مخاطب24: نایب رییس هیات مدیره سرمایهگذاری ملی ایران معتقد است و ساختار (SEC) با توجه به اقتصاد آمریکا تشکیل شده است. اقتصاد ایران بیشتر دولتی است. بنابراین نمیتوان از این منظر مقایسهای انجام داد. مهدی پارچینی با حضور در برنامه بورسان عنوان کرد: در اغلب صنایع داخلی یک طرف دولت است.
رفتار یا جایگاهی که (SEC) در آمریکا دارد را نمیتوان در ایران تعریف کرد. وی ادامه داد: باید با توجه به فضای اقتصادی کشور به سمتی حرکت کرد که جایگاه سازمان بورس در بدنه دولت ارتقاع پیدا کند تا این بخش به عنوان نماینده سرمایهگذاران بتواند از منافع این قشر دفاع کند. سازمان بورس میتواند فضا برای تصمیمگیری منطقی در جلسات دولت را متعادل کند. این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: تصمیمات در سطح سازمان بورس باید با توجه به شرایط روز مورد سنجش قرار بگیرد.
مواردی همچون کاهش ضریب اعتباری سهام و کاهش نصاب صندوقها در حوزه سهام از ۱۵ درصد به ۱۰ درصد در اوج روند صعودی بازار صورت گرفت. تقاضا در حال افزایش و عرضه رو به کاهش قرار داشت. از طرفی بخشی از سهام در اختیار صندوقهای درآمد ثابت بود، در شرایطی که عمدتا صندوقها داراییهای کم ریسکتری را در سبد خود لحاظ میکنند، سازمان از این ابزار استفاده کرد. پارچینی گفت: برای این که سرمایهگذاران رفتار هیجانی نداشته باشند در حوزه اخذ اعتبار در راستای خرید سهام در بازار، سازمان این مهم را هم تعدیل کرد تا پولهایی که وارد بازار میشود در ادامه منشاء ایجاد حباب در بازار نشود. به گفته نایب رییس هیات مدیره سرمایهگذاری ملی ایران، تصمیم در چنین مقطعی با توجه به شرایطی که در بازار حاکم بود، درست بود اما ادامهدار شدن روند نزولی بازار شاید میتوانست تصمیمی که اخیرا از سوی سازمان اعلام شد مبنی بر تمدید زمان کاهش نصاب تا پایان سال زودتر اتخاذ شود.
این رویداد میتوانست تا حدودی به فضای حاکم کمک کند. سبقت بورس در نزول این تحلیلگر بازار سرمایه درباره چرایی حرکت رکود بازار سرمایه به سمت ریزش بیان کرد: جنس بازار سرمایه متفاوت است و در این بخش از اقتصاد عوامل متعددی نظیر نرخ بهره، قیمتهای جهانی و حتی اظهار نظر میتواند اثرگذار باشد. در واقع واکنش بازار سرمایه به اخبار و رویدادها خیلی سریعتر از سایر بازارهاست. وی افزود: در حوزه ارز دولت سیاستی را اتخاذ کرد و تا حدودی توانست نرخها را تثبیت کند. از طرفی، مذاکرات و اتفاقاتی که در سطح منطقه روی داد مقداری افق را تعدیل کرد.
این مهم باعث شد دلار در محدودهای نوسان کند. زمانی که به مباحث داخلی بازار سرمایه باز میگردیم مشاهده میشود، از یک طرف دولت با کسری بودجه مواجه است. افزایش انتشار اوراق در بازار را داریم. این مهم طبعا بخشی از منابع را از بازار سهام جمع میکند. پارچینی ادامه داد: در صنایع بزرگ همانند پتروشیمیها ابهام در حوزه نرخ خوراک همچنان باقی است. در صنعت خودرو نیز به همین ترتیب ابهاماتی وجود دارد. سیاست سیاستگذار برای فعالان این عرصه مشخص نیست. بنابراین به نظر میرسد موضوع اصلی در حوزه بازار سرمایه ابهام در متغییرهایی بوده که سرمایهگذاران بر اساس آن تصمیمگیری میکنند. در برنامه امروز بورسان، مهدی پارچینی نایب رییس هیات مدیره سرمایهگذاری ملی ایران به تشریح وضعیت جاری و چشمانداز آتی بازار سهام پرداخت. در ادامه سعید کیانی مدیر سرمایهگذاری شرکت سبدگردان نویرا به بررسی وضعیت صندوقهای کالایی زعفران پرداخت.