درست است که در دنیای مدرن پیش از ازدواج، جلسات آشنایی و مشاوره انجام می شود، لیکن این امر احتمال طلاق را از بین نمی برد؛ امروزه درصد قابل توجهی از پرونده های حقوقی موجود در دستگاه قضایی، مربوط به دادخواست های طلاق است. علاوه بر مراتب طلاق، بحث مالکیت اموال پس از جدایی نیز برای بسیاری از متقاضیان سوال برانگیز می باشد؛ در مقاله «قانون تقسیم اموال در طلاق به چه صورت است؟» مستند به مواد قانونی و تحت نظر کارشناسان مجرب، به پرتکرارترین پرسش ها پاسخ داده می شود.
ازدواج سنت پیامبر است و طرفین با نیت خیر اقدام به تشکیل خانواده می کنند، اما بروز اختلافات امری اجتناب ناپذیر است؛ اگر این درگیری ها تا حدی شدت بگیرد که در سلامت روان و جسم طرفین اختلال ایجاد کند، اقدامات قانونی لازم برای جدایی آغاز خواهد شد. پیش از آنکه توضیحات تکمیلی در این باره را بررسی کنیم، باید گفت می توانید برای پیگیری این پروسه، از خدمات یک وکیل حاذق مانند بهترین وکیل کرج، بهترین وکیل تهران و ... استفاده کنید. برای مشاهده لیست وکلا کلیک کنید.
ابتدا باید دادخواستی با مضمون طلاق، در مراجع ذیصلاح ثبت شود؛ در گذشته ثبت این دادخواست تنها به صورت حضوری در دفاتر خدمات قضایی امکان پذیر بوده، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، امکان ثبت دادخواست طلاق به صورت غیرحضوری از طریق سامانه تصمیم نیز وجود دارد.
زن و مرد یا وکلای آنها باید به صورت همزمان در جلسات دادگاه شرکت کنند و منتظر صدور حکم نهایی به دستور مقام قضایی شوند؛ فرآیند کلی در انواع طلاق بدین شکل می باشد. لازم به ذکر است که علیرغم شباهت در روند حقوقی صدور حکم طلاق، قوانین و مراحل تقسیم اموال بسته به نوع طلاق متفاوت است.
طلاق از دو جنبه قابل دسته بندی است:
1. انواع طلاق از جنبه امکان ازدواج مجدد
این گروه در دو نوع طلاق رجعی و بائن دسته بندی می شود؛ همانطور که از نامش آشکار است، در نوع اول، امکان رجوع و بازگشت طرفین به یکدیگر پس از جدایی، در زمان عده وجود دارد و در نوع دوم امکان عقد مجدد وجود ندارد.
2. انواع طلاق از جنبه هویت متقاضی
قانونگذار طلاق را بر اساس هویت متقاضی ثبت کننده دادخواست طلاق، در سه مورد دسته بندی می کند:
اگر زوج و زوجه هردو تمایل به جدایی داشته باشند، باید برای طلاق توافقی اقدام کنند؛ پیش از ثبت دادخواست مربوطه در مراجع قضایی، آنها باید بر سر موارد مهم مانند حضانت فرزندان، اموال مشترک، حقوق زوجه و… به توافقی برسند. سپس با تقدیم مدارک هویتی به دفتر خدمات قضایی و تکمیل فرم های مربوطه به صورت همزمان، دادخواست رسمی طلاق ثبت می شود.
در طلاق توافقی، وضعیت مالکیت اموال مشترک و غیر مشترک منقول یا غیر منقول (غیر قابل نقل و انتقال فیزیکی)، بر اساس مشورت و تصمیم زن و مرد مشخص می شود. به زبان دیگر مطالبه مهریه، نفقه و اجرت المثل زوجه که از هنگام عقد حق زن می باشد، حتمی نیست و پرداختن یا نپرداختن آن بر اساس توافق زوجین مشخص خواهد شد.
لازم است ابتدا مفهوم حق طلاق توصیف شود؛ دارنده این حق می تواند بدون ارائه دلیل موجه و بدون رضایت همسرش، قانونا دادخواست طلاق را در مراجع قضایی ثبت کند. در قانون کشور، این حق طبیعتا برای مرد می باشد، مگر آنکه ضمن وکالتنامه ای به دیگری واگذار شود؛ مردی که مالک حق طلاق است می تواند با مراجعه حضوری یا غیر حضوری، دادخواست طلاقش را ثبت کند.
اگر با بررسی مدارک ارائه شده به دادگاه، قاضی بدین نتیجه برسد که دلیل شوهر برای طلاق دادن همسرش محکمه پسند است، زن تنها می تواند حقوق ضمن نکاح یعنی مهریه، نفقه، اجرت المثل و سهم خویش از حساب های بانکی و اموال مشترک را از مرد مطالبه کند؛ اعتیاد زوجه به انواع مواد مخدر، ترک خانواده، ترک وظایف مادری و همسری برای مدت زمان طولانی و… می تواند دلیل موجهی برای طلاق دادن همسر باشد.
برعکس اگر مرد به دلیل امیال شخصی اقدام به گرفتن طلاق کند، باید نصفی از اموالش را به همسر سابقش واگذار کند؛ البته توجه داشته باشید که عمل تقسیم تنها بر روی اموالی اجرا می شود که پس از ازدواج به دست آمده است. باید متذکر شد در برخی شرایط، حتی در صورت موجه بودن دلیل شوهر برای ثبت طلاق، زن می تواند مالک نیمی از اموال شوهر شود:
اگر تحقق طلاق به واسطه وکالت طلاق یا اثبات شروط عسر و حرج باشد، فقط حقوق شرعی و قانونی ضمن عقد زوجه یعنی مهریه، نفقه و اجرت المثل قابل مطالبه است؛ البته در صورت تعهد به شروط دوازده گانه ضمن ازدواج، حتی اگر طلاق به دو روش مذکور صورت بگیرد، نصف اموال شوهر که پس از نکاح به دست آمده، به زن واگذار خواهد شد. در سایت مستر وکیل، وکلای حرفه ای معرفی شده اند که می توانید با کمک آن ها در رابطه با قوانین و این مسائل اطلاعات لازم را بدست آورید.
کلام آخر
در طلاق توافقی، تقسیمات اموال بر اساس تصمیم زن و شوهر صورت می گیرد. در صورت ثبت طلاق از طرف شوهر بدون دلیل محکمه پسند، مالکیت نیمی از اموال وی که پس از ازدواج به دست آورده، به زوجه واگذار می شود و در غیر این صورت فقط مهریه، نفقه و اجرت المثل قابل مطالبه است. در طلاق از طرف زن نیز تنها سه حق مذکور زوجه، حین طلاق قابل مطالبه می باشد مگر آنکه زوجین به شروط دوازده گانه ضمن ازدواج پایبند بوده باشند.