مخاطب۲۴- یک وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری میگوید: در ابتدا باید در نظر داشت تنبیه دانشآموزان در مدارس به دو دسته تقسیم میشود.
این وکیل میگوید: وقتی دانشآموز مرتکب تخلف شود و نسبت به وظایف خود کوتاهی کند، قطعا تنبیه خواهد شد. برای مثال طبق قانون، حضور به موقع در مدرسه وکلاس، خروج به موقع از مدرسه جز تکالیف دانشآموزان است که در صورت تخلف در این موارد چارهای جز تنبیه دانشآموز وجود ندارد.
وی میافزاید: ولی این تنبیه باید به صورت مجاز و در حدقانون باشد. بدین صورت که ابتدا با روشهای تربیتی و تشویقی رفتار او را اصلاح کنند و بعد از اینکه اصلاح نشد به یکی از روشهای زیردانشآموز را مورد تنبیه قرار دهند.
او ادامه میدهد: طبق ماده ۷۸ آییننامه اجرایی مدارس اگر دانشآموز ضوابط و مقررات مدرسه را رعایت نکند، باید با رعایت تناسب و در چارچوب نظام ترغیب تشویق تنبیه با روشهای زیر با آنان رفتار شود.
۱. تذکر و اخطار شفاهی بهطور خصوصی
۲. دعوت از ولی دانشآموز و توجیه جهت پیگیری موضوع
۳. اخطار کتبی و اطلاع به ولی دانشآموز
۴. تغییر کلاس در صورت وجود کلاسهای متعدد در یک پایه با اطلاع ولی دانش آموز
۵. اخراج موقت از مدرسه با اطلاع قبلی ولی دانشآموز حداکثر برای مدت سه روز و
۶. انتقال به مدرسه دیگر
در مورد بند آخر بند ۶ که شدیدترین نوع تنبیه است، اخراج دانشآموز باید به تأیید شورای مدرسه برسد و اداره آموزش و پرورش نیز با آن موافقت کند.
وی میگوید: طبق ماده ۸۱ آییننامه اجرایی مدارس، تنبیه بدنی دانشآموزان و سو رفتار با آنان به هر دلیل و تحت هر شرایطی ممنوع است و با متخلفین برابر قوانین و مقررات رفتار میشود. مدیر مدرسه باید همکاران خود را نسبت به امور انضباطی ممنوعیت تنبیه بدنی و سو رفتار با دانشآموزان آگاه کند.
وکیل پایه یک دادگستری میگوید: تنبیه غیرمجاز دانشآموزان توسط مدیر و یا کارمندان مدارس دارای ضمانت اجراهای کیفری و اداری است. یعنی اگر کارمند مدرسه، برای مثال معلم اقدامی خلاف قانون (تنبیه بدنی یا تنبیه غیرمجاز) انجام دهد. طبق ماده ۹قانون رسیدگی به تخلفات اداری، کارمند از جمله مدیر و معلم خطاکار است.