مخاطب24- به دلیل اینکه فقط مشتری از محتوای داخل صندوق امانات اطلاع داشته و اثبات ارزش محتوای صندوق توسط مشتری تقریبا غیرممکن است، بیمه و بانک ملی نمیتوانند خسارت وارده از این سرقت را بپردازند مگراینکه مشتری با بانک مربوطه به توافق برسد.
به تازگی شعبه ممتاز بانک ملی روبروی دانشگاه تهران مورد سرقت قرار گرفته است. طبق اعلام بانک ملی به ۱۶۸ صندوق دستبرد زده شده اما این تعداد در برخی منابع، ۲۵۰ صندوق عنوان شده و بعضیهای دیگر هم تا ۱۰۰۰ صندوق عنوان کردهاند که البته این آخری کمی دور از ذهن است!بر اساس این خبر، به دلیل اینکه سارقان به محیط بانک آشنایی داشتند، دستگاه ضبط تصاویر را با خود به سرقت بردهند و همین امر باعث شده است که آمار و اطلاعات دقیقی از این سرقت مبنی بر اینکه سارقان چند نفر بوده یا از چه طریقی توانستند به سامانه بانک نفوذ کنند، در حال حاضر در دسترس نباشد.همچنین حجم و عدد و رقم سرقت هنوز مشخص نیست چراکه بانک از محتویات داخل صندوق امانات مطلع نبوده است.رییس پلیس اگاهی پایتخت نیز ضمن بیان اینکه چند نفر از کارکنان بانک که در بررسیهای اولیه در این حادثه قصور و سهل انگاری داشتهاند تحت نظر هستند، گفته است که به محض اطلاع از وقوع سرقت، پیگیریهای لازم برای دستگیری سارق یا سارقان آغاز شده است
سرقت از بانک، دزدانی ماهر که پس از ماهها تمرین و نقشه کشیدن اقدام به دزدی از بانک میکنند و در آخر یا کشته میشوند یا آنقدر ثروتمند که میتوانند تا آخر عمرشان بدون کار کردن در جزایری دورافتاده و زیبا زندگی کنند، همواره سوژهای رایج و پر مخاطب برای سریالها و فیلمهای سینمایی بوده است.فارغ از لزوم ضرورت بهروز کردن سیستمهای امنیتی بانکها، این سوال مهم مطرح میشود که مسئولیت اموال بهسرقترفته افرادی که سرمایهای در صندوق امانات این بانکها نگهداری میکردند، با چه کسی است؟
بدین منظور، برای پیگیری چگونگی پرداخت خسارت به صاحبان صندوقها در صورت آسیب دیدن یا به سرقت رفتن اجناس و اشیای داخل آنها ایسنا به گفتوگو با محمدرضا جمشیدی - دبیر کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی - پرداخته است:
وی در این رابطه اظهار نموده: ساختمان بانک و اموال آن تحت پوشش بیمه قرار دارد اما صندوق بانک تحت پوشش بیمه نیست و بانک نیز در صورتی میتواند خسارات وارد شده به این صندوقها را بپردازد که مشتری بتواند ثابت کند که چه میزان کالا یا اشیا در صندوق داشتهاند.
جمشیدی با بیان اینکه خسارات وارد شده به صندوق بانکها را بیمه پرداخت نمیکند، مگر اینکه مشتری از بانک شکایت کند تا موضوع تحت پیگیری قرار گیرد، ادامه داد: از آنجا که نماینده بانک در زمان تحویل صندوق به مشتری شاهد اینکه مشتری چه چیزی را در صندوق برای امانت قرار داده، نیست؛ اثبات اینکه چه چیزی از سمت مشتری در صندوق قرار گرفته برای مواقع وقوع حادثه غیرممکن است.
وی افزود: به عنوان مثال، اگر فردی ۱۰۰۰ سکه خریداری کرده باشد و آن را در صندوق بانک گذاشته باشد، در زمان وقوع حادثه برای صندوق در صورتی که سندی مبنی بر خرید این میزان سکه به بانک ارائه دهد هم نمیتواند اثبات کند که حتما این میزان سکه در صندوق قرار داشته است زیرا فقط خود مشتری از میزان دقیق محتوی صندوق اطلاع دارد و بانک از این موضوع بیخبر است.
جمشیدی تاکید کرد: البته، در بانکها صندوق ویژهای برای اشیای گرانبها وجود دارد که مردم میتوانند اشیای گرانبهای خود را به بانک بسپارند و هزینه نگهداری آن را نیز بپردازند که بیمه در صورت وقوع حادثهای برای آن اشیاء، خسارت وارده را پرداخت میکند.
شرایط اعلامی بانک ملی برای صندوقهای اجارهای به این شرح است: «اجاره صندوق اجارهای کاملاً شخصی و اسمی است یعنی فقط اجارهکننده میتواند از آن استفاده کند. همچنین صندوقهای اجارهای در ابعاد و اندازههای مختلف بوده و هر یکبهدو قفل مجهز است، یک قفل مربوط به مشتری و یک قفل متعلق به بانک است که هر قفل دارای یک کلید اصلی و یک کلید یدکی است. هر دو کلید قفل مشتری، در موقع اجاره به او تحویل خواهد شد.
صندوق اجارهای بدون کلید دو قفل یعنی کلید قفل بانک و کلید مشتری بازنخواهد شد بنابراین بدون کلید مشتری احدی قادر به باز کردن صندوق نخواهد بود. هردو کلید قفل مشتری نزد مشتری خواهد بود. اگر درنتیجه عدم مراقبت مشتری، هردو کلید وی مفقود شود و بانک ناچار به شکستن صندوق شود، مشتری ملزم به پرداخت مبلغی برابر بهاء قفل و دو کلید طبق تعرفه بانک بابت خسارت شکستن و هزینههای تعمیر و رنگ وبهای کلیدها و قفل صندوق است. درصورتیکه یکی از کلیدهای قفل مشتری مفقود شود مشتری باید فوراً بانک را آگاه سازد تا قفل صندوق با حضور وی تغییر داده شود و در این صورت مشتری ملزم به پرداخت مبلغی بابت بهای کلید و هزینه تعمیر قفل طبق تعرفه بانک است.
مشتری میتواند در صندوق خود هرگونه اشیاء و اسنادی را که متناسب با حجم صندوق باشد بگذارد بهشرط آنکه اشیائی نباشد که درنتیجه فساد و یا علل دیگر به صندوق و خزانه بانک خسارت وارد آورد. بههرحال هر نوع خسارتی که از این بابت یا تحت هر عنوان دیگری به بانک وارد شود بر عهده مشتری خواهد بود. مشتریانی که دارای گواهینامه اجاره صندوق باشند میتوانند در کلیه ساعات اداری بانک به محل صندوق اجارهای مراجعه و پس از تکمیل و امضاء پروانه ورود و تسلیم آن به مسئول مربوطه به صندوق خود سرکشی کنند.
مشتری میتواند برای باز کردن صندوق و گذاشتن و برداشتن اشیاء و اسناد و امور دیگر مربوط به صندوق به شخص دیگری وکالت بدهد. بانک وکالتنامه را از مشتری اخذ و در حسابهای مربوطه ثبت خواهد کرد. متصدی صندوق اجارهای مراتب وکالت را در برگ درخواست اجاره صندوق و کارت نمونه امضاء مشتری با قید شماره انتظامی یادداشت و کارت نمونه امضاء وکیل را تنظیم خواهد کرد. اجاره صندوق اجارهای قابلانتقال نیست و مباشرت خود مشتری شرط است.»