مخاطب ۲۴- محسن اسلامی دبیر و سخنگوی ستاد انتخابات کشور طی سخنانی درباره آخرین اخبار پیرامون مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی بیان کرد: فعالیت ستاد انتخابات وزارت کشور برای برگزاری مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز ۲۱ اردیبهشت ماه بهصورت منسجم و هماهنگ با ۱۵ استان کشور شدت گرفته است.
* زمان برگزاری انتخابات
وی با اشاره به برگزاری مطلوب انتخابات در ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲ عنوان کرد: عطف به ماده ۱۰ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی هر داوطلبی باید یکپنجمِ آرای صحیح را کسب کند تا در مرحله اول منتخب آرای ملت برای حضور در مجلس شورای اسلامی باشد و بر این اساس و بر پایه شمارش آرای مأخوذه در انتخابات ۱۱ اسفند پارسال نظر به اینکه در ۲۲ حوزه انتخابی نامزدان نتوانستند حدنصاب آرای مأخوذه را کسب کنند، ۹۰ نفر از آنان برای ۴۵ کرسی از ۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی و بنا بر قانون در مرحله دوم به رقابت خواهند پرداخت.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور با اشاره به برخی مناسبتها از جمله عید فطر و برگزاری کنکور سراسری گفت: زمان برگزاری انتخابات مرحله دوم با هماهنگی وزارت کشور و شورای محترم نگهبان مشخص شد که بنا بر هماهنگیهای انجامشده روز ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ بهطور رسمی برای اخذ آرا از مردم اعلام شده است.
* حوزههای انتخاباتی مرحله دوم
اسلامی ۲۲ حوزه انتخابیه را برای مرحله دوم انتخابات مجلس بهشرح زیر اعلام کرد: «تبریز، آذرشهر و اسکو»، «شبستر»، «میانه»، «پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز مغان»، «سمیرم»، «لنجان»، «کرج، اشتهارد و فردیس»، «تهران، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس»، «مشهد و کلات»، «بیرجند، درمیان، خوسف»، «آبادان»، «رامهرمز و رامشیر»، «خدابنده»، «زنجان و طارم»، «شیراز و زرقان»، «مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد»، «کرمانشاه»، «گنبدکاووس»، «خرمآباد و چگنی»، «قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی» و «ملایر» که در ۱۵ استان کشور قرار دارند.
وی افزود: در مرحله نخست انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی که در ۱۱ اسفند برگزار شد با هماهنگی شورای نگهبان در چهار حوزه اخذ رأی بهصورت الکترونیکی انجام شد. در مرحله دوم از شورای نگهبان درخواست شد که در حوزههای انتخابی که بیش از یک نماینده از آن حوزه برای مرحله دوم باقی ماندهاند و دارای تعدد کرسی است؛ انتخابات بهصورت الکترونیک برگزار شود.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور تصریح کرد: با موافقت شورای نگهبان و براساس این شاخص شاهد برگزاری انتخابات ۲۱ اردیبهشت ماه جاری در تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرمآباد، قائمشهر و ملایر بهصورت الکترونیکی خواهیم بود. لازم به ذکر است در دو حوزه آبادان و ملایر در مرحله اول نیز انتخابات بهصورت الکترونیک برگزار شد.
اسلامی تصریح کرد: با روند موفق انتخابات الکترونیک میتوان این انتظار را داشت که انتخابات ریاستجمهوری سال آینده نیز بهصورت الکترونیکی در کشور برگزار شود.
* در شعب الکترونیکی تعرفه دستی وجود ندارد
وی در ادامه در رابطه با شعب دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: از آنجا که تعیین شعب براساس قانون بهعهده هیئتهای اجرایی است، طبق مکاتباتی که در این مورد با هیئتهای اجرایی و فرمانداران انجام شده است، هیئتهای اجرایی به این نظر رسیدند که در برخی از حوزهها شاهد کاهش شعب اخذ رأی باشیم که در مجموع کمتر از دو هزار شعبه نسبت به دور قبل از شعب انتخاباتی کاسته شد.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور اضافه کرد: برایناساس ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه در مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۱۵ استان و ۲۲ حوزه انتخابیه وجود خواهند داشت. لازم به ذکر است کاهش شعب اخذ رأی در تمامی انتخابات گذشته که شاهد دور دوم بودند، معمول بوده است.
اسلامی تصریح کرد: در شعبی که انتخابات بهصورت الکترونیکی برگزار میشود رأیگیری با تعرفه دستی انجام نخواهد شد و صندوق الکترونیکی در حکم تعرفه خواهد بود، با وجود این، در راستای پیشبینی موارد غیرمترقبه تعرفههای دستی در تمامی شعب از جمله شعب اخذ رأی الکترونیکی بارگذاری میشوند، همچنین ارسال ملزومات شعب تا پایان هفته جاری به اتمام خواهد رسید.
* زمان برگزاری انتخابات
وی تصریح کرد: بر اساس قانون، مرحله اول و دوم انتخابات تفاوتی در ساعات برگزاری ندارد. اخذ رأی رأس ساعت ۸ صبح روز جمعه ۲۱ اردیبهشتماه جاری شروع میشود و بهمدت ۱۰ ساعت ادامه خواهد داشت. زمان اخذ رأی با تشخیص ستاد انتخابات و وزیر محترم کشور قابل تمدید است که در این صورت توسط ستاد انتخابات کشور اطلاعرسانی خواهد شد.
* چهار مؤلفه راهبردی انتخابات
سخنگوی ستاد انتخابات کشور با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در ابتدای سال ۱۴۰۲ درباره چهار مؤلفه راهبردی انتخابات (امنیت ـ رقابت ـ سلامت و مشارکت) عنوان کرد: هم ستاد انتخابات و هم وزارت کشور بهطورکلی یک برنامهریزی اصولی در تحقق این چهار راهبرد داشتهاند و باید عنوان کرد مجموعه ارکان کشور در تحقق این چهار راهبرد به وزارت کشور کمک کردند. وزارت کشور بهعنوان متولی و برگزارکننده انتخابات توانست در تمامی شاخصهای چهارگانه کارنامه مطلوبی را بهجای بگذارد.
اسلامی افزود: در بحث امنیت رسانههای داخلی و بینالمللی شاهد بودند که هیچگونه چالش امنیتی را در دور اول انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری شاهد نبودیم، این امر نشاندهنده همکاری مجموعه ارکان امنیتی کل کشور با وزارت کشور بود.
وی گفت: ناظران شورای نگهبان صحت انتخابات را در حوزههای مختلف مورد تأیید قرار دادند و روند بسیار سالم و سلامت انتخابات مورد تأیید قرار گرفت. در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی بیش از ۷۰ درصد داوطلبان توسط شورای محترم نگهبان تأیید شدند که توانست فضای رقابتی را برای حضور تمامی گروهها و سلایق سیاسی پدید آورد، این امر در خروجی انتخابات یعنی نمایندگان منتخب مردم نیز قابل مشاهده است.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور ابراز کرد: در مورد مشارکت هم میتوان عنوان کرد با توجه به حضور بیش از ۲۵ میلیون نفر از واجدین شرایط که رقمی بیش از مشارکتکنندگان سال ۱۳۹۸ بود نمره قابلقبولی را باید برای مؤلفه مشارکت در انتخابات مرحله اول در سراسر کشور در نظر گرفت، بنابراین ما شاهد بودیم با توفیق الهی هر چهار مؤلفه تحقق یافته است و امیدواریم که در مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز این مؤلفهها محقق شوند.
* اعلام نتایج انتخابات
اسلامی با اشاره به تجربه مرحله اول انتخابات در حوزههای انتخاباتی الکترونیکی اظهار کرد: حدود یکساعت پس از اتمام رأیگیری ما قادر به اعلام نتایج خواهیم بود. در تهران نیز با توجه به رقابت ۳۲ نامزد، انتخابات بهصورت الکترونیکی برگزار خواهد شد و خروجی صندوقهای الکترونیکی سریع خواهد بود. خروجی این صندوقها در اختیار نماینده فرماندار و نماینده هیئت نظارت (تأیید ناظر و مجری) قرار میگیرد و وارد دستگاه احراز میشود و پس از آن دادههای دستگاه در ستاد انتخابات کشور قابل رؤیت است، ازاینرو فرآیندهای انتخابات و اخذ رأی طولانی نخواهد بود.
وی گفت: قابل پیشبینی است که تا ابتدای روز شنبه ۲۲ اردیبهشتماه پس از پایان اخذ رأیگیری، نتایج انتخابات مرحله دوم مجلس در ۱۵ استان با تایید هیئت نظارت برسد و بهطور رسمی اعلام شود.
* تبلیغات
سخنگوی ستاد انتخابات کشور عنوان کرد: نامزدان باید توجه داشته باشند که در این مرحله نیز شامل قوانین تبلیغات انتخاباتی خواهند بود.
اسلامی افزود: بر این اساس مانند مرحله پیشین سامانه شفافیت برقرار است و منابع دریافتی و هزینههای نامزدان باید در سامانه ثبت شوند، بر همین اساس پیامکهایی از ستاد انتخابات کشور برای ۹۰ نامزد انتخاباتی دور دوم ارسال شده است، همچنین بر اساس مذاکراتی که با صداوسیما انجام شده است مناظرههای انتخاباتی در استانهای مختلف پوشش داده میشود.
وی تصریح کرد: بازه تبلیغات از ساعت صفر بامداد ۱۳ اردیبهشتماه جاری شروع میشود و تا ۸ صبح روز ۲۰ اردیبهشت ادامه خواهد داشت.
* واجدین شرایط
سخنگوی ستاد انتخابات کشور در مورد واجدین شرایط شرکت در مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: واجدین شرایطی که در حوزه انتخاباتی که به مرحله دوم کشیده شده است؛ اگر در مرحله اول انتخابات شرکت کرده باشند فقط میتوانند در همان حوزه رأی دهند، اما افرادی که در مرحله اول انتخابات رأی ندادهاند میتوانند در هر کدام از حوزههای ۲۲ گانه شرکت کنند.
اسلامی افزود: بازه سنی برای شرکت در انتخابات ۱۸ سال است و بنابراین افراد متولد پیش از ۱۳۸۵/۲/۲۱ میتوانند در انتخابات روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ماه شرکت کنند.
وی همچنین گفت: تشخیص اینکه افراد در مرحله اول در چه حوزهای رأی دادهاند از طریق دستگاه احراز هویت و سیستمهای موجود در شعب اخذ رأی انجام میگیرد.
* اجلاسیههای مجلس دوازدهم و مجلس خبرگان رهبری
سخنگوی ستاد انتخابات کشور با تأکید بر اجرای دقیق زمانبندی مراحل مختلف انتخابات، اضافه کرد: وزارت کشور اهتمام ویژه دارد تا انشاءالله ملت شریف ایران اسلامی شاهد برگزاری اجلاسیه ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری در روز اول خردادماه و برگزاری اجلاسیه دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز هفتم خرداد ماه امسال باشند.