کد خبر: ۵۷۲۲۷
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۴

تعیین دستمزد در سال ۱۴۰۴ تغییر می‌کند؟

وزیر کار با اشاره به فراخوان دولت برای دیدگاه‌های مختلف درباره تعیین دستمزد گفته است:این نظرات در جلسات شورای عالی کار مورد بررسی قرار می‌گیرد تا ان‌شاءالله شیوه‌ای جدید و مؤثر برای تعیین دستمزد‌ها در ایران ارائه شود.
تعیین دستمزد در سال ۱۴۰۴ تغییر می‌کند؟

مخاطب۲۴- تعیین مزد کارگران همواره یکی از چالش‌های مهم اقتصادی و اجتماعی در کشور‌ها بوده است. مدل‌های مختلفی برای تعیین دستمزد کارگران وجود دارد که هرکدام بسته به شرایط اقتصادی، قوانین کار، و سیاست‌های دولت‌ها متفاوت است.



هر ساله در ماه‌های پایانی سال بحث روش تعیین مزد به یکی از دغدغه‌های اصلی کارگران تبدیل می‌شود، چراکه روند طولانی جلسات شورای عالی کار برای تعیین مزد کارگران گاهی بسیار کلافه کننده و طولانی است.

بیشتر بخوانید


احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در فراخوانی که برای دستمزد اعلام کرد گفت: دستمزد‌ها در پایان سال است. معمولاً در انتهای هر سال یا ابتدای سال بعد، میزان دستمزدی که کارفرمایان در بخش‌های مختلف موظف به رعایت آن هستند، توسط شورای عالی کار تعیین می‌شود.


امسال، از آذرماه، از کارشناسان مختلف درباره دستمزد سال ۱۴۰۴ نظرخواهی کردیم تا بر اساس آن، رابطه مزدی کارفرمایان و کارگران مشخص شود. با توجه به اهمیت این موضوع، تصمیم گرفتیم با فراخوانی عمومی، از کارشناسان، کارفرمایان و کارگران دعوت کنیم که پیشنهاد‌های خود را در این زمینه از سراسر کشور ارسال کنند.



در فراخوان دولت به دیدگاه‌های مختلف درباره تعیین دستمزد‌ها اشاره شده است.



افزایش دستمزد مطابق یا بیش از تورم:برخی کارشناسان، کارفرمایان و کارگران معتقدند که دستمزد‌ها باید حداقل به‌اندازه تورم و حتی بیش از آن افزایش یابد. دلیل این امر، کاهش قدرت خرید کارگران در سال‌های گذشته است که دستمزد‌ها کمتر از نرخ تورم بوده است. این افزایش می‌تواند قدرت خرید را حفظ کند، تقاضا برای کالا‌های اساسی را افزایش دهد و موجب رونق اقتصادی شود.



افزایش دستمزد کمتر از تورم:گروهی دیگر معتقدند افزایش دستمزد‌ها به اندازه تورم یا بیشتر، هزینه کارفرمایان را افزایش داده و ممکن است به تعطیلی کارخانه‌ها یا انتقال کارگران به بخش‌های غیررسمی منجر شود که این امر به زیان کارگران خواهد بود.



تفاوت دستمزد‌ها بر اساس مناطق:برخی کارشناسان پیشنهاد می‌کنند که دستمزد‌ها بر اساس شهر‌ها و مناطق مختلف، متفاوت باشد. زیرا هزینه‌های زندگی، مانند مسکن، در شهر‌های مختلف متفاوت است. با این حال، مخالفان این دیدگاه بر این باورند که تفاوت دستمزد‌ها باعث مهاجرت کارگران از مناطق کم‌درآمد به شهر‌های پرجمعیت مانند تهران می‌شود و تعادل جغرافیایی و جمعیتی کشور را به هم می‌زند.



تفاوت دستمزد‌ها بر اساس رشته‌های صنفی:گروهی دیگر معتقدند که دستمزد‌ها باید بر اساس رشته‌های مختلف اقتصادی و صنفی متفاوت باشد، زیرا بهره‌وری در هر صنف متفاوت است. اما مخالفان این دیدگاه معتقدند که اجرای چنین مدلی در ایران به دلیل نبود قرارداد‌های جمعی و چانه‌زنی‌های موثر، دشوار است و باعث بی‌نظمی در واحد‌های صنفی می‌شود.



به اعتقاد میدری آنچه برای دولت اهمیت دارد، تعیین دستمزد منصفانه‌ای است که بتواند قدرت خرید کارگران را حفظ کرده و یک سیاست پایدار و بدون نوسان را در طول سال‌های مختلف دنبال کند.



در همین راستا وزارت کار از همه کارشناسان، کارفرمایان، کارگران و نهاد‌های جمعی دعوت کرده است  تا نظرات خود را درباره حداقل مزد و سطوح مختلف مزدی، حداکثر تا ۲۰ بهمن‌ماه از طریق پست الکترونیکی اعلام‌شده به این وزارتخانه ارسال کنند. این نظرات در جلسات شورای عالی کار مورد بررسی قرار می‌گیرد تا ان‌شاءالله شیوه‌ای جدید و مؤثر برای تعیین دستمزد‌ها در ایران ارائه شود.



برخی از کارشناسان این اقدام وزیرکار شلوغ بازی دولت هنگام تعیین مزد می‌دانند، بیان می‌کنند با توجه به اینکه در حال حاضر عقب ماندگی مزدی کارگران بسیار زیاد است و همواره دولت هم بهانه‌های مختلف برای افزایش منطقی مزد داشته است، این اقدام فرار به جلو است، برای اینکه دولت به کارگران بگوید که ما به فکر هستیم، طبق پیش بینی کارشناسان در نهایت بعد از اخذ نظرات دولت در جلسات اعلام می‌کند که مطابق نظر کارشناسان بهتر است مزد پایین نگه داشته شود، چرا که طبق بهانه‌های سنوات گذشته احتمال تعدیل نیرو وجود دارد.



از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان بازار کار بیان می‌کنند که اگر کمبود نیروی در کشور وجود دارد،   عدم تمایل نیروی کار به اشتغال به دلیل عدم کفایت مزد است؛ بنابراین ضرورت دارد مزد به گونه‌ای تعیین شود که به بازار کار کمک کند.



بررسی‌ها نشان می‌دهد که مدل تعیین مزد بر اساس حداقل مزد قانونی، مدل مذاکره جمعی بین کارگران و کارفرمایان، مدل تعیین مزد بر اساس بهره وری و عملکرد، مدل تعیین مزد بر اساس عرضه و تقاضای بازار است.



در مدل تعیین دستمزد بر اساس حداقل مزد قانونی که در بسیاری از کشور‌ها اجرا می‌شود به این صورت است که  دولت‌ها سالانه حداقل دستمزد را تعیین می‌کنند تا از استثمار کارگران جلوگیری کرده و سطح معیشت آنان را تأمین کنند. این روش که در کشور‌هایی مانند ایران، فرانسه و ایالات متحده رایج است، معمولاً بر اساس نرخ تورم، سبد معیشتی خانوار و شرایط اقتصادی تعیین می‌شود. مزیت این مدل، ایجاد یک سطح حداقلی از درآمد برای کارگران است، اما در برخی مواقع ممکن است به کاهش اشتغال و افزایش هزینه‌های تولید منجر شود.



مدل مذاکره جمعی بین کارگران و کارفرمایان که معمولاً‌در کشور ماه هم اجرا می‌شود. در برخی کشور‌ها مانند آلمان و سوئد، دستمزد‌ها از طریق مذاکره بین اتحادیه‌های کارگری و کارفرمایان تعیین می‌شود. این روش قاعدتاً باید باعث افزایش قدرت چانه‌زنی کارگران شده و منجر به تعیین مزد عادلانه‌تر بر اساس شرایط بازار شود. با این حال، در صورتی که توافقی حاصل نشود، ممکن است اعتصابات و چالش‌های اقتصادی به وجود آید.



مدل تعیین مزد بر اساس بهره‌وری و عملکرد نیر در برخی کشور‌ها اجرا می‌شود. در برخی کشور‌ها و شرکت‌ها، میزان حقوق و دستمزد کارگران به بهره‌وری و میزان تولید آنها وابسته است. این روش که در صنایع تکنولوژی و برخی بخش‌های خصوصی رایج است، باعث افزایش انگیزه کارگران و افزایش تولید می‌شود، اما در برخی موارد ممکن است به استرس و فشار بیش از حد بر نیروی کار منجر شود.



مدل تعیین مزد بر اساس عرضه و تقاضای بازارمدل دیگری از افزایش مزد است. در اقتصاد‌های آزاد، میزان دستمزد کارگران به میزان عرضه و تقاضای نیروی کار بستگی دارد. در این مدل، اگر تقاضا برای یک مهارت خاص بالا باشد، دستمزد افزایش پیدا می‌کند و بالعکس. این روش انعطاف‌پذیری بالایی دارد، اما ممکن است به نابرابری‌های درآمدی و کاهش امنیت شغلی برخی از کارگران منجر شود.



 هر یک از این مدل‌های تعیین مزد، مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بهترین روش به شرایط اقتصادی، سیاست‌های دولت و وضعیت بازار کار هر کشور بستگی دارد. برخی کشور‌ها ترکیبی از این روش‌ها را به کار می‌گیرند تا هم عدالت اجتماعی را رعایت کنند و هم مانع کاهش بهره‌وری و افزایش هزینه‌های تولید شوند. تعیین عادلانه مزد، نقش کلیدی در بهبود کیفیت زندگی کارگران و توسعه اقتصادی کشور‌ها ایفا می‌کند.

برچسب ها: دستمزد
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
شرط ایران برای برقراری ارتباط با حاکمان جدید سوریه شرط ایران برای برقراری ارتباط با حاکمان جدید سوریه
وزیر امور خارجه ایران گفت تا زمانی‌که حاکمان جدید سوریه امنیت در این کشور را تضمین نکنند، ایران قصد برقراری تماس با حاکمان جدید سوریه را ندارد.
هوش مصنوعی میگه تراختور قهرمان! هوش مصنوعی میگه تراختور قهرمان!
هوش مصنوعی قهرمان ایران را مشخص کرد گروک شانس ۳ تیم برای قهرمانی لیگ برتر فوتبال ایران در فصل ۱۴۰۳-۱۴۰۴ را پیش بینی کرد.
ایران و آمریکا در ایتالیا گفت‌وگوی مستقیم ندارند ایران و آمریکا در ایتالیا گفت‌وگوی مستقیم ندارند
«هیبا نصر» خبرنگار الشرق در رم امروز مدعی شده «هیأت‌های ایالات متحده و ایران در یک اتاق در سفارت عمان در رم حضور دارند» مه این خبر درست نیست.
فروش بیش از ۲ میلیاردی نمایش‌ها در فروردین ۱۴۰۴ فروش بیش از ۲ میلیاردی نمایش‌ها در فروردین ۱۴۰۴
آمار فروش نمایش‌های مجموعه تئاتر شهر، تالار هنر و تماشاخانه سنگلج از ابتدای سال تا پایان روز جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ اعلام شد.
اسامی جدید محصولات خوراکی غیرمجاز اسامی جدید محصولات خوراکی غیرمجاز
روابط عمومی سازمان غذا و دارو ضمن اعلام شناسایی چند فرآورده خوراکی غیرمجاز، نسبت به مصرف آنها هشدار داد.
قانون فرزندخواندگی اصلاح می‌شود قانون فرزندخواندگی اصلاح می‌شود
وزیر دادگستری گفت: ما در سال‌های قبل یک آیین‌نامه‌ای را تنظیم کردیم و در دولت اصلاح کردیم تا بچه‌های بی‌سرپرست به جای اینکه در مراکز بهزیستی نگهداری شوند به خانواده‌ها تحویل داده شده و در خانواده نگهداری شوند. البته این موضوع هنوز جا نیفتاده است و اگر جا بیفتد شاید دیگر کودکی برای نگهداری در مراکز بهزیستی نداشته باشیم و همه کودکان را به خانواده‌ها واگذار کنیم.
سه دهک بالا جامعه به چه کسانی اطلاق می‌شود؟ مالکان خانه با درآمد ۳۰۰ میلیون ریالی! سه دهک بالا جامعه به چه کسانی اطلاق می‌شود؟ مالکان خانه با درآمد ۳۰۰ میلیون ریالی!
طبق قانون بودجه ۱۴۰۴، آیین‌نامه‌ای تدوین شده که سه دهک بالای درآمدی از دریافت یارانه حذف خواهند شد که طبق آن باید ۲۴ میلیون نفر حذف می‌شدند که با توجه به اینکه تعدادی از این افراد یارانه دریافت نمی‌کردند مقرر شد ۱۷ میلیون نفر حذف شوند که باز هم عدد بزرگی است.
برگزیده
سه دهک بالا جامعه به چه کسانی اطلاق می‌شود؟ مالکان خانه با درآمد ۳۰۰ میلیون ریالی! سه دهک بالا جامعه به چه کسانی اطلاق می‌شود؟ مالکان خانه با درآمد ۳۰۰ میلیون ریالی!
طبق قانون بودجه ۱۴۰۴، آیین‌نامه‌ای تدوین شده که سه دهک بالای درآمدی از دریافت یارانه حذف خواهند شد که طبق آن باید ۲۴ میلیون نفر حذف می‌شدند که با توجه به اینکه تعدادی از این افراد یارانه دریافت نمی‌کردند مقرر شد ۱۷ میلیون نفر حذف شوند که باز هم عدد بزرگی است.
کرایه تاکسی در تهران در سال ۱۴۰۴ اعلام شد کرایه تاکسی در تهران در سال ۱۴۰۴ اعلام شد
توضیح مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران در مورد نرخ کرایه‌های جدید در سال ۱۴۰۴/ نرخ کرایه جدید چقدر است؟
خانوار‌هایی که دیگر یارانه نخواهند گرفت خانوار‌هایی که دیگر یارانه نخواهند گرفت
با گذشت نیمی از فروردین ماه هنوز خبری در خصوص زمان اجرای بند پ تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ و آیین‌نامه اجرایی آن منتشر نشده است.
صفحه خبر بالای تصاویر