حقوق معلمان بر اساس لایحه رتبهبندی معلمان که در مجلس تصویب شد، باید چهار تا هشت میلیون تومان افزایش یابد. حالا وزیر آموزشوپرورش گفته: «۲۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای رتبهبندی در سال آینده در نظر گرفته شده است، اما نیاز بیشتری دارد.»
مخاطب ۲۴- سالها بود که نظام رتبهبندی معلمان بلاتکلیف بود و سرانجام در ۲۴ آذرماه در مجلس تصویب شد، اما در همین ابتدای راه وزیر آموزشوپرورش کمبود بودجه برای اجرای رتبهبندی را مطرح کرده است. ماجرا چیست؟
بارها معلمان برای تصویب و اجرایی شدن نظام رتبهبندی معلمان در شهرها مختلف تجمع و اعتراض داشتند. مانع اصلی برای تصویب نشدن لایحه رتبهبندی کمبود بودجه بود. نمایندگان مجلس این لایحه را با اختصاص بودجه ۲۵ هزار میلیارد تومانی تصویب کردند. اما چقدر امکان اجرایی شدن آن با این بودجه وجود دارد؟
کسری بودجه دولت برای اجرای رتبهبندی
پیشتر منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش مجلس گفته بود ۷۳۰ هزار معلم شامل طرح رتبهبندی معلمان میشوند. همچنین او گفته بود با اجرایی شدن لایحه رتبهبندی، حقوق معلمان از چهار تا هشت میلیون تومان افزایش مییابد.
او همچنین گفته بود حقوق معلمان باید هشت میلیون و ۸۰ هزار تومان و حداکثر کمی بیش از ۱۶ میلیون تومان باشد.
از سوی دیگر افزایش حقوق لحاظ شده در این طرح قرار است از ابتدای مهرماه برای معلمان لحاظ شود؛ بنابراین تنها برای ۶ ماهه دوم سال و برای ۷۳۰ هزار معلم اگر چهار میلیون افزایش حقوق در نظر بگیریم حدود ۱۷ هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان میشود.
به عبارتی بودجه اختصاص داده شده برای اجرای لایحه رتبهبندی کفاف افزایش حقوق معلمان در سال ۱۴۰۰ را میدهد. در صورتی که پیشتر مجید نصیرایی، نماینده مجلس در این مورد به تجارتنیوز گفته بود: «اختصاص ۲۵ هزار میلیارد تومان برای رتبهبندی معلمان شامل سال ۱۴۰۱ هم میشود.»
اگر هم افزایش حقوق هشت میلیون تومانی را در نظر بگیریم حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان برای اجرای لایحه رتبهبندی معلمان لازم است. این به معنای این است که دولت برای اجرای آن ۱۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد. آن هم فقط برای افزایش حقوق معلمان در سال ۱۴۰۰٫.
آموزشوپرورش از کسری بودجه مزمن رنج برده
دیروز هم یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش با اشاره به بودجه وزارت آموزش و پرورش در لایحه بودجه ۱۴۰۱ گفت: «به نظر میآید باتوجه به بودجهای که برای سال آینده بسته شده، در ابتدا کسری آنچنانی نداشته باشیم؛ ولی مطمئن باشید در بین راه مصوباتی را خواهیم داشت که با کسری مواجه خواهیم شد.»
نوری گفت: «۲۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای رتبهبندی در سال آینده در یکی از ردیفها درنظر گرفته شده است، اما اینکه آیا برای مصوبه مجلس که اکنون در شورای نگهبان است کافیست یا خیر، به نظر ما نیاز بیشتری دارد و پیشنهاد نمایندگان در مجلس نیز این است که این بودجه را به اندازه نیازی که ما داریم ارتقاء دهند.»
او همچنین گفته وزارت آموزش و پرورش همواره از درصدی کسری بودجه مزمن رنج میبرده است.
بودجه وزارت آموزشوپرورش در لایحه بودجه ۱۴۰۱نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد افزایش داشت. این درحالی است که بودجه وزارت ارتباطات ۱۳۴ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
منبع: تجارت نیوز