کد خبر: ۵۴۸۱۸
تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۹

ماجرای آبگیر‌های خاکی تخت جمشید چیست؟

بیش از دو دهه از ساخت آبگیر‌های تخت‌جمشید می‌گذرد، سازه‌هایی که کاربری کشاورزی دارند و براساس گفته‌های کارشناسان و باستان‌شناسان تخت‌جمشید براساس قوانین و ضوابط میراث‌فرهنگی و با مجوز وزارت جهاد و کشاورزی احداث شده‌اند با این حال باز هم برخی از فعالان میراث‌فرهنگی از ساخت ۲ استخر در حریم تخت جمشید خبر داده‌اند. خبری که از سوی کارشناسان ارشد تخت‌جمشید رد می‌شود. آنها معتقدند، پایش‌های تخت‌جمشید در عرصه و حریم به‌دقت درحال انجام است و هم‌اکنون نه‌تنها هیچ کندوکاوی انجام نشده و آن سازه‌های قدیمی نیز اصلا استخر نیستند.
ماجرای آبگیر‌های خاکی تخت جمشید چیست؟

مخاطب۲۴- بیش از ۴۰ آبگیر خاکی با هدف تامین آب کشاورزی زمین‌های کشاورزی موجود در حرایم تخت جمشید وجود دارد. این سازه‌های خاکی در حرایم تخت جمشید برای آبیاری زمین‌های کشاورزی کاربرد دارد و احداث آنها از سال‌ها قبل در اطراف تخت جمشید رواج داشته است. به‌تازگی نیز شنیده شد که دو استخر دیگر در حریم تخت‌جمشید احداث شده است. موضوعی که کارشناسان و باستان‌شناسان تخت‌جمشید در گفتگویی که داشتند، آن را قویا رد کردند. اما ماجرای این سازه‌های خاکی چیست و چرا در حریم تخت‌جمشید احداث شده‌اند؟ سازه‌هایی که البته تعداد آنها هم کم نیست!

بیشتر بخوانید

«فضل الله حبیبی» کارشناس باستان‌شناسی محوطه میراث جهانی تخت جمشید در تشریح دلیل احداث سازه‌های خاکی موجود در حرایم تخت جمشید برای تامین آب زمین‌های کشاورزی اینطور گفت: بازنگری و تعیین ضوابط حرایم تخت جمشید سال ۹۱ مصوب شد. پیش از بازنگری حرایم تخت جمشید، مجوز‌هایی برای احداث سازه‌های خاکی که حالا در برخی خبر‌ها نام آن را استخر گذاشته‌اند، صادر شد.

این سازه‌ها که کاربری کشاورزی دارند براساس قوانین و ضوابط میراث فرهنگی و با مجوز وزارت جهاد و کشاورزی ایجاد شده‌اند. اما متاسفانه انتشار برخی اخبار بدون تحقیق و مطالعه که ممکن است یا به دلیل مشکل شخصی و فردی با شخص یا دستگاهی خاص و با هدف تخریب آن فرد یا مجموعه مدیریتی یا از سر ناآگاهی و بدون تحقیق منتشر می‌شوند، موجب انحراف افکار عمومی شده‌اند. نمونه آن همین موضوع آبگیر‌ها و سازه‌های خاکی ایجاد شده در حریم تخت جمشید است که با عنوان ساخت استخر در حریم درجه یک تخت جمشید منتشر شده است. در حالی که اصلا هیچ کندوکاوی انجام نشده و این سازه‌ها اصلا استخر نیستند.

آبگیر‌های خاکی یا حفر استخر؟

فضل الله حبیبی افزود: بعد از بازنگری حریم تخت جمشید، چون کشاورزان با مساله کمبود آب به دلیل خشکسالی مشکلات زیادی پیدا کردند و درخواست استفاده بهینه از آب دارند، سازه‌های خاکی با در نظر گرفتن ضوابط حریم ایجاد کرده‌اند. در پروسه احداث آبگیر‌های خاکی هم کارشناسان میراث فرهنگی پس از بررسی و پیمایش محدوده مورد نظر و بررسی تصاویر هوایی و… وقتی اطمینان یابند که آثار تاریخی در آن محدوده وجود نداشته باشد با گرفتن تعهدنامه محضری سفت و سخت از کشاورزان و شرط آوردن خاک از بیرون حرایم سه‌گانه تخت جمشید، بدون انجام کندوکاو برای احداث سازه‌های آبگیر و نه احداث استخر، اجازه ایجاد این سازه‌ها را با شرط اراده جمع‌آوری سازه‌ها به کشاورزان می‌دهند. دراین پروسه نیز کشاورزان با انتقال خاک از خارج حرایم سه‌گانه تخت جمشید توسط کمپرسی اقدام به احداث آبگیر‌هایی به ارتفاع ۱.۵ متر با در نظر گرفتن تمامی ضوابط ارایه شده از سوی محوطه میراث جهانی تخت جمشید و احداث سازه‌های خاکی همرنگ با محیط می‌کنند تا آب را در آن جمع کنند و زمین‌های خود را آبیاری کنند.

کارشناس باستان‌شناسی محوطه میراث جهانی تخت جمشید تاکید کرد: حین احداث آبگیر‌های خاکی هم عوامل یگان حفاظت میراث فرهنگی و کارشناسان گروه باستان‌شناسی نظارت دارند تا از قوانین حرایم تخت جمشید تخطی نشود.

فضل الله حبیبی گفت: ساخت آبگیر خاکی که خبر آن توسط یکی از فعالان میراث فرهنگی با عنوان عجیب احداث استخر منتشر شد، قبل از بازنگری حرایم تخت جمشید و در سال گذشته اتفاق افتاده است که کارشناس رسمی دادگستری هم آن را تغییر کاربری تشخیص نداده و ایجاد آن هم با تعهد محضری و به صورت قانونی، همرنگ با محیط و با خاک آورده شده از خارج حرایم تخت جمشید صورت گرفت. حتی شرط جمع آوری آن با تشخیص میراث فرهنگی هم در پرونده این سازه خاکی وجود دارد.

حبیبی با اعلام این خبر که بیش از ۴۰ سازه خاکی و نه استخر ذخیره آب برای آبیاری زمین‌های کشاورزی در حرایم تخت جمشید وجود دارد، گفت: یکی از آبگیر‌های خاکی که یک فعال میراث فرهنگی در شیراز از آنها با عنوان استخر یاد کرده است، دو کیلومتر با تخت جمشید فاصله دارد و در روستای جلیان کنار جاده ایجاد شده است.

کشاورزی هم که این آبگیر خاکی را ایجاد کرده، خاک را از بیرون حرایم تخت جمشید آورده و در سطح زمین به ارتفاع یک تا یک و نیم متر آبگیر خود را برای آبیاری زمین ایجاد کرده و داخل این سازه خاکی را که احداث آن از سطح زمین و بصورت خاکی انجام می‌شود، عایق برزنتی گذاشته که آب از درون آن خارج نشود.

برچسب ها: تخت جمشید
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پر آبی سد‌های تهران شایعه است پر آبی سد‌های تهران شایعه است
شرکت آب منطقه‌ای آب تهران اعلام کرد: با توجه به کاهش نزولات آسمانی و پشت سرگذاشتن ۵ سال خشکسالی، حجم سد‌های تهران از جمله امیرکبیر و لتیان به عنوان ۲ سد مهم تامین آب تهران به حدود نصف سال گذشته رسیده است.
عفونت تدریجا به سرطان تبدیل می‌شود عفونت تدریجا به سرطان تبدیل می‌شود
در این مقاله، ارتباط میان عفونت ویروسی و سرطان کبد را بررسی می‌کنیم و می‌گوییم چه کسانی باید آزمایش بدهند و چگونه تشخیص زودهنگام می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد.
خرید جدید پرسپولیس به سقف رویاهایم رسیدم خرید جدید پرسپولیس به سقف رویاهایم رسیدم
حسین ابرقویی، مدافع فصل گذشته خیبر خرم‌ آباد، پس از امضای قرارداد رسمی با پرسپولیس، در لایو باشگاه درباره احساسات خود از این انتقال صحبت کرد؛ انتقالی که با انتقاد برخی از هواداران همراه بود و باعث شد او نتواند جملاتش را تکمیل کند
آرامش پرسپولیس را برنمی‌تابند آرامش پرسپولیس را برنمی‌تابند
رضا درویش، مدیرعامل پرسپولیس از وضعیت نقل و انتقالات پرسپولیس گفت.
فوتبالیستی که رکورد لوکس بودن را شکست فوتبالیستی که رکورد لوکس بودن را شکست
بوگاتی شیرون ۱/۳ میلیون یورویی عضو جدید کلکسیون ساعت رونالدو شد
شاهکاری از سینمای آسیا شاهکاری از سینمای آسیا
کوروساوا در سال ۱۹۹۰ جایزه اسکار یک عمر دستاورد هنری را دریافت کرد. او پس از مرگ از سوی مجله ایژن‌ویک و سی‌ان‌ان به عنوان «آسیایی قرن» در رده «هنر، ادبیات و فرهنگ» معرفی شد و از او به‌عنوان یکی از پنج فردی که بیشترین سهم را در بهبود آسیا در سده بیستم داشتند، یاد شد.
قدرتمندترین مرد جهان ناپدید می‌شود! قدرتمندترین مرد جهان ناپدید می‌شود!
غیبت‌های طولانی‌مدت می‌تواند در خارج از چین، گمانه‌زنی‌هایی داغ را دربارۀ میزان اقتدار رهبر ایجاد کند.
برگزیده
شاهکاری از سینمای آسیا شاهکاری از سینمای آسیا
کوروساوا در سال ۱۹۹۰ جایزه اسکار یک عمر دستاورد هنری را دریافت کرد. او پس از مرگ از سوی مجله ایژن‌ویک و سی‌ان‌ان به عنوان «آسیایی قرن» در رده «هنر، ادبیات و فرهنگ» معرفی شد و از او به‌عنوان یکی از پنج فردی که بیشترین سهم را در بهبود آسیا در سده بیستم داشتند، یاد شد.
نوای کلاهبرداری با نت موسیقی! نوای کلاهبرداری با نت موسیقی!
بازار فروش بلیت کنسرت هم طعمۀ کلاهبرداران شد؛ این‌بار ۱۱میلیارد تومان از جیب علاقه‌مندان موسیقی، تنها با یک آگهی جعلی در «دیوار» دود شد و رفت.
تاسیان تمام شد! تاسیان تمام شد!
قسمت آخر از «تاسیان» امروز منتشر شد؛ سریالی که در ابتدای پخش با حاشیه‌های متعددی همراه شد، اما هرچه از انتشار قسمت‌ها گذشت، با کاهش مناقشات میان سه‌گانه رایج «تیم تولید»، «پلتفرم پخش‌کننده» و «مسوولان نظارتی»، تعاملاتی شکل گرفت که به واسطه آن، می‌توان قدم‌های نوینی در فضای سریال‌سازی کشور برداشت. آزمون و خطا‌هایی که اگر آنها را مرور کنیم و از تجربه‌هایش درس بگیریم، مسیر را برای دیگر مجموعه‌ها هموارتر خواهد کرد و نقشه راهی برای سریال‌های بعدی از جمله «سووشون» و بعدی‌ها خواهد بود
صفحه خبر بالای تصاویر