مخاطب۲۴- دکتر سید محمد جزایری، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، پزشک و متخصص ویروسشناسی بالینی گفت: هر چند پیمایش سراسری در کشور برای برآورد میزان شیوع ویروس پاپیلوما (HPV) در جمعیت عمومی کشورتاکنون انجام نشده، اما مطالعات پراکنده بیانگر احتمال شیوع بالای ۱۰ درصدی این بیماری در جمعیت عمومی است. از سوی دیگر مراجعات فراوان نسل جوان و میان سال به مراکز بهداشتی و درمانی از سوی مبتلایان به این ویروس حاکی از فشار بار سنگین این عفونت و بیماری و گردش گسترده آن در جامعه است. بنابراین ساده انگارانه است که شیوع این ویروس در جامعه انکار شده، یا لااقل دست کم انگاشته شود.
وی افزود: همچنین رد پای پاپیلوما به صورت برجسته در سرطان های ریه، دستگاه گوارش، پستان و غیره در گروههای جوان و مولد مشاهده شده است که این اتفاق می تواند، بحران جدی در ناکارآمدی سیاست های جوانی جمعیت به خصوص در جمعیت گروه باروری باشد.
جزایری یادآور شد: امروز برای مبارزه و کنترل ویروس پاپیلوما (HPV) در دنیا پژوهش هایی به طور گسترده در دست مطالعه تحقیق و بررسی است؛ همچنین با توجه به شیوع نسبتا بالای این بیماری در دنیا ۱۵۲ کشور واکسیناسیون در برابر آن را در برنامه های خود دارند.
به گفته دکتر جزایری، در ایران نیز وزارت بهداشت واکسیناسیون (HPV) را تحت بررسی قرار داده است. همچنین استراتژی آموزش گروههای در معرض خطر، واکسیناسیون و غربالگری به عنوان سه اقدام مهم پیشگیرانه، تشخیص و درمان زودهنگام به عنوان اقدام مهم در جهت کنترل و مبارزه با این ویروس و بیماری مورد توجه قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه واکسیناسیون پاپیلوما (HPV)نیازمند بسترسازی های فرهنگی – اجتماعی در جامعه است و این امر نیازمند پذیرش اجتماعی است، افزود: مسلما در تمام جوامع پوشش واکسن ها موافقان و مخالفانی دارد؛ اما در حال حاضر در ایران به دلیل افزایش آگاهی عمومی، مردم از مسئولان جلوتر و در این خصوص مطالبه گر هستند.
دکتر جزایری سه بازوی آموزش، غربالگری و واکسیناسیون را برای کنترل این بیماری لازم دانست و اضافه کرد: اکتفا کردن به صرف غربالگری سرطان دهانه رحم سبب می شود در پنج تا ده سال آینده سرطان های غیر دهانه رحم که وابسته به این ویروس هستند نیز در لیست سرطان های شایع در جامعه ایرانی گزارش شود.
وی با اشاره به اینکه برخی با استدلال اینکه سرطان دهانه رحم جزو سرطان های شایع در کشور نیست و در نتیجه با واکسیناسیون علیه ویروس پاپیلوما (HPV)مخالفت می کنند، افزود: این درحالیست که پژوهش ها نشان داده است که ویروس پاپیلوما با دیگر انواع سرطان ها از قبیل سرطان های سر و گردن، ریه، دستگاه گوارش، پستان، آلت تناسلی و مقعد در ارتباط است که با واکسیناسیون می توان از بروز این قبیل سرطان ها پیشگیری کرد.
دکتر جزایری خاطر نشان کرد: در حال حاضر شواهد معتبر علمی نشان می دهد که بحث درباره "هزینه-فایده واکسن پاپیلوما" موضوعیت نداشته، وارد تاریخ انقضا خود شده است. لیکن با توجه به شیوع نسبتا بالای ویروس در جامعه ایرانی و مطالبه مردم از نظام سلامت، ارایه چنین دیدگاه های که برگرفته از شواهد غیر معتبر است، به نظر نمی رسد در راستای حمایت از سیاست های صحیح ارتقا سلامت مردم باشد، خصوصا اینکه از جانب افراد غیر دانشگاهی و بعضا غیر متخصص و ناآگاه بیان شود.