کد خبر: ۶۰۴۹۷
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۹

چرا آمار آزمایشات غیرضروری در کشور بالاست؟

آمار بالای تست‌های آزمایشگاهی با انجام سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون آزمایش در کشور و تجویز میانگین ۱۰ قلم آزمایش در هر نسخه، به یکی از چالش‌های نظام سلامت تبدیل شده است؛ آماری که بار مالی سنگینی به بیمه‌ها و بیماران تحمیل می‌کند.
چرا آمار آزمایشات غیرضروری در کشور بالاست؟

مخاطب ۲۴- خدمات آزمایشگاهی به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام سلامت، نقشی کلیدی در فرآیند تشخیص و درمان بیماری‌ها ایفا می‌کند.

در حال حاضر، بالغ بر ۸۰۰۰ آزمایشگاه در سطوح مختلف در سراسر کشور فعال هستند که حدود نیمی از آنها تحت پوشش بخش دولتی و نیم دیگر در اختیار بخش خصوصی قرار دارند. بخش عمده خدمات در آزمایشگاه‌های خصوصی ارائه می‌شود و در مقابل، آزمایشگاه‌های دولتی بیشتر به ارائه خدمات برای بیماران بستری در بیمارستان‌ها می‌پردازند.

بنا بر آمارها، حدود ۷۰ درصد تصمیم‌های تشخیصی و درمانی بر اساس نتایج آزمایشگاهی اتخاذ می‌شود؛ عددی که نشان از جایگاه بی‌بدیل این بخش در ساختار سلامت کشور دارد. با وجود اهمیت این آزمایشات و گستردگی این خدمات، پوشش بیمه‌ای خدمات آزمایشگاهی یکی از نقاط ضعف جدی نظام سلامت محسوب می‌شود و یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که فعالان حوزه سلامت به آن اشاره می‌کنند، پوشش ناکافی خدمات آزمایشگاهی توسط شرکت‌های بیمه‌گر است به طوری که همتی، رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی در این‌باره گفته بود: «بیمه‌ها تعرفه خدمات آزمایشگاهی را به درستی پوشش نمی‌دهند و در حالی که باید تنها ۳۰ درصد هزینه‌ها از سوی مردم پرداخت شود، در عمل این رقم به بیش از ۷۰ درصد رسیده است.»

بیشتر بخوانید

هر نسخه پزشکان حاوی بیش از ۱۰ قلم آزمایش است!

علاوه بر بالا بودن هزینه‌های تشخیصی برای بیماران، یکی از مشکلاتی که نظام سلامت با آن دست و پنجه نرم می‌کند، خدمات القایی و غیرضروری است که به بیماران ارائه می‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که میانگین تجویز آزمایش در نسخه‌های پزشکی قابل توجه است به طوری که ناصحی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت به این خدمات غیرضروری اشاره و اظهار کرده است: «به طور میانگین در هر نسخه ۱۰.۵ قلم آزمایش تجویز می‌شود که این عدد در تهران حتی به ۱۵ قلم می‌رسد در حالی که بسیاری از این آزمایشات ضروری نیستند.»

این آمار بالا در حالی است که مطالعات جهانی نشان دادهاند که تعداد آزمایش‌های درخواستی برای هر فرد عددی میان ۱/۶ تا ۴/۱ است. براساس مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۴ در سوئد انجام شد تعداد آزمایش‌ها به طور میانگین در هر تجویز برابر با ۲/۴ بوده است که اختلاف بسیار فاحشی با آمار آزمایشات تجویز شده در داخل کشور ما دارد.

پوشش پایین بیمه‌ای و تجویز بالای آزمایش در هر نسخه، در شرایطی رخ می‌دهد که بسیاری از مردم به دلیل وضعیت اقتصادی و افزایش چشمگیر هزینه‌های سلامت از سبد خانوار، توانایی پرداخت هزینه‌های کامل خدمات آزمایشگاهی را ندارند و بنابراین عدم پوشش مؤثر بیمه‌ای، می‌تواند منجر به کاهش مراجعه مردم برای انجام آزمایش‌های ضروری شود؛ موضوعی که به تأخیر در درمان می‌انجامد و هزینه‌های درمانی را در مراحل بعدی افزایش می‌دهد.

هر ایرانی بیش از ۶ بار در سال آزمایش می‌دهد!

براساس اعلام حمزه‌لو، دبیر انجمن علوم آزمایشگاهی، سالانه حدود ۵۰۰ میلیون تست در آزمایشگاه‌های کشور انجام و سالانه ۱۰ درصد نیز به این آمار اضافه می‌شود!

آماری که نشان می‌دهد هر ایرانی به طور میانگین بیش از ۶ بار در سال آزمایش می‌دهد!

چرا آمار آزمایشات غیرضروری در کشور بالاست؟

یک مطالعه طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ درباره علت تجویز‌های غیرضروری آزمایش‌ها در استان البرز انجام شده که نشان می‌دهد در فاصله سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ تعداد آزمایش‌های آزمایشگاهی درخواستی برای دو بیمه‌ی اصلی تامین اجتماعی و سلامت که بیشترین جمعیت تحت پوشش را دارند، روند افزایشی داشته است.

بررسی‌های به عمل آمده نشان داده که دلایل تجویز بیش از حد آزمایش‌ها شامل تنبلی درمانگران (تجویز آزمایش پیش از معاینه بالینی و گرفتن شرح حال)، ناآگاهی (تجویز آزمایش به خاطر عدم وجود تشخیص اولیه) و تجویز غیرمنطقی (به دلیل عدم وجود دانش کافی در مورد انتخاب آزمایش درست) و تکرار بی مورد (به دلیـل ناآگاهی از فاصله منطقی برای تکرار آزمایش) و طمع (منفعت مالی از تجویز آزمایش) است.

چگونه می‌توان آمار آزمایش‌های غیرضروری را کاهش داد؟

یکی از مهم‌ترین ابزار‌های نظارتی بر عملکرد پزشکان، بیمه‌ها هستند که می‌توانند با انجام مداخله‌هایی، چون نظارت بر نسخ الکترونیک به کاهش آزمایشات غیرضروری کمک کنند.

از سوی دیگر معاونت درمان وزارت بهداشت که مسئول نظارت بر رفتار درمانگران و مراکز درمانی است می‌تواند به کاهش مراودات مالی بین پزشکان و آزمایشگاه‌ها کمک کند.

همچنین از طریق به کارگیری دستورالعمل‌های بالینی، رعایت حداقل توالی درخواست‌ها، ارائه بازخورد عملکرد پزشکان و آموزش به آنها، می‌توان تجویز آزمایش‌ها را منطقی کرد.

برچسب ها: درمان
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
جواد امام: لنگه کفش ظریف را به کل روسیه و پوتین ترجیح میدهم جواد امام: لنگه کفش ظریف را به کل روسیه و پوتین ترجیح میدهم
جواد امام: ظریف یک شخصیت ملی و سرمایه ارزشمند برای ایران است که تلاش‌هایش را نادیده میگیریم؛ ارزش موی گندیده او حتی از کل روسیه و پوتین بیشتر است
از اره برقی تا بازار آزاد؛ موفقیت میلی در انتخابات آرژانتین از اره برقی تا بازار آزاد؛ موفقیت میلی در انتخابات آرژانتین
پیروزی حزب «آزادی پیش می‌رود» به رهبری خاویر میلی در انتخابات میان‌دوره‌ای آرژانتین، موقعیت دولت را برای پیشبرد سیاست‌های ریاضتی و اصلاحات اقتصادی تقویت کرد.
حمایت مالی از خانواده‌های دارای چندقلو حمایت مالی از خانواده‌های دارای چندقلو
دولت از خانواده‌های دارای دوقلو، سه‌قلو و بیشتر در دهک‌های پایین حمایت مالی می‌کند؛ پرداخت مستمری، کمک‌هزینه تغذیه و خدمات نگهداری از کودکان در این طرح پیش‌بینی شده است.
نمایش قابلیت‌های پهپاد‌های پیشرفته چین+ فیلم نمایش قابلیت‌های پهپاد‌های پیشرفته چین+ فیلم
ویدئوی منتشرشده از ارتش آزادی‌بخش چین، پرتاب و حملات گروهی پهپاد‌های انتحاری ضدرادار ASN-۳۰۱ را نشان می‌دهد؛ پهپاد‌هایی کم‌هزینه و خودهدایت که برای هدف‌گیری منابع امواج راداری طراحی شده‌اند.
ماجرای ضیا و شیرین مقدم چه بود؟ ماجرای ضیا و شیرین مقدم چه بود؟
ماجرای علی ضیا و شیرین مقدم چیست؟ بررسی کامل شایعات را در این گزارش بخوانید.
پژمان جمشیدی و نعیمه نظام‌ دوست در ترکیه+ عکس پژمان جمشیدی و نعیمه نظام‌ دوست در ترکیه+ عکس
تصویری کمتر دیده شده از نعیمه نظام دوست، پژمان جمشیدی و بیژن بنفشه خواه در استانبول منتشر شده است.
درخشان: دوست ندارم جای هاشمیان باشم + فیلم درخشان: دوست ندارم جای هاشمیان باشم + فیلم
حمید درخشان با حضور در گروه ورزش مخاطب۲۴ درباره وضعیت نیمکت پرسپولیس،شرایط مربیان ایرانی و اجحافی که در حق آنها صورت می‌گیرد صحبت کرد.
برگزیده
مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان
در سال‌های اخیر، با رشد فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، نیاز به اتصال پرسرعت و پایدار به اینترنت بیش از پیش احساس می‌شود. پروژه مهاجرت از کابل مسی به فیبر نوری (سوآپ)، پاسخ به این نیازهاست و با اجرای آن، زیرساخت‌های ارتباطی کشور به‌طور اساسی به‌روز خواهد شد
کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به کاهش منابع تأمین مواد اولیه دارو‌های مخدر، از جمله دارو‌های مورد استفاده در درمان سرطان، درد‌های مزمن و اعتیاد، اعلام کرد که شرکت‌های دارویی با مشکلات جدی مواجه شده‌اند
یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد
با انتخاب شیرین احمدنیا برای نخستین بار یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد. با برگزاری مجمع عمومی و انتخابات دوره دوازدهم انجمن جامعه‌شناسی ایران، اعضای جدید هیأت مدیره و بازرسان این انجمن انتخاب شدند. همچنین در نخستین جلسه رسمی هیأت مدیره، شیرین احمدنیا به عنوان رئیس انجمن انتخاب شد.
صفحه خبر بالای تصاویر