کد خبر: ۶۱۶۶۰
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۳

مرحوم رییسی چه قولی به تتلو داده بود؟

فعال سیاسی اصلاح‌طلب در واکنش به ادعای یک فعال رسانه‌ای که مدعی شده بود «قرار بوده مشکل تتلو با وساطت مقامات ارشد حل شود، اما بعد از سقوط بالگرد رئیس‌جمهور ورق برگشته است!» نوشت: «ما نمی‌دانیم در این مورد خاص چه وعده‌های مشخصی داده شده و حتی نمی‌دانیم چه ربطی میان سقوط بالگرد و منتفی شدن حل مساله تتلو وجود دارد، ولی این را می‌توان حدس زد که به احتمال فراوان قول و قرار‌هایی رسمی یا غیر رسمی در این میان بوده است که ایرادی هم ندارد.»
مرحوم رییسی چه قولی به تتلو داده بود؟

مخاطب۲۴- عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «درباره حکم تتلو» ضمن اشاره به حکم بدوی اعدام امیرحسین مقصودلو، به نقد و بررسی ادعای یک رسانه مبنی بر وعده برگشت دادن به تتلو از سوی مقامات بلندپایه دولت سیزدهم پرداخته است.

او در این زمینه نوشت: حکم بدوی اعدام تتلو صادر شد. البته نظر اقلیت دادگاه مخالف این حکم است. همین نظر که نوعی شبهه در حکم صادره محسوب می‌شود می‌تواند مستند مانع از اجرای حدود باشد. البته استدلال آن قوی و مطابق فتوای مشهور نیز هست.
با این حال این یادداشت در مقام بحث و نقد حقوقی نیست که برعهده حقوقدانان است. از این نکته که بگذریم، نقد حکم صادره می‌تواند تعبیر به دفاع از او شود. متأسفانه این فرهنگ در ایران رایج است و نقد را به صورت مستقل و منتزع از شخص نمی‌فهمند.

بیشتر بخوانید

بعید می‌دانم که در میان امثال ما کسی باشد که اندک تعلق خاطری به این افراد داشته باشد. اگر از رفتار آنان متنفر نباشند، قطعا تعلق خاطری نخواهند داشت، به ویژه استفاده از ادبیات رکیک او که کاربرد رایج آن در فضای عمومی موجب تاسف است.

پس آنچه به آن می‌پردازم از چند زاویه متفاوت از نقد حقوقی است. اگر خوب نگاه کنیم، او پیش از خروج از ایران نیز همین فرهنگ و ادبیات را داشت. البته با این تفاوت که فضای عمومی ایران اجازه ابراز آنها را نمی‌داد، ولی به احتمال قوی در فضای خصوصی و غیر عمومی این رفتار وگفتار را داشته است.

با این حساب می‌توان گفت که نظام سیاسی درکی عینی و واقعی از او داشته است. اگر این فرض را بپذیریم، که فرض معقولی است؛ در این صورت، هم‌سخن شدن با تتلو در دوره انتخابات ریاست‌جمهوری و نامزدی آقای رییسی نمی‌تواند بدون علم و آگاهی نسبت به این واقعیت باشد. به ویژه که در فرهنگ ما یا حداقل در ذهن نیرو‌های مذهبی، این حجم از تتو کردن بازتابی است از فرهنگ خاص آنان. در این صورت چگونه می‌شود که فردی مثل آقای رییسی و کمپین انتخاباتی او حاضر به این هم‌نشینی و هم‌صحبتی شوند، تا بلکه قدری رأی بیاورند؟

خب! حالا این کار را کردید، پس چرا حکم اعدام علیه او صادر می‌شود یا به او جایزه هم می‌دهید و مراسم بزرگداشت برایش برگزار می‌کنید؟ این پرسش بر این مبنا است که وی از آن زمان تاکنون تغییر رویکردی جدی نداشته است.
نکته دیگر درباره اثرات صدور حکم اعدام است. خیلی ساده می‌توان ثابت کرد که صدور حکم اعدام، نقش بازدارندگی مهمی ندارد، در عوض هزینه‌های سنگین روانی و اقتصادی برای فرد و جامعه دارد. اتفاقا ساختار سیاسی هم این را می‌داند به همین علت آمار رسمی اعدامی‌ها را اعلام نمی‌کنند و از آن مهم‌تر جز در برخی از موارد قصاص، خبررسانی جدی از اعدام‌ها انجام نمی‌شود.

این نشانگر برداشت منفی عمومی از حکم مذکور است. البته آخرین خبری که منتشر شده حکایت از آن دارد که رییس محترم قوه قضاییه بر اساس ماده ۴۷۷ ق. آ. ک. تقاضای وکیل را برای اعاده دادرسی پذیرفته و با نقض حکم صادره آن را برای رسیدگی به شعبه‌ای از دیوان عالی ارسال نموده و مطابق انتظار بعید است که در این مرحله دو باره حکم اعدام قبلی صادر شود، زیرا نظر اقلیت در حکم بدوی قوی و قابل توجه است.

نکته سوم که خیلی هم مهم است، چگونگی آوردن یا آمدن متهم از ترکیه به تهران است. یک فعال رسانه‌ای نوشته است که: «با توجه به ادعای تهیه‌کننده کار‌های تتلو، قرار بوده مشکل این خواننده جوان با وساطت مقامات ارشد حل شود، اما بعدازسقوط بالگرد رییس‌جمهور ورق برگشته است!» ما نمی‌دانیم در این مورد خاص چه وعده‌های مشخصی داده شده و حتی نمی‌دانیم چه ربطی میان سقوط بالگرد و منتفی شدن حل مساله تتلو وجود دارد، ولی این را می‌توان حدس زد که به احتمال فراوان قول و قرار‌هایی رسمی یا غیر رسمی در این میان بوده است که ایرادی هم ندارد. این قاعده در اغلب کشور‌ها مرسوم است.

هنگام بازجویی روی توافق تأکید دارند، برای بازداشت متهمان فراری یا خارج از حوزه صلاحیت، این توافق‌ها را انجام می‌دهند.

به لحاظ شرعی هم مصداق امان دادن می‌شود و باید به قول و قرار وفادار بود. حتی در جنگ‌های صدر اسلام هنگامی که یک مسلمان به یکی از سپاه دشمن امان می‌داد، آن را رعایت می‌کردند، منطق این رفتار نیز وفای به عهد است و نمی‌توان گفت که کسی که وعده داده برای خودش بوده و خلاف آن عمل کنند.

در واقع از وعده نباید برای فریب استفاده کرد، چنین رفتاری زیربنای اخلاقی جامعه را متزلزل و مختل می‌کند. تجربه این رفتار در گذشته هست. در پرونده فاضل خداداد از این ترفند استفاده شد، گرچه وعده‌دهنده مقام قضایی یا حتی پلیسی نبود، ولی در سطحی بود که باید به وعده او عمل می‌شد. یا پس از آمدن به ایران اجازه می‌دادند که برگردد و وعده را نفی کنند، مگر اینکه با خواست خودش بیاید یا آنکه وعده‌دهنده را مجازات می‌کردند.

در مورد تتلو هم باید شفاف‌سازی شود که آیا چنین عهدی بوده است یا خیر؟ اگر بلی، مطابق همان عمل شود و اگر کسی خلاف اختیارات خود عمل کرده او را مجازات کنند. فریب دادن دیگران از طریق تخلف از وعده و پیمان پذیرفتنی نیست.

برچسب ها: عباس عبدی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
مدیرعامل سابق پدیده شاندیز به زندان بازگشت مدیرعامل سابق پدیده شاندیز به زندان بازگشت
نماینده مردم مشهد در مجلس گفت: اقدامات قوه قضائیه در برخورد و دستگیری مجدد مدیرعامل سابق شرکت پدیده شاندیز، در راستای حمایت از مال باختگان بوده است.
ماراتن جدید برای افزایش قیمت گوشت ماراتن جدید برای افزایش قیمت گوشت
عدم تفکیک صحیح وظایف میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه و خارج شدن گوشت گرم از فهرست کالا‌های اساسی ضربه سنگینی به امنیت غذایی مردم نشانه گرفته است که درصورت مدیریت نکردن آن پیامد‌های منفی به سلامت و سبد غذایی خانوار‌ها می‌گذارد.
سقوط آزاد بانک گردشگری سقوط آزاد بانک گردشگری
بررسی صورت‌های مالی ۹ ماهه منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳ بانک گردشگری نشان می‌دهد این بانک خصوصی و بورسی با چالش‌های جدی و نگران‌کننده‌ای در زمینه سودآوری، کنترل هزینه‌ها و مدیریت منابع مواجه شده است؛ چالش‌هایی که تداوم آنها می‌تواند آینده این بانک را در معرض تهدید جدی قرار دهد.
۱۲ دلیل مجلس برای تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست ۱۲ دلیل مجلس برای تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست
عضو هیئت تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تشریح دلایل مجلس برای تفحص از این سازمان، گفت: اعضای هیئت‌رئیسه این هیئت هفته آینده در جلسه‌ای انتخاب می‌شوند.
اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر! اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر!
سومین اجلاس همکاری‌های اقتصادی میان ایران و آفریقا درشرایطی به پایان رسید که این دوره نیز مانند دوره‌های گذشته به جز هزینه‌های هنگفت برای هیات آفریقایی دستاورد خاصی برای ایران به ارمغان نداشت ضمن آنکه باتوجه به محدودیت‌های پیش روی تجارت دو قاره بعید است که سودی برای تجارت خارجی ایران داشته باشد.
رکورد فروش سووشون به نیم میلیون نسخه رسید رکورد فروش سووشون به نیم میلیون نسخه رسید
مدیرعامل نشر خوارزمی از فروش بیش از نیم میلیون نسخه از کتاب «سووشون» از ابتدای آغازبه‌کار این انتشارات خبر داد.
حمایت کامل بن فرحان از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت کامل بن فرحان از مذاکرات ایران و آمریکا
وزیر خارجه عربستان بر حمایت کامل کشورش از مذاکرات غیرمستقیم بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا تاکید کرد.
برگزیده
رکورد فروش سووشون به نیم میلیون نسخه رسید رکورد فروش سووشون به نیم میلیون نسخه رسید
مدیرعامل نشر خوارزمی از فروش بیش از نیم میلیون نسخه از کتاب «سووشون» از ابتدای آغازبه‌کار این انتشارات خبر داد.
تور کنسرت علیرضا قربانی از آزادی آغاز می‌شود تور کنسرت علیرضا قربانی از آزادی آغاز می‌شود
علیرضا قربانی تورکنسرت «ایرانم» را با اجرای قطعات جدید، خرداد سال‌جاری از تهران آغاز می‌کند.
صفحه خبر بالای تصاویر