مخاطب۲۴- تلسکوپ فضایی جیمز وب، جانشین تلسکوپ فضایی هابل ناسا، تصاویر جدیدی از شفقهای قطبی در قطب شمال مشتری ثبت کرده است. این شفقهای قطبی عظیم که در اثر برخورد ذرات باردار به جو مشتری ایجاد میشوند، صدها برابر درخشانتر از شفق قطبی کره زمین هستند و اکنون برای اولینبار، به لطف این تصاویر جدید، میتوانیم آنها را با جزئیات بیشتری ببینیم.
شفقهای قطبی بر روی زمین در اثر طوفانهای خورشیدی ایجاد میشوند و حاصل برخورد ذرات باردار خورشید با جو بالایی سیاره ما هستند. این امر به گازهای موجود در جو زمین انرژی داده و باعث درخشش رنگی متمایز آنها میشود که ما آن را بهعنوان شفق شمالی (جنوبی) میشناسیم.
از جمله جالبترین مشاهدات تلسکوپ فضایی جیمز وب این است که ذرات ناشی از توفانهای خورشیدی تنها منبع شفقهای قطبی مشتری نیستند. میدان مغناطیسی قوی این سیاره غولپیکر، ذرات باردار اطراف خود را نیز به درون میکشد که شامل ذراتی است که از فورانهای آتشفشانی آیو، قمری که بهدور مشتری میچرخد، به سمت جو آن پرتاب میشوند. این منابع متنوع در کنار هم، منجر به ایجاد یک شفق قطبی بزرگ میشوند که پیچیدهتر از آن چیزی است که در زمین وجود دارد.
حساسیت بالای دوربین NIRCam (دوربین مادونقرمز) تلسکوپ جیمز وب به روشنشدن ویژگیهای بهسرعت در حال تغییر شفقهای قطبی مشتری کمک میکند. دانشمندان توانستند جزئیات و نقاط روشنی را ببینند که قبلاً با تلسکوپ هابل قابلمشاهده نبودند.
محققان ناسا توانستند به طور همزمان تصاویری از شفقهای قطبی را با استفاده از تلسکوپهای هابل و جیمز وب ثبت کنند که به آنها اجازه داد تا مستقیماً دادههای حاصل از تصاویر فرابنفش و فروسرخ را به طور همزمان مقایسه کنند. با این مقایسهها مشخص شد که تلسکوپ وب جزئیات و ظرافتهایی را ثبت میکند که هابل کاملاً از آنها بیبهره بود. این نشانگر قدرت تلسکوپ جدیدتر است. محققان امیدوارند این یافتهها به درک دقیقتر عملکرد میدان مغناطیسی سیاره مشتری کمک کند و فهم بشر مورد نحوه گرم و سردشدن این سیاره را بیشتر کند.