کد خبر: ۵۰۹۶
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۹
متخصصان توانمند ایرانی این روزها تلاش دارند تا نگذارند گونه نادر یوزپلنگ آسیایی منقرض شود. آنها همکاری‌های علمی گسترده‌ای برای ذخیره‌سازی ژن یوزها آغاز کرده‌اند و امید دارند این تلاش‌ها به تکثیر این گونه ارزشمند منتهی شود.

به گزارش سرویس اجتماعی مخاطب ۲۴ به نقل از فارس- مرتضی مزینانی: یوزپلنگ ایرانی یا یوزپلنگ آسیایی، گونه ارزشمندی است که متأسفانه در سال‌های اخیر خطر انقراض آن را تهدید می‌کند و از این‌رو، برنامه‌های مختلفی برای صیانت از این گونه و تکثیر آن پیش‌بینی شده است.

 

ذخیره ژنتیک راه نجات یوزپلنگ ایرانی

 


بیشتر بخوانید: دیدار با یوزپلنگ از نزدیک




بر اساس گفته کارشناسان محیط‌زیست و مسؤولان امر در سازمان حفاظت محیط‌زیست، یوزپلنگ آسیایی به لحاظ طبقه‌بندی خطرپذیری، در زمره جانوران «به‌شدت در معرض انقراض» محسوب می‌شود و این نگرانی‌ها را نزد دوستداران حیات‌وحش بیشتر می‌کند.

پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در دهه ۱۳۹۰ در کشورمان آغاز شد و فراز و نشیب‌های زیادی داشت و هنوز هم نتوانسته آن‌چنان که باید و شاید، انتظارات اولیه را برآورده سازد؛ اما همین حداقل اقدامات هم امید را در دل عاشقان محیط‌زیست برای صیانت از این گونه مهم زنده نگه داشته است.

 


بر پایه آنچه سازمان‌های مسؤول می‌گویند، ایران از دهه ۱۹۷۰ به‌عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ‌های آسیایی (ایرانی) شناخته شده است و این امر می‌طلبد تا تلاش‌ها برای حفظ این جانور زیبا و تکثیر آن بیش از پیش گسترش یابد.
پارک ملی توران؛ تنها امید یوز‌های آسیایی

بررسی مستندات منتشرشده در صفحات وب نشان می‌دهد که بر اساس نتایج جدیدترین تحقیقات، بین ۱۰ تا ۲۰ قلاده یوزپلنگ در مناطق حاشیه کویر مرکزی ازجمله خارتوران، نایبندان، دره‌انجیر و میاندشت وجود دارد.

بنا به آمار‌های محیط‌زیست استان سمنان هم در شهریور سال گذشته، ۲۱ قلاده یوزپلنگ در زیستگاه پارک ملی توران و منطقه شکارممنوع چاه شیرین استان شناسایی شده بود.
البته بسیاری از کارشناسان حیات‌وحش و مسؤولان محیط‌زیست می‌گویند نمی‌توان عدد دقیقی از تعداد یوزپلنگ‌ها ارائه داد؛ ولی به‌هرحال، آنچه مهم به نظر می‌رسد تهدیدی است که یوزپلنگ آسیایی را در زمره گونه‌های در معرض نابودی قرار می‌دهد.

اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت نیز اعلام کرده که یوزپلنگ آسیایی در فهرست «جانوران در آستانه انقراض» قرار دارد و گفته می‌شود، پارک ملی توران در شهرستان شاهرود استان سمنان تنها محلی در دنیاست که یوزپلنگ‌های آسیایی آنجا تولیدمثل کرده‌اند.

امیر عبدوس، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان بیان می‌کند: هرگاه جمعیت افراد یک گونه به کمتر از ۵۰ نفر برسد، آن گونه منقرض‌شده تلقی می‌شود و با توجه به اینکه افراد جمعیت یوزپلنگ آسیایی نیز به حدود ۵۰ فرد کاهش یافته، حفظ ژن‌های این گونه از اهمیت به سزایی برخوردار است.
تلاش‌های ژنتیکی؛ اقدامی جدید در راه «صیانت»

اهمیت یوزپلنگ آسیایی و خطری که این گونه را تهدید می‌کرده، سبب شده است تا مسؤولان به فکر اقدامات جدیدی برای صیانت از آن و تکثیرش بیفتند.

تلاش‌هایی ازجمله تکثیر در قفس و به‌ویژه ذخیره‌سازی ژن‌های یوزپلنگ نر وحشی در مرکز تحقیقات یوزپلنگ آسیایی توران در استان سمنان در دست انجام بوده و ابراز امیدواری شده است که متخصصان داخلی بتوانند نتایج خوبی از این طرح بگیرند.

امیر عبدوس، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان در این زمینه می‌گوید: یکی از مشکلات مهم در راه حفاظت از یوزپلنگ‌های ایرانی و تکثیر آنها، «محدودیت تعداد اسپرم سالم در واحد حجم» است.

وی توضیح می‌دهد: ما «ذخیره‌سازی ژن‌های یوزپلنگ‌های نر از طریق انجماد اسپرم در تانک ازت مایع» را یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها برای حفاظت از یوزپلنگ‌های آسیایی می‌دانیم و تلاش داریم در این مسیر قدم‌های خوبی برداشته شود.
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان عقیده دارد: خطر انقراض، یوزپلنگ‌های آسیایی را تهدید می‌کند و همکاری نهاد‌های تحقیقاتی ازجمله جهاد دانشگاهی در حفظ ژن‌های یوزپلنگ آسیایی بسیار مهم است. سازمان محیط‌زیست آمادگی دارد تا در همین ارتباط تفاهم‌نامه همکاری منعقد کند.

عبدوس اظهار کرد: هر چه جمعیت یک گونه کاهش یابد، تنوع ژنی آن گونه نیز کاهش می‌یابد. حفظ تک‌تک ژن‌های یوز‌های آسیایی موجود برای محیط‌زیست از اهمیت بالایی برخوردار است و از همین رو، از هر طرحی که به حفاظت بیشتر از این گونه باارزش کمک کند، استقبال می‌کنیم.

وی با اشاره به انتقال سه قلاده یوزپلنگ آسیایی از پارک پردیسان به استان سمنان گفت: ذخیره‌سازی ژن‌های این سه یوزپلنگ که سن بالایی هم دارند، برای محیط‌زیست اهمیت دارد.
نمونه جانوری پژوهشگاه «رویان»؛ راهی تازه

فقط یک نمونه مورد بررسی، یعنی توجه ژنتیکی به یوزپلنگ آسیایی نشان می‌دهد که این روز‌ها سازمان حفاظت محیط‌زیست بیش از همیشه نیازمند توسعه همکاری‌های علمی و تحقیقاتی در حوزه‌های زیست‌محیطی، آزمایشگاهی و ذخیره‌سازی ژن‌های جانوری در معرض انقراض در کشور است.

سازمان حفاظت محیط‌زیست در این راه به راه‌اندازی پژوهشگاه‌های تحقیقاتی مجهز یا حداقل استفاده از نمونه‌های مشابه پژوهشگاه «رویان» در امر صیانت از ژن‌های برتر جانوری نیاز دارد و این مسأله درباره یوزپلنگ‌های آسیایی از اهمیت خاصی برخوردار خواهد بود.

نمونه پژوهشگاه «رویان» که هم‌اکنون فعالیت‌های پژوهشی خود را در قالب سه پژوهشکده علوم تولیدمثل، زیست‌شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی و زیست‌فناوری دنبال می‌کند، در حوزه جانوری می‌تواند به جلوگیری از انقراض گونه‌های ارزشمند کمک شایانی کند.
علی منصفی‌راد، سرپرست جهاد دانشگاهی استان سمنان در همین زمینه برای ورود این نهاد علمی به حوزه کمک به ارتقا و حفظ محیط‌زیست در استان ازجمله در حفظ ژن‌های یوزپلنگ ایرانی با اتکا به توانمندی‌های پژوهشگاه‌های جهاد دانشگاهی در کشور اعلام آمادگی می‌کند.

وی می‌گوید: فعالیت‌های علمی پژوهشگاه‌های جهاد دانشگاهی سبب برخورداری این نهاد از بانک غنی و منحصربه‌فردی از ژن‌های جانوری در کشور شده است که می‌توان از این توانمندی‌ها در راستای صیانت از یوزپلنگ آسیایی هم استفاده کرد.

سرپرست جهاد دانشگاهی استان سمنان به فعالیت مرکز ذخایر ژنتیکی ایران با محوریت جهاد دانشگاهی اشاره و تصریح کرد: تلاش همکاران ما در جهاد دانشگاهی و حمایت‌های مقام معظم رهبری، به شکل‌گیری یک مرکز غنی از ژن‌های گیاهی و جانوری در کشور انجامیده است.
فرجامی خجسته؛ در انتظار همکاری‌های بین‌سازمانی

به هر تقدیر، همکاری حفاظت محیط‌زیست استان سمنان با دستگاه‌های علمی ازجمله جهاد دانشگاهی می‌تواند باب جدید در حفاظت از گونه ارزشمند یوزپلنگ آسیایی بگشاید و این همکاری بین‌سازمانی قطعاً فرجامی خجسته خواهد داشت.

تلاش‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست برای تکثیر در اسارت برخی گونه‌های جانوری ازجمله یوزپلنگ آسیایی امروز با اتکا به دانش روز به نتایج بهتری خواهد رسید و نهاد‌هایی ازجمله پژوهشگاه‌های جهاد دانشگاهی آمادگی دارند تا زمینه انتقال دانش فنی به استان در این بخش را فراهم کنند و باید از این ظرفیت بهره گرفت.

معاونت علمی ریاست جمهوری هم برای کمک به طرح‌های فناورانه در این بخش می‌تواند ورود کرده و مسؤولان استان سمنان باید از ظرفیت این حوزه بهره ببرند؛ گرچه مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان می‌گوید: از ورود جهاد دانشگاهی به حفظ ژن‌های گونه نادر یوزپلنگ آسیایی استقبال می‌کند و باید منتظر آینده این تعاملات ماند.

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
اگر این نشانه‌ها را دارید یعنی شخصیت قوی دارید title
علم روانشناسی می‌گوید افرادی که شخصیت قوی‌ای دارند اغلب جسورترند و از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند. آن‌ها از ابراز عقاید خود واهمه ندارند و به طور حتم به دیگران اجازه نمی‌دهند به آن‌ها بی احترامی کنند.
آموزش گرفتن خروجی و بکاپ از انواع اطلاعات تلگرام title
در صورتی که نیاز به گرفتن خروجی و بکاپ از اطلاعات خود در تلگرام دارید، در ادامه می‌توانید آموزش استخراج داده‌های Telegram را مشاهده کنید.
آشنایی به شکل بلایند دیت یعنی چی؟ title
‌نمی‌توان بلایند دیت را پدیده‌ای بیگانه و مغایر با فرهنگ ایرانی دانست خصوصا که می‌تواند یکی از راه‌های آشنایی افراد برای روابط عاطفی و ازدواج در نظر گرفته شود. به تازگی هم برنامه‌ای که اصطلاحا نسخه اسلامی بلایند دیت است ساخته شده، هر چند ساخت ورژن اسلامی بلایند دیت انتقادات زیادی را بین کاربران برانگیخته است.
وکس صورت در دوران قاعدگی ضرر دارد؟ title
خدمات زیبایی مثل مانیکور، پدیکور، اپیلاسیون و… به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره‌ تبدیل شده‌اند.
تفاوت قاضی ایستاده و قاضی نشسته چیست؟ title
در یک تقسیم‌بندی کلی قضات به دو عنوان قاضی ایستاده و قاضی نشسته تقسیم می‌شود. قاضی ایستاده به دادیار، دادستان و بازپرس، گفته می‌شود و قاضی نشسته به قاضی صدور حکم گفته می‌شود.
پلمپ قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران بخاطر حجاب! title
پیتزا "داوود" قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران به دلیل عدم رعایت حجاب پلمب شد
بعد از ۱۸ سال نمی‌دانم ناصر عبداللهی را کشته‌اند یا نه؟ title
«ناصر را زده بودند، اما این‌که چه کسی این‌کار را کرد من هیچ‌وقت نفهمیدم»؛ این‌ها گفته‌های فاطمه فهیمی، همسر ناصر عبداللهی است. پس از ۱۸ سال، او در مصاحبه خود روایتی جدید از مرگ پرابهام خواننده مشهور دارد. کسی که به گفته خودش در تمام این سال‌ها متهم به قتل همسرش بوده، اما قانون به او اجازه نداده تا او را پیگیری قضایی کند. این پرونده عبداللهی بدون پیگیری پدر و پسران عبداللهی مختومه اعلام شد و هرگز عاملان مرگش شناخته و مجازات نشدند.
برگزیده
رییس جمهور: «وعده صادق» اقدامی ضروری و نماد اقتدار کشور بود title
رییس جمهور گفت: عملیات «وعده صادق» نشاندهنده اقتدار، موجب وحدت کشور و پاسخی ضروری بود.
چرا اسرائیل از ریزپرنده برای خرابکاری در اصفهان استفاده کرد؟ title
استفاده اسرائیل از ریزپرنده برای تهاجم به یک پایگاه هوایی در اصفهان، بیش از آنکه محصول یک طراحی عملیاتی باشد، نتیجه پذیرفتن معادله جدید با ایران تا این لحظه از تنش‌ها هست.
لیلاز: اسرائیل می‌خواهد ما را وارد یک درگیری بزرگ کند title
سعیدلیلاز، اقتصاددان: بدون شک، نتانیاهو (نه اسراییل) از رویارویی که با ایران خواهد داشت، منافعی برداشت می‌کند، اما منافع کلان ایران این است که وارد این دام و این بازی نشود، چراکه ایران به هر حال قدرت‌نمایی خود را انجام داده است. شاه‌کلید حرف من این است، ما در صحنه خاورمیانه برد ژئوپلیتیک داشته‌ایم، نباید این برد ژئوپلیتیک را با یک باخت تاکتیکی تعویض کنیم. این خواسته مهم اسراییل است که برد ژئوپلیتیک ایران را با یک باخت تاکتیکی عوض کند. ایران نباید تن به این اشتباه دهد و تن هم نخواهد داد
توصیه مهم رهبر انقلاب به ارتش جمهوری اسلامی ایران title
حضرت آیت الله خامنه‌ای فرمودند: جا دارد که امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران را «حزب‌الله» بنامیم. هر چه می‌توانید، در این خطِّ حزب‌اللّهی جلو بروید.
رئیسی: وعده صادق هیمنه شکست‌ناپذیری اسرائیل را فرو ریخت title
رئیس‌جمهور گفت: بعد طوفان الاقصی، وعده صادق هیمنه اسرائیل را فرو ریخت و ثابت کرد قدرت آن‌ها تارعنکبوتی است.
رئیسی: ایستادگی یمن معادلات را به‌نفع غزه رقم خواهد زد title
رئیس‌جمهور با اشاره به ابتکارات دلاورانه مجاهدان یمنی در جهت توقف نسل‌کشی ملت فلسطین تصریح کرد: ایستادگی و مقاومت ملت قهرمان یمن کنار ملت فلسطین قطعاً در بازدارندگی جنایات رژیم صهیونیستی مؤثر است و معادلات را به‌نفع مردم مظلوم غزه رقم خواهد زد.