مخاطب 24- ۱۱ روز قبل سناتور لیندسی گراهام یک نشست خصوصی با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان در یکی از شهرهای غرب این کشور داشت که هدف از این نشست بررسی راههایی برای پایان دادن به جنگ غزه بود.
شبکه خبری ان. بی. سی نیوز در گزارشی مینویسد: گراهام در یکسری از نشستهای بلندپایه با ولیعهد عربستان در هفتههای گذشته و با حضور قانونگذاران آمریکایی و دیپلماتهای این کشور با هدف مطرح کردن دوباره توافق احتمالی بین عربستان، رژیم صهیونیستی و آمریکا حضور داشت.
این شبکه این سوال را نیز مطرح کرد که آیا دولت رژیم صهیونیستی در ازای یک معاهده صلح مورد حمایت آمریکا و عربستان، تشکیل کشور فلسطین را میپذیرد؟
به گفته ۶ نفر از افراد مطلع از مذاکرات، علیرغم اینکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و اعضای تندرویِ ائتلاف راستگرای او پس از عملیات طوفان الاقصی علنا ایده تشکیل کشور فلسطینی را رد کردند، توافق عادیسازی روابط با عربستان سعودی که به جنگ اسرائیل و حماس پایان میدهد به عنوان یک پیروزی سیاسی بالقوه برای نتانیاهو تلقی میشود.
مقامات اسرائیلی و آمریکایی که از این معامله آگاه هستند، گفتند که تلاشهایی برای دستیابی به توافق در زمانی که جو بایدن، رئیسجمهور بر سر کار است، برای جلب آرای دموکراتها به نفع توافق آمریکا و عربستان سعودی وجود دارد. به گفته آنها، گراهام میتواند آرای جمهوریخواهان را برای رسیدن به ۶۷ رای لازم جهت تصویب این توافق در سنا به دست آورد.
«نداو إیال»، ستون نویس روزنامه یدیعوت آحارانوت مینویسد: هر توافقی برای عادی سازی روابط با عربستان در حال حاضر از نظر سیاسی یک پیروزی بزرگ برای نتانیاهو و یک استراتژی خروج خواهد بود.
مشاور یکی از اعضای کابینه جنگ رژیم صهیونیستی که خواست نامش فاش نشود نیز گفت: اگر سعودیها به توافقی برسند که به نفع اسرائیل است، البته ما به آن رای خواهیم داد.
با این حال، این مشاور و دیگر مقامات صهیونیست در گفتگو با ان بی سی نیوز هشدار دادند که اقدام آمریکا زودهنگام است. آنها اشاره کردند که افکار عمومی اسرائیل پس از حمله حماس به اسرائیل آماده بحث در این مورد نیستند.
یکی از مقامات ارشد رژیم صهیونیستی نیز گفت: موضوع تشکیل کشور فلسطین در حال حاضر در اسرائیل بسیار داغ است. مردم درباره جنگ و اسرا صحبت میکنند نه اینکه به فلسطینیها پاداش بدهند. همچنین مشخص نیست که جنگ چه زمانی و چگونه پایان خواهد یافت.
به این ترتیب موانع سیاسی در آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی قابل توجه است. به گفته یک مقام سابق امنیت ملی ایالات متحده، در حالی که عربستان سعودی به عنوان یک رهبر بالقوه در تلاش برای ایجاد ثبات در غزه دیده میشود، که طبق گزارشها، این کشور حاشیه خلیج فارس امیدوار است بتواند توافقنامههای غیرنظامی فناوری هستهای را که نیاز به تایید کنگره ایالات متحده دارد، تضمین کند. علاوه بر این، اصرار عربستان بر اینکه هر توافقی مسیری واقع بینانه به سوی یک کشور فلسطینی به همراه داشته باشد که توسط آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه تکرار شد در ائتلاف راستگرای نتانیاهو بحث برانگیز خواهد بود.
همچنین با وجود چالشهای مهمی که میتواند توافق را از مسیر خود خارج کند، در صورت ادامه مذاکرات، احتمالا در ماههای آینده جلسات بیشتری میان مقامهای آمریکایی و ولیعهد عربستان برگزار خواهد شد.
تلاش آمریکا برای توافق با عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی با هدف ایجاد روابط بر اساس توافقنامه ابراهیم است که روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی، بحرین، مراکش و سودان را در سال ۲۰۲۰ محقق کرد.
«مایکل سینگ»، مدیر موسسه سیاستگذاری خاورنزدیک و مدیر ارشد سابق امور خاورمیانه در شورای امنیت ملی آمریکا نیز میگوید: توافق ابراهیم یک گام نخست و بزرگ بود، اما عادی سازی روابط بین اسرائیل و عربستان واقعا یک موفقیت است. عربستان سعودی تاثیرگذارترین کشور در جهان اسلام است و به دلیل وسعت و ثروتش، کشوری فوقالعاده مهم در خاورمیانه محسوب میشود.
پس از نشست بین ولیعهد عربستان و سناتور گراهام آمریکایی، وزارت خارجه عربستان در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) به تاریخ هفتم ژانویه اعلام کرد، محمد بن سلمان و سناتور آمریکایی درباره تحولات منطقهای و بینالمللی و موارد مشترک دو کشور صحبت کردند.
پس از گراهام، این بار نوبت بلینکن بود که به عربستان برود تا با ولیعهد این کشور دیدار کند که بخشی از سفر منطقهای او شامل دیدار با نتانیاهو و سران کشورهای عرب بود.
نتانیاهو تاکنون موضعی سختگیرانه در مورد جنگ غزه اتخاذ کردهاست. او پس از دیدار با گراهام، اهداف جنگی رژیم صهیونیستی برای نابودی حماس، آزادی اسرای صهیونیست و اطمینان از اینکه غزه دوباره به تهدید تبدیل نمیشود را تکرار کرد. نتانیاهو به وضعیت سیاسی غزه پس از جنگ اشاره نکرده است.
اما لحن اتخاذ شده توسط مقامات کابینه جنگ رژیم صهیونیستی درباره «روز پس از جنگ»، از اواسط دسامبر ۲۰۲۳، به ویژه در مطبوعات عربی و انگلیسی زبان بیشتر از گذشته شدهاست. مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در مقالهای که در ۲۰ دسامبر در روزنامه عرب زبان ایلاف عربستان سعودی منتشر شد، در مورد مشارکت با فلسطینیهای میانهرو نوشت و گفت که رژیم صهیونیستی هیچ علاقهای به کنترل امور مدنی نوار غزه ندارد.
پنج روز بعد، یعنی در روز کریسمس، وال استریت ژورنال مقالهای از نتانیاهو را منتشر کرد که در آن این ایده را معرفی کرد که وقتی جامعه فلسطینی به اصطلاح «فرآیند افراطی زدایی» را آغاز کند، غزه میتواند بازسازی شود.
یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که بنا بر گزارشها روابط تیره و تاری با نتانیاهو دارد، همچنین درباره طرحی برای غزه پس از جنگ صحبت کرد و روز دوشنبه به خبرنگاران گفته بود: دولت آینده غزه باید از نوار غزه رشد کند، غزه توسط فلسطینیها اداره خواهد شد. پایان کارزار نظامی باید در سیاست تثبیت شود.
نتانیاهو علیرغم اظهاراتش در مطبوعات انگلیسی زبان، از اظهارات تندرو در اسرائیل برای اطمینان بخشیدن به پایگاه سیاسی خود دوری نکردهاست. او در جلسه غیرعلنی کمیته امور خارجه و دفاع کنست در اوایل دسامبر گفت: عامل اصلی همه گناهان اسلو بود نه خود معامله، واقعیت این بود که آنها ضد صهیونیستترین عنصر را گرفتند و به اینجا آوردند.
او دو روز بعدش هم بار دیگر این مطالب را تکرار کرد و گفت با دولت بایدن درباره روز پس از جنگ در غزه مخالف است و افزود: باید موضع خود را مشخص کنم. اجازه نمیدهم اسرائیل اشتباه اوسلو را تکرار کند.
دولت ائتلاف راستگرای نتانیاهو همچنان با هرگونه بحث درباره تشکیل کشور فلسطین مخالف است. بسیاری از اعضای لیکود فراتر از لفاظیهای نتانیاهو علیه اسلو رفته و مستقیما امکان راهحل دو دولتی را رد کردهاند.
با وجود همه این چالشها، توافق آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی میتواند بخشی از استراتژی خروج از جنگ و یک پیروزی برای نتانیاهو باشد که از نظر سیاسی محاصره شدهاست.
یک مقام سابق امنیتی صهیونیست نیز گفت: «این تنها استراتژی خروج با یک جاذبه سیاسی برای بی بی است... هنوز مشخص نیست که آیا این امکان پذیر است.»
دنییل سیلوبرگ، محقق ارشد مرکز جدید امنیت آمریکا گفت، از دیدگاه آمریکایی، موقعیت بی بی (نتانیاهو) واقعاً ناامیدکننده است. بی بی همچنان به طور علنی و مخفیانه میگوید: دستان من بستهاست و اگر من در حمایت از تشکیلات خودگردان فلسطین کار کنم یا محدودیتهای سفت و سخت برای شهرکنشینان در نظر بگیرم، ائتلاف دولتی از بین میرود.
گفت وگوی آستین با وزیر جنگ رژیم صهیونیستی
پاتریک رایدر سخنگوی وزارت دفاع آمریکا پنجشنبه شب (به وقت محلی) در بیانیهای اعلام کرد که لوید آستین وزیر دفاع آمریکا در گفت وگوی تلفنی با یوآو گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی آخرین تحولات منطقه را بررسی کرد.
در این بیانیه آمده است: در این تماس تلفنی طرفین درباره تغییر رویکرد و کاهش شدت عملیات جنگی (رژیم) اسرائیل در نوار غزه، توزیع کمکهای بشردوستانه به مردم فلسطین، تشدید تنشها و بیثباتی در کرانه باختری و طیف وسیعی از مسائل امنیتی مربوط به منطقه گفتگو و رایزنی کردند.
این بیانیه میافزاید: وزیر دفاع آمریکا در ادامه این گفت وگوی تلفنی بر لزوم تسریع در ارسال کمکهای بشردوستانه به سراسر غزه و حفاظت از جان غیرنظامیان تاکید کرد.
بر اساس این بیانیه، آستین همچنین با تائید نگرانی رژیم صهیونیستی در مورد افزایش تنش در مرز (رژیم) اسرائیل با لبنان، بر عزم واشنگتن برای جلوگیری از تشدید اوضاع در منطقه تاکید کرد.
به گزارش ایرنا، وزیر دفاع آمریکا پیشتر (۵ آذر) در گفت وگوی تلفنی با وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بر حمایت بیچون و چرای واشنگتن از این رژیم تاکید کرده بود.
آستین و گالانت در این تماس تلفنی درباره آزادی گروگانها و آخرین وضعیت نوار غزه با یکدیگر گفتگو و رایزنی کرده بودند.
وزیر دفاع آمریکا در این تماس تلفنی از وضعیت اسیرانی که توسط حماس آزاد شدند نیز مطلع شده بود.
آستین در این گفتگو از نقش قطر و مصر برای دستیابی به این توافق که علاوه بر آزادی گروهی از اسیران، باعث افزایش ارسال کمکهای بشردوستانه و تحویل سوخت به غیرنظامیان در غزه شد، تقدیر کرده بود.
احتمال توافق فلسطینیها برای تشکیل دولت آشتی ملی در غزه
شبکه خبری العربیه گزارش داد، تماسهایی از طریق میانجیها با هدف توافق بین گروههای فلسطینی برای تشکیل دولت آشتی ملی در غزه انجام شده است.
به گزارش تارنمای شبکه العربیه، منابعی به این شبکه گفتند که تماسهایی از طریق میانجیها برای حمایت از تلاشها برای تشکیل دولت آشتی ملی فلسطین در غزه انجام شده است.
این منابع مدعی شدند: اسامی پیشنهادی برای تشکیل دولت، شخصیتهای ملی هستند و نامی از جناحها در آن دیده نمیشود.
بر اساس این گزارش، تماسهایی برای برگزاری یک نشست میان گروههای فلسطینی برقرار شده است که به این ترتیب، فتح و حماس نیز گفت وگوی مستقیمی خواهند داشت.
این منابع تاکید کردند که اجماع بین فلسطینیها برای تشکیل دولت آشتی ملی در غزه از حمایت آمریکا و اروپا برخوردار است.
این در حالی است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت که مخالفت خود را با تشکیل کشور مستقل فلسطین بعد از اتمام جنگ علیه غزه به آمریکا اطلاع داده است.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شد: همه اراضی غرب رود اردن بایستی تحت کنترل امنیتی (رژیم) اسرائیل باشند.
مکزیک و شیلی هم اسرائیل را به دادگاه میکشانند
مکزیک و شیلی ضمن ابراز «نگرانیهای فزاینده» در خصوص تشدید خشونتها در غزه اعلام کردند پرونده جنگ اسرائیل در این منطقه را به «دیوان کیفری بینالمللی» (ICC) ارجاع دادهاند.
از زمان حملات اسرائیل در نوار غزه که باعث ویرانیهای گسترده شده بسیاری از فعالان و نهادهای بینالمللی خواستار پاسخگو کردن این رژیم شدهاند.
طبق گزارش رویترز، وزارت خارجه مکزیک در بیانیهای دیوان کیفری بینالمللی را نهاد مناسبی برای رسیدگی به مسئولیت کیفری احتمالی اسرائیل دانسته است.
وزارت خارجه مکزیک به گزارشهای متعدد نهادهای سازمانملل استناد کرده که به توصیف وقایعی پرداختهاند که میتوان آنها را مصداق «جنایتهای جنگی» توصیف کرد.
خبرگزاری رویترز نوشته وزارت خارجه شیلی به درخواست این رسانه برای اظهارنظر پاسخ نداده است.
وزارت خارجه مکزیک همچنین گفته به دقت شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل در «دیوان بینالمللی دادگستری» را نیز دنبال میکند.
آفریقای جنوبی چند هفته پیش با تنظیم دادخواستی نزد این دادگاه مستقر در لاهه خواستار رسیدگی به اتهام اسرائیل در خصوص ارتکاب نسلکشی در جنگ غزه شد.
جلسات این دادگاه هفته گذشته برگزار شد و در خلال آن وکیل آفریقای جنوبی، اسرائیل را به تلاش برای نسلکشی در غزه متهم کرد.
نماینده آفریقای جنوبی در این دادگاه تأکید کرد که رژیم صهیونیستی، سیاستهای آپارتاید را در قبال فلسطینیان نوار غزه اجرا میکند.
نماینده آفریقای جنوبی تصریح کرد: «اسرائیل از سال ۱۹۴۸ به طور سیستماتیک، مردم فلسطین را آواره و پراکنده کرده و از روی عمد حق بینالمللی آنها برای تعیین سرنوشتشان را سلب کرده است... ما به طور خاص نگران قوانین و سیاستهای تبعیضآمیز اسرائیل هستیم که به دنبال آپارتاید کردن مردم فلسطین است».
وزارت خارجه مکزیک در بیانیه روز پنجشنبه خود با حمایت از آفریقای جنوبی تصریح کرده «مکزیک اطمینان دارد این اقدامات میتوانند مسیر را برای یک آتشبس فوری هموار کرده و در حرکت به سمت صلح ماندگار در منطقه بر اساس راهکار دو دولتی نقش داشته باشند.»
منبع: تابناک