مخاطب ۲۴: اسلام دستگذار با تاکید بر لزوم از سر گیری مذاکرات گفت: همین قدر که در حال مذاکره هستیم، اتفاقی مثبت است. با این نگاه مذاکرات چه مستقیم و چه غیر مستقیم، برای ایران مفید است. کشور ما، اقتصاد ما، انسجام اجتماعی ما و امنیت ما به مذاکره نیاز دارد. حتی اگر مطمئن باشیم که طرف مقابل صرفا برای اخذ منافع خود وارد گفتوگوها شده، تاثیری در الزامی بودن مذاکرات ندارد. ما هم میتوانیم برای منافع خودمان گفتوگو کنیم. در هر صورت باید چهارچوب گفتوگو شکل بگیرد.
وی گفت: وانگهی تفاوت میان مذاکرات مستقیم و غیر مستقیم در این مرحله از گفتوگوها بسیار جزئی است. به عنوان مثال انتخاب عمان برای محل گفتوگوها به معنی غیر مستقیم بودن مذاکرات است. یعنی نماینده آمریکا به ایران نمیاید یا تیم دیپلماسی ایران برای گفتوگو به ایالات متحده نمیرود و گفته میشود مذاکرات به صورت غیر مستقیم انجام شده است.
دبیر کل حزب مردمی اصلاحات ایران اسلامی با اشاره به اقدامات مخرب تندروها در داخل گفت: وزیر امور خارجه و تیم دیپلماسی ایران برای منافع کشور و کاستن از مشکلات فعلی تلاش میکنند. اما میبینیم که برای پاسخ گو بودن در برابر تندروهایی که کشور را به ناکجاآباد میکشانند، مجبوریم روی مسائلی از جمله مستقیم یا غیر مستقیم بودن مذاکرات بحث و انرژی صرف کنیم. گروههای رادیکال در داخل کشور تلاش میکنند جلوی هر نوع گفت و گوی ایران با طرفهای غربی را بگیرند. این بزرگترین مشکل دیپلماسی در داخل است.
وی تاکید کرد: تندروها و مخالفین مذاکره دغدغه ایران را ندارند، نتایج اقدامات این گروه هم سو با اهداف تندروهای خارج از کشور، براندازها و اسرائیل است. اسرائیل هم تلاش میکند مذاکرات ایران و آمریکا به هر قیمتی که شده به نتیجه نرسد. در این خصوص چه فرقی میان صهیونیستها و تندروها داخل ایران وجود دارد؟!
عضو انجمن علوم سیاسی ایران با تحلیل رفتار کاخ سفید در قبال ایران اظهار داشت: یکی از دلایل ناکامی توافق برجام، عدم ورود سرمایه گذاران آمریکایی به ایران بود. تا آمریکا نتواند با ایران کار کند، اجازه نخواهد داد دیگر کشورهای جهان با ایران همکاری داشته باشند. اگر با آمریکا همکاری مشترک و متقابل اقتصادی نداشته باشیم، همچون سالهای گذشته زیان سنگینی متحمل خواهیم شد.
وی گفت: حداقل این است که باید مذاکرات را روشی برای کاستن از مشکلات اقتصادی بدانیم. تجارب جمهوری اسلامی نشان داد که روسیه و چین به تنهایی نمیتوانند تامین کننده نیازهای ایران باشند. اگر به درستی جهان را دهکدهای بدانیم که تمام اقتصادها در ارتباط با هم قرار دارند، نمیتوانیم با محدود شدن به همکاریهای اندکی که با یکی دو کشور داریم در مسیر توسعه قرار بگیریم.
این کارشناس و فعال سیاسی اداره کشور با وجود تحریم را غیر ممکن دانست و در این رابطه گفت: فرصت مسئولین برای آزمون و خطا به پایان رسیده است. در چند دهه گذشته دولتهایی با مرام سیاسی اصلاح طلب، اعتدال گرا یا اصولگرایی وارد پاستور شدند، برخی از انها سعی کردند بدون توافق با غرب کشور را اداره کنند ولی تجربه نشان داد مسئولین و مدیران با محدودیتهای فعلی در اداره اقتصادی کشور ناتوان هستند.
دستگذار خاطرنشان کرد: ایران در دوره عمیقی از بی ثباتی اقتصادی قرار گرفته و چشم انداز روشنی به جهت اداره مطلوب کشور وجود ندارد. در چنین شرایطی مذاکره با آمریکا الزامی است و من به نوبه خود به این گفتوگوها خوش بین هستم.
وی گفت: ایران از مدتها پیش به درک الزامی بودن مذاکره رسیده است. حضور مسعود پزشکیان در پاستور نشان دهنده این ادراک بود. در خصوص مذاکرات تجربههای تلخی از دولت سیزدهم به جا ماند. در دولت دوازدهم نیز با خروج ترامپ از برجام حوادث تلخی برای کشور رخ داد.
اسلام دستگذار در پایان گفتوگو متذکر شد: تندروها ادعا دارند اگر اداره کشور به دست آنها سپرده شود، همه چیز گل و بلبل میشود ولی تجربه دولت سیزدهم چنین نشان نداد. مسعود پزشکیان شانسی بود که به مردم ایران داده شد.