کد خبر: ۳۹۳۷۳
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۵

کنکوری‌ها مراقب استرس‌های مصنوعی باشند

فرصتی تا کنکور ۱۴۰۳ نمانده است. این روز‌ها بسیاری از دانش‌آموزان کنکوری در حال زدن تست‌های آخر و مرور نکته‌های طلایی هستند. روزانه با مشاور کنکور خود جلسه می‌گذارند و درباره دغدغه‌ها و ترس‌هایشان صحبت می‌کنند و به دنبال پاسخی برای این سؤال هستند: «اگه کنکور قبول نشم چی؟»

مخاطب ۲۴- فرصتی تا کنکور ۱۴۰۳ نمانده است. این روز‌ها بسیاری از دانش‌آموزان کنکوری در حال زدن تست‌های آخر و مرور نکته‌های طلایی هستند. روزانه با مشاور کنکور خود جلسه می‌گذارند و درباره دغدغه‌ها و ترس‌هایشان صحبت می‌کنند و به دنبال پاسخی برای این سؤال هستند: «اگه کنکور قبول نشم چی؟»
مدام جزواتش را ورق می‌زند و با استرس می‌گوید: «وای فرمولارو یادم نمیاد. من این درسارو بار‌ها خونده بودم، نکنه سر جلسه کنکورم مثل الان چیزی یادم نیاد. میترسم کنکورمو گند بزنم. اگه کنکور قبول نشم چی؟! و...»
چیزی تا کنکور ۱۴۰۳ نمانده است. این روز‌ها بسیاری از دانش‌آموزان کنکوری در حال زدن تست‌های آخر و مرور نکته‌های طلایی هستند. روزانه با مشاور کنکور خود جلسه می‌گذارند و درباره دغدغه‌ها و ترس‌هایشان صحبت می‌کنند. کنکور تبدیل به خواب و خوراک این روزهایشان شده و مدام دلشوره‌های تست‌های نزده‌شان را دارند. البته ناگفته نماند که استاد‌های هر درس هم با مهم جلوه دادن درسشان نمک به زخم دانش‌آموزان پاشیده و با یادآوری اهمیت ضریب درسشان در کنکور به بچه‌ها می‌گویند: «اگه این درسو بالای ۸۰ بزنید قطعا توی یکی از دانشگاه‌های دولتی یه رشته خوب قبول میشد، در غیر این صورت دانشگاه تورقوزآباد هم به زور قوبل میشید. پس تمام تمرکزتونو برای این درس بذارید...»
البته چشم دوختن والدین هم به نتیجه کنکور فرزندشان در ایجاد این استرس‌ها بی‌تأثیر نیست. اما چرا مقوله کنکور برای دانش‌آموز به این اندازه ترسناک و وحشت‌آور است؟ آیا این استرس‌ها واقعی است؟ استرس چه آسیبی به رتبه کنکور دانش‌آموزان خواهد زد؟ برای مهار استرس کنکور چه باید کرد؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها با علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس و روان‌شناس اجتماعی به گفتگو نشسته‌ایم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید:
چرا کنکور برای دانش‌آموزان ترسناک است؟
استرس کنکور در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ و ماقبل از آن یک استرس واقعی بود؛ زیرا نسبت داوطلبان کنکور در آن زمان به نسبت صندلی‌های دانشگاهی بسیار زیاد و امکان قبول شدن افراد در دانشگاه بسیار پایین بود و رقابت بسیار سنگین، نزدیک و حساسی در بین شرکت‌کنندگان وجود داشت. در حالی که مدرک دانشگاهی هم در ساختن آینده افراد بسیار مؤثر بود.
در نتیجه استرس بچه‌های کنکوری در آن زمان یک استرس واقعی بود؛ اما متأسفانه به مرور زمان آموزشگاه‌های علمی آزاد و آموزشگاه‌های کنکور که بعد‌ها تحت عنوان مافیای کنکور از آن‌ها یاد شد، بر مسئله کنکور تسلط پیدا کردند. آن‌ها فضا را در مدارس به سمت و سویی بردند تا به وسیله افزایش استرس در دانش‌آموزان کنکوری، بچه‌ها را وادار به بیشتر درس خواندن کنند.

بیشتر بخوانید

آیا استرس کنکور در قرن ۱۴۰۰ واقعی است؟
در دهه حال حاضر بخشی از استرس کنکور، تصنعی و ساختگی است که توسط اولیای مدرسه، معلمین، معلم‌های خصوصی آموزشگاه‌های آزاد کنکور و خانواده‌ها به بچه‌ها تلقین شده و به یک امر نهادینه تبدیل شده است.
امروزه با افزایش صندلی‌های دانشگاه‌ها «که در حال حاضر نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار صندلی دانشگاهی داریم، اما تعداد کنکوری‌های ما به یک میلیون نفر هم نمی‌رسند» دیگر آن استرس و اضطراب سابق برای قبولی در کنکور، جای خودش را به قبول شدن در رشته‌های مهمتر و دانشگاه‌های بهتر داده است و این استرس شامل اکثر افراد نمی‌شود؛ بنابراین این استرس از چند جهت به میزان خیلی زیادی تصنعی و دروغین است و هرفردی که اراده کند می‌تواند در یک دانشگاهی ثبت نام کرده و در رشته‌ای درس بخواند.
چرا امروزه استرس دانش‌آموزان کنکوری مصنوعی است؟
زیرا تعداد رشته‌هایی که بر سر آن رقابت وجود دارد «مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و ... در دانشگاه‌های دولتی» کم است. همچنین این رشته‌ها در دانشگاه‌های آزاد بسیار گران بوده و به همین دلیل در مواردی داوطلب به اندازه کافی ندارند. نکته دوم این است که با وضعیت اقتصادی کشور، با تعداد زیادی از فارغ‌التحصیلان بدون شغل مواجه هستیم. درنتیجه جذابیت تحصیلات دانشگاهی برای رده‌های تحصیلی پایین‌تر، کاهش پیدا کرده است؛ بنابراین در بسیاری از افراد این استرس و اضطراب به معنای سابق وجود ندارد و اگر استرسی هم در بچه‌ها وجود داشته باشد واقعی نیست.
بچه‌ها برای مهار استرس چه کاری باید انجام دهند؟
بچه‌هایی که استرس دارند باید بدانند که رقابت امروزه مانند سال‌های گذشته نیست و اگر فردی کمی مطالعه و برنامه داشته باشد به راحتی می‌تواند در دانشگاهی که مدنظر دارد در یک سری از رشته‌های معمولی ادامه تحصیل دهد.
روش دیگر مدیریت استرس و اضطراب این است که اصلاً نباید با استرس جنگید! بلکه باید آن را مدیریت کرد. مدیریت کردن استرس و اضطراب روش‌های خاصی دارد که در روان‌شناسی شناخته شده و در مدارس جزو وظایف مشاورها، معلم‌ها و اولیای مدرسه است که این مسئله را به دانش‌آموز‌ها تفهیم کنند.
گفتنی است که یکی از مهمترین منابع ایجادکننده استرس در دانش‌آموزان، پدر و مادر‌ها هستند. در بعضی از موارد به قدری والدین برای کنکور فرزندشان استرس دارند که انگاری دارند سکته می‌کنند. در نتیجه وظیفه انجمن اولیا و مربیان این است که از طریق مدرسه والدین را دعوت و با آن‌ها صحبت کنند تا هم استرس خودشان را کنترل کنند و هم یاد بگیرند که این استرس را به بچه‌ها منتقل نکنند.
روش دیگر مهار استرس این است که معلمین در کلاس درس برای اینکه صرفاً درسشان را مهم جلوه دهند استرس را به بچه‌ها منتقل نکنند و برای دانش‌آموزان جا بیندازند که کار‌های خوبی که تمام توانمندی‌های دانش‌آموزان به آن یک جلسه کنکور ختم نمی‌شود. این مسئله در کاهش استرس بسیار نقش دارد.
برای مهار استرس «روز کنکور» چه باید کرد؟
اساسا مدیریت و کنترل استرس در هرزمینه‌ای از جمله استرس کنکور یک مهارت است که باید از قبل آموخته شود تا دانش‌آموز و یا فردی که قرار است آزمون دهد بتواند از آن مهارت‌ها استفاده کند. تمرکز بر نکات مثبت، انجام شیوه‌های تنفسی «نفس کشیدن‌های دیافراگمی به شدت در کنترل استرس مؤثر است»، دوری جستن از افکار منفی و... از جمله روش‌های مهار کنکور استرس است.
یکی از دیگر روش‌های برای کاهش استرس در روز کنکور و یا امتحان این است که افراد تحت نظر یک پزشک متخصص و یا روانپزشک از دارو‌های ضد استرس و ضد اضطراب استفاده کنند. مجموعه این مسائل می‌تواند زمینه را برای مهار استرس کنکور فراهم کند. اما من معتقد هستم که امروزه داشتن استرس برای کنکور یک کار سازمان یافته است و صرفا یک مسئله فردی نیست و آموزش و پرورش می‌تواند برای از مهار و از بین بردن این استرس نقش‌آفرینی کند. زیرا هم می‌تواند خانواده‌ها را توجیح کند و هم دانش‌آموزان را.
آیا مصرف ریتالین در افزایش تمرکز و نتیجه کنکور تأثیر دارد؟
ریتالین یک داروی اعتیادآور است که در روز‌های ابتدایی مصرف، سطح بالایی از تمرکز فرد را افزایش می‌دهد؛ اما هرچقدر که فرد مصرف کننده جلوتر می‌رود به دلیل وابسته‌تر شدن به این دارو از اثربخش بودن آن کاسته شده و کارایی لازم را ندارد. گفتنی است که ریتالین جزو دارو‌هایی است که به راحتی با نسخه هر پزشکی در هر داروخانه‌ای پیدا نمی‌شود، اما متأسفانه بچه‌ها از طریق بازار آزاد این دارو را تهیه کرده و به صورت سرخود مصرف می‌کنند.
بچه‌ها نباید هیچ دارویی به ویژه ریتالین که معروف به قرص شب امتحان است را بدون مشورت با روانپزشک «نه پزشک عمومی» استفاده کنند، زیرا به دلیل وابستگی‌هایی که ایجاد می‌کند، نتیجه معکوس می‌دهد. دستگاه تعلیم و تربیت باید این مسائل را برای دانش‌آموز‌ها توضیح دهد.
بسیاری از مشاوران کنکور می‌گویند که دو روز قبل از کنکور نباید بچه‌ها درس بخوانند، آیا واقعا این مسئله
بچه‌ها باید حداقل ۲۴ ساعت قبل از کنکور همه کتاب‌ها را کنار بگذارند؛ زیرا هرچیزی که قرار بوده یادبگیرند، یادگرفته‌اند. کسانی که تا لحظه آخر و در پشت در‌های سالن کنکور هم درحال مطالعه هستند، به شدت تمرکزشان بهم ریخته و خسته می‌شوند؛ بنابراین بچه‌ها باید یکی دو روز قبل از کنکور به اندازه کافی استراحت کنند و تغذیه مناسب داشته باشند. این مسئله در افزایش تمرکز و مهار استرس کنکور بسیار نقش آفرین است.

برچسب ها: کنکور
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
آخرین گمانه ها از لیست کابینه مسعود پزشکیان title
با نزدیک شدن به روزهای اعلام اسامی کابینه دوره چهاردهم ریاست جمهوری، بازار گمانه زنی ها پیرامون افراد و اسامی آنها، داغ‌تر شده است
ویدیو| رژه کاروان ایران در مراسم المپیک ۲۰۲۴ پاریس title
رژه کاروان ایران بر روی رود سِن در مراسم افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس را ببینید.
توییت مجری خانم صداو سیما از بی‌سلیقگی در انتخاب لباس المپیکی‌ها! title
به بهانه انتشار تصاویر لباس المپیک ایران؛ این چند تا تصویر رو ببینیم. لباس تیم های مغولستان؛، هائیتی؛ قراقستان و سریلانکا که جزییاتی از پوشش سنتی یا طرحی مربوط به هنر و تاریخ کشورشون دارن.
خواسته‌ی علی نصیریان از پزشکیان چه بود؟ title
علی نصیریان در دیدار فعالان ستاد مرکزی پزشکیان با وی، گفت: من از رییس جمهور منتخب استدعا دارم نسبت به فرهنگ و هنر لطف بیشتری داشته باشند.
بازیگر خانم ایرانی در ۵۷ سالگی! title
عاطفه رضوی، بازیگر مشهور سینما و تلویزیون عکس جدیدی از خود در اینستاگرام منتشر کرد.
درویش و تیشرت ۲۰ میلیون تومانی! title
سعید راد بازیگر مطرح سینمای ایران در سن ۸۰ سالگی دارفانی را وداع گفت. این بازیگر که از طرفداران قدیمی پرسپولیس بود، همواره در تمرینات این تیم حضور پیدا می‌کرد و بار‌ها هم برای تماشای بازی تیم محبوبش به استادیوم آزادی می‌رفت.
کودک آزار‌ها در فضای مجازی هم مشغول آسیب و آزار هستند! title
فضای مجازی، رادیکالیسم در کنترل فضای مجازی و دسترسی به فیلترشکن‌هایی که مردم مجبورند استفاده کنند، در این مدت شکل جدیدی از کودک‌آزاری را نمایش داده است.
برگزیده
آخرین گمانه ها از لیست کابینه مسعود پزشکیان title
با نزدیک شدن به روزهای اعلام اسامی کابینه دوره چهاردهم ریاست جمهوری، بازار گمانه زنی ها پیرامون افراد و اسامی آنها، داغ‌تر شده است
تدابیر امنیتی شدید در آستانه افتتاحیه title
نیرو‌های امنیتی بسیار زیادی در اطراف محل برگزاری مراسم افتتاحیه بازی‌های المپیک ۲۰۲۴ پاریس حضور دارند
کشور را با اختلاف و دعوا نمی‌توان اداره کرد title
رئیس‌جمهور منتخب گفت: کشور را با اختلاف و دعوا نمی‌توان اداره کرد و باید دست به دست هم دهیم تا پاسخگوی مردم باشیم.
المپیکی ۱۵ ساله ایران با اسلحه ۲۰ هزار یورویی در جستجوی طلا title
کوچکترین عضو کاروان ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس می‌گوید همه تلاشش را می‌کند تا مدال طلای المپیک را بر گردن آویزد
پیش بینی بورس امروز ۲۷ تیر ۱۴۰۳ title
ارزش معاملات خرد سهام در دو روز ابتدایی هفته در سطح پایینی قرار گرفت. روز شنبه ارزش معاملات خرد سهام ۲ هزار و ۹۷۹ میلیارد تومان بود و روز یکشنبه با رشد اندک ۴ درصدی به ۳ هزار و ۱۰۶ میلیارد تومان رسید. ناظران مشکل کمبود برق صنایع را یکی از عوامل اصلی ریزش بازار و افت معاملات می‌دانند. مشکلی که با گرم‌تر شدن هوا در دو هفته اخیر جدی‌تر شد و با خبر قطع برق شرکت سایپا و تعطیلی خط تولید شرکت فولاد ارفع به سرتیتر اخبار رسانه‌ها رسید.
پزشکیان: بدون حمایت مردم نمی‌توان اقدامی انجام داد title
رئیس جمهور منتخب گفت: اگر مردم نخبگان کارشناسان تولید کنندگان صنعتگران، مذهبیان، فرهنگیان، عشایر، کشاورزان و همه اقشار مردم نباشند امکان ندارد که بتوانم به تنهایی کاری را انجام دهم.