به گزارش ایمنا حقوق بازنشستگان کشور چند سالی است که به دلیل نوسانات اقتصادی و تورم و به تبع آن گرانیهای پی در پی مایحتاجی که برای زندگی لازم است کفاف هزینههای بازنشستگان را نمیدهد و این مسئله آنها را با مشکلات زیادی رو به رو کرده است. این موضوع با گرانیهای روز افزون، شنیده نشدن گلایهها و خواستههای بازنشستگان و مشکلات دیگر سبب شده جمعیت بازنشستگان کشور به شدت تحت تأثیر مشکلات مالی قرار بگیرند و نسبت به حقوق بازنشستگی دریافتی خود اعتراض کنند.
برای حل مشکلات مالی و نارضایتی بازنشستگان از مبلغ حقوق بازنشستگی دریافتی زمزمههایی از همسان سازی حقوق آنها به میان آمد تا شکاف ایجاد شده بین حقوق و هزینههای بازنشستگان جبران شود و پس از حرف و حدیثهای بسیار سال گذشته بود که ماده ۳۰ قانون برنامه ششم توسعه که از برقراری عدالت و نظام پرداخت، رفع تبعیض و متناسب سازی دریافتها و برخورداری از امکانات شاغلان، بازنشستگان و مستمری بگیران کشوری و لشکری سنوات مختلف صحبت میکرد در مسیر اجرایی شدن قرار گرفت.
دو مرحله از متناسبسازی با عزم دولت دوازدهم صورت گرفت و بازنشستگان کشور بعد از دو مرحله متناسبسازی و افزایش قابل توجه حقوق بازنشستگی تأثیر مثبت آن را در زندگی احساس کردند و این کار مقداری از فشارهایی که از هر طرف زندگی آنها را احاطه کرده بود کاست. قرار بر این شد که همسان سازی حقوق بازنشستگان در مسیر دائمی شدن قرار گیرد که دلایلی مانند ایجاد تورم و مشکل تأمین بودجهی این کار فعلاً مانع از اجرایی شدن آن شده است.
آیا همسانسازی حقوق تورم ایجاد میکند؟
بر کسی پوشیده نیست که متناسبسازی زمانی کمک کننده خواهد بود که استمرار داشته باشد و هم پای تورم پیش بیاید تا دوباره شکاف عمیقی بین حقوق و هزینههای بازنشستگان اتفاق نیفتد به همین دلیل صحبت از دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان به میان آمد که البته به مذاق برخیها خوش نیامد و استقبال نکردند.
حالا در جایگاهی ایستادهایم که دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان به طنابی شبیه شده که عدهای طرف تصویب و اجرای آنهستند و یک سمت طناب را میکشند و عدهای دیگر به دلایل نامعلوم و نه چندان قانع کننده معتقدند همسانسازی نتایج خوبی ندارد و طرف دیگر طناب را میکشند و هر کدام سعی دارند حرف خود را به کرسی بنشانند.
علت مخالفت عدهای از آنها همان بهانه همیشگی تورمزا بودن افزایش حقوق است و برخی دیگر، اما نداشتن پشتوانه مالی برای تأمین بودجهی دائمی شدن همسانسازی را دلیل مخالفت خود با این موضوع میدانند البته برخی از نمایندگان هم در کنار بازنشستگان قرار دارند و ادعا میکنند در حال تلاش برای تصویب لایحه دائمی شدن همسان سازی هستند حال باید منتظر بود دید عاقبت سرنوشت این لایحه به کجا خواهد رسید.
سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که دولت در سال قبل از محل ۳۱ هزار میلیارد تومان صرفهجویی در مصارف بودجه توانست طرح رتبه بندی فرهنگیان، همسان سازی حقوق بازنشستگان، معوقات ایثارگران و فوق العاده ویژه کادر درمان را بپردازد. با این وجود همچنان تأمین بودجه برای دائمی شدن همسان سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در هالهای از ابهام قرار دارد عدهای میگویند که دولت باید بدهی خود را به این سازمان پرداخت کند تا این مشکل حل شود، اما پرداخت این بدهی سنگین در مدت کوتاه دور از انتظار است.
عقب افتادگی مزدی بازنشستگان باید با همسانسازی جبران شود
علی دهقان کیا رئیس کانون بازنشستگان و کارگران تأمین اجتماعی درباره علت مطرح شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان گفت: علت مطرح شدن بحث متناسبسازی حقوق به دلیل عقب افتادگی به وجود آمده در دورههای قبل است شورای عالی کار که بر اساس ماده ۴۱ قانون کار باید با توجه به نرخ تورمی که بانک مرکزی اعلام میکند و بر اساس سبد هزینهی خانوار حقوق و دستمزد را بررسی و اعلام کند، اما حقوق و دستمزد اعلامی آنها در چند سال گذشته کمتر از هزینههای خانوار بوده است.
رئیس کانون بازنشستگان و کارگران تأمین اجتماعی با اشاره به عدم اجرای درست ماده ۴۱ قانون کار بیان کرد: در حال حاضر در شرایطی قرار داریم که حداقل حقوق برای بازنشستگان ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است، ولی حداقل سبد هزینهی خانوار از ۱۰.۵ تا ۱۱ میلیون تومان برآورد شده است این فاصلهی ایجاد شده به دلیل این است که در شورای عالی کار تعیین حقوق به شکل دستوری اجرامیشود بانک مرکزی تورم واقعی را اعلام نمیکند و همین امر باعث شکاف ایجاد شده بین سبد معیشت و دستمزد شده است.
دهقان کیا با تاکید بر اجرای قانون تصریح کرد: فاصلهی ایجاد شده در هزینههای زندگی با حقوق فشار زیادی را روی زندگی حقوق بگیران چه در بخش شاغلین و چه در بخش بازنشستگان گذاشته است و کمر همهی آنها را شکسته است.
رئیس کانون بازنشستگان و کارگران تأمین اجتماعی با اشاره به تاریخچه همسانسازی در کشور ادامه داد: برای اولین بار بود که بعد از انقلاب در اسفند ماه سال ۱۳۹۸ دولت حقوق شاغلین در بخش کشوری و لشکری را ۵۰ درصد افزایش داد با این کار فاصلهای بین بازنشستگان کشوری و لشکری با شاغلین این بخش زیاد شد به همین دلیل مرحله اول متناسبسازی انجام شد.
دهقان کیا اظهار کرد: با وجود اجرای مرحلهی اول متناسبسازی همچنان فاصلهی بین آنها خیلی زیاد بود به همین دلیل در مهر ماه سال ۱۳۹۹ مجدداً متناسبسازی انجام دادند و در دو مرحله توانستند تا ۹۰ درصد آن افزایش که در بخش شاغلین کشوری و لشکری انجام گرفته بود در بازنشستگان هم انجام دهند و بعد برای جبران فاصلهای که بین بازنشستگان کشوری و لشکری با تأمین اجتماعی صورت گرفته بود دو مرحله همسانسازی حقوق برای تأمین اجتماعی هم انجام گرفت.
وی با با بیان این که با انجام متناسبسازی سعی شد تأمین اجتماعیها به کشوری و لشکری نزدیک شوند گفت: بر اساس بررسیهایی که اول فروردین صورت گرفت و طبق اعلام مدیر امور مالی آنها حداقل بگیرهای کشوری ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دریافت میکردند در صورتی که بر اساس محاسبهی کانون عالی بازنشستگان آنها ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میگرفتد که بعد از بحثهای زیاد و طولانی قرار شد به حداقل بگیرها ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان پرداخت شود.
رئیس کانون بازنشستگان و کارگران تأمین اجتماعی افزود: اردیبهشت ما مصوب شد که متناسبسازی که در سال ۱۳۹۹ انجام گرفته جزو حقوق است بنابراین حالا که جزو حقوق است باید در سال ۱۴۰۰ متناسب سازی به اضافهی حقوقی که داشتند انجام شود که این اتفاق افتاد.
دهقان کیا با اشاره به دائمی شدن متناسبسازی حقوق تصریح کرد: اول باید دید خواستهی آنهایی که بحث دائمی شدن متناسبسازی را مطرح میکنند چیست مثلاً بازنشستگان کشوری و لشکری میخواهند که اگر افزایشی برای شاغلین این بخش بود برای آنها هم انجام شود یا نه میخواهند که متناسبسازی که در سال ۱۴۰۰ اتفاق افتاده ادامه داشته باشد.
وی افزود: در تأمین اجتماعی این توافق بین کانون عالی بازنشستگان و سازمان تأمین اجتماعی انجام گرفته که متناسبسازی جزو حقوق هست و، چون جزو حقوق حساب میشود در سال ۱۴۰۰ مجموعهی این دو مشمول افزایش بوده بنابراین از این به بعد هم همینطور است اگر منظور از دائمی شدن متناسب سازی این موضوع است که بین تأمین اجتماعی و کانون عالی بازنشستگان درباره آن توافق ایجاد شده و صورت جلسه نوشته شده دیگر نمیتوانند توافقی که انجام گرفته و یک سال هم عملیاتی شده را قطع کنند.
راهکار بهبود وضعیت معاش بازنشستگان چیست؟
رئیس کانون بازنشستگان و کارگران تأمین اجتماعی درباره راهکار بهبود وضعیت معیشت کارگران تصریح کرد: شورای عالی کار الان باید جلسه میگذاشت چرا که بازنشستگان ما واقعاً دیگر نمیتوانند زیر بار تورم وحشتناکی که دارد همین طور پیش میرود چه در بحث مواد غذایی و چه در بحث مسکن کمر راست کنند به همین دلیل انتظار ما از وزیر کار این است که با توجه به شعارهایی که دادند سفرهی مردم را رنگینتر کنند فکر اساسی درباره معیشت کارگران و بازنشستگان شود.
دهقان کیا گفت: سوال من از نمایندگانی که مخالف دائمی شدن همسانسازی هستند این است که اگر حقوق و دستمزد را افزایش ندهید و تورم را هم کنترل نکنید یکی باید باشد تا محصولات تولیدی را بخرد یا نه وقتی قدرت خرید مردم کاهش پیدا میکند به تبع تولید کارخانه کاهش پیدا میکند بیکاری پیش میآید و دوباره افزایش بیکارها را خواهیم داشت اینها همه موضوعاتی است مخالفان متناسبسازی دائمی باید به آن توجه کنند.
او با بیان اینکه ادعای برخی نمایندهها مبنی بر این که متناسبسازی باعث ایجاد تورم است نادرست است اظهار کرد: تورم وقتی ایجاد میشود که دولت ۴۰۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ میکند که همین مبلغ حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد تورم ایجاد میکند برای کنترل تورم باید جلوی این موضوع گرفته شود.
زمزمه کنار گذاشتن همسانسازی دائمی جدی نیست
رئیس کانون بازنشستگان و کارگران تأمین اجتماعی گفت: نمایندگان برای کنترل تورم بیایند مشکلات اصلی را بررسی کنند و جلوی آن را بگیرند نه این که با افزایش حقوق بازنشسته و دستمزد کارگر مخالفت کنند البته در مجلس ۱۰۰ نماینده هم هستند که با متناسبسازی دائمی موافق هستند.
دهقان کیا ادامه داد: در جامعه امروز اگر تورم ۱۰ درصد است مسئولان این مقدار را در حقوق کارگران و بازنشستگان افزایش دهند انتظار ما این است که نمایندگان مجلس جلوی تورم را بگیرند و آن را صفر کنند و در مرحلهی بعد شکاف قبلی ایجاد شده در مزد و هزینه را جبران کنند، اما وقتی تورم را رها میکنند و میگویند افزایش حقوق باعث ایجاد تورم میشود باید بدانند که حقوقی که به ما میدهند باعث ایجاد اشتغال و رونق تولید خواهد شد، ولی اگر قیمتها را رها کنند و حقوق ما را پایین نگه دارند همین بدبختیهایی که امروز شاهد آن هستیم ادامه خواهد داشت.
وی افزود: من فکر میکنم که زمزمهی کنار گذاشتن دائمی کردن همسان سازی جدی نباشد مخالفان این طرح یکی اقلیتی در مجلس هستند و ما از مجلس انقلابی این انتظار را نداریم که در رابطه با موضوعی که باعث بهبود معیشت مردم میشود مخالفت کنند ما بازنشستگان تأمین اجتماعی با بازنشستگان کشوری و لشکری در یک کشتی هستیم اگر همسانسازی فقط برای آنها انجام یک تبعیض است و اگر این اتفاق بیفتد قطعاً با عکسالعمل بازنشستگان تأمین اجتماعی مواجه خواهد بود.
مشکل همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی حل خواهد شد
میرهاشم موسوی رئیس سازمان تأمین اجتماعی اظهار کرد: متناسب سازی حقوق بازنشستگان صورت گرفته است و در حال حاضر طبق روال پرداختی ماههای گذشته، سازمان تأمین اجتماعی موفق به پرداخت حقوق بازنشستگان خود شده است.
وی در خصوص باز پسگیری ۸۹ هزار میلیارد سهام و امکان ایجاد و یا عدم ایجاد مشکل در متناسب سازی حقوقها افزود: این موضوع، مشکل قانونی بین سازمان تأمین اجتماعی و مجلس و دولت است که آن هم حل خواهد شد و مشکل خاصی در رابطه با باز پسگیری ۸۹ هزار میلیارد سهام تأمین اجتماعی ندارد.
موسوی اظهار کرد: سازمان تأمین اجتماعی حتماً با کسری منابع و بودجه رو به رو خواهد شد و بر اساس شرایط اقتصادی کشور باری بر روی صندوق بیمهای تأمین اجتماعی تحمیل شده است، البته سازمان تأمین اجتماعی تمام تلاش خود را به کار گرفته تا سر موعد مقرر تمام پرداختیها انجام شود.
رئیس سازمان تأمین اجتماعی یادآور شد: طی دو ماه مدیریت بنده در سازمان تأمین اجتماعی در زمان مقرر پرداختیها انجام شده و با مشکل قابل توجهای رو به رو نشدهایم، اما همچنان کسری منابع و بودجه وجود دارد، همچنین راهکارهایی برای پیش بینی و جبران منابع در نظر داریم که با کمک خدا کار را جلو خواهیم برد و تا پایان سال مشکلی نخواهیم داشت.