کد خبر: ۳۷۹۲۰
تاریخ انتشار: ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۰

دردسر سردرد در فضا!

سردرد در فضا، مشکلی رایج و عودکننده است. حتی فضانوردانی که روی زمین سردرد ندارند در فضا این مشکل را تجربه می‌کنند.
دردسر  سردرد در فضا!

مخاطب ۲۴- پرواز‌های فضایی می‌توانند دردسری واقعی باشند. از زمان برنامه‌ی آپولو، فضانورد‌ها به‌صورت پیوسته مشکل سردرد در شرایط گرانش اندک را گزارش کرده‌اند. این در حالی بود که بسیاری از آن‌ها هیچ مشکل سردرد عودکننده‌ای را روی زمین تجربه نکرده بودند. به نظر می‌رسد این مشکل به سفر‌های فضایی مربوط باشد که می‌تواند زمینه‌ساز علائم سردرد میگرن مانند مثل درد، حساسیت به نور و گاهی تهوع هم بشود.
پژوهشی جدید که ۱۳ مارس در مجله‌ی نورولوژی منتشر شد نشان می‌دهد این سردرد‌های اسرارآمیز پدیده‌ای رایج در میان فضانوردان است. پژوهشگر‌ها به تحلیل داده‌های ۲۴ فضانورد پرداختند که گزارش‌هایی را در حین مأموریت‌های فضایی چندهفته‌ای ارائه دادند و همچنین داده‌های سلامتی ۴۲ فضانورد را بررسی کردند که پیش از آغاز مطالعه به مأموریت فضایی رفته بودند.

براساس یافته‌ها، در ۷ روز ابتدایی ترک زمین سردرد‌ها عادی هستند. این آمار بالا توجه پژوهشگر‌ها را به خود جلب کرد. گذشته از این، وقتی بدن انسان برای اولین بار وارد ریزگرانش می‌شود، اتفاق‌های عجیبی رخ می‌دهد. برای مثال خون در نیم‌تنه و سر انباشته می‌شود و به ورم چهره و گاهی اختلال‌های بینایی می‌انجامد. همچنین مایع درون گوش داخلی که به تعادل ما کمک می‌کند، به دلیل نبود گرانش مختل و به اختلال در جهت‌یابی و بیماری حرکت منجر می‌شود.
فضانورد‌ها معمولا به علائم یادشده عادت می‌کنند و ناخوش‌احوالی، پس از اقامتی چندروزه در فضا برطرف می‌شود؛ اما وضعیت درمورد سردرد‌های فضایی متفاوت است. بر اساس داده‌های ۸۷ درصد از فضانوردان مورد بررسی، سردرد در طول مأموریت به صورتی عودکننده رخ می‌دهد و غالبا با فشار سینوسی و انسداد همراه است. بیش از نیمی از فضانورد‌هایی که پس از بازگشت به زمین مورد بررسی قرار گرفتند، حداقل یک بار سردرد در طول مأموریت را گزارش کردند. بسیاری از شرکت‌کنندگان هم این علائم را با مصرف آسپیرین یا دیگر دارو‌های مسکن درمان و برخی دیگر خواب و ورزش را کارساز توصیف کردند.

با اینکه به سختی می‌توان علت سردرد فضانورد‌ها را حدس زد، پژوهشگر‌ها گمان می‌کنند که این سردرد‌ها ناشی از افزایش فشار درون جمجمه‌ای است که به دلیل بازتوزیع مایعات داخل بدن رخ می‌دهند. با کاهش قدرت گرانش، خون، لنف و مایعات نخاعی از موقعیت‌های رایج خود جابه‌جا می‌شوند و فشار خود را بر نقطه دیگری وارد می‌کنند. اگر همین مسئله علت سردرد‌های فضایی باشد، با یک بیماری شناخته‌شده‌ی سفر‌های فضایی به نام «سندرم عصبی-چشمی مرتبط با پرواز فضایی» که در آن فشار مایعات پشت چشم به اختلال در بینایی فضانورد منجر می‌شود، مطابقت دارد.

سردرد‌های فضایی می‌توانند شایع‌تر از آن چیزی باشند که مطالعه نشان می‌دهد. یکی از مشکلات ارزیابی این سردرد‌ها این است که گزارش‌های فردی در معرض سوگیری قرار دارند. برای مثال ممکن است فضانورد به دلیل ترس از زمین‌گیر شدن یا ضعیف به‌نظر رسیدن، فراوانی و شدت علائم خود را کم‌اهمیت جلوه دهد.

همچنین اندازه‌ی محدود نمونه یک چالش به شمار می‌رود. در شرایط ایده‌آل لازم است داده‌ها از نمونه‌ی بزرگی از افراد جمع‌آوری شوند، اما در پژوهش‌های فضایی این کار تقریبا غیرممکن است.

پژوهشگر‌ها برای درک بهتر علت سردرد‌های فضایی، قصد دارند گزارش‌های فضانورد‌ها را با داده‌های بیولوژیکی ازجمله اسکن‌های چشم، اسکن مغز و نمونه‌های خون، مو و ادرار مقایسه کنند. در نهایت آن‌ها امیدوارند با این تلاش‌ها به درمان سردرد‌های فضایی نزدیک‌تر شوند و بتوانند به درمان سردرد‌های مشابه ساکنان زمین نیز کمک کنند.

برچسب ها: فضا
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند
تمدن مصر باستان مملو از شگفتی‌های خاص است که هنوز هم باستان شناسان را حیرت‌زده می‌کنند. هرچند امروز می‌خواهیم نگاهی به معما‌های مصر باستان داشته باشیم که پس از مدتی طولانی حل شدند.
پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد
سهیل مقدم، فرزند سیروس مقدم و الهام غفوری، در کنار تجربه بازیگری در فصل هفتم سریال پایتخت، سابقه حضور در پشت صحنه سریال‌های تلویزیونی همچون "تا ثریا" را نیز به‌عنوان دستیار کارگردان دارد
ایران همچنان در جایگاه هجدهم فوتبال جهان ایران همچنان در جایگاه هجدهم فوتبال جهان
تیم ملی فوتبال کشورمان در جدیدترین رنگینگ فیفا بدون تغییر نسبت به ماه گذشته همچنان در رتبه هجدهم جهان قرار دارد.
ایران خواستار محکومیت جهانی تهدید‌های ترامپ شد ایران خواستار محکومیت جهانی تهدید‌های ترامپ شد
تخت روانچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه در نشست معاونان وزیران امور خارجه کشور‌های عضو سازمان همکاری شانگهای با اشاره به تهدید اخیر رئیس جمهور آمریکا برای استفاده از زور علیه جمهوری اسلامی ایران، این سخنان را خطرناک و در تضاد با اصول اساسی حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل خواند که استفاده از زور علیه تمامیت ارضی و استقلال سیاسی کشور‌ها را منع می‌کند.
جانباختن ۷۹۶ نفر در تصادفات ۱۹ روز گذشته جانباختن ۷۹۶ نفر در تصادفات ۱۹ روز گذشته
رئیس پلیس راهور فراجا از افزایش شمار کشته شدگان تصادفات نوروز امسال به ۷۹۶ نفر خبر داد.
عملیات H-۳، پیچیده‌ترین عملیات هوایی دنیا توسط ایران! عملیات H-۳، پیچیده‌ترین عملیات هوایی دنیا توسط ایران!
عملیات H-۳؛ روایتی از یکی از پیچیده‌ترین عملیات‌های هوایی دنیا که با درایت خلبانان ایرانی، ستون‌فقرات نیروی هوایی عراق را شکست.
گلزار:نه طرفدار استقلال هستم نه پرسپولیس! گلزار:نه طرفدار استقلال هستم نه پرسپولیس!
رضا گلزار ستاره سینما و تلویزیون ایران تاکید می‌کند که طرفدار هیچ یک از دو تیم استقلال و پرسپولیس نیست
برگزیده
معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند
تمدن مصر باستان مملو از شگفتی‌های خاص است که هنوز هم باستان شناسان را حیرت‌زده می‌کنند. هرچند امروز می‌خواهیم نگاهی به معما‌های مصر باستان داشته باشیم که پس از مدتی طولانی حل شدند.
جانباختن ۷۹۶ نفر در تصادفات ۱۹ روز گذشته جانباختن ۷۹۶ نفر در تصادفات ۱۹ روز گذشته
رئیس پلیس راهور فراجا از افزایش شمار کشته شدگان تصادفات نوروز امسال به ۷۹۶ نفر خبر داد.
بعد از مصرف این دارو‌ها رانندگی نکنید بعد از مصرف این دارو‌ها رانندگی نکنید
رانندگی پس از مصرف برخی از دارو‌ها احتمال بروز خطر و تصادف را افزایش می‌دهد، باید پیش از رانندگی از تاثیر دارو بر هوشیاری اطمینان حاصل شود.
صفحه خبر بالای تصاویر