کد خبر: ۴۹۷۱۵
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۷

لاغر‌ها هم به کبد چرب مبتلا می‌شوند؟

بیش از ۳۰ درصد ایرانی‌ها به یکی از درجاتِ کبد چرب مبتلا هستند و خیلی از آنها از این موضوع خبر ندارند.
لاغر‌ها هم به کبد چرب مبتلا می‌شوند؟

مخاطب۲۴- بیماری‌های کبدی، یکی از ۵ عامل مرگ و میر در ایران هستند و یکی از این بیماری‌ها که به دلیل نداشتن علائم بالینی به «بیماری خاموش» معروف است، «کبد چرب» نام دارد.

کبد چرب به زبان ساده یعنی تجمع بیش از حد چربی در کبد. یک کبد سالم همیشه حاوی مقدار کمی چربی است. زمانی که بیش از ۱۰ درصد وزن کبد شما را چربی تشکیل دهد، مشکل‌ساز می‌شود. این عضو، نقش یک فیلتر تصفیه برای تمام غذا‌ها و نوشیدنی‌ها قبل از ارسال آنها به سایر نقاط بدن را ایفا می‌کند. اگر ما مدام چربی‌های مضر مصرف کنیم، کبد نمی‌تواند آنها را تصفیه یا دفع کند و اگر این چربی‌ها مدت زمان زیادی در کبد بمانند، به مرور زمان بر عملکرد آن تأثیر می‌گذارند و باعث آسیب‌های مختلف کبدی می‌شوند.
طبق تازه‌ترین آمار‌ها بیش از ۳۰ درصد ایرانی‌ها به یکی از درجاتِ کبد چرب مبتلا هستند و خیلی از آنها از این موضوع خبر ندارند. چراکه این بیماری هیچ علامت مشخصی ندارد و فرد زمانی متوجه آن می‌شود که مبتلا شده است؛ بنابراین پزشکان تاکید دارند که افراد حتما سالی یک بار برای آزمایش خون و سونوگرافی اقدام کنند تا از سلامت کبد خود مطمئن شوند.

یک بیماری خطرناک که هیچ علامتی ندارد

خیلی از مردم درباره عملکرد، نقش و اهمیت کبد و نیز عوامل آسیب‌رسان به آن هیچ اطلاعی ندارند و به دلیل همین ناآگاهی، گاه صدمات جبران‌ناپذیری به این عضو مهم خود می‌رسانند. باید بدانیم که کبد، یکی از اندام‌های حیاتی بدن است که وظیفه بسیار مهمِ پاکسازی خون را بر عهده دارد و بیماری کبد چرب زمانی اتفاق می‌افتد که کبد به دلیل تجمع بیش از حد چربی در این عضو نمی‌تواند به وظیفه خود عمل کند.

به گفته کارشناسان تغذیه ناسالم مثل مصرف بی‌رویه چربی‌های مضر، غذا‌های فست‌فودی، سوسیس، کالباس، پنیر پیتزا و ...، بی‌تحرکی، چاقی، عوامل ژنتیکی، دیابت، مصرف برخی داروها، کلسترول خون بالا و تریگلیسیرید بالا از مهم‌ترین عواملی هستند که به بروز کبد چرب منجر می‌شوند.

دکتر ایرج خسرونیا، فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد به این نکته مهم اشاره می‌کند که بیماری کبد چرب هیچ علائمی ندارد و اگر فرد احیانا برای انجام آزمایش خون و سونوگرافی مراجعه کند، متوجه بیماری خود می‌شود.

دکتر خسرونیا بیماری کبد چرب را به زبان بسیار ساده توضیح می‌دهد و می‌گوید: چربی‌هایی که وارد بدن ما می‌شوند، باید بسوزند. اگر این چربی‌ها بیشتر از حد نیاز بدن‌مان باشد، در کبد تجمع می‌کند و فرد به مرور زمان به بیماری کبد چرب مبتلا می‌شود.

اما چه دلایل و عواملی موجب ابتلا به کبد چرب می‌شود که ۳۰ درصد ایرانی‌ها را درگیر خود کرده است؟ دکتر خسرونیا در این زمینه توضیح می‌دهد: این بیماری به ایرانی‌ها اختصاص ندارد و یک بیماری شایع جهانی است و دلایل بروزش هم رژیم‌های غذایی غلط و مصرف چربی‌های مضر، نداشتن فعالیت بدنی منظم و مناسب، چاقی، مصرف بعضی دارو‌ها مثل آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌ها، مصرف الکل، خواب نامنظم و ناکافی و دیابت هستند.

این فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد تاکید می‌کند: مصرف بی‌رویه و طولانی آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌ها هم روی سلامت کبد اثر می‌گذارد و هم روی کلیه‌ها. کبد مثل فیلتر بدن عمل می‌کند و همه مواد سمی و مواد خوب که وارد بدن می‌شوند، باید از طریق کبد وارد سیستم بدن ما شود. اگر این مواد مضر باشند، اولین جایی که ضربه می‌بیند، کبد است؛ بنابراین باید از مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها، مسکن‌ها و الکل خودداری کرد. او می‌گوید: چاقی هم معضلی است که باید مراقب بود. آمار چاقی در ایران در سال‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته و هر سال بیشتر هم می‌شود.

۱۰ راهکار برای دور ماندن از کبد چرب

خیلی‌ها تصور می‌کنند بیماری کبد چرب خوب‌شدنی نیست، اما دکتر خسرونیا تاکید دارد که این بیماری درمان دارد و درمانش هم تحرک کافی، کاهش وزن و تغذیه مناسب است. ما پرونده‌های زیادی از بیماران خود داریم که کاملا بهبود پیدا کرده‌اند. فقط نباید بگذارید دیر شود و کبد زیادی درگیر شود.

این فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد می‌گوید: کبد چرب مثل دیابت و فشار خون بالا نیست که دیگر خوب نمی‌شوند و برای همیشه با فرد می‌مانند. فرد مبتلا به دیابت دیگر صددرصد بهبود پیدا نمی‌کند، یا فرد مبتلا به فشار خون بالا اگر تحت کنترل نباشد، ممکن است خونریزی مغزی یا سکته قلبی کند و به طور ناگهانی فوت کند. اما کبد چرب زمان زیادی طول می‌کشد تا به گرید‌های ۱ و ۲ و ۳ برسد.

این پزشک البته پیشگیری را بهتر از درمان می‌داند و می‌گوید: تغییر سبک زندگی، اولین قدم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است؛ افراد باید ورزش و فعالیت بدنی را به برنامه‌های روزانه خود اضافه کنند، نگذارند چاق شوند، تغذیه مناسب و سالم داشته باشند، مصرف فست‌فود‌ها را کم کنند و به مصرف سبزیجات، میوه‌جات و لبنیات کم‌چرب رو بیاورند، آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌ها را بی‌رویه و طولانی‌مدت مصرف نکنند، الکل مصرف نکنند، خواب منظم و کافی داشته باشند، قند خون خود را سالانه چک کنند تا از عدم ابتلا به دیابت مطمئن شوند، همچنین حداقل سالی یک بار برای چکاپ (آزمایش خون و سونوگرافی) اقدام کنند تا از سلامت کبد خود مطمئن شوند.

افراد لاغر مبتلا نمی‌شوند؟

بیماری کبد چرب ۴ مرحله یا گرِید دارد و گرید ۴ همان «سیروز کبدی» است. در این مرحله، بافتِ آسیب‌دیده جایگزین بافت سالم کبد می‌شود و عملکرد کبد را به شدت کاهش می‌دهد. به طوری که می‌تواند عملکرد کبد را به طور کامل مختل کند. موضوع نگران‌کننده‌تر این که سیروز کبدی می‌تواند منجر به نارسایی کبد و حتی ابتلا به سرطان کبد شود.

دکتر خسرونیا می‌گوید: سیروز کبدی در مراحل آخر اتفاق می‌افتد و نباید بگذاریم کار به آنجا برسد. اگر هر ۶ ماه یا سالانه یک بار برای چکاپ کامل اقدام کنیم، به این بیماری مبتلا نمی‌شویم یا حداقل به موقع متوجه آن می‌شویم و مانع پیشرفت آن خواهیم شد.

این فوق تخصص گوارش و کبد درباره این که ابتلای زنان به کبد چرب بیشتر است یا مردان هم می‌گوید: با توجه به این که چاقی و تجمع چربی در زنان بیشتر است، بیشتر خانم‌ها به این بیماری مبتلا می‌شوند. کلا افراد چاق بیشتر درگیر این بیماری می‌شوند. گرچه به گفته پزشکان، این دلیل نمی‌شود که افراد لاغر مبتلا نشوند. لاغر‌ها هم به دلایل ژنتیکی و همچنین مصرف الکل و سبک زندگی نامناسب ممکن است کبد چرب بگیرند؛ بنابراین لازم است که همه نکات خودمراقبتی را رعایت کنند تا کبد سالمی داشته باشند.

برچسب ها: کبد چرب
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد
پس از چند هفته تعطیلی فرودگاه‌های کشور، پرواز‌های هوایی دوباره از سر گرفته می‌شود.
مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد! مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد!
مایکروسافت روز چهارشنبه اعلام کرد که حدود ۹۰۰۰ کارمند را تعدیل خواهد کرد.
پخش آهنگ حبیب در صداوسیما پخش آهنگ حبیب در صداوسیما
قطعه «مرگ قو» حبیب محبیان در برنامه ققنوس صداوسیما با اجرای کامران نجف زاده پخش شد. این لحظات را می‌بینید
سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟ سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟
عمادالدین باقی از آزادی سعید مدنی، جامعه شناس، خبر داد و نوشت: این یکی از پاسخ‌های محکم به دشمنان ایران است که طمع بر اختلافات داخلی بسته‌اند.
وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد! وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد!
وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال گفت: تعدادی تندرو کافه‌ام را تعطیل کردند. دوست دارم در کنار یک مربی بزرگ کار کنم.
جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول
پلیس محلی اسپانیا جزئیات سانحه‌ای که منجر به مرگ دیوگو ژوتا، مهاجم لیورپول شد را اعلام کرد.
تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است
مهندس جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران درمجمع عمومی عادی سالیانه که روز پنج‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ به‌صورت الکترونیکی برگزار شد، با ارائه گزارشی جامع از وضعیت شرکت، به بررسی جایگاه مخابرات در بازار، افق تحول دیجیتال، ضرورت نوسازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات و بهینه‌سازی عملکرد پرداخت و گفت: تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات در آینده است.
برگزیده
هدف قرار گرفتن میدان تجریش توسط موشک اسرائیلی هدف قرار گرفتن میدان تجریش توسط موشک اسرائیلی
در روز‌های گذشته ویدیویی از حمله اسرائیل و اصابت موشک به میدان تجریش در روز یکشنبه ۲۵ خرداد در رسانه‌ها منتشر شده است.
راه‌های درمان معده درد عصبی راه‌های درمان معده درد عصبی
با انتخاب مواد غذایی مناسب، می‌توانید علائم معده درد عصبی ناشی از استرس و اضطراب را کاهش دهید و به بهبود کیفیت زندگی خود کمک کنید. در این مطلب ۷ ماده غذایی موثر برای آرامش معده معرفی شده است.
دو آخوند به جان هم افتاده‌اند؟! دو آخوند به جان هم افتاده‌اند؟!
تولیت مسجد جامع یا مجتمع بزرگ امیرالمؤمنین در غرب تهران گفت: «نمی دانم درست است یا نه، اما شنیده‌ام به این آقایان گفته‌اند بروید جلو "بروید جلو تا محراب". امیدوارم آقای خاموشی این نقل قول‌ها و ادعا‌ها را تکذیب کند. کار به جایی رسیده که اینترنشنال می‌گفت دو آخوند به جان هم افتاده‌اند. (اشرفی اصفهانی و پناهیان). یعنی رفتارشان باعث سوء استفاده آنها شده است.»
صفحه خبر بالای تصاویر