مخاطب۲۴- دكتر عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش آموزش كشور در گفتگوی ویژه خبری گفت: كنكور یك مقولهای است كه از سال ۸۴ قانون به آن ورود كرد و قانون به نام حذف كنكور مطرح شد. پس از آن قانون سال ۹۵ و اكنون هم قانون ۱۴۰۱ برای كنكور مصوب شد. تمام این قوانینی كه تصویب شده است همه بر توانایی آموزش و پرورش متكی است كه بتواند آزمونهای استاندارد و سراسری برگزار كند.
وی گفت: چیزی كه به عنوان معدل گفته میشود نكته درستی نیست و نیاز است كه توضیح داده شود. ما در سال ۱۴۰۲ تحولات اساسی خود را شروع خواهیم كرد.
پورعباس خاطرنشان كرد: اولاً دروس عمومی از كنكور حذف خواهد شد و به سوابق تحصیلی منتقل خواهد شد. در طول سالهای ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۵ اعمال میشود. ازمون اختصاصی شامل دروس اختصاصی ۵ گروه آموزشی است دوبار در سال برگزار میشود و دو سال اعتبار دارد. بنابراین بودجه بندی آزمون اختصاصی هم تغییر خواهد كرد. پذیرش دانشجو به دو شكل خواهد بود. یك پذیرش صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی كه با معدل معمول داوطلب پذیرش صورت میگیرد كه چیزی حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد ظرفیت پذیرش را در برمی گیرد.
وی افزود: دیگری پذیرش بر اساس آزمون و سوابق تحصیلی استاندارد است كه از سال ۱۴۰۲ شروع میشود. این پذیرش بر مبنای ۴۰ درصد سابقه تحصیلی سال دوازهم بر مبنای ۱۰ درسی كه به شكل استاندارد كشوری آزمون آن برگزار میشود و دارای ضرایب خاص خودشان را دارند و ۶۰ درصد هم نمره آزمون سراسری است.
هر داوطلب میتواند دو نوبت در آزمون تخصصی شركت كند
رئیس سازمان سنجش افزود: هر داوطلب میتواند دو نوبت آزمون تخصصی شركت كند. به طور طبیعی نمرهای كه از آزمون میگیرد با نمره سوابق تحصیلی تركیب میشود، نمره كل ساخته میشود، آن نمره كل ملاك پذیرش است و نمره بالاتر مورد قبول است. آزمونهای دوبار در سال یكی قبل از عید و یكی بعد از عید برگزار میشود.
وی درباره نحوه تأثیر سوابق تحصیلی گفت: تأثیر مثبت سوابق تحصیلی به این معنی است كه اگر داوطلبی نمره كنكورش خوب بود، معدل نتواند نمره اش را كم كند، اما اگر معدل خوب بود معدل میتواند نمره اش را بالاتر ببرد.
نمره كنكور داوطلبان تحت تأثیر سوابق تحصیلی بالا یا پایین میرود
پورعباس گفت: در سال آتی یعنی ۱۴۰۲ ما به عنوان مجری این موضوع را قید خواهیم كرد كه نمره كنكور آنها تحت تأثیر سوابق تحصیلی بالا یا پایین میرود. یعنی اگر سوابق تحصیلی خوب باشد با نمره كنكور تجمیع میشود و اثر قطعی دارد و بالا میرود اما اگر سوابق تحصیلی خوب نباشد، نمره كل پایین میآید. هر دو جنبه اش وجود دارد.
وی اضافه كرد: سوابق تحصیلی و نمره آزمون، نمره كل كنكور را میسازد این نمره كل میتواند با تأثیر بالا شانس قبولی داوطلب را بیشتر كند و با تأثیر پایین، شانس قبولی را كمتر كند. داوطلبان باید توجه داشته باشند هم به سوابق تحصیلی و هم به نمره آزمون باید توجه كنند.
معاون وزیر علوم درباره تعریف حد نصاب نمره برای برخی از دانشگاهها گفت: دانشگاه آزاد اسلامی در چهار رشته پزشكی، دندانپزشكی، داروسازی و دامپزشكی از طریق سنجش دانشجو میپذیرد اما پذیرش دانشجو در سایر رشتهها در اختیار دانشگاه آزاد است. بنابراین به جز دانشگاه آزاد، دانشگاههای دولتی و غیرانتفاعی ممكن است به امتیاز پذیرش دانشجو دست پیدا كنند اما فعلاً پذیرش به صورت متمركز است.
در سال آینده ۱۴۰۲ زیرگروهها حذف میشود و این تغییر بزرگی محسوب میشود
وی گفت: در سال آینده ۱۴۰۲ زیرگروهها حذف میشود و این تغییر بزرگی محسوب میشود. فقط یك گروه داریم و افراد بر مبنای یك نمره انتخاب رشته میكنند و داوطلبان باید از این موضوع آگاه باشند. بودجه بندی و وزن دهی تمامی دروس كنكور در حوزه تخصصی و تمامی دروس آموزش و پرورش عوض میشود. البته این بودجه بندی ها باید تصویب شورای سنجش و پذیرش برسد.
سازمان سنجش در خردادماه درباره كنكور ۱۴۰۲ اطلاع رسانی میكند
پورعباس اظهار داشت: به سازمان سنجش تكلیف كرده اند كه تا شهریورماه اطلاع رسانی صورت گیرد اما تلاش میكنیم در خردادماه اطلاع رسانی صورت بگیرد. باید واقع بینانه با موضوع برخورد كرد و داوطلب باید زودتر بتواند خودش را با تغییرات ۱۴۰۲ تطبیق دهد كه دچار مشكل نشود.
پیش بینی ما این است كه سالی ۶ بار آزمون را برگزار كنیم
وی درباره زمان اعتبار آزمون اختصاصی گفت: در سال ۱۴۰۳ آزمون سراسری به صورت الكترونیك و بدون كاغذ برگزار میكنیم. پیش بینی ما این است كه سالی ۶ بار آزمون را برگزار كنیم. داوطلب میتواند در ۶ آزمون شركت كند و به دو آزمون رسمیت ببخشد. آزمونهای استاندارد كشوری هستند كه در چارچوب سازمان سنجش برگزار میشود. ۴ آزمون دیگر آزمایشی محسوب میشوند. داوطلب میتواند در چند آزمون كه میخواهد شركت كند و محدودیتی ندارد. تا زمانی كه به نقطه مطلوب خود برسد میتواند آزمونها را ادامه بدهد.
رئیس سازمان سنجش درباره شرایط كرونایی و افت تحصیلی داوطلبان كنكور گفت: آزمون سراسری یك مسابقه است و آزمون معیار نیست كه به فرد بگوییم باید این حدنصاب را بیاورد. شرایط برای همه یكسان است، اگر افت تحصیلی رخ داده برای همه یكسان است و اگر تقویت تحصیلی رخ داده نیز برای همه یكسان است. این گونه مشكلات تأثیر چندانی در كنكور ندارد.
باید مراقبت كرد كه مؤسسات كنكوری از كنكور سراسری به آزمونهای آموزش و پرورش منتقل نشود
وی درباره نقش مؤسسات كنكوری پس از تغییرات كنكور سراسری گفت: باید مراقبت كرد كه مؤسسات كنكوری از كنكور سراسری به آزمونهای آموزش و پرورش منتقل نشود. یعنی فعالیت این مؤسسات به احتمال زیاد به سمت آموزش و پرورش منتقل میشود.