کد خبر: ۵۹۹۴۲
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۱

عراقچی: مذاکرات با آمریکا غیرمستقیم است؛ شیوه دیگری را نمی‌پذیریم

وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی در نشریه آمریکایی با تأکید بر آمادگی ایران برای مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، نوشت: ایران آماده است با جدیت وارد تعامل و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفت‌و‌گو شود. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست.
عراقچی: مذاکرات با آمریکا غیرمستقیم است؛ شیوه دیگری را نمی‌پذیریم

مخاطب۲۴- سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی در نشریه آمریکایی واشنگتن‌پست نوشت: در هفته‌های اخیر، مجموعه‌ای از نامه‌ها و پیام‌ها میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا رد و بدل شده است. برخلاف برخی تفسیر‌های سطحی، این ارتباطات دست‌کم از سوی ما نه نمادین بوده‌اند و نه تشریفاتی. ما آنها را تلاشی واقعی برای شفاف‌سازی مواضع و گشودن پنجره‌ای به‌سوی دیپلماسی تلقی می‌کنیم.

با توجه به اظهارات روز دوشنبه رئیس‌جمهور دونالد ترامپ، ایران آماده است با جدیت وارد تعامل شود و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفت‌و‌گو شود. ما روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم دیدار خواهیم کرد. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست.

پیگیری مذاکرات غیرمستقیم، انتخابی راهبردی است

مدلی که ما برای این تعامل پیشنهاد می‌دهیم، نوآورانه یا بی‌سابقه نیست. ایالات متحده خود در حال میانجی‌گری مذاکرات غیرمستقیم میان روسیه و اوکراین است، مناقشه‌ای به‌مراتب شدیدتر و پیچیده‌تر که ابعاد راهبردی، سرزمینی، نظامی، امنیتی و اقتصادی را در بر می‌گیرد.

من شخصاً نیز تجربه هدایت مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده را داشته‌ام. این روند که در سال ۲۰۲۱ با میانجی‌گری اتحادیه اروپا انجام شد، هرچند پیچیده‌تر و دشوارتر از مذاکره مستقیم بود، اما هم امکان‌پذیر و هم ثمربخش بود. اگرچه آن زمان به خط پایان نرسیدیم، اما دلیل اصلی آن، نبود اراده واقعی از سوی دولت جو بایدن بود.

پیگیری مذاکرات غیرمستقیم نه یک تاکتیک است و نه بازتاب یک گرایش ایدئولوژیک، بلکه انتخابی راهبردی است که بر پایه تجربه اتخاذ شده است. ما با دیواری بزرگ از بی‌اعتمادی مواجه هستیم و نسبت به صداقت نیت‌ها تردید‌های جدی داریم؛ تردید‌هایی که با اصرار ایالات متحده بر از سرگیری سیاست «فشار حداکثری» پیش از هرگونه تعامل دیپلماتیک، تشدید شده‌اند.

باید به این درک مشترک برسیم که «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راه‌حل نظامی»

برای حرکت به‌سوی آینده، ابتدا باید به درک مشترکی از این واقعیت برسیم که به‌طور اصولی، چیزی به‌نام «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راه‌حل نظامی». رئیس‌جمهور ترامپ نیز با توصیه به آتش‌بس به‌عنوان نخستین گام برای پایان دادن به جنگ اوکراین، به‌روشنی به این واقعیت اذعان کرده است.

هزینه کردن منابع مالیات‌دهندگان آمریکایی برای تشدید حضور نظامی ایالات متحده در منطقه ما، حضوری که می‌تواند جان سربازان آمریکایی را هزاران کیلومتر دورتر از خاک‌شان به خطر بیندازد، نه تنها به نتیجه دیپلماتیک منتهی نمی‌شود، بلکه مانعی برای آن است. ملت سرافراز ایران، که دولت من در زمینه بازدارندگی واقعی بر قدرت آنان تکیه دارد، هرگز تحمیل و اجبار را نخواهد پذیرفت.

ما نمی‌توانیم تصور کنیم که رئیس‌جمهور ترامپ بخواهد به یکی دیگر از رؤسای‌جمهور ایالات متحده بدل شود که درگیر جنگی فاجعه‌بار در خاورمیانه شده است؛ جنگی که به سراسر منطقه گسترش خواهد یافت و هزینه‌ای به‌مراتب فراتر از هفت تریلیون دلار از مالیات مردم آمریکا خواهد داشت، هزینه‌ای که دولت‌های پیشین آمریکا در افغانستان و عراق بر باد دادند.

هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است

با نگاهی به آینده، ۲ نکته اساسی شایسته‌ی تأکید است.

نخست آن‌که ممکن است رئیس‌جمهور ترامپ علاقه‌ای به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نداشته باشد، اما این توافق حاوی یک تعهد کلیدی است که در آن آمده است: «ایران بار دیگر تاکید می‌کند که هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جست‌و‌جو، تولید و یا به دست آوردن سلاح هسته‌ای نخواهد بود..» (بند iii از «مقدمه و مفاد کلی» برجام)

۱۰ سال پس از انعقاد برجام و نزدیک به هفت سال پس از آنکه ایالات متحده به‌طور یک‌جانبه از این توافق خارج شد، هیچ‌گونه مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است. این موضوع بار‌ها و بار‌ها در ارزیابی‌های نهاد‌های اطلاعاتی ایالات متحده مورد تأیید قرار گرفته است.

«تولسی گابارد» مدیر اطلاعات ملی آمریکا، اخیراً تصریح کرده است که «ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و رهبر معظم [آیت‌الله سید علی خامنه‌ای]برنامه تسلیحات هسته‌ای را که در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده بود، مجدداً فعال نکرده است.»

ما نسبت به بسیاری از جنبه‌های سیاست جهانی آمریکا، و به‌ویژه سیاست‌های غرب در منطقه خود، از جمله استاندارد‌های دوگانه در حوزه اشاعه تسلیحات، انتقاد‌ها و گلایه‌های جدی داریم. به همین ترتیب، ممکن است برخی نگرانی‌ها نیز درباره برنامه هسته‌ای ما وجود داشته باشد. ما زمانی که در سال ۲۰۱۵ به توافق برجام پیوستیم، آمادگی خود را برای پاسخ‌گویی به این نگرانی‌ها اثبات کردیم، توافقی که از موضعی برابر و مبتنی بر احترام متقابل شکل گرفت.

اما با وجود آن‌که هنوز به چارچوب برجام پایبند مانده‌ایم، تجربه ما از عدم تمایل یا ناتوانی ایالات متحده و اتحادیه اروپا در انجام تعهدات‌شان در چارچوب این توافق هسته‌ای، بسیاری را در ایران به این نتیجه رسانده که حصول هر توافق جدید، مستلزم دریافت تضمین‌هایی برای اجرای متقابل تعهدات است.

ایران برای حضور فعال شرکت‌ها و کسب‌وکار‌های بین‌المللی باز است

دوم، یک سوءبرداشت جدی وجود دارد که باید برطرف شود. بسیاری در واشنگتن، ایران را از منظر اقتصادی کشوری بسته تصویر می‌کنند. اما واقعیت آن است که ایران به‌طور کامل برای حضور فعال شرکت‌ها و کسب‌وکار‌های بین‌المللی باز است. این محدودیت‌ها، نه از جانب ایران، بلکه از سوی دولت‌های ایالات متحده و موانع تحمیل‌شده توسط کنگره بوده‌اند که شرکت‌های آمریکایی را از ورود به بازار ایران، بازاری با فرصت‌هایی در مقیاس تریلیون دلاری، باز داشته‌اند.

در حقیقت، زمانی که آمریکا در چارچوب برجام مجوز فروش هواپیما‌های مسافربری را صادر کرد، ایران بلافاصله برای خرید بیش از ۸۰ فروند هواپیما با شرکت بوئینگ وارد مذاکره و عقد قرارداد شد. گفتن اینکه فرصت‌های تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران بی‌نظیر است، حق مطلب را ادا نمی‌کند.

ما آماده‌ایم نیت صلح‌آمیز خود را شفاف کنیم

پیشنهاد ما برای آغاز مذاکرات غیرمستقیم همچنان روی میز قرار دارد. ما بر این باوریم که اگر اراده واقعی وجود داشته باشد، همواره راهی برای پیشرفت هست. همان‌طور که تجربه‌های اخیر نشان داده‌اند، دیپلماسی در گذشته نتیجه‌بخش بوده و همچنان می‌تواند مؤثر باشد. ما آماده‌ایم نیت صلح‌آمیز خود را شفاف کنیم و برای رفع هرگونه نگرانی منطقی، اقدامات لازم را انجام دهیم.

در مقابل، ایالات متحده می‌تواند جدیت خود را در مسیر دیپلماسی با پایبندی واقعی به توافقی که امضا می‌کند نشان دهد. اگر به ما احترام گذاشته شود، ما نیز با احترام پاسخ خواهیم داد. اما افزایش حضور نظامی پیام کاملاً متضادی ارسال می‌کند.

فرصت این وجود دارد تا ایالات متحده یک «رئیس جمهور صلح» داشته باشد

این سخن من را به یاد داشته باشید: ایران دیپلماسی را ترجیح می‌دهد، اما به‌خوبی می‌داند چگونه از خود دفاع کند. ما نه در گذشته در برابر تهدید‌ها تسلیم شده‌ایم و نه اکنون و نه در آینده تسلیم خواهیم شد. ما خواهان صلح هستیم، اما هرگز تسلیم را نمی‌پذیریم.

اکنون توپ در زمین آمریکاست. اگر آمریکا به‌دنبال راه‌حل دیپلماتیک واقعی است، ما مسیر آن را پیش‌تر نشان داده‌ایم. اما اگر هدفش تحمیل اراده از طریق فشار باشد، باید بداند: ملت ایران در برابر زبان زور و تهدید، متحدانه و قاطع واکنش نشان می‌دهد. اکنون فرصتی وجود دارد تا ایالات متحده سرانجام یک «رئیس جمهور صلح» داشته باشد. این‌که آیا این فرصت را مغتنم می‌شمارد یا نه، انتخاب خود آنهاست.

بیشتر بخوانید



برچسب ها: سید عباس عراقچی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
۱۰ ترفند آشپزی مخصوص خانم‌های شاغل ۱۰ ترفند آشپزی مخصوص خانم‌های شاغل
آشپزی سریع نه تنها به شما کمک می‌کند تا از وقت خود به بهترین شکل استفاده کنید، بلکه می‌تواند به شما احساس رضایت و آرامش نیز بدهد. با استفاده از ترفند‌های ساده و خلاقانه، می‌توانید به راحتی وعده‌های غذایی را آماده کنید که هم از نظر طعم و هم از نظر تغذیه‌ای غنی باشند.
۲۴ آوریل یادبود یکصد و دهمین سالگرد نسل‌کشی ارامنه ۲۴ آوریل یادبود یکصد و دهمین سالگرد نسل‌کشی ارامنه
مراسم «۲۴ آوریل»، یادبود یکصد و دهمین سالگرد نسل کشی ارامنه، پنجشنبه (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) به مدت دو روز، با حضور جمعی از هموطنان ارمنی، در خلیفه‌گری ارامنه تهران برگزار شد.
جباری: امیدوارم قهرمان جام حذفی شویم جباری: امیدوارم قهرمان جام حذفی شویم
سرمربی تیم فوتبال استقلال تهران ابراز امیدواری کرد که تیمش قهرمان جام حذفی شود.
اطلاعیه شماره ۲ مدیریت بحران کشور اطلاعیه شماره ۲ مدیریت بحران کشور
در پی حادثه بندر شهید رجایی روابط عمومی سازمان مدیریت بحران کشور اطلاعیه دوم را صادر کرد
صعود استقلال به نیمه‌نهایی جام حذفی با شکست پیکان صعود استقلال به نیمه‌نهایی جام حذفی با شکست پیکان
تیم فوتبال استقلال تهران موفق شد با شکست پیکان راهی مرحله نیمه‌نهایی جام حذفی فوتبال ایران شود.
اولین تصویر از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط اولین تصویر از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط
اولین تصویر از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط
نظر بقایی در خصوص دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا نظر بقایی در خصوص دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه و در گفت‌و‌گو با خبرنگاران درخصوص برگزاری دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، توضیحاتی ارائه کرد.
برگزیده
اولین تصویر از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط اولین تصویر از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط
اولین تصویر از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط
نظر بقایی در خصوص دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا نظر بقایی در خصوص دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه و در گفت‌و‌گو با خبرنگاران درخصوص برگزاری دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، توضیحاتی ارائه کرد.
عراقچی: موضوع ما فقط هسته‌ای است و هیچ موضوع دیگری را مورد مذاکره قرار نمی‌دهیم عراقچی: موضوع ما فقط هسته‌ای است و هیچ موضوع دیگری را مورد مذاکره قرار نمی‌دهیم
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه و در پایان دور سوم گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در مسقط، توضیحاتی را درباره روند مذاکرات ارائه کرد.
صفحه خبر بالای تصاویر