افراد برای اسکان، ایجاد کسب و کار و بعضا برای حفظ پس اندازشان از آفات تورم، اقدام به خرید املاک می کنند؛ تنظیم و امضای قرارداد های ملکی مانند سایر معاملات بیع، تشریفات اداری را به دنبال داشته و همچنین متن آن باید در چارچوب قوانین کشور تنظیم گردد. هرگونه نقص در مفاد این قرارداد می تواند منافع فروشنده یا خریدار را زائل کند؛ از همین رو رایج ترین اشتباه های خرید ملک را بررسی می کنیم تا با آن ها آشنا شوید.
قراردادها به منظور حفظ منافع طرفین امضا می شوند؛ عقد معاملات ملکی نیز در همین راستا می باشد. قراردادهای مربوط به خرید و فروش واحدها و ساختمان ها، به دلایلی چون اشتغال در ملک در قالب مغازه یا مراکز خرید و اسکان اعضای خانواده است؛ گاهی اوقات نیز افراد برای سرمایه گذاری و پس انداز مبالغ بالا، به جای خرید طلا و گذاشتن پول در حساب های بانکی، به خرید ملک روی می آورند که در این صورت اموالشان از نوسانات اقتصادی و تورم ها در امان خواهد ماند.
برای جلوگیری از ضررهای احتمالی وارده به فروشنده یا خریدار باید پیش از تایید و تقبل هرگونه معامله، اطلاعات کافی در زمینه املاک کسب شود؛ لذا تحقیقات میدانی، مطالعه در زمینه امکانات و کیفیت ملک و شناسایی موارد حائز اهمیت برای ذکر در قرارداد بیع، توسط متقاضی الزامی است!
البته همچنان مشاوره با بنگاه های ملکی و استخدام وکیل ملکی که بر قوانین و فرآیند انتقال مالکیت تسلط دارند، پیشنهاد می شود، به ویژه برای اشخاصی که تمام دارایی شان را صرف خرید یا فروش می کنند. از همین رو اگر به دنبال لیست بهترین وکلای ملکی در رشت یا محل زندگیتان هستید، کلیک کنید تا با بهترین های حوزه وکالت آشنا شوید.
در این مقاله ضمن استناد به قوانین، به رایج ترین اشتباهات در خرید ملک می پردازیم که عبارتند از:
تحقیق درباره کیفیت ملک، از ابتدایی ترین اقدامات خریداران است؛ در واقع منظور جنس، کیفیت و برند مصالح ساختمانی بکار رفته حین بنای ساختمان می باشد. متاسفانه به دلیل سودجویی بعضی از سازنده ها و استفاده از کالای بی کیفیت، ملک پس از مدتی دچار نشست، خرابی های متعدد سیستم برق، آب، گاز و… می گردد و حتی گاهی ریزش ساختمان تلفات جانی را به بار می آورد!
فروشنده می تواند ادعای درجه یک بودن سیمان، گچ، آجر و… را کند، اما تایید صحت آن وظیفه خریدار است؛ اگر وی تخصص کافی برای کشف واقعیت را نداشته باشد، باید از مهندسین خبره درخواست کمک کند.
پیش از امضای قرارداد بیع باید از مهارت معمار داخلی و نقشه کش ساختمان نیز اطمینان حاصل شود؛ کوتاهی این اشخاص و ناظرین بر آنها در انجام وظایفشان، می تواند منجر به ایجاد قناسی در ملک گردد!
به زبان دیگر اگر نقشه کش دقت و مهارت کافی به خرج ندهد، ممکن است بخشی در ملک به وجود بیاید که علیرغم اضافه کردن به متراژ خانه، کاربردی نداشته باشد.
گاهی فروشنده به منظور گران فروشی، وجود یکسری امکانات روی ملک از جمله نورگیری مناسب، آسانسور، انباری، پارکینگ، استخر، باشگاه و… را وعده می دهد؛ نباید بدون تحقیق میدانی، از وجود این خدمات مطمئن شد.
لازم به ذکر است که تمام امکانات فوق باید همراه با متراژ و سایر ویژگی ها مربوط به آنها در قرارداد ذکر گردد تا مشکلی متوجه منافع فروشنده و خریدار نشود.
بعضی از محله ها به دلیل فاکتور هایی مثل سر و صدا، شلوغی، ترافیک راه ها، دسترسی به راه های اصلی، نزدیکی به ایستگاه های مترو و اتوبوس، دسترسی به مغازه ها، بیمارستان ها و سایر خدمات، گران تر یا ارزان تر می باشند؛ خریدار باید توجه داشته باشد که فروشنده یا مشاور املاک، قیمتی بیشتر از آنچه که مناسب ملکی در آن محل است، پیشنهاد نکند.
همچنین بدیهی است که قیمت ملک در بعضی از محله های به نام، گرانتر می باشد؛ مثلا خانه ای با متراژ و امکانات یکسان در مرکز شهر تهران، ارزان تر از خانه ای با همین ویژگی ها در محله فرشته است.
نام هر فرد با تجربه در زمینه شغلی خود، به مرور زمان بر سر زبان ها می افتد؛ حتی اگر سازنده ملک مورد نظرتان مشهور نیست، بهتر است سوابق کاری وی بررسی گردد، چراکه اگر فرد مهارت کافی نداشته باشد، علیرغم استفاده از مصالح درجه یک و با کیفیت، ساختمان مستحکمی بنا نخواهد شد.
بررسی نوع سند پیش از خرید ملک می تواند از وقوع کلاهبرداری های میلیاردی جلوگیری کند!
مالکان می توانند برای املاک تجاری و مسکونی شان سند رسمی یا غیررسمی ثبت کنند؛ در اسناد رسمی کدی تحت عنوان کد یکتا وجود دارد که افراد می توانند با استفاده از آن، آخرین صاحب ملک را شناسایی کنند. لیکن امکان استعلام گرفتن هویت مالک برای املاکی با سند قولنامه ای وجود ندارد؛ متاسفانه بعضی از سودجویان با استفاده از این ضعف اسناد غیر رسمی، یک ملک را به چندین متقاضی مختلف می فروشند. لذا برای مصون شدن از کلاهبرداری، بهتر است املاک دارای سند رسمی را خریداری کنید!
یکی دیگر از موارد حائز اهمیت پیش از پذیرفتن معامله ملکی، بررسی سال اتمام پروژه ساختمانی می باشد؛ چراکه هرچه خانه قدیمی تر باشد به تبع آن خانه نیز مستهلک تر شده و مقداری از ارزش خانه کاسته می شود. بی دقتی در این امر منجر به پرداخته شدن پول اضافه تر می گردد؛ اگر ملک سند رسمی ندارد، می توانید از یک متخصص درخواست کنید سن ساختمان را تخمین بزند.
ابتدا فروشنده قیمتی را پیشنهاد می کند؛ سپس خریدار باید تحت نظر وکلای ملکی و کارشناسان مجرب آن مبلغ را با در نظر داشتن تمام موارد فوق، بررسی کند. در نهایت طرفین باید بر سر ثمن (مبلغی برای خرید هر چیزی) به توافق برسند؛ قیمت ملک، تاریخ و شیوه مطالبه آن (چک، سفته، نقد) نیز باید در قرارداد ملکی ثبت گردد.
در نهایت وقتی تمام موارد فوق بررسی شدند، متقاضی از هرگونه اشتباهی ضمن معامله مصون گردید و طرفین به توافق رسیدند، باید قرارداد ملکی در چارچوب قوانین کشور تنظیم شود؛ اما امضای فوری این قرارداد اشتباهی بزرگ است!
اگر هنگام انجام معاملات ملکی، هریک از اشتباه های نامبرده را مرتکب شدید، توصیه می شود با یک وکیل کیفری مشورت کنید. وکلای کیفری در رابطه با مشکلات حقوقی که ممکن است در این مسیر برای شما پیش آید، آشنا هستند و می توانند بهترین راهکارها را به شما ارائه دهند تا بتوانید مشکل پیش آمده را پشت سر بگذارید. برای مشاهده لیست بهترین وکلای کیفری کلیک کنید.
نتیجه گیری
افراد به منظور اسکان در ملک، ایجاد کسب و کار و بعضی نیز برای مصون کردن درآمدشان از آفات تورم ها و نوسانات اقتصادی، اقدام به خرید املاک می کنند؛ برای اینکه قرارداد ملکی معتبر باشد، باید از قوانین کشور حین نگارش مفاد آن استفاده گردد که در این مقاله به بررسی موارد ضروری پرداختیم.