مخاطب۲۴ اخبار و تحلیل های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را در هفت روز هفته و در بیست و چهار ساعت شبانهروز در اختیار شما قرار میدهد
مرتب دستهای خود را با استفاده از آب و صابون شستشو کنید و یا با مواد ضدعفونی کننده الکلی ضدعفونی نمایید. هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان و بینی خود را با آرنج یا دستمال بگیرید و بلافاصله دستمال را دور انداخته و دست های خود را بشویید.
فضانوردان ناسا پس از اقامت غیرمنتظره ۹ ماهه خود در ایستگاه فضایی بینالمللی آماده میشوند تا چند روز دیگر به خانه برگردند.
مخاطب۲۴- وبگاه گاردیَن در گزارشی آورده است: کمبود جاذبه باعث کاهش چشمگیر و جبرانناپذیر تراکم استخوانها و ضعف ماهیچههای بازوها، پاها و تنه و سایر قسمتهای بدن فضانوردان از جمله قلب آنها میشود که، چون مجبور نیست خون را در برابر جاذبه پمپاژ کند، باید بسیار کمتر کار کند.
بر اساس این گزارش، حجم خون آنها کاهش مییابد و جریان خون تغییر میکند (در برخی مناطق کُند میشود که ممکن است به ایجاد لخته منجر شود). مایعات نیز به راحتی قبل، پایین نمیآید یا تخلیه نمیشود.
آلن دافی (Alan Duffy)، اخترفیزیکدان دانشگاه سوئینبرن استرالیا توضیح داد: در فضا، مایعات در سر فضانوردان جمع میشود، به طوری که مدام احساس میکنند سرما خوردهاند و وقتی به خانه برگردند احتمالاً احساس میکنند از شر سرماخوردگی ۹ ماهه خود راحت شدهاند. حس بویایی آنها نیز کاهش مییابد که البته نکته مثبتی است؛ زیرا بوی بد محلی را که دو دهه میزبان فضانوردان بوده؛ اما پنجرهای برای تهویه هوا ندارد، حس نمیکنند.
دافی گفت: آنها برای راهرفتن نیز دچار مشکل میشوند؛ به راحتی سرگیجه میگیرند و بیناییشان ضعیف خواهد شد. تجمع مایعات شکل کره چشم آنها را نیز تغییر میدهد و بینایی آنها را ضعیف میکند که معمولاً به حالت عادی باز میگردد؛ اما ممکن است در بقیه زندگیشان مجبور شوند عینک بزنند.
مِنگ لا (Meng Law)، استاد دانشگاه موناش استرالیا نیز گفت: شرکت اسپِیسایکس و ناسا در حال کار روی سانتریفیوژهایی هستند که فضانوردان بتوانند در آنها بخوابند و مایع داخل سرشان خارج شود.
به گفته دافی بازگرداندن بدن فضانوردان به وضعیت اولیه، نیازمند درمانی شبیه به فیزیوتراپی شدید است که برای کسانی که از کما خارج میشوند، انجام میشود.
وی توضیح داد: در فضا لباسها روی پوست فضانوردان شناور میشود و پوست آنها «تقریباً حساسیتی شبیه به نوزاد» پیدا میکند؛ به همین دلیل، برخی فضانوردان روی زمین، احساس میکنند لباسهایشان کاغذ سنباده است.
قرار گرفتن در معرض تشعشع، خطری بزرگ برای فضانوردان
شاید خطرناکترین تأثیر اقامت طولانیمدت در فضا، قرارگرفتن در معرض تشعشعات باشد که میتواند خطر ابتلا به انواع سرطان بهویژه سرطانهای نادر را افزایش دهد.
جَو و میدان مغناطیسی زمین از ما در برابر سطوح بالای تشعشعات محافظت میکند؛ اما فضانوردان از این سپر حفاظتی برخوردار نیستند.
به گفته ناسا، فضانوردان در فضا در مقایسه با زمین در معرض تشعشعات بیشتری قرار میگیرند؛ علاوه بر آن، تشعشعاتی که در معرض آن قرار میگیرند احتمالاً خطرات بیشتری را به همراه دارد.
تغییر شناختی در انتظار فضانوردان
به گفته برَد تاکر (Brad Tucker)، اخترفیزیکدان دانشگاه ملی استرالیا، اینکه این فضانوردان پس از بازگشت به زمین دچار اضطراب (در نتیجه تجربه طولانیمدت شرایط سخت) و افسردگی باشند، عادی است.
این دو فضانورد ممکن است چیزی به نام «اثر نمای کلی» را نیز تجربه کنند.
دافی گفت: دیدن انحنای زمین و مشاهده آن از بالا باعث میشود برخی از فضانوردان احساسی باورنکردنی را تجربه کنند.
«اثر نمای کلی» یک تغییر شناختی است که برخی فضانوردان هنگام مشاهده زمین از فضا آن را تجربه میکنند. مشاهده زمین از فضا باعث بروز احساسات غیرمنتظره و شدید و افزایش احساس همدلی و یگانگی با سایر انسانها و زمین به عنوان یک کل میشود. این تأثیر میتواند باعث تغییراتی در خودپنداره و نظام ارزشی مشاهدهگر شود و دگرگونکننده باشد.
در جدیدترین فهرست "میانگین ضریب هوشی" (IQ) در سال ۲۰۲۵، ایرانیها با میانگین ۱۰۶.۳۰ در جایگاه چهارم جهان قرار گرفتند. این رده بندی ضریب هوشی ایرانیان را بالاتر از مردم روسیه، آمریکا، کانادا و سوئیس اعلام کرد
وزارت خزانهداری آمریکا با انتشار بیانیهای از اعمال تحریمهای جدید علیه ایران با تمرکز بر صادرات نفت این کشور و همچنین چند شرکت و بندر در چین خبر داد.
طبق گزارشهای رسانهای، اپلیکیشن نقشههای گوگل نام «خلیج فارس» را در برخی نسخهها به «خلیج عربی» تغییر داده است. کاربران در خاورمیانه اعلام کردهاند که اکنون هنگام جستوجو با استفاده از اصطلاحاتی مانند «خلیج عربی» یا «خلیج فارس»، نام «خلیج عربی» نمایش داده میشود.
در طول تاریخ، پادشاهان و حاکمان از روشهای مختلفی برای افزایش ثروت خود و کشورشان استفاده کردند. این راهها شامل فتوحات نظامی، تجارت بینالمللی و ازدواجهای استراتژیک میشد. هرکدام از این روشها تأثیرات عمیقی بر توسعه اقتصادی و قدرت سیاسی کشورها داشت. در ادامه نگاهی به ۷ تن از پادشاهان ثروتمند تاریخ میاندازیم
در جدیدترین فهرست "میانگین ضریب هوشی" (IQ) در سال ۲۰۲۵، ایرانیها با میانگین ۱۰۶.۳۰ در جایگاه چهارم جهان قرار گرفتند. این رده بندی ضریب هوشی ایرانیان را بالاتر از مردم روسیه، آمریکا، کانادا و سوئیس اعلام کرد
متخصص قلب و عروق گفت: از علائم کمتر شناختهشده بیماری قلبی در زنان میتوان به تنگی نفس یا خستگی غیرعادی اشاره کرد و همین تفاوت در علائم باعث میشود بیماری قلبی در زنان دیرتر تشخیص داده شود.