۴۴.۵ درصد و در آمریکا ۳۷ درصد برآورد شده است.

آیا با توجه به پایین‌تر بودن سهم دولت از اقتصاد در ایران نسبت به سایر کشور‌ها می‌توان نتیجه گرفت دخالت دولت در اقتصاد ایران کمتر از سایرین است؟

مخارج دولت از کیک اقتصاد (تولید ناخالص داخلی یا GDP) می‌تواند نمایانگر میزان دخالت و نقش دولت در اقتصاد یک کشور باشد. این مخارج شامل هزینه‌های دولتی مانند بودجه‌های صرف شده برای خدمات عمومی (آموزش، بهداشت، زیرساخت‌ها)، دفاع، یارانه‌ها، و پرداخت‌های انتقالی (مانند حقوق بازنشستگی و کمک‌های اجتماعی) می‌شود. با این‌حال این شاخص نسبت هزینه‌های دولت به تولید ناخالص داخلی دارای کم و کاستی‌هایی نیز است. یکی از این موارد به قوانین دولتی مربوط می‌شوند. در واقع با اینکه دولت مستقیما در اقتصاد دخالت نکرده است، اما با ایجاد موانع مقرراتی در ساز و کار‌ها به دخالت در اقتصاد پرداخته است. برای مثال در اقتصاد ایران می‌توان از قیمت‌گذاری دستوری، موانع تجاری مانند تعرفه‌ها و انواع محدودیت‌های ریز و درشت بر کسب و کار‌ها نام برد.

همچنین مورد دیگری که موجب می‌شود چندان نتوان به سهم مخارج دولت از اقتصاد ایران اعتنا کرد بحث شرکت‌های خصوصی و دولتی است. در سال‌های اخیر به موجب اصل ۴۴ قانون اساسی دولت موظف بوده تا شرکت‌های در مالکیت خودش را به بخش خصوصی واگذار کند. با این‌وجود به نظر می‌رسد این اقدام صرفا به صورت ظاهری اتفاق افتاده و این شرکت‌ها همچنان تحت سیطره بخش دولتی قرار دارند.

از سوی دیگر طبق اصول بودجه‌نویسی باید هر هزینه‌ای که دولت می‌کند در قانون بودجه آورده شود، اما دولت‌ها یک سری تعهدات و بدهی‌ها ایجاد می‌کنند و در مقابل این بدهی‌ها را به دولت‌های بعدی یا در قالب تسهیلات تکلیفی به نظام بانکی تحمیل می‌کنند. همچنین در درباره تعداد کارکنان دولت و سازمان‌های دولتی نیز آمار دقیق و معناداری وجود ندارد؛ بنابراین می‌توان به احتمال خیلی زیاد نقش دولت در اقتصاد ایران بسیار بالاتر از آن چیزی است که تصور می‌شود و این امر خود را در عدم بهبود وضعیت اقتصاد کشور و معیشت مردم نشان داده است.

منبع: اکو ایران

برچسب ها: دولت بودجه
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
سردترین شب ایران، ۵۳ درجه زیر صفر سردترین شب ایران، ۵۳ درجه زیر صفر
دمای قله دماوند شب گذشته به منفی ۵۳ و دمای قله توچال به منفی ۳۲ درجه رسید.بنا بر اعلام هواشناسی، دیشب سردترین شب ایران طی تمام پاییز و تا این زمان از زمستان بوده و پیش‌بینی می‌شود که دمای هوا در روزهای آینده چندان افزایش نیابد، این شب سردترین شب ایران بوده است
رئیس‌کل بانک مرکزی انتخاب شد رئیس‌کل بانک مرکزی انتخاب شد
معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس جمهور از پذیرش استعفای محمدرضا فرزین از سوی رئیس‌جمهور و انتخاب عبدالناصر همتی به‌عنوان گزینه جایگزین در سمت ریاست کل بانک مرکزی، خبر داد.
پاسخ رامین رضاییان به اظهارات ساپینتو در خصوص اخراج از استقلال پاسخ رامین رضاییان به اظهارات ساپینتو در خصوص اخراج از استقلال
دقایقی پیش سرمربی استقلال در نشست مطبوعاتی پیش‌دستانه جدایی رامین رضاییان از این تیم را اعلام کرد؛ در حالی که با توجه به بسته بودن پنجره نقل و انتقالاتی باشگاه استقلال و شرایط مبهم برای انتقال بازیکنان جدید جدایی از بازیکنی باسابقه و شرایط رامین کمی عجیب به نظر می‌رسد.
محسن هاشمی: بعضی از علما معتقدند برخورد خشن با حجاب لازم نیست محسن هاشمی: بعضی از علما معتقدند برخورد خشن با حجاب لازم نیست
بسیاری از علما با حجاب اجباری موافق نیستند، اما در خفا حرف می‌زنند و در علن چیز دیگری می‌گویند. اما آنها از افراطیون موجود می‌ترسند و به همین دلیل حرف‌شان را علنی نمی‌زنند.
فیلم+ لحظه پرتاب ماهواره های ایرانی به فضا فیلم+ لحظه پرتاب ماهواره های ایرانی به فضا
سه ماهواره ایرانی «ظفر ۲»، «پایا» و «کوثر ۱.۵» ساعت ۱۶:۴۸ امروز (یکشنبه هفتم دی ۱۴۰۴) به وقت تهران با موشک سایوز-۲.۱بی از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه به فضا پرتاب شدند.
ماجرای حفر تونل با این ابعاد در زیر بازار چیست؟ ماجرای حفر تونل با این ابعاد در زیر بازار چیست؟
عضو شورای شهر تهران گفت: اگر حفر تونل در منطقه ۱۲ که جزو بافت‌های فرسوده شهر تهران است، رخ داده باشد حتماً باید درباره آن توضیحات روشنی ارائه شود چرا که این اتفاق می‌تواند آسیب‌های جدی به دنبال داشته باشد.
ویدیو+ قابی ماندگار از زنده‌یاد بهرام بیضایی در کنار عباس کیارستمی ویدیو+ قابی ماندگار از زنده‌یاد بهرام بیضایی در کنار عباس کیارستمی
عباس کیارستمی: افتخارِ بزرگی‌ است برای من کنارِ آقای بیضایی ایستادن، چه برسد به این که این افتخار امشب نصیبِ من شده تا این جوایز رو هم من تقدیمِ ایشون بکنم. به هر حال، این لحظه برای من لحظهٔ خیلی مهمّیه.
برگزیده
بودجه ۱۴۰۵ و فشار مالیاتی؛ صنعت ایران در تنگنای رکود و هزینه بودجه ۱۴۰۵ و فشار مالیاتی؛ صنعت ایران در تنگنای رکود و هزینه
در شرایطی که صنعت ایران سالی دشوار را با ناترازی انرژی، کمبود نقدینگی و ضعف تقاضا پشت سر گذاشته، لایحه بودجه ۱۴۰۵ با افزایش قابل‌توجه مالیات‌ها و رشد محدود دستمزدها، نگرانی‌ها درباره تشدید رکود، تعطیلی بنگاه‌های تولیدی و افت سرمایه‌گذاری را افزایش داده و فعالان صنعتی نسبت به آینده تولید هشدار می‌دهند.
پاسخ بانک مرکزی به، قیمت دلار به من ربطی ندارد! پاسخ بانک مرکزی به، قیمت دلار به من ربطی ندارد!
مصطفی قمری‌وفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی، در واکنش به شایعات برخی کانال‌های خبری اعلام کرد رئیس‌جمهور پزشکیان صبح امروز در صحن غیرعلنی مجلس حضور نداشت و تنها تیم اقتصادی دولت در نشست شرکت کرده بود.
ایگور سرگیف مهاجم ازبکستانی مورد نظر پرسپولیس تکلیف را روشن کرد ایگور سرگیف مهاجم ازبکستانی مورد نظر پرسپولیس تکلیف را روشن کرد
پرونده انتقال ایگور سرگیف مهاجم نامدار ازبکستانی به پرسپولیس، به دلیل درخواست مالی سنگین یک میلیون دلاری و تمایل این بازیکن برای حضور در جام جهانی ۲۰۲۶ از طریق لیگ کشورش، با تمدید قرارداد او در پاختاکور رسماً بسته شد.
صفحه خبر بالای تصاویر