کد خبر: ۶۱۵۴۶
تاریخ انتشار: ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۳

مطالبه گری نهاد‌های مردمی در مبارزه با مفاسد اقتصادی؟

دو چیز در رخداد فساد بسیار موثر هستند که عبارتند از قدرت و اختیار و میل به ثروت اندوزی بی حد و حصر.

مخاطب ۲۴- دکر حسن خسروی مدرس دانشگاه و متخصص امور برنامه و بودجه کشور در یادداشتی در خصوص مفاسد اقتصادی نوشت:

نوع فساد و میزان و اندازه آن رابطه معنا داری با سه عامل زیر دارد: 


۱- رانت خبری و اطلاعاتی. 
۲- هماهنگی با مراجع بالادستی.
۳- اشراف داشتن بر خلا‌های قانونی و حقوقی. 


اصولا دو چیز در رخداد فساد بسیار موثر هستند که عبارتند از قدرت و اختیار و میل به ثروت اندوزی بی حد و حصر.
فساد عمدتا از نظر اعتقادی بیشتر در مواقع و جا‌هایی اتفاق می‌افتد که خدا را فراموش کرده و دچار انحراف شده و بیشتر از حقمان را طلب نموده باشیم و از نظر اجتماعی و فرهنگی نیز بیشتر در جا‌هایی اتفاق می‌افتد که:


۱- جامعه از نظر قوانین و مقررات دارای اشکالاتی باشد.
۲- ساختار‌های اداری ایراد داشته باشند.
۳- مدیران سازمان‌ها بدنبال زیاده خواهی و سوءاستفاده باشند.
۴- در بین مردم باور‌های دینی و ارزش‌های اخلاقی سقوط کرده باشد.
۵- عموم مردم منفعت فردی را بر منفعت جمعی ترجیح دهند.
۶- نهاد‌های کنترلی و نظارتی کار و وظیفه و ماموریت‌های خود را بدرستی انجام ندهند.
۷- پلیس، قاضی، بازرس، حسابرس و... آلوده به رشوه و تبانی و همکاری با مفسدان و متخلفان باشند.
۸- نوع تنبیهات و جریمه‌های مربوط به فساد و تخلف به حد لازم و کافی بازدارنده نباشند.
۹- شفافیت و پاسخگویی در جامعه بی اهمیت و یا مرده باشد. 
۱۰- نظارت کنندگان و کنترل کنندگان بطور غیر عقلایی زیاد باشند. 

اعتقاد ما بر آن است که مبارزه با فساد اساسأ خرد و کلان ندارد و بایستی با همه ابعاد و اشکال آن بطور قاطع و مستمر مبارزه کرد.


در یک سیستم حکمرانی مطلوب یا (Good Governance) سه فاکتور بسیار کارساز وجود دارد: 


۱- توجه به حقوق شهروندی. 
۲- انجام مسئولیت اجتماعی توسط هر فرد. 
۳- کمک همگانی به ارتقای سرمایه اجتماعی. 


هر کشوری را دیدید که به این سه فاکتور توجه نمی‌کند بدانید که مبارزه با فساد در آن راه بجایی نمی‌برد، زیرا در یک سیستم حکمرانی مطلوب:


۱- قوه مجریه باید خادم باشد. 

۲- قوه قضائیه باید عادل باشد.

۳- قوه مقننه باید عاقل باشد. 

۴- و صد البته همه اینها کمک کنند که مردم دانا و آگاه باشند. در یک جامعه دانا و آگاه: 


۱- گردش آزاد اطلاعات وجود دارد. 
۲- نظارت همگانی است. زیرا هر شهروند بر اساس حقوق شهروندی حق دارد یک پرسشگر و مطالبه گر باشد و بپرسد که در پیرامون او چه می‌گذرد؟ و سیستم حکمرانی بایستی براساس مسئولیت اجتماعی که دارد (نقش والدین مردم) به مردم این اطمینان و آرامش و آسایش را بدهد که همه چیز بر مدار قانون و علم اقتصاد و دانش مدیریت پیش می‌رود، زیرا در غیر این صورت سرمایه اجتماعی که در حقیقت، چسب روابط فی‌مابین دولت و ملت است از بین رفته و جامعه دچار از هم گسیختگی و هرج و مرج و بی تفاوتی و بی قانونی می‌شود که برآیند آن شکست اقتصادی و بیرون افتادن از چرخه اقتصاد و روابط بین الملل است که می‌تواند عواقب غیر قابل جبران داخلی و خارجی داشته باشد. نهاد‌های مردمی به جهت عدم وابستگی به نهاد‌های حکومتی همواره نشان داده‌اند که در امور مختلف کمتر از دولتمردان کار نکرده‌اند. فعالیت نهاد‌های مدنی و مردمی در امر مدرسه سازی، بهداشت و درمان، سازندگی مناطق محروم، کمک‌های مؤمنانه و... شاهد این مدعاست که قطعا در امر مبارزه با مفاسد اقتصادی نیز باید از ظرفیت بالای نهاد‌های مردمی با رعایت قواعد و قوانین و مقررات مربوطه حمایت و استفاده کرد تا روند مبارزه با مفاسد، سرعت بیشتر و همراه با کیفیت بهتری صورت بگیرد.


نهاد‌های مردمی چگونه می‌توانند با مفاسد اقتصادی مبارزه کنند؟


۱- نهاد‌های مردمی باید ساختارمند باشند و می‌توانند با شبکه سازی و کادرسازی مناسب مبتنی بر نوع علاقه مندی و تخصص و تجربه مردمی و از طریق دسته بندی مناسب مفاسد و ابعاد آن کار خود را شروع نمایند. 
۲- باید کاملا مسئله محور کار کرد. 
۳- نیازمند داشتن بانک اطلاعاتی مناسب هستیم. 
۴- تقسیم کار هدفمند باید وجود داشته باشد. 
۵- نگاه به قضیه باید نگاهی نحبگانی و برپایه بهره گیری از علم و تکنولوژی روز و استفاده از تجربیات موفق سایر کشور‌ها به صورت مقایسه‌ای و تطبیقی باشد. 
۶- نهاد‌های مردمی باید در نگاه مسئولان کشور به عنوان یک فرصت نگریسته شده و بازویی امین و مشورتی و هشدار دهنده برای مقامات مسئول کشور باشند.

برچسب ها: مفاسد اقتصادی
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد
پس از چند هفته تعطیلی فرودگاه‌های کشور، پرواز‌های هوایی دوباره از سر گرفته می‌شود.
مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد! مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد!
مایکروسافت روز چهارشنبه اعلام کرد که حدود ۹۰۰۰ کارمند را تعدیل خواهد کرد.
پخش آهنگ حبیب در صداوسیما پخش آهنگ حبیب در صداوسیما
قطعه «مرگ قو» حبیب محبیان در برنامه ققنوس صداوسیما با اجرای کامران نجف زاده پخش شد. این لحظات را می‌بینید
سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟ سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟
عمادالدین باقی از آزادی سعید مدنی، جامعه شناس، خبر داد و نوشت: این یکی از پاسخ‌های محکم به دشمنان ایران است که طمع بر اختلافات داخلی بسته‌اند.
وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد! وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد!
وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال گفت: تعدادی تندرو کافه‌ام را تعطیل کردند. دوست دارم در کنار یک مربی بزرگ کار کنم.
جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول
پلیس محلی اسپانیا جزئیات سانحه‌ای که منجر به مرگ دیوگو ژوتا، مهاجم لیورپول شد را اعلام کرد.
تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است
مهندس جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران درمجمع عمومی عادی سالیانه که روز پنج‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ به‌صورت الکترونیکی برگزار شد، با ارائه گزارشی جامع از وضعیت شرکت، به بررسی جایگاه مخابرات در بازار، افق تحول دیجیتال، ضرورت نوسازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات و بهینه‌سازی عملکرد پرداخت و گفت: تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات در آینده است.
برگزیده
هدف قرار گرفتن میدان تجریش توسط موشک اسرائیلی هدف قرار گرفتن میدان تجریش توسط موشک اسرائیلی
در روز‌های گذشته ویدیویی از حمله اسرائیل و اصابت موشک به میدان تجریش در روز یکشنبه ۲۵ خرداد در رسانه‌ها منتشر شده است.
راه‌های درمان معده درد عصبی راه‌های درمان معده درد عصبی
با انتخاب مواد غذایی مناسب، می‌توانید علائم معده درد عصبی ناشی از استرس و اضطراب را کاهش دهید و به بهبود کیفیت زندگی خود کمک کنید. در این مطلب ۷ ماده غذایی موثر برای آرامش معده معرفی شده است.
دو آخوند به جان هم افتاده‌اند؟! دو آخوند به جان هم افتاده‌اند؟!
تولیت مسجد جامع یا مجتمع بزرگ امیرالمؤمنین در غرب تهران گفت: «نمی دانم درست است یا نه، اما شنیده‌ام به این آقایان گفته‌اند بروید جلو "بروید جلو تا محراب". امیدوارم آقای خاموشی این نقل قول‌ها و ادعا‌ها را تکذیب کند. کار به جایی رسیده که اینترنشنال می‌گفت دو آخوند به جان هم افتاده‌اند. (اشرفی اصفهانی و پناهیان). یعنی رفتارشان باعث سوء استفاده آنها شده است.»
صفحه خبر بالای تصاویر