کد خبر: ۵۶۲۹۹
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۸

۹۱ درصد ایرانی‌ها باسوادند

بررسی توزیع سواد در خانوار‌های ایرانی نیز نشان می‌دهد ۹.۲ درصد مردم بی‌سوادند و ۲.۲ درصد هم سواد خواندن و نوشتن دارند؛ ۲۱ درصد مردم در تحصیلات ابتدایی مانده‌اند ولی ۴۳.۶ درصد راهنمایی و متوسطه را به پایان رسانده‌اند؛ ۲۴.۶ درصد از اعضای خانوار‌های شهری تحصیلات دانشگاهی دارند.
۹۱ درصد ایرانی‌ها باسوادند

مخاطب۲۴- گزارش بانک مرکزی از وضعیت درآمد و هزینه خانواده‌های شهری ایرانی در سال گذشته نشان می‌دهد آنها در برابر ۳۴۰ میلیون تومان هزینه، تنها ۳۳۴ میلیون تومان درآمد داشته‌اند.



بانک مرکزی گزارشی از وضعیت درآمد و هزینه خانواده‌های ایرانی را در سال گذشته منتشر کرد که بر اساس آن متوسط هزینه ناخالص سالانه خانوار شهری بیش از ۳۴۰.۵ میلیون تومان و در هر ماه ۲۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱) رشد ۴۸.۳ درصدی داشته است.

بیشتر بخوانید


متوسط بُعد هر خانوار شهری هم در این گزارش ۳.۲۹ نفر در نظر گرفته شده است.



ایرانی‌ها پارسال چه قدر هزینه داشته‌اند؟

بیشترین هزینه خانواده‌های ایرانی به بخش مسکن با متوسط ۳۴.۷ درصد و پس از آن به مواد غذایی و خورد و خوراک خانوار با ۲۹.۹ درصد اختصاص داشته که در مقایسه با ۱۴۰۱ سبد هزینه‌های خانوار ۴۴ درصد بزرگتر شده است.



۷.۸ درصد از رشد هزینه‌های خانواده‌های ایرانی به انواع گوشت مختص بوده است.



خانوار‌های ایرانی سال گذشته به طور متوسط ۱۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان هزینه پوشاک و کفش کرده‌اند که نسبت به هزینه‌های پوشاک و کفش در سال ۱۴۰۱، رشد ۴۸.۱ درصد داشته است. این بخش از هزینه‌ها، ۳.۹ درصد از کل سبد هزینه‌ای خانوار محسوب می‌شود.



شهرنشینان ایرانی پارسال ۱۱۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای بخش مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها هزینه کرده بودند که هم ۳۴.۷ درصد از کل سبد هزینه‌ها را شامل می‌شد و هم اینکه نست به سال قبل از آن (۱۴۰۱) رشد ۴۶.۹ درصدی داشت.



خانوار‌های شهری در سال گذشته در حالی ۴.۹ درصد از سبد هزینه‌شان را بهداشت و درمان در بر گرفته بود که نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱) افزایش ۵۰.۸ درصدی در هزینه‌ها داشته است.



اگرچه تنها ۱.۳ درصد از سبد هزینه‌ای خانوار‌ها در سال گذشته به تفریح و امور فرهنگی اختصاص داشت، اما رشد هزینه‌های این بخش در مقایسه با سال قبل از آن (۱۴۰۱) معادل ۷۷.۳ درصد رشد نشان می‌دهد.


درآمد ناتراز خانواده‌های ایرانی در سال ۱۴۰۲

در سال گذشته خانواده‌های شهری ایرانی به طور متوسط ۳۳۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان درآمد اعم از پولی و غیر پولی (درآمد غیر پولی به درآمدی که از محل اجاره ندادن به جیب مالکان مسکن ریخته می‌شود و نیز تولید کالای کشاورزی و غیر کشاورزی برای مصرف در خانواده گفته می‌شود) بوده است که ماهانه ۲۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان برآورد می‌شود. ۶۸.۵ درصد درآمد‌ها پولی و ۳۱.۵ درصد را غیر پولی تشکیل می‌داده است.



درآمد‌های خانواده‌ها در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ معادل ۴۷.۴ درصد افزایش داشته است.



کمترین میزان رشد درآمد به حقوق‌بگیران بخش دولتی با افزایش ۳۶.۸ درصدی و بیشترین میزان رشد درآمد خانواده‌ها در سال ۱۴۰۲ به فروش کالا‌های دست دوم با ۵۲.۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ اختصاص داشته است.



همچنین ۷۷.۸ درصد از درآمد‌های غیر پولی به رشد درآمد خانوار‌های غیر مستأجر (مالکانی که اجاره مسکن نمی‌دهند) برمی‌گردد که درآمد حاصل از این بخش به جیب آنها رفته است.


۱۰ درصد خانوار‌های ایرانی ۵ نفره‌اند

در این گزارش مشخص شده که ۶.۱ درصد خانوار‌های ایرانی یک نفره، ۲۲.۹ درصد دو نفره، ۲۸.۳ درصد سه نفره، ۲۸.۲ درصد چهار نفره، ۱۰.۱ درصد ۵ نفره، ۲۸ درصد ۶ نفره، یک درصد ۷ نفره، ۳ دهم درصد ۸ نفره، ۲ دهم درصد ۹ نفره و یک دهم درصد ۱۰ نفره و بیشتر هستند.


جامعه سالمند/ ردپای دهه شصتی‌ها در سنین بالا

در سال گذشته توزیع افراد خانوار‌های شهری بر اساس گروه‌های سنی به صورت زیر بوده است:



کمتر از یک سال، ۴ دهم درصد

یک تا ۵ سال، ۴.۷ درصد

۶ تا ۱۰ سال، ۶.۸ درصد

۱۱ تا ۱۵ سال، ۷.۱ درصد

۱۶ تا ۲۰ سال، ۶.۶ درصد

۲۱ تا ۳۰ سال، ۱۲.۷ درصد

۳۱ تا ۴۰ سال، ۱۶.۷ درصد

۴۱ تا ۵۰ سال، ۱۵.۱ درصد

۵۱ به بالا، ۲۹.۹ درصد
۹ درصد ایرانی‌ها بی‌سوادند



بررسی توزیع سواد در خانوار‌های ایرانی نیز نشان می‌دهد ۹.۲ درصد مردم بی‌سوادند و ۲.۲ درصد هم سواد خواندن و نوشتن دارند؛ ۲۱ درصد مردم در تحصیلات ابتدایی مانده‌اند ولی ۴۳.۶ درصد راهنمایی و متوسطه را به پایان رسانده‌اند؛ ۲۴.۶ درصد از اعضای خانوار‌های شهری تحصیلات دانشگاهی دارند.


وضعیت اشتغال خانوارها/ یک‌پنجم ایرانی‌ها محصلند، یک‌چهارم خانه‌دار

در گزارش بانک مرکزی، نتایج بررسی اشتغال اعضای خانواده‌های شهری حاکی است که ۳۲ درصد افراد ۶ساله و بالاتر شاغلند، ۳.۶ درصد بیکار، ۱۴.۵ درصد «درآمد بدون کار» دارند، ۲۰.۱ درصد محصلند، ۲۶.۲ درصد خانه‌دارند و ۳.۶ درصد متعلق به سایر گروه‌ها هستند.



همچنین در ۲۵.۵ درصد خانوار‌های ایرانی فرد شاغلی وجود ندارد، در ۵۳.۷ درصد خانواده‌ها نیز یک نفر شاغل است؛ در ۱۶.۸ درصد خانوار‌ها دو نفر شاغلند، در ۴ درصد از خاناده‌ها نیز ۳ نفر یا بیشتر شغل دارند.


مشاغل خدماتی در صدر جدول اشتغال

۳.۸ درصد اعضای خانواده‌های ایرانی در بخش کشاورزی (و مشاغل وابسته ومشابه) فعالیت می‌کنند؛ این در حالی است که ۱۸.۵ درصد در بخش صنعت و معدن، ۶ دهم درصد در بخش آب، برق و گاز، ۱۲.۹ درصد در بخش ساختمان، ۲۴.۹ درصد در بخش خرده و عمده‌فروشی، رستوران و هتلداری فعالند.



همچنین ۱۲.۲ درصد در حوزه حمل و نقل و ارتباطات مشغول به کارند، ۷.۷ درصد در بخش خدمات مالی، حقوقی، بیمه و ملکی و ۱۹.۴ درصد در بخش خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی اشتغال دارند.


چند درصد خانواده‌های ایرانی مستأجرند؟

بررسی نحوه تصرف محل سکونت خانوار‌های ایرانی در سال گذشته نشان می‌دهد ۶۴.۲ درصد خانوار‌های ایرانی مالک هستند و در مساکن شخصی به سر می‌برند؛ این در حالی است که ۲۶.۱ درصد از آنها در مسکن استیجاری زندگی می‌کنند.



۳ دهم درصد از خانوار‌ها در «مسکن به ازای خدمت (سرایداری)» روزگار می‌گذرانند و ۹.۴ درصد هم در مسکن رایگان سکونت داشته‌اند.


رکورد بی‌نظیر مردم ایران در دسترسی خانوار‌ها به آب لوله‌کشی و برق

بررسی خانوار‌های ایرانی نشان می‌دهد در سال گذشته ۹۹.۶ درصد خانواده‌ها به آب لوله‌کشی دسترسی داشته‌اند؛ ۱۰۰ مردم برق داشته‌اند و ۹۶.۷ درصد هم از گاز شهری بهره می‌برده‌اند.



۶۶.۱ درصد مردم به سیستم فاضلاب شهری دسترسی دارند؛ ۹۹.۴ درصد خانه‌آشپزخانه و ۹۹.۹ درصد حمام دارند. ضریب دسترسی به اینترنت هم ۸۷ درصد است و ۸۶.۸ درصد افراد در شبکه‌های اجتماعی حاضرند.



۵۶.۴ درصد خانواده‌های ایرانی خودروی شخصی و ۱۷.۲ درصد موتورسیکلت دارند در ۹۸.۹ درصد خانه‌ها تلویزیون و ۳۵.۳ درصد دستگاه رایانه قرار دارد.



ضریب نفوذ وسایل رفاه خانواده‌ها نیز به شرح زیر است:

یخچال و فریزی ۹۹.۸ درصد

اجاق گاز ۹۹.۹ درصد

جاروبرقی ۹۵.۷ درصد

ماشین لباسشویی ۹۲.۶ درصد

تلفن همراه ۹۹.۲ درصد

برچسب ها: درآمد
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
طالبان؛ پیوند کلیه را ممنوع کرد طالبان؛ پیوند کلیه را ممنوع کرد
شماری از بیمارستان‌های خصوصی در کابل و هرات گفتند که حکومت طالبان از یک ماه به این سو عمل پیوند کلیه را در بیمارستان‌های افغانستان ممنوع کرده است.
بلوغ در چه سنی رخ می‌دهد؟ بلوغ در چه سنی رخ می‌دهد؟
متخصص اطفال با حصور در برنامه مادر و کودک در مورد سن بلوغ نکاتی را بیان کرد.
برای بهبود دوستی‌هایتان این سوالات را از خود بپرسید برای بهبود دوستی‌هایتان این سوالات را از خود بپرسید
اگر به فکر بهبود روابطه دوستانه خود هستید بهتر است این سوالات را از خود بپرسید و با دقت جوابشان را بررسی کنید
خانه کدام سلبریتی‌ها در جریان آتش‌سوزی لس‌آنجلس نابود شد؟ خانه کدام سلبریتی‌ها در جریان آتش‌سوزی لس‌آنجلس نابود شد؟
آتش‌سوزی‌ها تاکنون جان ۱۰ نفر را گرفته و حدود ۱۰ هزار واحد مسکونی و زیرساخت را تخریت کرده است. محله هالیوود که مرکز استقرار استودیو‌های سرشناس سینمای آمریکا است نیز در شهر لس‌آنجلس واقع شده است.
نزاع دسته جمعی و چاقوکشی در مسابقات کشتی فارس نزاع دسته جمعی و چاقوکشی در مسابقات کشتی فارس
به گفته سرپرست هیات کشتی فارس، به هنگام برگزاری مسابقات کشتی فرنگی جوانان استان فارس در شهرستان کوار درگیری بین مربیان شیرازی رخ داد و یک نفر هم از ناحیه پا با کارد زخمی شد.
چرا برای جشنواره فیلم فجر نماد سیمرغ در نظر گرفتند چرا برای جشنواره فیلم فجر نماد سیمرغ در نظر گرفتند
در باور عموم مردم، سیمرغ به عنوان نماد و نشانه سینمای ایران شناخته می‌شود. پرنده‌ای که نام آن با مهمترین رویداد فرهنگی و هنری ایران گره خورده و دریافت تندیس سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر به آرزوی هنرمندان بسیاری تبدیل شده است
اعلام اسامی فیلم‌های جشنواره فیلم فجر اعلام اسامی فیلم‌های جشنواره فیلم فجر
اسامی آثار راه‌یافته به چهل و سومین جشنواره فیلم فجر اعلام شد.
برگزیده
همسران غریب:با هم و تنها همسران غریب:با هم و  تنها
از بین رفتن رابطه زوجیت، مثل مرگ یک موجود زنده ناراحت‌کننده است. رابطه‌ها با امید آغاز می‌شوند و وقتی از واقعیت شکست می‌خورند تمام می‌شوند، حتی اگر هیچ وقت مرگ‌شان روی کاغذ اعلام نشود.
آخرین وضعیت پرونده جانباختگان هواپیمای اوکراین آخرین وضعیت پرونده جانباختگان هواپیمای اوکراین
«قریب به اتفاق خانواده‏ قربانیان که بالای ۱۰۰ خانواده بودند، شکایت کرده بودند، اما دو جلسه مانده به آخرین جلسه دادگاه، بیشترشان از روی ناامیدی به رسیدگی منصفانه، شکایت‏شان را پس گرفتند و تنها ۷ تا ۸ خانواده باقی ماندند.»
ایران چندمین کشور باهوش جهان؟ ایران چندمین کشور باهوش جهان؟
تا چند هفته پیش و براساس اطلاعات منتشر شده در سال ۲۰۲۴، ایرانی‌ها به‌عنوان سومین کشور باهوش جهان شناخته می‌شدند اما در به‌روزرسانی سال جدید میلادی (۲۰۲۵) رتبه‌بندی آی‌کیو کشورها با تغییرات اندکی همراه شد و ایرانی‌ها هم با یک پله جهش به رتبه دوم دست پیدا کردند.
صفحه خبر بالای تصاویر