کد خبر: ۵۵۴۲۴
تاریخ انتشار: ۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۵

مردم مصر باستان چطور سال نو را جشن می‌گرفتند؟

تاکنون به ابعاد مختلف تمدن رود نیل از مومیایی‌های فرعون‌ها گرفته تا کتاب مردگان و پیشرفت‌های پزشکی پرداخته شده است. امروز می‌خواهیم به بررسی جشن سال نو در مصر باستان بپردازیم.
مردم مصر باستان چطور سال نو را جشن می‌گرفتند؟

مخاطب ۲۴- سال نو در فرهنگ‌های مختلف با روش‌های گوناگون جشن گرفته می‌شود. در کریسمس شاهد تزیین کردن یک درخت کاج و دادن هدیه‌های مختلف هستیم. در جشن نوروز نیز چیدن سفره هفت سین و دادن عیدی جلب توجه می‌کند. طبیعتا در مصر باستان هم مردم برای جشن سال نو کار‌های مختلفی را انجام می‌دادند. برخی از آنها شبیه جشن‌های ما هستند و برخی دیگر نیز کاملا متقاوت و عجیب به‌نظر می‌رسند.

 

نگاهی به جاذبه‌های جشن سال نو مصر باستان

جشن سال نو در فرهنگ مصر باستان Wepet-Renpet خوانده می‌شد که می‌توان آن را به‌معنی گشایش سال دانست. در این جشن افراد به دوستان و اعضای خانواده خود هدیه می‌دادند. چنین رسمی هنوز هم در مصر حفظ شده است. گرچه یکی از آیین‌های مهم این جشن بیرون آوردن مجسمه‌های خدایان و قرار دادن آنها در مقابل نور آفتاب بود. مردم مصر باستان باور داشتن که با اینکار خدایان مجددا زنده می‌شوند.

 

تاریخ جشن سال نو

جشن سال نو در مصر باستان تاریخ ثابتی نداشت و زمان آن هر سال تغییر می‌کرد. حتی گاهی ممکن بود در طول یک سال تقویمی چندبار جشن سال نو برگزار شود. در کتیبه‌های باستانی نوشته شده که حتی در یک سال سه‌بار این جشن برگزار شد. بیایید نگاهی دقیق‌تر به Wepet-Renpet داشته باشیم.

 

تقویم مصری‌ها ۳۶۵ روزه بود. هرچند آنها سال کبیسه نداشتند. همین نیز سبب می‌شود که به مرور زمان تاریخ جشن سال نو تغییر کند و در فصل‌های مختلف بیفتد. تقویم مصر باستان حدود ۴۸۰۰ سال پیش ایجاد شد. در آن زمان تاریخ جشن سال نو همزمان با انقلاب تابستانی (تقریبا ۱ تیر ماه) انتخاب شده بود. چنین زمانی به سیل سالیانه در رود نیل نزدیک بود.

 

سیل باعث می‌شد که آب از بستر رود نیل خارج شده و زمین‌های اطراف را سیراب کند. در نتیجه بهترین فرصت برای رشد گیاهان و کشاورزی بود و می‌توانست به‌خوبی نشانگر آغاز سال نو و جان‌گرفتن دوباره زمین باشد. در زمان پادشاهی میانه مصر (حدود ۲۰۳۰ تا ۱۶۴۰ پیش از میلاد) جشن سال نو به انقلاب زمستانی (تقریبا ۱ دی) نزدیک شده بود.

 

ظاهرا بعد‌ها باور‌های مردم مصر تغییر کرده است. چراکه در معبد خنوم در الاقصر تصاویر مربوط به سه جشن سال نو به‌چشم می‌خورد. اولین جشن در روز اول سال برگزار می‌شد و جشن‌های بعدی به‌ترتیب به تولد امپراتور روم و ظاهر شدن ستاره شباهنگ تعلق داشت.

 

آیین‌های جشن سال نو در مصر باستان

در جشن سال نو مردم مصر باستان ابتدا به پرستش خدایان رو می‌آوردند و سپس یاد مردگان را گرامی می‌داشتند. از آنجایی که کتاب مردگان مصر جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ این کشور داشت و تمام تلاش‌های مردم برای رسیدن به جایگاهی خوب در جهان دیگر محدود می‌شد، خدایان حضور پررنگی در تمام جنبه‌های تمدن رود نیل داشتند.

 

همچنین مردم مجسمه‌های خدایان را روی سقف خانه می‌گذاشتند تا در اثر تابش نور آفتاب جانی دوباره گیرند. علاوه بر این، افراد سعی می‌کردند با قربانی کردن حیوانات و قرار دادن مواد غذایی در معابد به خدایان احترام بگذارند. پس از آن نوبت به برگزاری جشن در نزدیکی اهرام مصر می‌رسید. در نزدیکی اهرام مراسم رقص و موسیقی برگزار می‌شد تا حس همبستگی افراد تقویت شود. گروهی نیز دستاورد‌های فرعون در طول سالی که گذشت را برای مردم شرح می‌دادند.

 

پس از پایان جشن‌های عمومی مردم مصر باستان سراغ جشن‌های خانوادگی می‌رفتند. در این جشن‌ها نیز رقص، شادی و غذا خوردن بخش‌های جدانشدنی بودند. همچنین افراد به اعضای خانواده و دوستان خود هدیه می‌دادند. گاهی این هدیه شامل گل و غذا و گاهی نیز شامل مجمسه‌های کوچک خدایان می‌شد.

 

جالب اینجاست که مردم مصر باستان هدیه خاصی برای سال نو داشتند. آنها نوعی فلاسک خاص را برای سال نو سفارش می‌دادند. این فلاسک از سرامیک لعاب‌دار ساخته شده بود و روی آن از خدایان خواسته می‌شد که سال خوبی را برای دریافت‌کننده هدیه (با اسم شخص) رقم بزنند.

 

ظرفیت این فلاسک‌ها کوچک بود و چندان برای نوشیدنی مناسب نبودند. به‌نظر می‌رسد که مردم مصر باستان این فلاسک‌ها را با روغن معطر، عطر یا آب رود نیل پر می‌کردند. آنها محتوای داخل فلاسک را هدیه مناسبی برای آغاز سال نو به‌حساب می‌آوردند.

برچسب ها: سال نوی میلادی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
بدترین و بهترین شهر‌های جهان برای زندگی در سال ۲۰۲۴ بدترین و بهترین شهر‌های جهان برای زندگی در سال ۲۰۲۴
براساس شاخص کیفیت زندگی در سراسر جهان، بدترین و بهترین شهر‌های جهان برای زندگی در ۲۰۲۴ مشخص شده‌اند. جایگاه ایران در این رده‌بندی کجاست؟
سایه مرگ بر تالاب انزلی سایه مرگ بر تالاب انزلی
«تالاب انزلی» یکی از زیست‌بوم‌های ارزشمند جهان که از سال ۱۹۷۵ میلادی در کنوانسیون بین‌المللی رامسر ثبت شده است، در حال حاضر با کاهش عمق آب با حداکثر ۲ تا ۲.۵ متر رو‌به‌رو است.
۱۰ پیش‌بینی کلیدی سال ۲۰۲۵ ۱۰ پیش‌بینی کلیدی سال ۲۰۲۵
در سال ۲۰۲۵، بازگشت دونالد ترامپ به قدرت و تأثیرات گسترده آن بر سیاست جهانی، شکل‌گیری صلح شکننده در اوکراین، تقابل کنترل‌شده ایران و اسرائیل، و تشدید رقابت آمریکا و چین از روند‌های کلیدی است. توافق صلح میان کرد‌ها و ترکیه، بازتنظیم روابط بریتانیا و اتحادیه اروپا و مدیریت بحران مهاجرت در اروپا نیز تحولات مهمی هستند. تمرکز جهانی به‌طور فزاینده‌ای بر منافع داخلی و تنش‌های ژئوپلیتیک معطوف خواهد بود.
پرجمعیت‌ترین خانواده جهان ۱۰۲ فرزند دارد پرجمعیت‌ترین خانواده جهان ۱۰۲ فرزند دارد
لابد شما هم دیده یا شنیده‌اید که خانواده‌هایی با فرزندان پرشمار وجود دارند که شمار آنها از ۱۰ یا ۱۵ نفر بیشتر است، ولی آیا می‌توانید حدس بزنید که پرجمعیت‌ترین خانواده جهان چند عضو دارد؟
مادری به اتهام خفه کردن دختر ۱۳ ساله اش محاکمه شد مادری به اتهام خفه کردن دختر ۱۳ ساله اش محاکمه شد
زن و شوهر جوان به اتهام قتل دختر ۱۳ ساله‌شان محاکمه و هر دو به حبس محکوم شدند.
چرا سردار سلیمانی با گلشیفته فراهانی صحبت کرد؟ چرا سردار سلیمانی با گلشیفته فراهانی صحبت کرد؟
نرجس سلیمانی جزئیاتی از گفت‌وگوی تلفنی گلشیفته فراهانی با سردار قاسم سلیمانی را برای نخستین بار بازگو کرد.
آخرین جزئیات پرونده قتل خبرنگار ایرنا آخرین جزئیات پرونده قتل خبرنگار ایرنا
پرونده منصوره قدیری، خبرنگاری که با ضربات دمبل و چاقو به دست همسرش به قتل رسیده بود، بزودی با دریافت آخرین دفاعیات متهم و صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری تهران ارسال خواهد شد.
برگزیده
چرا سردار سلیمانی با گلشیفته فراهانی صحبت کرد؟ چرا سردار سلیمانی با گلشیفته فراهانی صحبت کرد؟
نرجس سلیمانی جزئیاتی از گفت‌وگوی تلفنی گلشیفته فراهانی با سردار قاسم سلیمانی را برای نخستین بار بازگو کرد.
پشیمانی و اشک مهناز افشار مقابل سینا ولی‌الله پشیمانی و اشک مهناز افشار مقابل سینا ولی‌الله
مهناز افشار بازیگر سینما که با یک باره ساکن آلمان شد و پس از حضور در یک شو و در جریان حوادث 1401 کشف حجاب کرد و دست به حرکات سیاسی زد، حالا با حضور در مقابل سینا ولی الله با پشیمانی و حسرت از مسیری که طی کرده و تبعاتش می‌گوید و اشک می‌ریزد.
روایت‌هایی ناب و خواندنی از روحانی طناز حاج محسن قرائتی روایت‌هایی ناب و خواندنی از روحانی طناز حاج محسن قرائتی
حتی اگر خیلی توان منبررفتن نداشته باشد، اما هنوز هم با آن لهجه شیرین کاشانی‌اش، وقتی لب‌به‌سخن باز می‌کند، محال است آدم را پای صحبت‌هایش میخکوب نکند.
صفحه خبر بالای تصاویر