کد خبر: ۳۲۳۵۸
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۳
پمپاژ آب دریا به شبکه‌های تونل به منابع آب و کشاورزی غزه آسیب می‌رساند و می‌تواند مصداق نقض قوانین بین المللی باشد.

مخاطب 24- پیش از بمباران بی‌امان غزه توسط اسرائیل، دسترسی فلسطینیان به آب آشامیدنی و پاک در آن منطقه تحت محاصره، کمیاب بود. اکنون ممکن است این وضعیت حتی بدتر از آن زمان شود. براساس گزارشی که از سوی روزنامه "وال استریت ژورنال" منتشر شد ارتش اسرائیل پمپاژ آب دریا به داخل تونل‌های حماس در غزه را آغاز کرده است. وال استریت ژورنال به نقل از مقام‌های امریکایی هفته گذشته گزارش داد که اسرائیل مونتاژ حداقل پنج پمپ آب دریا را در نزدیکی اردوگاه آوارگان الشطی در شمال غزه به پایان رسانده است. این پمپ‌ها می‌توانند آب را از دریای مدیترانه بیرون کشیده و هزاران متر مکعب در ساعت را شامل شوند. بنا بر گزارش‌ها مقام‌های اسرائیلی در حال بررسی طرحی برای پر کردن سیل آسای تونل‌ها از آب دریا طی مدت چندین هفته هستند.

محققان متخصص در زمینه آب، دیپلماسی و منازعات می‌گویند که آن جریان سیل آسای آب اثرات مخرب زیست محیطی از جمله آسیب رسانی به محصولات و ایجاد آلودگی در منابع آب ویران شده غزه برجای خواهد گذاشت.

به گفته یکی از کارشناسان این تأثیرات نقض قوانین بین المللی بشردوستانه محسوب می شود. اسرائیل هیچ گونه جزئیاتی در مورد طرح ایجاد سیل درون تونل‌ها ارائه نکرده و اطلاعات را محرمانه قلمداد می‌کند. بنابراین، ارزیابی طول و شدت ایجاد سیل درون تونل‌ها نامشخص است. "جولیان شیلینگر" محقق دانشگاه توئنته در هلند می‌گوید: "علیرغم آن که دامنه و بزرگی کلی این اقدام نامشخص است می‌توان انتظار داشت که حداقل مقداری از آب دریا به ویژه در مناطقی که پیش‌تر تونل‌ها آسیب دیده اند از تونل‌ها به خاک نفوذ خواهد کرد".

شیلینگر که متخصص در زمینه ارتباط میان منازعات و مدیریت آب است می‌گوید آن نشت منجر به آلودگی موضعی خاک و آب‌های زیرزمینی با آب دریا می‌شود. او می‌افزاید: "به خاطر داشته باشید که ما در اینجا صرفا در مورد آب با محتوای نمک بالا صحبت نمی‌کنیم آب دریا در امتداد سواحل مدیترانه هم چنین از طریق فاضلاب تصفیه نشده آلوده شده است فاضلابی که به طور مداوم از سیستم فاضلاب ناکارآمد غزه به مدیترانه تخلیه می‌شود".


بیشتر بخوانید


وارد ساختن خسارت به کشاورزی

آبخوان ساحلی غزه تنها منبع آبی در آن منطقه محاصره شده به دلیل پمپاژ بیش از حد و فاضلاب آلوده شده است. آب به طور متناوب از طریق پمپ‌های تحت کنترل اسرائیل به فلسطینیان در آن منطقه می‌رسد. اسرائیل در آغاز درگیری فعلی برای چندین روز فعالیت پمپ‌ها را به طور کامل متوقف کرد. حدود ۹۶ درصد از آب خانگی در غزه آلوده است و برای مصرف آشامیدنی توسط انسان مناسب نیست. در نتیجه، اکثر فلسطینیان در آن منطقه برای تهیه آب به تانکر‌های آب خصوصی  و تاسیسات نمک زدایی متکی هستند.

نتیجه مطالعه‌ای انجام شده در سال ۲۰۱۱ میلادی نشان داد که آب آن منطقه علیرغم به ظاهر نمک زدایی توسط تاسیسات اغلب آلوده است. جنگ اسرائیل علیه غزه حداقل سه تاسیسات بزرگ نمک زدایی را مجبور به توقف فعالیت ساخته است.

"مارک میسن" استاد جغرافیای زیست محیطی در مدرسه اقتصاد لندن می‌گوید: "کیفیت بسیار ضعیف آب در غزه نتیجه وضعیتی است که در آن هیچ فضای معناداری برای فلسطینیان وجود ندارد تا حاکمیت آب خود را تعیین کنند".

میسن دلیل این عدم حاکمیت را تاثیر مستمر و ناتوان کننده محاصره غزه توسط اسرائیل، توسعه زدایی اقتصادی و درگیری‌های مسلحانه مکرر می‌داند. او می‌افزاید: "چگونگی چشم انداز برای بازسازی زیرساخت‌های آبی پس از جنگ به دسترسی به سفره‌های زیرزمینی بستگی دارد که بر اثر اجرای طرح‌های سیلاب بیش از گذشته شور و آلوده خواهد شد".

میسن می‌افزاید: "جنگ از پیش آبخوان‌ها را در نتیجه آسیب به زیرساخت‌های فاضلاب و نشت فلزات سنگین ناشی از استفاده بی رویه از مهمات تخریب کرده است".

شیلینگر اشاره می‌کند که طغیان آب دریا باعث آسیب طولانی مدت به کشاورزی غزه نیز می‌شود که مدت هاست توسط اسرائیل ویران شده است.

میسن می‌گوید: "استفاده از زمین برای مصارف کشاورزی به شدت تحت تاثیر حملات نظامی، اشغالگری و جابجایی جمعیت قرار گرفته است". با فرض این که بخش کشاورزی بتواند به نحوی در آینده احیا شود آب‌های زیرزمینی مملو از نمک تا حد زیادی انتخاب محصول را محدود می‌کند.

نقض قوانین بین المللی

این اولین باری نیست که تونل‌ها پر می‌شوند. مصر در سال ۲۰۱۳ میلادی فاضلاب را روانه تونل‌ها کرد. قاهره این کار را در تلاش برای جلوگیری از قاچاق سلاح، منابع و حرکت جنگجویان بین جنوب غزه و شبه جزیره سینا انجام داد.

طغیان آب دریا هشت سال پیش منجر به آسیب وارد شدن به خانه‌ها و مشاغل غیر نظامی در غزه و هم چنین وارد شدن آسیب به منابع آب و زمین‌های کشاورزی شد. اسرائیل احتمالا استدلال خواهد کرد که پمپاژ آب درون تونل‌ها به دلیل استفاده جنگجویان فلسطینی از شبکه‌های تونلی به عنوان یک هدف نظامی براساس قوانین بین المللی اقدامی "متناسب" بوده است. میسن خاطر نشان می‌سازد با این وجود، اقداماتی که باعث وارد ساختن آسیب طولانی مدت به محیط زیست شوند غیرقانونی هستند.

او افزود:"پمپاژ مستمر آب در تونل‌ها آن دسته از هنجار‌های حقوق بشردوستانه در عرف بین المللی را نقض می‌کند که طرفین متخاصم را از وارد ساختن آسیب‌های گسترده، طولانی مدت و شدید به محیط زیست طبیعی بازداشته است".

با توجه به این که آبخوان برای نیاز‌های آبی مردم غیرنظامی ضروری است و در حال حاضر در نقطه اوج سقوط طولانی مدت قرار دارد اقدامات اسرائیل به احتمال زیاد نقض قوانین بشردوستانه بین المللی محسوب می‌شوند.

 
منبع: فرارو
برچسب ها: غزه تونلهای حماس
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
ترک خاک ایران برای همیشه؟ title
تصاویری از سارا صوفیانی و همسر و دخترش در فضای مجازی منتشر شده که گفته می‌شود ایران را برای همیشه ترک کردند
عکس‌هایی از پیکر نیکا شاکرمی و وسایلش در روز فوت title
رسانه قوه قضائیه با انتشار تصاویری از روز فوت نیکا شاکرمی نوشت: «نگاهی به گزارش‌های یاد شده با موضوع نیکا شاکرمی در اینترنشنال، بی‌بی‌سی و سی‌ان‌ان به‌عنوان سردمداران تهیه گزارش‌های جعلی از فوت نیکا شاکرمی واقعیت عجیبی را نشان می‌دهد
چت‌بات هوش مصنوعی انویدیا با قابلیت‌های هیجان‌انگیز آپدیت شد title
انویدیا چت‌بات اختصاصی ChatRTX را با قابلیت‌های جذاب و کاربردی‌تر به‌روزرسانی کرد.
محاکمه مرد رمال به اتهام تعرض به ۵ زن title
مرد رمال که متهم است با نقشه شیطانی پنج زن و دختر را به دام سیاه انداخته و آزار داده در جلسه محاکمه مدعی شد که تعرضی در کار نبوده و شاکی‌ها با خواست و رضایت خودشان با وی ارتباط داشته‌اند.
چرا فنلاندی‌ها شادترین مردم دنیا هستند؟ title
بر اساس آخرین گزارش شادمانی جهانی World (Happiness Report ۲۰۲۴)، فنلاند برای هفتمین سال پیاپی عنوان شادترین کشور جهان را از آن خود کرده است.
بازدید از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان رایگان می‌شود title
همزمان با روز ملی موزه‌ها و روز ملی تنوع زیستی (۲۷ اردیبهشت تا ۳ خرداد) بازدید از موزه تنوع زیستی پارک پردیسان به صورت رایگان است.
نخستین امپراتور روم کجا دفن شد؟ title
محققان از احتمال شناسایی مکان درگذشت نخستین امپراتور روم خبر داده‌اند، آن‌ها ویلایی را شناسایی کرده‌اند که بر اثر فوران آتشفشان «وزوو» مدفون شده بود، درحالی‌که به نظر آنها، اطلاعات این ویلا با مکان درگذشت «آگوستوس»، نخستین امپراتور روم همخوانی دارد.
برگزیده
سازمان هواپیمایی کشوری: در ایران جت شخصی نداریم title
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: به طور کلی ما در ایران جت شخصی نداریم. در زمینه نخریدن جت شخصی، تقریبا کسی را نداریم که خریده باشد.
پیام تبریک رئیسی به مناسبت قهرمانی تیم ملی فوتسال در آسیا title
رئیس جمهور در پیامی با تبریک قهرمانی تیم ملی فوتسال کشورمان در آسیا تصریح کرد: از یکایک اعضای تیم ملی، مربیان، کادر فنی و سایر تلاشگران حوزه ورزش کشور برای کسب این عنوان ارزشمند، قدردانی می­‌نمایم.
صهیونیست‌ها دست از پا خطا کنند وضعیت متفاوت خواهد بود title
رئیس‌جمهور گفت: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند و تعرضی به خاک مقدس ایران کند، وضعیت متفاوت خواهد بود و معلوم نیست دیگر چیزی از این رژیم باقی بماند.
تقویت همکاری‌های قوای مسلح ایران و پاکستان عامل صلح و ثبات است title
فرمانده ارتش پاکستان در حاشیه سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور به دیدار آیت الله رئیسی رفت.