در روزهای اخیر شاخص کل بازار اوراق بهادار رکوردهای جدیدی را ثبت کرده است. این رشد بازار سهام منجر به این شده است سرمایهگذارانی که در سالهای گذشته از این بازار خارج شده بودند به این فکر بیفتند که دوباره در بورس سرمایهگذاری کنند. اما این گونه سرمایهگذاران ممکن است به دلایلی که در گذشته اتفاق افتاده است مستقیما در سهام سرمایهگذاری نکنند. برای اینکه چنین سرمایهگذارانی با مشکلات سرمایهگذاری مستقیم در بورس مواجه نباشند، سرمایهگذاری در صندوق سهامی پیشنهاد میشود. صندوق سهامی دارای مزایایی است، که آن را نسبت به سرمایهگذاری مستقیم در سهام جذابتر میکند. در ادامه ابتدا به بررسی صندوق سهامی میپردازیم و سپس به این سوال که از کجا صندوق سهامی بخریم، پاسخ خواهیم داد.
صندوقهای سهامی یکی از گزینه های سرمایهگذاری در بورس است. این صندوقها سرمایه خرد افراد جامعه را جمع میکنند و بخش اعظم دارایی جمعشده خود را در سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس سرمایهگذاری میکنند. بخش کوچکی از دارایی این صندوقها نیز به سایر داراییها مانند اوراق درآمد ثابت و موارد دیگر اختصاص پیدا میکند.
بسیاری از سرمایهگذاران علاقمند به سرمایهگذاری در بورس هستند. اما این سرمایهگذاران ممکن است دانش مالی و معاملاتی کافی برای بررسی پتانسیل سودآوری سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس را نداشته باشند. از طرفی این سرمایهگذاران ممکن است به دلیل مشغله کاری زمان کافی برای رصد بازار نداشته باشند. اما صندوق سهامی به دلیل اینکه مدیریت حرفهای دارد تمام این کارها را انجام میدهد و دیگر لازم نیست فرد به بررسی و رصد بازار بپردازد. در نتیجه صندوق سهامی برای افرادی که دانش اقتصادی- مالی و زمان کمی برای بررسی بازار دارند میتواند گزینه خوبی برای سرمایهگذاری باشد.
افزون بر این، به دلیل این که سبد سرمایهگذاری صندوق سهامی عمدتا از سهام و حق تقدم سهام تشکیل شده است، برای سرمایهگذارانی که شخصیت سرمایهگذاری ریسک پذیری دارند مناسب است.
صندوقهای سهامی علاوه بر نوع معاملات بر اساس سبد دارایی آنها نیز دسته بندی میشوند. صندوقهای سهامی بر این اساس به چهار دسته تقسیمبندی میشوند: صندوقهای سهامی عادی، صندوقهای بخشی، صندوقهای اهرمی و صندوقهای شاخصی.
صندوقهای سهامی عادی به گونهای هستند که مدیر صندوق میتواند بر اساس تشخیص خود از میان تمام سهامی موجود در بازار سهام، سهامی را که پتانسیل سودآوری دارند برای سبد سرمایهگذاری صندوق انتخاب کند. اما صندوقهای بخشی به گونهای هستند که مدیر صندوق بر اساس بخش خاصی که صندوق بر مبنای آن تشکیل شده است، برای سبد سرمایهگذاری صندوق سهام انتخاب میکند. به عنوان مثال اگر صندوق بخشی دارو باشد، مدیر صندوق موظف است اغلب سهامی را که برای سبد سرمایهگذاری صندوق انتخاب میکند از سهام دارویی بازار باشند.
صندوق شاخصی نیز به این صورت است که مدیر صندوق باید به گونهای سهام موجود در سبد سرمایهگذاری صندوق را انتخاب کند که شاخص خاصی که قرار است صندوق پوشش دهد، براساس آن تغییر کند. برخی از سرمایهگذاران تمایل دارند بر اساس شاخص خاصی مانند شاخص کل یا شاخص هموزن بازدهی کسب کنند. با این حال، چنین کاری برای افراد مبتدی دشوار است. به همین دلیل هم این افراد در صندوقهای شاخصی سرمایهگذاری میکنند.
صندوقهای اهرمی برای افراد بسیار ریسکپذیر مناسب هستند. این صندوقها امکان استفاده از اهرم مالی را برای دارندگان واحدهای خود فراهم میکنند. صندوقهای فوق هم بازدهی و هم ریسک بالایی دارند.
برای خرید و فروش صندوق سهامی، سرمایهگذار ابتدا باید بداند صندوق مورد نظرش از لحاظ معاملاتی در کدام دسته قرار میگیرد. صندوقهای سهامی از از لحاظ معاملاتی به دو دسته تقسیمبندی میشوند: صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس و صندوقهای سهامی صدور و ابطالی.
خرید صندوق سهامی قابل معامله در بورس همانند سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس است. برای این کار سرمایهگذار ابتدا باید در سامانه سجام ثبتنام کند و تمام مراحل احراز هویت را انجام دهد. بعد از ثبتنام در سامانه سجام و انجام مراحل احراز هویت، سرمایهگذار باید در یکی از کارگزاریهای کشور ثبت نام کند و کد بورسی بگیرد. بعد از دریافت کد بورسی، سرمایهگذار وارد پنل کاربری خود در کارگزاری میشود و با جستجوی نماد صندوق سهامی مورد نظر خود، واحدهای آن صندوق سهامی را خریداری میکند. البته قبل از خرید صندوق سهامی از طریق کارگزاری، فرد باید حساب کاربری خود را شارژ کرده باشد.
برای خرید صندوق سهامی صدور و ابطالی سرمایهگذار باید از راه متفاوتی نسبت به خرید صندوق سهامی قابل معامله در بورس اقدام کنیم. برای این کار سرمایهگذار باید ابتدا در سامانه سجام ثبتنام کند. اما بعد از ثبتنام در سجام سرمایهگذار دیگر لازم نیست از کارگزاری کد بورسی دریافت کند. برای خرید صندوق سهامی صدور و ابطالی اولین راه بعد از ثبتنام در سجام از طریق سایت صندوق است. صندوقهای سهامی صدور و ابطالی سایت مخصوص به خود را دارند و سرمایهگذاران برای خرید این نوع از صندوقها میتوانند به سایت صندوق مورد نظر مراجعه کنند. روش دیگری که وجود دارد، خرید صندوق سهامی صدور و ابطالی از طریق اپلیکیشن گروه مالی است که صندوق سهامی صدور و ابطالی را تاسیس کرده است.
اپلیکیشن کیان دیجیتال بستری را فراهم کرده است که بتوان از طریق آن صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس و صندووقهای سهامی صدور و ابطالی که گروه مالی کیان تاسیس کرده است را خرید و فروش کرد. این صندوقها شامل یک صندوق سهامی صدور و ابطالی، یک صندوق سهامی بخشی دارویی، یک صندوق شاخصی برای شاخص هموزن و یک صندوق سهامی با رویکرد رشدی هستند. البته غیر از صندوقهای سهامی، خرید و فروش سایر صندوقهای سرمایهگذاری این گروه مالی نیز از طریق این اپلیکیشن امکانپذیر است.
استفاده از اپلیکیشن کیان دیجیتال برای خرید و فروش صندوقهای سهامی کیان مزایایی برای سرمایهگذاران دارد. این اپلیکیشن نخستین اپ مدیریت سرمایه شخصی در کشور است.
سرمایهگذاران در صورت معامله صندوقهای سهامی این گروه مالی از طریق کیان دیجیتال معاف از پرداخت کارمزد کارگزاری هستند. از سوی دیگر، این اپلیکیشن فضای بسیار کاربردی را برای سرمایهگذاران فراهم کرده است که بتوانند به آسانی معاملات خود را انجام دهند. همچنین برای معامله صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس تاسیس شده توسط گروه مالی کیان از طریق کیان دیجیتال، حداقل وجه لازم برای سرمایهگذاری از 500 هزار تومان به 50 هزار تومان کاهش پیدا میکند. این اپلیکیشن پشتیبانی بسیار خوبی نیز دارد و به صورت رایگان به پرسشهای افراد در زمینه سرمایهگذاری پاسخ میدهد.