کد خبر: ۳۳۰۷۸
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۴

آیا کشورهای همسایه‌ها ابر‌های ایران را می‌دزدند؟

در این گزارش به چند سوال در رابطه با موضوع دستکاری هوا و بارور کردن ابر‌ها و همچنین سرقت ابر‌ها توسط کشور‌های همسایه پاسخ داده و بررسی شده که سرقت ابر‌ها به لحاظ علمی چقدر ممکن است.
آیا کشورهای همسایه‌ها ابر‌های ایران را می‌دزدند؟

مخاطب 24- چرا ابر‌ها به مرز‌های ایران که می‌رسند محو می‌شوند؟ این سوالی است که یک خبرنگار از رئیس سازمان محیط زیست در حاشیه نشست هیات دولت پرسیده است. پاسخ معاون رئیس جمهور از سوال هم جالب‌تر است. او گفته «ما پژوهشکده محیط زیست کشور را موظف کردیم مسئله تغییرات اقلیمی را بررسی کنند... کشور‌ها از روش‌های علمی خاصی برای تغییر اقلیم استفاده می‌کنند. کشور‌های همسایه ما هم میانگین بارش‌شان کاهش پیدا کرده، ولی اینکه جبهه هوایی وارد کشور شود و در دریاچه ارومیه محو شود باید مورد بررسی قرار بگیرد.»

این اولین‌بار نیست که ایران کشور‌های همسایه را به تغییرات اقلیمی در کشور متهم کرده است. سال ۱۳۹۸ غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل ایران تغییرات اقلیمی اخیر در این کشور را مشکوک و نتیجه مداخله احتمالی کشور‌های خارجی عنوان کرده است. او گفته بود «تیم‌های مشترکی از اسرائیل و یکی از کشور‌های همسایه، ابر‌های در حال ورود به ایران را غیربارور می‌کنند.»

رویداد۲۴ در این گزارش به چند سوال در رابطه با موضوع دستکاری هوا و بارور کردن ابر‌ها پاسخ داده است. این پاسخ‌ها عمدتا بر اساس گزارش‌هایی است که موسسات معتبر جهان منتشر کرده‌اند و بررسی شده که سرقت ابر‌ها به لحاظ علمی چقدر ممکن است.

آیا دستکاری هوا امکان‌پذیر است؟

«مهندسی آب و هوا» عنوانی است که آکادمی ملی علوم آمریکا به مداخله‌های عمدی در مقیاس بزرگ در سامانه اقلیم زمین اطلاع کرده است. دانشگاه آکسفورد برنامه‌ای تحت عنوان «برنامه مهندسی آب و هوا» دارد و توضیح مختصری درباره اهداف این برنامه داده است. بر اساس تعریف دانشگاه آکسفورد، تکنیک‌های ژئومهندسی یا همان مهندسی آب و هوا عبارت اند از؛

۱) مدیریت تابش خورشیدی که طی آن تلاش می‌کنند نور خورشید را به فضا منعکس کنند. این حوزه شامل طیف وسیعی از ایده‌ها، از آینه‌های در حال چرخش، تزریق سولفات به لایه استراتوسفر جو زمین، و اصلاح ابرها، گیاهان و یخ‌ها برای بازتاب بیشتر نور خورشید است.

۲) حذف دی‌اکسید کربن که شامل مکیدن کربن از جو در مقیاس وسیع، با استفاده از ترکیبی از روش‌های بیولوژیکی و مکانیکی، از بارور کردن اقیانوس‌ها با آهن برای ایجاد پلانکتون تا ایجاد جنگل‌های «درختان مصنوعی» مکانیکی.

۳) مدیریت تشعشع زمین: طرفداران مدیریت تشعشع زمین پیشنهاد می‌کنند که اثرات منفی تغییرات آب و هوایی را می‌توان با فراری دادن گرما به فضا، به عنوان مثال، با نازک کردن «ابر‌های سیروس» جبران کرد.


بیشتر بخوانید


آیا تا به‌حال کسی از دستکاری و مهندسی آب و هوا استفاده کرده است؟

دانشگاه ام‌آی‌تی در مقاله‌ای در سال ۲۰۱۹ گفته محققان تاکید کرده‌اند که آزمایش‌های مهندسی زمین واقعی نیستند. مقادیر موادی که برای تغییر دمای جهان استفاده شده، بسیار ناچیز است. در واقع با وجود طیف وسیع و متنوعی از تئوری‌های توطئه آنلاین، تا امروز هیچ‌کس از مهندسی آب و هوا در مقیاس سیاره‌ای استفاده نکرده است.

ام‌آی‌تی گفته «دست‌کم هیچ کس تا امروز عمدا چنین کاری نکرده است. شما ممکن است بگویید سوزاندن مقادیر انبوه سوخت‌های فسیلی نوعی مهندسی زمین است، اما این فقط یک روش سهوی و بسیار احمقانه است. همچنین، ما می‌دانیم که آلودگی گوگردی کارخانه‌های زغال سنگ و کشتی‌ها احتمالا دمای جهانی را کاهش داده است. در واقع، قوانین جدید سازمان ملل که کشتی‌ها را ملزم به انتشار گوگرد کمتری می‌کند، ممکن است در واقع دما را اندکی افزایش داده باشد.»

محققان دانشگاه ام‌آی‌تی آمریکا می‌گویند: سابقه طولانی تلاش‌های ایالات متحده و چین برای بارور کردن ابر‌ها برای افزایش برف یا بارندگی وجود دارد، اما نتایج در مقیاس بزرگ مخدوش است. ما امروز با تغییر آب و هوای محلی از طریق فشار دادن یک دستگیره و ایجاد تغییر در کل سیستم آب و هوایی فاصله زیادی داریم.

با این حال ممکن است بگویید از سال ۲۰۱۹ تا امروز دنیا تغییرات زیادی کرده است. مجله تایم مارچ امسال گزارشی با عنوان «چطور یک فناوری جنجالی شکافی بی‌سابقه میان دانشمندان اقلیمی ایجاد کرده است؟» نوشته: مهندسی آب و هوا تا اوایل دهه ۲۰۰۰ تا حد زیادی خارج از جریان اصلی علمی در جریان بود. زمانی که دانشمندان با نفوذی مانند دیوید کیت، که اکنون استاد فیزیک کاربردی در دانشگاه هاروارد است، برای اولین بار از مطالعه و بحث بیشتر در مورد استفاده از مواد شیمیایی برای خنک کردن سیاره دفاع کردند، مجموعه‌ای از مقالات، کتاب‌ها و کمک‌های بشردوستانه برای حمایت از این تحقیقات به ویژه از سوی میلیاردر‌های حوزه تکنولوژی مانند بیل گیتس به سمت این فناوری سرازیر شد. سال ۲۰۲۱، سازمان‌های معتبری مانند آکادمی‌های ملی علوم، مهندسی و پزشکی آمریکا به دانشمندان توصیه کردند که تحقیقات مهندسی آب و هوا را با احتیاط دنبال کنند، چون جهت حرکت در حال تغییر بود.

در حال حاضر تغییر آب و هوا در شرایط خاص، عمدتاً از طریق بارورسازی ابر‌ها امکان پذیر است. اندیشکده چاتهام هاوس سال ۲۰۲۳ یادداشتی به قلم «تریسی رازک» مشاور سابق دبیرکل سازمان ملل در امور اقلیمی منتشر کرده و در آن به تلاش‌ها برای دستکاری آب‌وهوا و پتانسیل این اقدامات در ایجاد تنش‌های منطقه‌ای اشاره کرده است. این مقاله می‌گوید تلاش فزاینده کشور‌ها برای استفاده از فناوری مهندسی آب‌وهوا ممکن است برای یک کشور خوب باشد، اما برای همسایگانش منفی باشد.

مثال تریسی رازک در این مقاله انتقادات ایران از همسایگانش برای دستکاری آب‌وهواست. ایران قبلا اسرائیل را متهم کرده که با بارورسازی ابرها، آب ایران را دزدیده و باعث ماهش بارندگی در کشور شده است. چین هم قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ آب و هوای نیمی از قلمروی خود را تغییر دهد و این هشداری برای همسایگانش از جمله هند است. رازک به رقابت عربستان و امارات در بارورسازی ابر‌ها هم اشاره کرده است.

رایج‌ترین نوع دستکاری آب‌وهوا در حال حاضر، بارور کردن ابر‌ها برای افزایش بارندگی یا برف است. سازمان جهانی هواشناسی سال ۲۰۲۳ گزارشی منتشر کرده و گفته تاکنون ۵۰ کشور از متد‌های اصلاح آب و هوا استفاده کرده‌اند.

چتهام هاوس در گزارش خود گفته در مورد اثرات نامطلوب بارورسازی ابر‌ها بر کشور‌های همسایه تردید‌هایی وجود دارد. بعضی معتقدند یکی از اثرات نامطلوب بارورسازی ابر‌ها برای همسایگان، به خطر انداختن امنیت غذایی یا آبی است. تغییر آب و هوا می‌تواند الگوی توزیع، قابلیت پیش بینی و میزان بارندگی را تغییر می‌دهد.

اسناد یک عملیات نظامی در سال‌های ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۲ منتشر شده که نشان می‌دهد نیروی هوایی آمریکا بین این سال‌ها سعی کرده در عملیاتی به نام «عملیات پاپیه»، فصل باران‌های موسمی در ویتنام و لائوس را طولانی کند و جاده‌ها دچار سیل شده‌اند.

بعد از جنگ ویتنام، سازمان ملل کنوانسیون منع استفاده نظامی یا هر گونه استفاده خصمانه از تکنیک‌های اصلاح محیط زیست را در سال ۱۹۷۸ لازم الاجرا کرد و ۷۸ کشور از جمله روسیه، آمریکا، چین و آلمان این بند را تصویب کردند.

 

منبع: نامه نیوز

برچسب ها: تغییرات اقلیمی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
فرمول کوکاکولا در آمریکا تغییر می‌کند فرمول کوکاکولا در آمریکا تغییر می‌کند
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، مدعی شده که شرکت کوکاکولا بنا به توصیه او قصد دارد فرمول نوشابه‌های خود در بازار ایالات متحده را تغییر دهد. طبق ادعای ترامپ که خودش را عامل این تغییر می‌داند، کوکاکولا به‌جای شربت ذرت با فروکتوز بالا، از شکر نیشکر در نوشابه استفاده خواهد کرد.
ظهور پدیده ۱۴ ساله شطرنج ایران ظهور پدیده ۱۴ ساله شطرنج ایران
سینا موحد با شکست ستارگان شطرنج جهان، به عنوان قهرمانی مسابقات تایتلد تیوزدی دست یافت.
پسر اسطوره پرسپولیس در استقلال! پسر اسطوره پرسپولیس در استقلال!
باشگاه استقلال در تلاش است با یک گزینه دروازه بانی مطمئن، خیال کادرفنی را راحت کند. گزینه‌ای که حالا مشخص شده از نگاه ساپینتو «امیر عابدزاده» است.
دعوت از صدیقی برای نماز جمعه، خطایی استراتژیک دعوت از صدیقی برای نماز جمعه، خطایی استراتژیک
وحید جلیلی در تلوزیون کشور را به آغل تشبیه می‌کند و جز از دلسوزان کشور و ملت، صدا از کسی در نمی‌آید! این رفتار‌ها نه تنها درست نیست بلکه خطرناک است. دستمزد ایستادگی ملت را نباید با میدان دادن به امثال وحید جلیلی و کاظم صدیقی داد.
همه چیز درباره مثلث فساد شهرداری تهران همه چیز درباره مثلث فساد شهرداری تهران
براساس شنیده‌ها، هفته گذشته شورای شهر تهران به ریاست مهدی چمران در یک جلسه رسمی، اما غیرعلنی که در شورای شهر تهران و با حضور چند نفر از معاونین و مدیران شهردار تهران برگزار شد، به موضوع به اصطلاح «ضد فساد» پرداخته رسما تاکید کرده است: «شهرداری، برخی مسئولان و برخی قضات دیوان مثلث شومی تشکیل داده‌اند و درموضوع آرای باغات دخالت کرده، شورای شهر را دور می‌رنند.»
چرا کارتخوان‌ها قطع شدند؟ چرا کارتخوان‌ها قطع شدند؟
علت قطعی دستگاه‌های پوز در برخی مناطق تهران در روز جاری انجام عملیات ارتقاء سطح پشتیبانی و آماده‌سازی زیرساخت‌ها برای به‌روزرسانی سیستم‌های پرداخت الکترونیکی بوده است.
قیمت جدید طلا و سکه ۲۸ تیرماه ۱۴۰۴ قیمت جدید طلا و سکه ۲۸ تیرماه ۱۴۰۴
قیمت طلا و سکه در بازار تهران اعلام شد.
برگزیده
احمد توکلی در بیمارستان بستری شد احمد توکلی در بیمارستان بستری شد
احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت از شب گذشته به دلیل عارضه قلبی در بیمارستان بستری شده است.
فوت یک نفر در آتش سوزی پالایشگاه آبادان فوت یک نفر در آتش سوزی پالایشگاه آبادان
بر اساس بررسی‌های اولیه فنی، علت بروز حریق به نشتی یکی از پمپ‌های واحد ۷۰ بازمی‌گردد و هیچ‌گونه شواهدی از خرابکاری یا دخالت عوامل انسانی تا این لحظه مشاهده نشده است.
هشت میلیون ایرانی به دریافت خدمات بهزیستی نیازمندند هشت میلیون ایرانی به دریافت خدمات بهزیستی نیازمندند
رئیس سازمان بهزیستی گفت: هم‌اکنون حدود هشت میلیون نفر از خدمات حمایتی، روانی و توان‌بخشی این سازمان بهره‌مند هستند و بیش از شش میلیون نفر نیز مستمری دریافت می‌کنند.
صفحه خبر بالای تصاویر