کد خبر: ۴۲۰۴۸
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳:۴۸

قانون تقسیم اموال در طلاق به چه صورت است؟

بحث مالکیت اموال پس از جدایی برای بسیاری از متقاضیان سوال برانگیز می باشد؛ در مقاله «قانون تقسیم اموال در طلاق به چه صورت است؟» مستند به مواد قانونی و تحت نظر کارشناسان مجرب، به پرتکرارترین پرسش ها پاسخ داده می شود.

قانون تقسیم اموال در طلاق به چه صورت است؟

درست است که در دنیای مدرن پیش از ازدواج، جلسات آشنایی و مشاوره انجام می شود، لیکن این امر احتمال طلاق را از بین نمی برد؛ امروزه درصد قابل توجهی از پرونده های حقوقی موجود در دستگاه قضایی، مربوط به دادخواست های طلاق است. علاوه بر مراتب طلاق، بحث مالکیت اموال پس از جدایی نیز برای بسیاری از متقاضیان سوال برانگیز می باشد؛ در مقاله «قانون تقسیم اموال در طلاق به چه صورت است؟» مستند به مواد قانونی و تحت نظر کارشناسان مجرب، به پرتکرارترین پرسش ها پاسخ داده می شود.

مراحل حقوقی و قانون تقسیم اموال در طلاق

ازدواج سنت پیامبر است و طرفین با نیت خیر اقدام به تشکیل خانواده می کنند، اما بروز اختلافات امری اجتناب ناپذیر است؛ اگر این درگیری ها تا حدی شدت بگیرد که در سلامت روان و جسم طرفین اختلال ایجاد کند، اقدامات قانونی لازم برای جدایی آغاز خواهد شد. پیش از آنکه توضیحات تکمیلی در این باره را بررسی کنیم، باید گفت می توانید برای پیگیری این پروسه، از خدمات یک وکیل حاذق مانند بهترین وکیل کرج، بهترین وکیل تهران و ... استفاده کنید. برای مشاهده لیست وکلا کلیک کنید.

ابتدا باید دادخواستی با مضمون طلاق، در مراجع ذیصلاح ثبت شود؛ در گذشته ثبت این دادخواست تنها به صورت حضوری در دفاتر خدمات قضایی امکان پذیر بوده، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، امکان ثبت دادخواست طلاق به صورت غیرحضوری از طریق سامانه تصمیم نیز وجود دارد.

زن و مرد یا وکلای آنها باید به صورت همزمان در جلسات دادگاه شرکت کنند و منتظر صدور حکم نهایی به دستور مقام قضایی شوند؛ فرآیند کلی در انواع طلاق بدین شکل می‌ باشد. لازم به ذکر است که علیرغم شباهت در روند حقوقی صدور حکم طلاق، قوانین و مراحل تقسیم اموال بسته به نوع طلاق متفاوت است.

انواع طلاق و قوانین مربوط به آن

طلاق از دو جنبه قابل دسته بندی است:

1. انواع طلاق از جنبه امکان ازدواج مجدد

این گروه در دو نوع طلاق رجعی و بائن دسته بندی می شود؛ همانطور که از نامش آشکار است، در نوع ا‌‌ول، امکان رجوع و بازگشت طرفین به یکدیگر پس از جدایی، در زمان عده وجود دارد و در نوع دوم امکان عقد مجدد وجود ندارد.

2. انواع طلاق از جنبه هویت متقاضی

قانونگذار طلاق را بر اساس هویت متقاضی ثبت کننده دادخواست طلاق، در سه مورد دسته بندی می کند:

الف) دادخواست طلاق از طرف زوجین یا طلاق توافقی

اگر زوج و زوجه هردو تمایل به جدایی داشته باشند، باید برای طلاق توافقی اقدام کنند؛ پیش از ثبت دادخواست مربوطه در مراجع قضایی، آنها باید بر سر موارد مهم مانند حضانت فرزندان، اموال مشترک، حقوق زوجه و… به توافقی برسند. سپس با تقدیم مدارک هویتی به دفتر خدمات قضایی و تکمیل فرم های مربوطه به صورت همزمان، دادخواست رسمی طلاق ثبت می شود.

قانون تقسیم اموال در طلاق توافقی

در طلاق توافقی، وضعیت مالکیت اموال مشترک و غیر مشترک منقول یا غیر منقول (غیر قابل نقل و انتقال فیزیکی)، بر اساس مشورت و تصمیم زن و مرد مشخص می شود. به زبان دیگر مطالبه مهریه، نفقه و اجرت المثل زوجه که از هنگام عقد حق زن می باشد، حتمی نیست و پرداختن یا نپرداختن آن بر اساس توافق زوجین مشخص خواهد شد.

ب) دادخواست طلاق از طرف زوج

لازم است ابتدا مفهوم حق طلاق توصیف شود؛ دارنده این حق می تواند بدون ارائه دلیل موجه و بدون رضایت همسرش، قانونا دادخواست طلاق را در مراجع قضایی ثبت کند. در قانون کشور، این حق طبیعتا برای مرد می باشد، مگر آنکه ضمن وکالتنامه ای به دیگری واگذار شود؛ مردی که مالک حق طلاق است می تواند با مراجعه حضوری یا غیر حضوری، دادخواست طلاقش را ثبت کند.

قانون تقسیم اموال در طلاق به چه صورت است؟

قانون تقسیم اموال در طلاق از طرف زوج

اگر با بررسی مدارک ارائه شده به دادگاه، قاضی بدین نتیجه برسد که دلیل شوهر برای طلاق دادن همسرش محکمه پسند است، زن تنها می تواند حقوق ضمن نکاح یعنی مهریه، نفقه، اجرت المثل و سهم خویش از حساب های بانکی و اموال مشترک را از مرد مطالبه کند؛ اعتیاد زوجه به انواع مواد مخدر، ترک خانواده، ترک وظایف مادری و همسری برای مدت زمان طولانی و… می تواند دلیل موجهی برای طلاق دادن همسر باشد.

برعکس اگر مرد به دلیل امیال شخصی اقدام به گرفتن طلاق کند، باید نصفی از اموالش را به همسر سابقش واگذار کند؛ البته توجه داشته باشید که عمل تقسیم تنها بر روی اموالی اجرا می شود که پس‌ از ازدواج به دست آمده است. باید متذکر شد در برخی شرایط، حتی در صورت موجه بودن دلیل شوهر برای ثبت طلاق، زن می تواند مالک نیمی از اموال شوهر شود:

  • زوجین علاوه بر تعهد به یکدیگر حین جاری شدن صیغه عقد، می توانند به شروط دوازده گانه ضمن ازدواج نیز متعهد شوند؛ یکی از مصادیق این شروط، تقسیم مساوی اموال در صورت بروز طلاق می باشد!
  • اگر زوجه وکالت طلاق را داشته باشد می تواند بدون مدرک و رضایت شوهر، دادخواست طلاق را ثبت کند؛ این بدان معناست که حقوق مذکور، از مرد سلب می شود.
  • روش دیگر برای طلاق از سمت زوجه، اثبات شرایط عسر و حرج می باشد؛ به زبان دیگر، اگر طی زندگی مشترک سختی و مشقت شدیدی بر زن وارد شود، وی می تواند دادخواست طلاق را ثبت کند.
  • از مهمترین این مصادیق، می توان به ترک زندگی خانوادگی به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در یکسال، اعتیاد شدید به الکل یا مواد مخدر و… اشاره کرد.
  • اگر زن و مرد به شروط دوازده گانه ضمن ازدواج پایبند باشند، نقض هر کدام از مصادیق آن از طرف شوهر، می تواند امکان ثبت دادخواست طلاق را برای زوجه فراهم کند؛ عقد دائم یا موقت زن دیگر، سوءرفتار و… جزو اين شروط مى باشد.

قانون تقسیم اموال در طلاق به چه صورت است؟

قانون تقسیم اموال‌ در طلاق از سمت زوجه

اگر تحقق طلاق به واسطه وکالت طلاق یا اثبات شروط عسر و حرج باشد، فقط حقوق شرعی و قانونی ضمن عقد زوجه یعنی مهریه، نفقه و اجرت المثل قابل مطالبه است؛ البته در صورت تعهد به شروط دوازده گانه ضمن ازدواج، حتی اگر طلاق به دو روش مذکور صورت بگیرد، نصف اموال شوهر که پس از نکاح به دست آمده، به زن واگذار خواهد شد. در سایت مستر وکیل، وکلای حرفه ای معرفی شده اند که می توانید با کمک آن ها در رابطه با قوانین و این مسائل اطلاعات لازم را بدست آورید.

کلام آخر

در طلاق توافقی، تقسیمات اموال بر اساس تصمیم زن و شوهر صورت می گیرد. در صورت ثبت طلاق از طرف شوهر بدون دلیل محکمه پسند، مالکیت نیمی از اموال وی که پس از ازدواج به دست آورده، به زوجه واگذار می شود و در غیر این صورت فقط مهریه، نفقه و اجرت المثل قابل مطالبه است. در طلاق از طرف زن نیز تنها سه حق مذکور زوجه، حین طلاق قابل مطالبه می باشد مگر آنکه زوجین به شروط دوازده گانه ضمن ازدواج پایبند بوده باشند.

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
آخرین گمانه ها از لیست کابینه مسعود پزشکیان title
با نزدیک شدن به روزهای اعلام اسامی کابینه دوره چهاردهم ریاست جمهوری، بازار گمانه زنی ها پیرامون افراد و اسامی آنها، داغ‌تر شده است
ویدیو| رژه کاروان ایران در مراسم المپیک ۲۰۲۴ پاریس title
رژه کاروان ایران بر روی رود سِن در مراسم افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس را ببینید.
توییت مجری خانم صداو سیما از بی‌سلیقگی در انتخاب لباس المپیکی‌ها! title
به بهانه انتشار تصاویر لباس المپیک ایران؛ این چند تا تصویر رو ببینیم. لباس تیم های مغولستان؛، هائیتی؛ قراقستان و سریلانکا که جزییاتی از پوشش سنتی یا طرحی مربوط به هنر و تاریخ کشورشون دارن.
خواسته‌ی علی نصیریان از پزشکیان چه بود؟ title
علی نصیریان در دیدار فعالان ستاد مرکزی پزشکیان با وی، گفت: من از رییس جمهور منتخب استدعا دارم نسبت به فرهنگ و هنر لطف بیشتری داشته باشند.
بازیگر خانم ایرانی در ۵۷ سالگی! title
عاطفه رضوی، بازیگر مشهور سینما و تلویزیون عکس جدیدی از خود در اینستاگرام منتشر کرد.
درویش و تیشرت ۲۰ میلیون تومانی! title
سعید راد بازیگر مطرح سینمای ایران در سن ۸۰ سالگی دارفانی را وداع گفت. این بازیگر که از طرفداران قدیمی پرسپولیس بود، همواره در تمرینات این تیم حضور پیدا می‌کرد و بار‌ها هم برای تماشای بازی تیم محبوبش به استادیوم آزادی می‌رفت.
کودک آزار‌ها در فضای مجازی هم مشغول آسیب و آزار هستند! title
فضای مجازی، رادیکالیسم در کنترل فضای مجازی و دسترسی به فیلترشکن‌هایی که مردم مجبورند استفاده کنند، در این مدت شکل جدیدی از کودک‌آزاری را نمایش داده است.
برگزیده
آخرین گمانه ها از لیست کابینه مسعود پزشکیان title
با نزدیک شدن به روزهای اعلام اسامی کابینه دوره چهاردهم ریاست جمهوری، بازار گمانه زنی ها پیرامون افراد و اسامی آنها، داغ‌تر شده است
تدابیر امنیتی شدید در آستانه افتتاحیه title
نیرو‌های امنیتی بسیار زیادی در اطراف محل برگزاری مراسم افتتاحیه بازی‌های المپیک ۲۰۲۴ پاریس حضور دارند
کشور را با اختلاف و دعوا نمی‌توان اداره کرد title
رئیس‌جمهور منتخب گفت: کشور را با اختلاف و دعوا نمی‌توان اداره کرد و باید دست به دست هم دهیم تا پاسخگوی مردم باشیم.
المپیکی ۱۵ ساله ایران با اسلحه ۲۰ هزار یورویی در جستجوی طلا title
کوچکترین عضو کاروان ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس می‌گوید همه تلاشش را می‌کند تا مدال طلای المپیک را بر گردن آویزد
پیش بینی بورس امروز ۲۷ تیر ۱۴۰۳ title
ارزش معاملات خرد سهام در دو روز ابتدایی هفته در سطح پایینی قرار گرفت. روز شنبه ارزش معاملات خرد سهام ۲ هزار و ۹۷۹ میلیارد تومان بود و روز یکشنبه با رشد اندک ۴ درصدی به ۳ هزار و ۱۰۶ میلیارد تومان رسید. ناظران مشکل کمبود برق صنایع را یکی از عوامل اصلی ریزش بازار و افت معاملات می‌دانند. مشکلی که با گرم‌تر شدن هوا در دو هفته اخیر جدی‌تر شد و با خبر قطع برق شرکت سایپا و تعطیلی خط تولید شرکت فولاد ارفع به سرتیتر اخبار رسانه‌ها رسید.
پزشکیان: بدون حمایت مردم نمی‌توان اقدامی انجام داد title
رئیس جمهور منتخب گفت: اگر مردم نخبگان کارشناسان تولید کنندگان صنعتگران، مذهبیان، فرهنگیان، عشایر، کشاورزان و همه اقشار مردم نباشند امکان ندارد که بتوانم به تنهایی کاری را انجام دهم.