کد خبر: ۵۳۹۵۹
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۷

زیست‌شناسی که مسئولیت ژن‌ها را کشف کرد

مک کلینتاک ثابت کرد ژن‌ها مسئول ویژگی‌های فیزیکی موجودات زنده‌اند و بابت همین کشف مهم، که امروزه جزو الفبای اطلاعات عمومی شده، برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد. او نخستین زنی است که به تنهایی برنده این جایزه شده.  
src="/files/fa/news/justify;">مخاطب۲۴-  باربارا مک کلینتاک به سال ۱۹۰۲ در ایالات متحده آمریکا به دنیا آمد. او دانشمندی بود که علت "جهش‌های ژنتیکی" را کشف کرد؛ یافته‌ای که جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی را در سال ۱۹۸۳ برای او به ارمغان آورد. 

خانم کلینتاک در دهه ۱۹۴۰ "سازه‌ی جابحاشدنی" را در کروموزوم کشف کرد و با کشف این سازه نشان داد که ژن‌ها علت "ویژگی‌های فیزیکی" هستند. اما جایزه نوبل را چهار دهه بعد به او دادند. در واقع، تا جامعه علمی در رشته‌های زیست‌شناسی و فیزیولوژی اهمیت کار او را عمیقا دریابد، چند دهه‌ طول کشید. 

بیشتر بخوانید

 مک کلینتاک تحت تاثیر پدرش، که یک پزشک بود، از کودکی به آموختن علم علاقه‌مند شد. او در سال ۱۹۱۹ به عنوان دانشجوی رشته زیست‌شناسی در دانشگاه کورنل ثبت نام کرد. در ۱۹۲۳ دانشنامه کارشناسی و در ۱۹۲۵ مدرک کارشناسی ارشد و در ۱۹۲۷ مدرک دکتری‌اش را دریافت کرد. 

  باربارا مک کلینتاک در رشته‌ گیاه‌شناسی موفق به کسب دانشنامه دکتری شد. او در دوران تحصیلات تکمیلی خود، پژوهشی را آغاز کرد که تا پایان زندگی حرفه‌ای‌اش آن را ادامه داد. 

  موضوع این پژوهش "تجزیه و تحلیل کروموزومی ذرت" بود. او برای انجام این پژوهش، از میکروسکوپ و روش رنگ‌آمیزی، که امکان بازبینی و شناسایی و توصیف اندازه‌ی اختصاصی کروموزوم‌ها را برای او فراهم می‌کرد، استفاده کرد.‌

  با او کمک یکی از همکارانش، در سال ۱۹۳۱ مقاله‌ای علمی با عنوان "ارتباط مبادله ژنتیکی و یاخته‌ای در ذرت" منتشر کرد؛ مقاله‌ای که اثبات کرد کرموزوم‌ها اساس ژنتیک را تشکیل می‌دهند. 

  مک کلینتاک به اعتبار آزمایش‌ها، آثار و نوشته‌هایش، در سال ۱۹۳۹ به سمت معاونت و در سال ۱۹۴۴ به ریاست "انجمن ژنتیک آمریکا" برگزیده شد. 

  در سال ۱۹۳۳ بورس تحقیقاتی "گوگنهایم" به او اعطا شد تا برای مطالعه و پژوهش به آلمان برود، اما چون نازیسم در آلمان سر بر آورد، مک کلینتاک از این بورس چشم پوشید و به آلمان نرفت. 

  او سپس به دانشگاه کورنل، محل تحصیلش، بازگشت و متوجه شد که این دانشگاه استاد زن استخدام نکرده است. بنیاد راکفلر هزینه تحقیق او در دانشگاه کورنل(۳۶-۱۹۳۴) را تامین کرد تا اینکه سرانجام در دانشگاه میسوری استخدام شد (۴۱-۱۹۳۶).

  مک کلینتاک در سال ۱۹۴۱ برای کار در آزمایشگاه کُلد اسپرینگ هاربر به لانگ آیلند در نیویورک رفت و باقی زندگی حرفه‌ای‌اش را در آن‌جا گذراند. 

  او در دهه ۱۹۴۰ از طریق مشاهده و آزمایش، همراه با دگرگونی رنگ‌آمیزی دانه‌های ذرت، کشف کرد که اطلاعات ژنتیکی ایستا نیست. این ناایستایی معنایی ندارد جز جهش ژنتیکی. 

 او با ردیابی دگرگونی رنگ در ذرت و استفاده از میکروسکوپ برای بررسی کروموزوم‌های بزرگ این گیاه، دو ژن را جدا کرد. مک کلینتاک این دو ژن را "عناصر کنترلی" نامید. این ژن‌ها، ژن‌هایی را که مسبب رنگیزش بودند، کنترل می‌کردند.  

 مک کلینتاک کشف کرد که عناصر کنترلی می‌توانند در راستای کروموزوم‌ها به مناطق متفاوتی بروند و این جابجایی‌ها، بر رفتار ژن‌های مجاور و نزدیک اثر می‌گذارند. او نتیجه گرفت که این عناصر جابجاشدنی، موجب جهش‌های جدید در رنگ یا ویژگی‌های دیگر می‌شوند. 

 در واقع او علت جهش‌های ژنتیکی را در گیاه ذرت کشف کرد؛ جهش‌هایی که موجب تغییر رنگ و اندازه و سایر خواص ذرت می‌شوند. 

 کار علمی مک کلینتاک جلوتر از زمانه‌اش بود و همین موجب شد که همکارانش به پژوهش او اهمیتی ندهند. این بی‌اعتنایی سبب سرخوردگی مک کلینتاک شد و او تصمیم گرفت نتایج سایر پژوهش‌هایش را منتشر نکند. همچنین از ایراد سخنرانی در مجامع علمی خودداری کرد. 

 با این حال مک کلینتاک پژوهش‌های علمی‌اش را ادامه داد. در دهه ۱۹۷۰ که زیست‌شناسان دریافتند DNA ماده‌ی ژنتیک است، تازه توانستند یافته‌های نخستین پژوهش‌های مک کلینتاک را تایید کنند. 

 مک کلینتاک در دهه‌های ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰، مکانیسم‌های تغییر ژنتیکی و نیز قوانین ژنتیکی را در پژوهش‌هایش درباره ذرت، نشان داده بود. سایر دانشمندان از اواخر دهه ۱۹۶۰ و در طول دهه ۱۹۷۰ یافته‌های علمی مک کلینتاک را درک و تایید کردند. 

 به تدریج جامعه علمی زیست‌شناسان بر نتایج سایر پژوهش‌های ژنتیکی مک کلینتاک نیز مهر تصویب زدند و تحقیقات علمی او کاملا شناخته و پذیرفته شدند. 

 به بیان ساده باید گفت مک کلینتاک ثابت کرد که ژن‌ها مسئول ویژگی‌های فیزیکی‌ موجودات زنده‌اند و بابت همین کشف مهم، که امروزه جزو الفبای اطلاعات عمومی شده، برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد. او نخستین زنی است که به تنهایی برنده‌ این جایزه شده. 

 باربارا مک کلینتاک در ۲ سپتامبر ۱۹۹۲ در نیویورک درگذشت.

 
 

 
 
 
برچسب ها: ژن
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
توضیحات سخنگوی قوه قضاییه در خصوص توقیف اموال محمد ساعدی‌نیا + فیلم توضیحات سخنگوی قوه قضاییه در خصوص توقیف اموال محمد ساعدی‌نیا + فیلم
سخنگوی قوه قضاییه بیان کرد: پرونده محمد ساعدی‌نیا به‌دلیل دعوت مردم به مشارکت در اغتشاش و حمایت از آشوبگران در دادگستری قم تشکیل و وی بازداشت شده است وی ادامه داد: اموال، املاک و سهام او شناسایی و توقیف شده و در صورت اثبات خسارت، جبران از محل اموال وی علاوه بر مجازات قانونی انجام می‌شود.
ملیکای ۲۲ ساله قربانی جنایت مسافربر، تکرار الهه حسین نژاد ملیکای ۲۲ ساله قربانی جنایت مسافربر، تکرار الهه حسین نژاد
معاون مبارزه با جرائم جنایی پلیس آگاهی تهران بزرگ از کشف جسد ملیکای ۲۲ ساله خبر داد که مفقودی او در راه بازگشت به خانه توسط خانواده‌اش اعلام شده بود.
بمباران مواضع داعش توسط جنگنده‌های اف-۱۶ عراق +ویدیو بمباران مواضع داعش توسط جنگنده‌های اف-۱۶ عراق +ویدیو
نیروی هوایی عراق با انجام چند حمله هوایی در بیابان‌های اطراف استان نینوا، تعدادی از عناصر گروه تروریستی داعش را هدف قرار داد و به هلاکت رساند.
ایران قهرمان فوتسال آسیا ۲۰۲۶ شد ایران قهرمان فوتسال آسیا ۲۰۲۶ شد
تیم ملی فوتسال ایران با پشت سر گذاشتن یکی از سخت‌ترین فینال های تاریخ و با برتری در ضربات پنالتی، برای چهاردهمین بار به عنوان قهرمانی جام ملتهای آسیا دست پیدا کرد.
آخرین خبر از نتایج مذاکرات ایران و آمریکا امروز جمعه ۱۷ بهمن آخرین خبر از نتایج مذاکرات ایران و آمریکا امروز جمعه ۱۷ بهمن
دور دیگری از مذاکرات ایران و آمریکا در روزهای آتی برگزار می‌شود
فیلم+ نشست خبری قبل از فینال آسیا، تسلیت شمسایی به مردم ایران فیلم+ نشست خبری قبل از فینال آسیا، تسلیت شمسایی به مردم ایران
بغض شمسایی در پایان نشست خبری ترکید و گفت: رفتار حرفه‌ای مجاب می‌کرد که در مسابقات آسیایی شرکت کنیم. تسلیت می‌گویم به مردم عزیز کشورم به خاطر اینکه داغدار هستند. برای ما اینجا فوتبال ارزش ندارد و چیزی که ارزش داشت این بود که در کنار هم بودیم و خواستیم از هم دفاع کنیم.
هشدار رسمی لیگ عربستان به اعتراض تاریخی رونالدو هشدار رسمی لیگ عربستان به اعتراض تاریخی رونالدو
رونالدو با امتناع از حضور در مسابقات، زنگ خطر را برای فوتبال عربستان به صدا درآورد؛ اقدامی که مستقیماً سیاست‌های نقل و انتقالاتی صندوق سرمایه‌گذاری عمومی را نشانه گرفته و واکنش تند لیگ را در پی داشته است.
برگزیده
بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی در خصوص پیش بینی غلط بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی در خصوص پیش بینی غلط
تصاویر لحظات بحث مجری تلوزیون با کارشناس هواشناسی بخش خبر صدا و سیما مجری تلویزیون گفت: آقای سرکرده پیش‌بینی شما درمورد بارش‌های هفتۀ گذشته درست از آب درنیامد.
موتورسواری بانوان آزاد شد! موتورسواری بانوان آزاد شد!
معاون امور خانواده و زنان ریاست‌جمهوری از نهایی شدن موضوع صدور گواهینامه موتورسواری برای زنان خبر داد.
فیلم+ اظهارات رئیس بیمارستان فارابی در مورد مجروحان چشمی ناآرامی‌های اخیر فیلم+ اظهارات رئیس بیمارستان فارابی در مورد مجروحان چشمی ناآرامی‌های اخیر
رئیس بیمارستان فارابی درباره مجروحان حوادث اخیر گفت: در مجموع، حدود ۱۰۰۰ بیمار مراجعه کرده‌اند که پارگی چشم داشتند و نیازمند عمل اورژانسی بودند. این آمار به جز پارگی پلک و بیمارانی است که در حال حاضر به عمل جراحی نیاز ندارند.
صفحه خبر بالای تصاویر