به گزارش سرویس اقتصادی مخاطب ۲۴ به نقل از اقتصاد انلاین؛ فرصتها و مزیتهای صنعت فولاد ایران
فاطمه حیدری؛ اما ادامه این روند در گرو سرمایه گذاری به موقع در توسعه تکنولوژی استخراج، بهره وری محصولات و همینطور توجه به افزایش در هزینه تولید و انرژی است. در ادامه به تحلیل بزرگترین مجتع تولید فولاد درکشور میپردازم.
بیشتر بخوانید: بازگشایی نماد سرخابیها مشخص شد
تاریخچه فولاد
۵ درصد از پوسته زمین را آهن تشکیل داده است که از سالیان دور در ساخت ادوات آهنی تا پل و ریل و سازههای ساختمانی امروزی به کار گرفته شده است. به دلیل اینکه آهن در مجاورت هوا، خاک و آب زنگ میزند و از بین میرود قدمت استفاده از آهن مشخص نیست، اما تاریخچه تولید آهن و فولاد به چند هزار سال پیش باز میگردد. اگر ترکیبات این فلز را بررسی کنیم، خواهیم دید که ترکیبات اصلی آن، آلیاژی از آهن و کربن است. فولاد یکی از بیشترین مواد تولید شده توسط انسان است و سالانه تقریباً بیش از ۱٫۶ میلیارد تن فولاد در سراسر جهان تولید میشود. فولاد پس از نفت خام دومین ماده پر مصرف در کشورهای مختلف جهان بوده است.
مراحل تولید
آهن بهصورت سنگهای معدنی در پوسته زمین یافت میشود برای تولید فولاد ابتدا سنگآهن از معادن استخراج شده و در کوره گرم و ذوب میشود و سپس ناخالصیهای آن از بین برده میشوند و به آن کربن اضافه میشود. پس از استخراج سنگآهن از معدن، تبدیل آن به کنستانتره، گندله، آهن اسفنجی، شمش و در نهایت محصولات فولادی انجام میشود. فولاد را با سوزاندن کربن آهن خام سفید، همجوش کردن آن با مقدار مشخصی از کربن و اندازهگیری سایر عنصرهای موجود در آن تولید میکنند. این فلز به دو شیوه ذوب در کوره بلند (تولید به روش اکسیژن) و یا با استفاده از کوره قوس الکتریکی تولید میشود.
سنگآهن
سنگآهن عنصری فلزی است که از پوسته زمین استخراج میشود. سنگآهن به تنهایی خیلی محکم نیست و به راحتی با اکسیژن ترکیب میشود برای ایجاد استحکام بیشتر با عناصری، چون نیکل ترکیب میکنند.
کنسانتره
کنسانتره پودری سیاه رنگ است که از سنگ آهن ایجاد میشود. از این محصول برای تولید گندله آهن، آهن اسفنجی، شمش وسایر محصولات استفاده میشود. از این محصول در صنایع مختلف مرتبط به ذوبآهن نیز استفاده میشود.
گندله
گندُله به معنای گلولههای تولید شده از نرمه سنگآهن و سایر مواد افزودنی است. گندله ماده اولیه برای تولید آهن خام است.
آهن اسفنجی
آهن اسفنجی محصول حاصل از احیای مستقیم گندله است. شکل ظاهری آن بهصورت قطعات کروی (گندله) متخلخل یا اسفنجگونه است که دلیل نامگذاری آن همین ظاهر اسفنجی این محصول است.
شمش
در شکل زیر نمونهای از شمش فولاد را مشاهده میکنید که شکل آن حمل و نقل را آسانتر میکند. معرفی سهم
شرکت فولاد مبارکه اصفهان در سال ۱۳۶۹ ثبت شد و از سال ۱۳۷۲ به بهره برداری رسیده است. این شرکت در سال ۱۳۸۵ با نماد «فولاد» در بورس اوراق بهادار پذیرفته شد. این شرکت در ۷۵ کیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان واقع شده است. محصولات تولیدی این شرکت کاربرد گستردهای در صنایعی از جمله خودروسازی و قطعهسازی، ساختمانی، کشتیسازی، لولههای انتقال سیالات، صنایع بستهبندی، صنایع لوازم خانگی و الکتریکی و صنایع لوله و پروفایل دارد. این شرکت از معدود فولاد سازان دارای زنجیره کامل از ابتدای معدن کاری سنگ آهن تا تولید فولاد است. ظرفیت تولید بیش از ۱۰ میلیون تن در سال شامل انواع محصولات فولادی تخت، گرم و سرد نوردیده، قلعاندود، گالوانیزه و رنگی است.
موضوع اصلی شرکت
موضوع اصلی فعالیت شرکت فولاد مبارکه شامل انجام هرگونه فعالیت تولیدی، معاملاتی و بازرگانی اعم از داخلی و خارجی، مشارکت و سرمایهگذاری در سایر شرکتها از طریق تأسیس یا خرید و تعهد سهام شرکتها و اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری از معادن فلزی و غیرفلزی موردنیاز صنعت فولاد از جمله استخراج سنگآهن، تولید سنگآهن، دانهبندی، کنسانتره و گندله است.
سهامداران عمده
فولاد مبارکه دارای ۲۹۳ میلیارد برگه سهم است که مالکیت عمده آن به صورت درصدی به شرح زیر است:
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ۱۷.۲ درصد
سهام عدالت (مالکیت روش مستقیم) ۱۰.۷۶ درصد
شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه ۱۰.۰۶ درصد
موسسه صندوق بازنشستگی کارکنان بانکها ۲.۲۸ درصد
بانک تجارت ۲.۴۹ درصد
شرکت سرمایه گذاری صدر تامین ۲.۴۱ درصد
سایرسهامداران حقوقی ۳۶.۵۷ درصد
محصولات شرکت
محصولات گرم: مصارف آن شامل لوله ساختمانی، لولههای انتقال سیالات، وسایل و ماشین آلات صنعتی، حمل و نقل سنگین و سبک، صنایع فلزی، مخازن و ظروف تحت فشار اسکلت فلزی سنگین است.
محصولات سرد: در خودروسازی، لوازم خانگی و مخازن و کانتینرهای حمل مایعات صنایع الکتریکی کاربرد دارند.
محصولات پوشش دار: در بسته بندی، صنایع الکتریکی و ساخت کانتینر مصرف میشوند
مقدار تولید و فروش
شرکت فولاد مبارکه دارای سه محصول اصلی با عناوین محصولات گرم، محصولات پوشش دار و محصولات سرد است. روند تولید و فروش فولاد مبارکه طی ۸ فصل گذشته در نمودار زیر قابل مشاهده است. این رکورد شکنی در تولید مربوط به تولید در ۳ ماههی منتهی به آذر سال جاری است. میانگین میزان تولید ماهانه در ۱۴ ماه اخیر ۶۰۰ هزار تن بوده است که پس از افت تولید در تابستان و پاییز، تولید در آذر ماه به روند صعودی بازگشته است و در ماه بهمن با افزایش چشمگیری بیش از ۷۰۰ هزار تن تولید داشته که عمده آن مربوط محصولات گرم است. تغیرات نرخ فروش
افزایش نرخ در محصولات این شرکت در سال گذشته صعودی بوده به طوری که قیمت محصولات گرم بیش از ۳ برابر افزایش یافته است. بررسی صورتهای مالی
افزایش در داراییها عمدتا مربوط به افزایش در موجودی مواد و کالا و دریافتنی تجاری است.
در بررسی صورت سود و زیان این شرکت با افزایش تولید و بهای تمام شده آن، سود خالص به مبلغ ۵۸۱۳۱ میلیارد تومان رسیده است که باعث جهش سود هر سهم به مبلغ ۱۹۸۴ ریال در پایان فصل سوم شده است. در خلاصه گزارش، شرکت فولاد مبارکه تثبیت روند صعودی در دارایی، حقوق صاحبان سهام، سود و زیان خالص و سود هر سهم را رقم زده است و همینطور جهش تولید در ماه اخیر بیان گر روند قابل اتکا در این نماد است.