به گزارش مخاطب ۲۴: تنها چند ساعت پیش از پهن شدن فرش قرمز مشهور جشنواره فیلم کن، مسئولان این رویداد سینمایی از اعمال مقررات تازهای در کد پوشش خبر دادند؛ قوانینی که موجی از پرسشها و واکنشها را از سوی هنرمندان، منتقدان و فعالان صنعت مد برانگیخته است.
جشنواره فیلم کن که از ۱۳ می (۲۳ اردیبهشت) در فرانسه آغاز میشود، قوانین پوشش امسال خود را منتشر کرده است. در وبسایت جشنواره آمده است: به دلیل نجابت، برهنگی روی فرش قرمز و در هر بخش دیگری از جشنواره ممنوع است.
ممنوعیت برهنگی و محدودیت برای لباسهای دنبالهدار و پرحجم، دو تغییری هستند که در آخرین لحظات به منشور رسمی این جشنواره اضافه شدهاند؛ تصمیمی که با استقبال و مخالفتهایی در عرصه عمومی همراه شده است.
در نسخه بهروزرسانیشده منشور جشنواره آمده است: به دلایل مربوط به شئونات عمومی، برهنگی چه بر روی فرش قرمز و چه در دیگر بخشهای جشنواره ممنوع است. در ادامه، تصریح شده که تیم اجرایی این حق را خواهد داشت که در صورت تخطی از این محدودیتهای جدید، از ورود افراد به فرش قرمز جلوگیری کند.
این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده که سبکهای مختلف پوشش موسوم به برهنهنما در سالهای اخیر نه تنها در کن، بلکه در سایر رویدادهای فرش قرمز، رایج شده است. به نظر میرسد جشنواره قصد دارد از لحظات پرحاشیه یا ویروسی مثل پوشش بیانکا سنسوری در مراسم گرمی ۲۰۲۵ پرهیز کند. هرچند جشنواره صراحتا به آن اشاره نکرده، اما این اقدام سال گذشته حیرت وانتقاد زیادی در پی داشت و از شواهد امر برمیآمد سنسوری و همسرش فقط به دنبال جلب توجه بیشتر دست به این اقدام زدند. درباره لباسهای پرحجم نیز برخی میگویند که این لباسها فرش قرمز کن را به صحنه شعار و بیانیه با استفاده از دنباله لباسها تبدیل کرده و یا به دستاویزی برای جلب توجه بیشتر عکاسان و خبرگزاریها با نمایش لباسهای که بیش از اندازه جلب توجه میکنند تبدیل شدهاند. دوموردی که از هدف اصلی این جشنواره کاملا به دور هستند.
برای مثال و به نقل از مجله وگ در مراسم متگالا، «بلیک لایولی» لباسی چندلایه پوشیده بود که با باز کردن آن روی پلهها، به لباسی دیگر تبدیل شد! حرکتی که توجه رسانهها را به خود جلب کرد، اما در فضای رسمیتر جشنواره کن، ممکن است مزاحم جریان رسمی مراسم یا ورود و خروج مهمانان باشد. به نظر میرسد همین تجربهها باعث شده که مدیران کن در آییننامه جدید، لباسهای دارای دنباله یا حجم غیرمتعارف را نیز محدود کنند؛ چراکه گاه این پوششها خود به «اجرای نمایشی» تبدیل شدهاند، در حالی که تمرکز جشنواره باید بر آثار سینمایی باشد، نه جلوهگری فردی.
به نقل از سایت جشنواره فیلم کن، نمایندهای از جشنواره در گفتوگو با هالیوود ریپورتر اظهار داشت که این تغییرات مکتوب صرفاً بازتاب قوانین غیررسمی هستند که سالها در عمل اجرا میشدهاند و هدف اصلی فقط «ممنوعیت برهنگی کامل روی فرش قرمز» است.
مجله ماری کلر که یکی از مجلات فرهنگی قدیمی فرانسوی است نوشته است که ممنوعیت برهنگی و لباسهای حجیم، بخشی از آییننامهای گستردهتر است که با هدف حفظ شئونات تدوین شده؛ آییننامهای که در پس ظاهر خود، به سؤالاتی عمیقتر درباره نقش فرش قرمز دامن میزند. با این ممنوعیتها، جشنواره گویا در تلاش است تمرکز را از مد به سینما بازگرداند. این نخستینبار نیست که کن برای سامان دادن به نظم مراسم، محدودیتهایی اعمال میکند. در سال ۲۰۱۸، «تیهری فرمو»، مدیر هنری جشنواره، گرفتن سلفی روی فرش قرمز را ممنوع کرد و گفت این کار، کیفیت مراسم و وجهه جشنواره را تضعیف میکند. با همه اینها، هنوز مشخص نیست که این قوانین تا چه اندازه سفتوسخت و بدون تبعیض اجرا خواهند شد. چراکه در گذشته، مواردی از اجرای گزینشی دیده شده است.
شبکهی فرانس ۲۴ در گزارشی میدانی که در تاریخ ۱۳ مه ۲۰۲۵ منتشر کرد، با مخاطبان و شهروندان فرانسوی درباره این قانون گفتوگو کرده است. نکتهی قابلتوجه اینکه بسیاری از افراد شرکتکننده در این مصاحبه، از این تصمیم حمایت کردهاند؛ از جمله زنی که میگوید: وقتی مراسم رسمیست، باید پوشش هم رسمی باشد یا مرد جوانی که تأکید دارد: اینجا فرش قرمز جشنوارهی فیلم است، نه شوی مد. در این گزارش، مخاطبانی از سنین و زمینههای مختلف تأکید میکنند که مراسمی رسمی، چون کن، باید از فضای نمایش مد یا جنجالطلبیهای ظاهری دور بماند.
این واکنشها نشان میدهد که افکار عمومی لزوما در برابر چنین قوانینی موضع منفی ندارد؛ بلکه در بسیاری موارد، خواستار حفظ شان و اعتبار فرهنگی جشنوارهای، چون کن است. اگر قرار باشد لباسها بیش از خود فیلمها مورد بحث قرار گیرند، هدف اصلی چنین رویدادهایی زیر سوال میرود.
این نگاه تنها به خیابانهای فرانسه محدود نمانده است. در فضای مجازی نیز شاهد واکنشهای مشابهی هستیم. یک بلاگر فعال حوزهی مد و سینما در صفحهی اینستاگرام خود موضوع ممنوعیت برهنگی در کن را به بحث گذاشته و در بخش کامنتها، تعداد زیادی از کاربران از این قانون جدید استقبال کردهاند. یکی از مخاطبان نوشته است: از وقتی جشنواره فیلم کن تقریباً برای هر اینفلوئنسری که شور و حال خاصی دارد دعوتنامه میفرستد، علاقهام را به آن از دست دادهام. دیگر خبری از فیلمها نیست. کاربر دیگری تأکید کرد: این جشنواره رویداد مد نیست! باید درک کنید که اینجا تنها جایی است که برای هنرمند و استعدادها بیشتر از زیبایی ارزش قائلند.
در نهایت، تصمیم جشنواره کن برای ممنوعیت برهنگی مطلق، بیش از آنکه محدودکننده باشد، تلاشی است در جهت بازگرداندن تمرکز به اصل ماجرا؛ فیلمها، هنر و احترام به فضای رسمی یک رویداد فرهنگی بینالمللی.
منبع: فرهیختگان