کد خبر: ۴۶۲۱۹
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۱

آیا ویتامین‌ها تاریخ انقضا دارند؟

تمام ویتامین‌ها به مرور زمان، قدرت و کارایی‌شان را از دست می‌دهند، اما برخی عوامل محیطی می‌توانند این روند را تسریع کنند.
آیا ویتامین‌ها تاریخ انقضا دارند؟

مخاطب ۲۴- ویتامین‌ها موادی‌اند که بدن برای عملکرد طبیعی‌اش به آن‌ها نیاز دارد. در اغلب موارد، دریافت همه ویتامین‌ها از طریق غذا امکان‌پذیر است، با وجود این گاه استفاده از مکمل‌ها اجتناب‌ناپذیر می‌شود.

مکمل‌ها حاوی انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی، گیاهان دارویی و بسیاری محصولات دیگر هستند. محصولات ویتامینی به صورت تک‌ویتامین یا ترکیبی از ۱۳ ویتامین ضروری بدن عرضه می‌شوند، اما در مولتی‌ویتامین‌ها معمولا ویتامین‌ها همراه مواد معدنی و دیگر ترکیبات مفید برای سلامتی انسان، ارائه می‌شوند. اما آیا مکمل‌های ویتامین هم تاریخ انقضا دارند؟ وری‌ول هلث در گزارشی به این پرسش پاسخ می‌دهد.

آیا ویتامین‌ها هم تاریخ‌شان می‌گذرد؟

از نظر فنی پاسخ مثبت است. البته سازمان غذا و داروی ایالات متحده، درج تاریخ انقضا بر بسته‌های مکمل ویتامین را اجباری نمی‌داند، اما برخی تولیدکنندگان تاریخ انقضا را روی بسته درج می‌کنند.

بیشتر بخوانید

تاریخ انقضا روی بسته‌های مکمل تضمین می‌کند که این محصول در مدت ذکرشده، کارایی و ایمنی کامل دارد. تولیدکنندگان باید شواهدی عرضه کنند که نشان دهد ماندگاری ۱۰۰درصدی کیفیت و کارایی مکمل‌ها در مدت زمان مذکور، آزمایش شده است.

تولیدکنندگان عموما مدت زمان ماندگاری مکمل‌ها را دو سال اعلام می‌کنند، البته به شرطی که از ویتامین‌ها در بسته‌بندی اصلی خودشان و در شرایط مطلوب نگهداری شود.

برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری‌ها به میزان خاصی ویتامین نیاز است. ویتامین‌ها به عنوان مکمل برای جبران کمبود‌های تغذیه که به دلیل سلایق غذایی خاص، آلرژی، یا برای جبران غذا نخوردن به اندازه کافی، استفاده می‌شوند. در نظر گرفتن تاریخ انقضا تضمین می‌کند که دز مواد مغذی فهرست‌شده و مناسب را دریافت کرده‌اید.

عوامل موثر بر ماندگاری

به گزارش ایندیپندنت، تمام ویتامین‌ها به مرور زمان، قدرت و کارایی‌شان را از دست می‌دهند، اما برخی عوامل محیطی می‌توانند این روند را تسریع کنند.

عوامل زیادی بر عمر مفید مکمل‌ها تاثیر می‌گذارند که برخی از آن‌ها قابل کنترل‌اند، اما برخی قبل از آنکه این محصولات به قفسه مواد غذایی شما برسند، تاثیرشان را گذاشته‌اند.

بخشی از اثربخشی ویتامین‌ها در روند تولید از دست می‌رود و نگهداری و ذخیره‌سازی نادرست آن‌ها چه در مرحله تولید، چه فروشگاه یا خانه می‌تواند ماندگاری این مواد مغذی را کاهش دهد.

قرار گرفتن این مکمل‌ها در معرض اکسیژن، نور، رطوبت و دما از عمر مفید آن‌ها می‌کاهد، اما دما یکی از مهم‌ترین عوامل به شمار می‌رود.

ویتامین‌هایی که در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌شوند، نسبت به ویتامین‌هایی که در دما‌های بالاتر نگهداری می‌شوند، مواد مغذی کمتری از دست می‌دهند. نتایج مطالعه‌ای نشان داد که نگهداری مکمل‌های مایع ویتامین دی در دمای ۲۵ درجه در مقایسه با دمای ۴۰ درجه، اثربخشی آن را بیشتر حفظ می‌کند. نوع و شکل ویتامین هم بر ماندگاری آن تاثیر می‌گذارد.

ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین آ و ویتامین «ای» به نور و اکسیژن حساس‌ترند و در این شرایط سریع‌تر تجزیه می‌شوند. ماندگاری ویتامین‌های محلول در آب مانند ویتامین‌های گروه ب و ویتامین ث به نوع ویتامین و شرایط نگهداری بستگی دارد. برای مثال ویتامین ب۱ در شرایطی که سطح پی‌اچ (PH) افزایش می‌یابد، قدرتش را از دست می‌دهد و پایداری‌اش کمتر می‌شود. ویتامین ث هم در برابر اکسیژن، نور، گرما و همچنین دما و مدت نگهداری، حساس‌تر است.

ویتامین‌های به شکل جامد مانند قرص‌ها، پودر‌ها و کپسول‌ها از ویتامین‌های مایع ماندگارترند. محصولات جویدنی و قرص‌های ویتامین هم از مایعات پایدارترند، اما سریع‌تر از کپسول‌های مکمل تجزیه می‌شوند.

نگهداری محصولات ویتامینی مایع به‌مراتب دشوارتر است و بیشتر مستعد از دست دادن خاصیت‌شان هستند.

توصیه‌ها در مورد ماندگاری ویتامین‌های مایع بازشده متفاوت است و بسیاری از تولیدکنندگان برای مصرف ویتامین پس از باز کردن آن چارچوب زمانی ارائه نمی‌دهند. با این حال، ویتامین مایع بازشده باید طی یک سال استفاده شوند. این مدت زمان برای کودکان و نوزادان ۱۰ ماه است.

آیا مصرف ویتامین‌های تاریخ‌گذشته بی‌خطر است؟

شواهدی که نشان دهد مصرف ویتامین‌های تاریخ‌مصرف گذشته آسیب می‌زند، محدود است. البته برخی ویتامین‌ها می‌توانند کپک بزنند و مصرف ویتامین‌های کپک‌زده قطعا مضر است.

مصرف ویتامین‌های تاریخ مصرف گذشته ممکن است بی‌خطر باشد، اما آنقدر موثر و اثربخش نخواهد بود و با منقضی شدن این مکمل‌ها اثربخشی آن‌ها کاهش می‌یابد؛ بنابراین بهتر است ویتامین‌هایی را که تاریخ مصرفشان تمام شده است، کنار بگذارید و سراغ محصولات جدید بروید.

اثربخشی واقعی مکمل‌ها تنها در آزمایشگاه‌ها مشخص می‌شود، اما می‌توانید نکاتی را در نظر داشته باشید. قبل از مصرف ویتامین ظاهر و بوی آن را بررسی کنید، به‌خصوص اگر نزدیک به تاریخ انقضا یا بعد از آن باشد. کدر شدن رنگ مکمل‌ها، تَرَک‌ها یا سایر تغییرات بافتی به این معنی است که مدت زمان مصرف محصول تمام شده است. ویتامین‌های مایع هم ممکن است بوی بدی بدهند، رنگ‌شان تغییر کند یا حباب‌هایی در آن‌ها ایجاد شود. هر ویتامینی را که بو یا ظاهرش تغییر کرده است، با خیال راحت دور بریزید.

برای نگهداری از مکمل‌های ویتامین آن‌ها در جای خشک و خنک و دور از نور نگهداری کنید. طبق مطالعات، دارو‌هایی که در مکان‌های خشک، خنک، تاریک و به‌درستی نگهداری می‌شوند، تا پنج سال یا بیشتر پس از تاریخ انقضا ۹۰ درصد اثربخشی دارند.

قرار دادن ویتامین‌ها در برابر نور و در محیط مرطوب هم اثربخشی ویتامین‌ها را کاهش می‌دهد. برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض اکسیژن ویتامین‌ها را در ظرف دربسته نگهداری کنید و ویتامین‌های مایع را هم در یخچال بگذارید.

برچسب ها: ویتامین
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
چالش فروش بی‌ضابطه دارو در فضای مجازی چالش فروش بی‌ضابطه دارو در فضای مجازی
دارو‌های تقلبی، مکمل‌های ورزشی غیرمجاز و محصولات بهداشتی بی‌نام و نشان، سلامت مردم را تهدید می‌کنند.
بررسی نظریه ترور ابراهیم رئیسی بررسی نظریه ترور ابراهیم رئیسی
منصوری در پاسخ به دلایلی شهادت مرحوم رئیسی گفت: شواهدی دال براینکه ترور یا خرابکاری باشد یافت نشده و اطلاع بیشتری از این موضوع نداریم.
اپراتور‌ها میوه انحصار می‌چینند، اما از بازار آزاد حرف می‌زنند! اپراتور‌ها میوه انحصار می‌چینند، اما از بازار آزاد حرف می‌زنند!
تصمیم برای افزایش ۷۵ درصدی قیمت اینترنت بدون بهبود ملموس در کیفیت، نشانگر بحرانی عمیق‌تر در سیاست‌گذاری ارتباطی ایران است.
اولین کشور دارای بزرگترین ناوگان پهپاد در سال ۲۰۲۵ کدام کشور بود؟ اولین کشور دارای بزرگترین ناوگان پهپاد در سال ۲۰۲۵ کدام کشور بود؟
ارتش‌های جهان با درک اهمیت تسلط هوایی و کنترل میدان نبرد، سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در توسعه ناوگان پهپادی خود انجام داده‌اند. تا سال ۲۰۲۵، بسیاری از کشور‌ها به سرعت در حال خرید یا ساخت پهپاد‌هایی برای مأموریت‌های متنوع، از پهپاد‌های کوچک نظارتی گرفته تا سامانه‌های با برد بلند و ارتفاع بالا بوده‌اند.
ترامپ بین دو زن خواننده و سیاست مدار گیر کرده است ترامپ بین دو زن خواننده و سیاست مدار گیر کرده است
دونالد ترامپ بار دیگر با انتشار پیامی در پلتفرم «تروث سوشال» (Truth Social) خبرساز شد.
هجوم گردشگران خارجی به ایران هجوم گردشگران خارجی به ایران
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: جذب ۱۵ میلیون گردشگر خارجی یکی از اهداف مهم برنامه هفتم توسعه کشور در حوزه گردشگری است.
پاپ در واتیکان با اولین ایرانی دیدار کرد پاپ در واتیکان با اولین ایرانی دیدار کرد
سفیر ایران در واتیکان در دیدار امروز شنبه، ۲۷ اردیبهشت، دیپلمات‌های واتیکان با «پاپ لئوی چهاردهم» ابراز امیدواری کرد در دوره جدید رهبری واتیکان، زمینه‌های تازه‌ای برای گسترش تعاملات فرهنگی، مذهبی و دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و دولت واتیکان فراهم شود.
برگزیده
زاکانی اجازه دخالت ندارد! زاکانی اجازه دخالت ندارد!
شهردار تهران در رابطه با تصرف غیرقانونی زمین‌های کشاورزی توسط یکی از شرکت‌های بزرگ خودروسازی ادعا کرده که این شرکت در حال دیوارکشی در ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی است و در کمال تعجب دستگاه قضایی هم وارد ماجرا شده و با نیرو‌های ما برخورد کرده است.
جزئیات قانون جدید مهریه جزئیات قانون جدید مهریه
نشست تخصصی بررسی قانون جدید مهریه با هدف واکاوی آثار حقوقی و اجتماعی این قانون برگزار شد.
۹ استان درگیر با پدیده فرونشست ۹ استان درگیر با پدیده فرونشست
پدیده فرونشست، ۳۰ استان کشور را درگیر کرده و تنها گیلان تا به امروز، از این چالش در امان مانده است، اما برخی از استان‌ها وضعیت بحرانی‌تری دارند.
صفحه خبر بالای تصاویر