مخاطب۲۴- شاخص بازدهی هفتگی اسکناس آمریکایی در هفته سوم مرداد ماه به رکورد نیمسال اخیر خود نزدیک شد. اخبار ضدونقیض موجود در فضای سیاست خارجی کشور همچنان نقش اول تئاتر بازار ارز تهران را ایفا میکند. سناریوهای مختلف موجود در گفتگوهای معاملهگران ارزی خبر از افزایش احتمال ماندگاری نرخ شاخص ارزی زیر سقف مقاومت ۳۰هزار تومانی دارد. قیمت سکه طلا طرح جدید با ثبت نرخ رشد منفی ۹۲. ۷درصدی در رقابت کاهشی با دلار پیروز شد. قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد در روزهای پایانی هفته گذشته به رقم ۲۹هزار و ۸۰۰تومان رسید.
در هفتهای که گذشت قیمت دلار در معاملات غیررسمی بازار تهران افت قابلتوجهی را تجربه کرد. هر برگ از این اسکناس آمریکایی در معاملات روزهای پایانی هفته سوم مردادماه در رقم ۳۰ هزار و ۹۵۰ تومان معامله میشد که با شروع نخستین روز کاری هفته افتی ۳۰۰ تومانی را تجربه کرد و به رقم ۳۰ هزار و ۶۵۰ تومان رسید.
نخستین تلاش دلار در جهت خروج از کانال قیمتی ۳۰ هزار تومانی در روز دوشنبه ۲۴ مرداد صورت پذیرفت که پس از برخورد نرخ ارز مذکور با سطوح قیمتی انتهای کانال ۲۹ هزارتومانی روند قیمتی تغییر فاز داد و این تلاش شکست خورد. فعالان ارزی بازر تهران در روز میانی هفته گذشته نیز شاهد تلاش دیگری از نرخ دلار غیررسمی در جهت شکست کف حمایت ۳۰ هزار تومانی بودند که این تلاش نیز مانند روند روز دوشنبه بینتیجه ماند.
اما در نهایت با شروع معاملات ارزی در روز چهارشنبه قیمت دلار پس از حدود ۹۰ روز در کانال قیمتی ۲۹ هزار تومانی معامله شد. در نهایت قیمت دلار در معاملات پایانی هفته گذشته با حدود ۱۰۰ تومان افزایش نسبت به نرخ روز چهارشنبه در رقم ۲۹ هزار و ۸۰۰ تومان به فعالیت خود پایان بخشید.
طبق نظر کارشناسان اقتصادی و با توجه به تاثیر مستقیم قیمت دلار آزاد در محاسبه نرخ سکه طلا در شرایط ثبات حباب قیمتی سکه، روند قیمت این فلز با ارزش و دلار همسو خواهد بود. البته که در این میان شرایطی نیز وجود دارد که بهرغم افزایش یا کاهش قیمت دلار، چسبندگی قیمتی سکه افزایش یافته و این کالای سرمایهای تمایلی به نوسان قیمت از خود نشان ندهد. در هفتهای که گذشت با کاهش قیمت دلار در معاملات غیررسمی بازار تهران، سکه طلا نیز روند کاهشی جدیدی را از خود به جای گذاشت.
قیمت هر قطعه سکه طلا طرح جدید در معاملات روزهای پایانی هفته سوم مردادماه در نزدیکی مرز کانال ۱۵ میلیونتومانی و در رقم ۱۴ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان نوسان میکرد. با شروع معاملات هفته سوم ماه جاری قیمت سکه به پلههای میانی کانال ۱۴ میلیونتومانی رسید و در روز دوشنبه ۲۴ مرداد بود که قیمت این کالا از کانال ۱۴ میلیونتومانی خارج شد. در نهایت نیز هر قطعه سکه طلا ضرب امامی در روز پنجشنبه ۲۷ مرداد با حدود ۴۰ هزار تومان افزایش نسبت به نرخ روز چهارشنبه به رقم ۱۳ میلیون و ۷۱۰ هزار تومان رسید.
با جایگذاری قیمت دلار روز پنجشنبه ۲۰ مرداد در فرمول محاسبه نرخ رشد شاخص ارزی، مشاهده میشود که قیمت هر برگ اسکناس دلار غیررسمی طی معاملات هفته گذشته حدود ۷۲. ۳ درصد کاهش یافته است.
براساس مشاهدات بهعملآمده از روند قیمت این ارز، آخرین تاریخی که دلار در بازه زمانی ۷ روزه افت قیمت قابلتوجهی را تجربه کرده بود هفته سوم بهمن سال گذشته بود که در جریان آن قیمت هر برگ اسکناس آمریکایی از رقم ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان در ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ به رقم ۲۶ هزار و ۴۵۰ تومان در روز ۲۱ آن ماه رسید.
در هفتهای که گذشت شاخص بازدهی سکه طلا نیز در رقمی معادل منفی ۹۲/ ۷ درصد ثبت شد که از دیماه ۱۳۹۹ تا کنون این شاخص بازدهی در یک بازه زمانی ۷ روزه صورت نپذیرفته بود.
بدون شک اصلیترین عامل تحرکات کاهشی بازارها در معاملات هفته گذشته افزایش انتظارات مثبت نسبت به آینده نشستهای هستهای برجام بوده است.
با به پایان رسیدن مهلت پاسخگویی ایران به پیشنویس جدید قرارداد و بررسی این پاسخ توسط مقامات غربی، احتمالات مختلفی نسبت به آینده این نشستها و به تبع آن آینده نرخ آزاد ارز در بازار تهران توسط فعالان ارزی مطرح شد. به عقیده برخی از این افراد حجم سیگنالهای مثبت شکوشبههای را در جهت انعقاد قرارداد جدید باقی نمیگذارد و نرخ دلار نیز آماده است به سطوح قیمتی کانالهای پایینتر حرکت کند.
اما در این میان برخی از افراد نیز با اشاره به پاسخ مشروط ایران به متن اروپایی و احتمال پاسخدهی منفی آمریکا، معتقدند در این صورت احتمال تداوم یافتن مذاکرات هستهای برای رسیدن به توافقی بهتر وجود ندارد.
این افراد بر این باورند با عدم نتیجهبخشی این دور از نشستها روند قیمت دلار صعودی خواهد بود و همچنین احتمالاتی از برخورد دلار با سقف قبلی خود نیز توسط این افراد مطرح میشود.
اما تحلیلگران این حوزه معتقدند با توجه به سیگنالهای موجود عدم نتیجهبخشی این دور از مذاکرات به منزله به پایان رسیدن مسیر دیپلماسی نبوده و پاسخهای مشروط را عامل تداوم گفتگو برای رسیدن به توافقی جامع میدانند.
به عقیده این افراد با توجه به برطرف شدن بخش قابلتوجهی از نیازهای خرد ارزی در معاملات توافقی و همچنین وجود انتظارات مثبت در فضای بازار، در صورت تداوم یافتن گفتگوها بازه قیمتی کانالهای ۲۹ و ۳۰ هزار تومانی محتملترین گزینه نوسانات دلار خواهد بود.
در این میان به عقیده بسیاری از کارشناسان در صورت موافقت طرفین با قرارداد احتمالی و تداوم یافتن روند کاهش نرخ ارز، دستگاههای بازارساز میتوانند با متوقف کردن تزریق ارز به بازار و خرید دلارهای خانگی، ذخایر ارزی خود را تقویت و از هیجانی شدن بازار جلوگیری کنند.