به گزارش سرویس اجتماعی مخاطب ۲۴ به نقل از بیتوته، مدیریت درد بیانگر کنترل، کاهش و رفع درد در بدن بیمار است. هدف اصلی مدیریت درد بازیابی عملکرد بهینه و استقلال بیمار به وسیله کاهش احساس درد میباشد. روشهای مختلفی اعم از طب سوزنی، فیزیوتراپی، دارو درمانی و بیوالکتریک در مدیریت درد تأثیر مثبت ایجاد میکنند. انسان در مراحل مختلف زندگی متحمل دردهای متعددی میشود. شکل گیری درد نشان از وجود یک بیماری یا یک خطر برای بدن دارد. درد یک مشکل پیچیده پزشکی محسوب میشود که تأثیر بسزایی در عملکرد جسم و روح دارد. هدف اصلی مدیریت درد بازیابی عملکرد بهینه و استقلال بیمار به وسیله کاهش احساس درد می باشد. روش های مختلفی اعم از طب سوزنی، فیزیوتراپی، دارو درمانی و بیوالکتریک در مدیریت درد تأثیر مثبت ایجاد می کنند.
به طور کلی درد در دو شکل حاد و مزمن وجود دارد. در اکثر موارد درد حاد به صورت ناگهانی تحت تأثیر عوامل گوناگون شکل میگیرد. متداولترین علت شکل گیری درد حاد از عفونت، جراحی و شکستگی استخوان ناشی میشود.
عدم تسکین درد حاد در بازه زمانی طولانی به درد مزمن مبدل میشود. دردهای مزمن عمدتا فاقد درمان مناسب هستند و از اختلالت کمر، آرتریت، میگرن، درد سرطان، درد گردن و کمر، درد عصبی نشأت میگیرند.
درد مزمن به موجب پایداری در کیفیت زندگی بیمار تأثیر منفی میگذارد.
بهتر است بدانید روند درمان درد حاد نسبت به درد مزمن آسانتر است. واکنش درد حاد به دارو بسیار خوب است. این نوع درد برای درمان نیازمند چند روز الی چند هفته است.
این در حالی است که درد مزمن در خصوص درمان نیازمند تزریق و تجویز دارو است. جالب است بدانید طول اثر داروهای درد مزمن کوتاه مدت میباشد.
هدف اصلی مدیریت درد بازیابی عملکرد بهینه و استقلال بیمار به وسیله کاهش احساس درد است.
تجربه درد در بدن هر فرد به یک شکل بروز پیدا کند. علاوه بر این واکنش بیماران نسبت به یکدیگر در برابر درد متمایز است. پاسخی که هر فرد به درد میدهد تحت تأثیر سه عامل نوع درد، شدت درد و محل درد قرار دارد.
نوع درد بیانگر عامل شکل گیری احساس درد اعم از سوزش، فرو رونده، مبهم و تیز است.
شدت درد نیز شامل طیف خفیف، معمولی، شدید و خیلی شدید میشود.
شایان توجه است در درک درد عوامل مختلفی نظیر سن، نژاد، جنسیت، ژنتیک، زمینههای روانی، افسردگی، اضطراب، نوع جراحی، فاکتورهای اجتماعی و فرهنگ دخیل هستند.
روشهای مختلف مدیریت درد
مدیریت درد حاکی از کنترل، کاهش و رفع درد در بدن بیمار دارد.
بیمار در مدیریت درد نقش چشمگیری ایفا میکند. در واقع بیمار میتواند با توجه به روشهای کاهش شدت درد، زندگی با درد و کاهش اثرات درد بر زندگی روزمره زمینه را برای کنترل آن مهیا سازد.
به طور مثال کنترل دردهای مزمن علاوه بر نیاز به مصرف دارو، مستلزم پیروی از روشهای مختلف کاهش درد اعم از طب مکمل، درمانهای مکانیکال اعم از ماساژ، حمام، تغییرات رفتاری، تکنیکهای آرام سازی و روشهای تهاجمی نظیر تزریق نخاعی و عضلانی است.
در اکثر موارد در راستای کاهش عوارض جانبی و کنترل درد، روشهای ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرند؛ لذا احتمال توصیه جراحی برای تسکین دردهای مزمن وجود دارد.
به موجب مکانیسمهای مختلف ضایعه درد روشهای مدیریت آن متغیر است. مکانیسم درد شامل درد فیزیولوژی، دردهای التهابی، دردهای نوروپاتیک، دردهای التهابی و نوروپاتیک میشود.
در ادامه روشهای مدیریت درد را بیان میکنیم:
• پیروی از رژیم غذایی مناسب
• درمان بیوالکتریک
• درمان با تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست
• ورزش درمانی
• ماساژ درمانی
• دارو درمانی و کنترل بیمار به وسیله بی حسی و تزریق در نقاط ماشهای
• فیزیوتراپی
• طب سوزنی
• درمانهای جسمی- ذهنی
• درمان روحی- روانی
• درمانهای گیاهی
مهمترین روشهای مدیریت درد
درمان بیوالکتریک
درمان به وسیله بیوالکتریک یک روش درمان موقتی محسوب میشود. بیوالکتریک قادر است انتقال پیام عصبی درد به سمت مغز را مسدود سازد و سبب تحریک ترشح هورمون اندروفین گردد. ماده اندروفین در کاهش احساس درد نقش بسزایی ایفا میکند.
ضرورت دارد درمان بیوالکتریک به عنوان بخشی از درمان و مدیریت مورد استفاده قرار بگیرد. مدیریت درد به روش بیوالکتریک در کاهش دردهای مزمن و حاد اعم از نوروپاتی دیابتی، درد کمر، درد عضلانی و آتریت کاربرد دارد. بهتر است بدانید درمان بیوالکتریک قادر است بالغ بر ۵۰ درصد از نیاز به مصرف مسکن را کاهش دهد.
دارو درمانی متخصص مدیریت کننده درد بر اساس شدت بیماری به تجویز مسکن میپردازد. به طور مثال زمانی که شدت درد خفیف است احتمال میرود میزان درد با مصرف داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی نظیر ناپروکسن و ایبوپروفن درمان گردد. این قبیل داروها در کاهش دردهای عضلانی اعم از تورم و التهاب مفید واقع هستند.
بهتر است بدانید با وجود تأثیر مثبتی که داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی در کاهش درد ایفا میکنند، مصرف بی رویه از این نوع دارو خطر سکته مغزی، حمله قلبی و خونریزی گوارشی را افزایش میدهد.
ورزش درمانی
یکی از روشهای مدیریت درد ورزش درمانی است. بدن با انجام فعالیتهایی نظیر ورزشهای هوازی، قدرتی، پیاده روی و نرمش به ترشح هورمون اندروفین میپردازد و زمینه را برای کاهش درد مهیا میکند.
درمانهای جسمی- ذهنی
درمانهای جسمی و ذهنی مشمول طیف گستردهای از روشهای آرامش بخشی اعم از یوگا، مدیتیشن، هیپنوتیزم و بیوفیدبک میشود. به عبارتی دیگر در روش درمانی جسمی- ذهنی در خصوص تغییر عملکرد ذهن و نشانههای جسمانی از تکنیکهای آرامش بخشی استفاده میشود.
طب سوزنی یکی از شاخههای طب سنتی چین، طب سوزنی است. در طب سوزنی به وسیله نوعی سوزنهای مخصوص زمینه برای تحریک اعصاب فراهم میشود. در این روش سوزن در نزدیکی اعصاب درد قرار میگیرد و به وسیله تحریک عصب سبب شکل گیری درد مبم در عضلات میگردد. عضله تحریک شده با ارسال پیام به سیستم عصبی سبب ترشح اندروفین میشود.
طب سوزنی در خصوص کاهش و مدیریت درد بیماریهای شکل دهنده درد نظیر آرتروز، دردهای عضلانی، کمر درد، سندروم تونل کارپال، دردهای قاعدگی، فیبرومیالژی و آرنج تنیس بازان مورد استفاده قرار میگیرد.
مزیتهای مدیریت درد
• عدم فراهم شدن زمینه برای تبدیل درد حاد به درد مزمن
• کاهش میزان رنج و درد بیمار
• کاهش عوارض تنفسی
• کاهش احتمال شکل گیری عوارض ناشی از بیماری اعم از عفونت، ذات الریه و ترومبوز وریدهای عمقی
• افزایش دامنه حرکت بیمار
• کسب رضایت بیمار