کد خبر: ۶۲۴۳۰
تاریخ انتشار: ۰۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۸

حسن کامشاد؛ مترجمی که پل ادبیات ایران و جهان بود

اکوایران: اولین روز از خرداد ۱۴۰۴ حسن کامشاد، مترجم و پژوهشگر ادبیات فارسی، چشم از جهان فروبست.
حسن کامشاد؛ مترجمی که پل ادبیات ایران و جهان بود

به گزارش مخاطب ۲۴: حسن کامشاد مترجم و پژوهشگر نامدار زبان و ادبیات فارسی در ۴ تیر ۱۳۰۴ در محله گود لر‌ها در اصفهان چشم به جهان گشود. او نه تنها یک پژوهشگر و مترجم، بلکه پلی بود میان ادبیات ایران و جهان که با قلم و اندیشه‌اش، زیبایی‌های نثر مدرن ایران را نیز به جهانیان شناساند.

نام‌خانوادگی این مترجم ایرانی میرمحمد صادقی بود که خودش در جوانی آن را به کامشاد تغییر داد.

تحصیلات کامشاد

حسن کامشاد تحصیلات دبستانی خود را در مدرسه علیه و ایتام به پایان رساند و دو سه ماه آغازین دوره متوسطه را در هنرستان صنعتی گذراند. او سپس به دبیرستان ادب رفت که به کالج انگلیسی‌ها معروف بود.

او دوره پنج‌ساله متوسطه را در سال ۱۳۲۳ در دبیرستان ادب به پایان رساند. سپس برای گذراندن سال پایانی به دبیرستان البرز رفت، اما پس از گذراندن حدود دو ماه در شبانه‌روزی این دبیرستان به اصفهان بازگشت و دیپلم خود را در رشته ادبی از دبیرستان صارمیه گرفت.

کامشاد برای ادامه تحصیل به انگلستان سفر کرد و در دانشگاه کمبریج به تحصیل پرداخت. این تجربه او را با ادبیات و فرهنگ غربی آشنا کرد و به او امکان داد تا با نگاهی تطبیقی به تحلیل و معرفی ادبیات پارسی بپردازد. کامشاد همچنین در این دانشگاه به تدریس مشغول شد و دانش خود را با دانشجویان به اشتراک گذاشت.

فعالیت‌های ادبی و آغاز کار

حسن کامشاد فعالیت‌های ادبی خود را از دهه ۱۳۴۰ خورشیدی آغاز کرد. او ابتدا به‌عنوان مترجم به فعالیت پرداخت و آثاری از ادبیات انگلیسی و فرانسوی را به پارسی برگرداند.

نخستین تجربه کامشاد در ترجمه، در دوره تحصیل در دبیرستان صارمیه بود که مقالاتی را که نخست‌وزیران تبعیدی در دوره جنگ در لندن درباره آینده کشورشان نوشته بودند، به فارسی برگرداند.

این ترجمه‌ها، که با دقت و ظرافت انجام شده بودند، نشان‌دهنده تسلط او بر زبان‌های خارجی و درک عمیقش از ادبیات بود. اما آنچه نام کامشاد را در تاریخ ادبیات پارسی جاودانه کرد، نگارش کتاب «پایه‌گذاران نثر جدید فارسی» بود که در سال ۱۹۶۶ توسط انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شد.

این کتاب، که به بررسی نثر پارسی از اواخر قرن نوزدهم تا دوران معاصر می‌پردازد، نویسندگان را بر اساس دوره، موضوع، و اهمیتشان دسته‌بندی کرده و تحلیل‌های عمیقی از آثار کلیدی ارائه می‌دهد. بخش مهمی از این کتاب به صادق هدایت، برجسته‌ترین نویسنده نثر مدرن ایران، اختصاص دارد که نشان‌دهنده توجه ویژه کامشاد به این شخصیت ادبی است.

ترجمه‌ها و آثار دیگر

کامشاد به‌عنوان مترجم، آثاری از ادبیات غربی را به پارسی برگرداند که به غنای ادبیات فارسی کمک کرد. او آثاری از نویسندگان برجسته انگلیسی و فرانسوی را ترجمه کرده است. شاید بتوان بطور کلی آثار ترجمه شده توسط او را به قسم تاریخی و فلسفی تقسیم کرد.

از برجسته‌ترین و مهم‌ترین آثار ترجمه شده توسط حسن کامشاد در ایران می‌توان به «دنیای سوفی» از یوستین گوردر، «سرگذشت فلسفه» از براین مگی، «درک یک پایان» از جولین بارنز، «مردی که هفتاد سال دنیا را فریب داد» از ادوارد جی اپستین، «ایران برآمدن رضاخان» از سیروس غنی، «عادات و آداب روزانه بزرگان» از میسن کری و «استالین مخوف» از مارتین ایمیس اشاره کرد.

«حدیث نفس» نیز روایتی از خاطرات رسته از فراموشی به قلم حسن کامشاد است که زندگی نامه این مترجم سرشناس و خستگی‌ناپذیر ایرانی است.

درگذشت و میراث

حسن کامشاد در یکم خرداد ۱۴۰۴ در سن ۸۹ سالگی درگذشت. این فقدان، جامعه ادبی ایران را در غم فرو برد، اما آثار او همچنان به‌عنوان منبعی ارزشمند برای پژوهشگران و علاقه‌مندان به ادبیات پارسی باقی خواهد ماند.

کامشاد با تلاش‌هایش، نه تنها به حفظ و گسترش ادبیات پارسی کمک کرد، بلکه پلی بین فرهنگ‌های شرق و غرب ایجاد نمود و به جهانیان نشان داد که ادبیات پارسی چه گنجینه‌ای از زیبایی و عمق را در خود نهفته دارد.

ما مثل هنرپیشه‌ای هستیم که

بدون تمرین.

بدون نمایشنامه

و بدون کسی که پشت پرده در گوشش بخواند چه کار باید بکند.

به صحنه کشیده شدە‌ایم.

مجبوریم خود تصمیم بگیریم

چگونه زندگی کنیم...

برشی از متن دنیای سوفی؛ ترجمه حسن کامشاد

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پزشکیان: اصول امنیتی و حفاظتی را با دقت رعایت کنند تا مشکلی برای کسی پیش نیاید پزشکیان: اصول امنیتی و حفاظتی را با دقت رعایت کنند تا مشکلی برای کسی پیش نیاید
رئیس‌جمهور گفت: باور من این است که با انسجام و وحدت ملی از هر بحرانی عبور خواهیم کرد.
در زمان حملات نظامی چه کاری باید انجام بدهیم! در زمان حملات نظامی چه کاری باید انجام بدهیم!
در صورت مواجهه با تخریب ساختمان‌های مسکونی پس از حملات نظامی، رعایت برخی نکات ایمنی برای حفظ جان و سلامت ضروری است.
وریا غفاری: خراب آن کس که آبادات نخواهد وریا غفاری: خراب آن کس که آبادات نخواهد
کاپیتان پیشین تیم فوتبال استقلال در واکنش به تجاوز وحشیانه رژیم فاسد صهیونیستی به ایران ابراز امیدواری کرد که دشمنان ایران، نیست و نابود شوند.
بارش شبانه موشک‌ها روی سر تل آویو بارش شبانه موشک‌ها روی سر تل آویو
نیروی مسلح ایران در دهمین موج حملات موشکی در چارچوب عملیات وعده صادق ۳، اسرائیل را با بالستیک‌های فتاح در هم کوبید.
بخش زیرزمینی نطنز آسیب دیده است! بخش زیرزمینی نطنز آسیب دیده است!
تأسیسات نطنز حدود ۷۰ زنجیره سانتریفیوژ در دو کارخانه غنی‌سازی دارد که یکی از آنها زیرزمین است.
شرط اصلاح آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور شرط اصلاح آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور
یک کارشناس گفت: اگر قرار بر اصلاح مشروع و مؤثر آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور است باید همزمان ۳ ویژگی شفافیت مالی، عدالت اجتماعی و مشارکت مؤثر و تضمین‌شده شرکای اجتماعی را در بر داشته باشد در غیر این صورت نتیجه‌ای جز بی‌اعتمادی بیشتر کارگران و تعمیق شکاف میان نهاد بیمه‌گر و بیمه‌پردازان نخواهد داشت.
فتاح را بهتر بشناسید! فتاح را بهتر بشناسید!
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بامداد امروز (سه‌شنبه، ۲۸ خرداد) در اطلاعیه شماره ۱۰ عملیات «وعده صادق ۳» از شلیک نسل اول موشک فتاح به قلب تل‌آویو با انهدام سامانه‌های پدافندی دشمن خبر داد.
برگزیده
مریلا زارعی به نتانیاهو چه گفت؟ مریلا زارعی به نتانیاهو چه گفت؟
«فقط می‌توانم خشمم را بر گوش جنایتکارت فریاد کنم. لعنت خدا بر تو که آنقدر وقیحانه جنایت کردی که دیگر چشمانمان به شنیع‌ترین تصاویر و دردناک‌ترین حس‌های انسانی عادت کرده است.»
همایون شجریان به رژیم صهیونیستی چه پیامی داد؟ همایون شجریان به رژیم صهیونیستی چه پیامی داد؟
خواننده موسیقی سنتی در واکنش به حملات رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان نوشت: هیج خاکی، بر خون گل نمی‌دهد، هیچ سلاحی، عشق نمی‌کارد. به امید روزی که آوازها، بلندتر از گلوله‌ها شنیده شوند.
خزانه جواهرات ملی تعطیل شد خزانه جواهرات ملی تعطیل شد
بانک مرکزی اعلام‌کرد: خزانه جواهرات ملی با توجه به شرایط ویژه کشور از امروز (یکشنبه، ۲۵ خردادماه) تا اطلاع بعدی تعطیل است.
صفحه خبر بالای تصاویر