کد خبر: ۳۴۳۳۸
تاریخ انتشار: ۰۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۰
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس خبر داد که از ۱۴ تالاب این استان، ۶ تالاب به طور کامل خشک شده‌اند. از میان این تالاب‌های خشک‌شده نیز، پنج تالاب در زیرمجموعه حمایت کنوانسیون بین‌المللی رامسر قرار داشتند و جزو تالاب‌های بزرگ و بین‌المللی به شمار می‌رفت.

مخاطب 24- البته عطا پورشیرزاد، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس، بارندگی را عامل اصلی این اتفاق معرفی کرده و می‌گوید: «تقریبا در دو دهه اخیر، آمار بارندگی فارس کمتر از حد نرمال بوده که این امر موجب خشکی گسترده در سطح استان شده است. طبیعی است که رودخانه‌های دائمی و تالاب‌های فارس نیز از اثرات این بی‌بارشی در امان نمانده‌اند، به نحوی که تقریبا همه تالاب‌های استان یا به کلی خشک شده‌اند یا آسیب‌های شدیدی به آن‌ها وارد شده است.»

پیش از این و طی یک ماه گذشته، گزارش‌هایی نیز از وضعیت بحرانی تالاب مهارلو در استان فارس منتشر شده بود. بر اساس این گزارش‌ها، پساب صنایع و فاضلاب شهری بدون هیچ مانعی به این تالاب سرازیر شده و اکنون باعث آلودگی ۱۰۰ درصدی نمک‌های استخراجی از این دریاچه شده است. از سوی دیگر، وجود چاه‌های زراعی در مناطق شمالی و جنوبی این تالاب به خشک شدن چشمه‌های طبیعی اطراف تالاب منجر شده است.

او مساحت کلی ۱۴ تالاب استان فارس را حدود ۲۰۹ هزار هکتار عنوان کرد و گفت: «از این ۱۴ تالاب، شش تالاب در حال حاضر به طور کامل خشک هستند. دو تالاب از شش تالاب خشک‌شده یعنی پریشان و کافتر که روزگاری از تالاب‌های آب شیرین و منشا حیات و رونق منطقه بودند، به‌شدت خشک شده‌اند؛ به گونه‌ای که در شرایط موجود و با مدیریت‌های سرزمینی فعلی نمی‌توان به احیا و حیات دوباره آن‌ها امید داشت.»

استفاده بی‌حساب از منابع آب زیرزمینی از طرف آبفا تایید شده و از سوی دیگر، به صورت غیرقانونی نیز این منابع مورد استفاده قرار می‌گیرد. چندی پیش اعلام شده بود که در برخی استان‌ها استفاده شرکت آبفا نیز از منابع آب زیرزمینی چند برابر شده است. استفاده بیش از اندازه از منابع آب زیرزمینی باعث خشکی تالاب‌ها و همچنین فرونشست زمین می‌شود.

اکنون که دولت نظارتی بر نحوه مصرف از آب‌های زیرزمینی ندارد و خودش نیز به صورت بی‌رویه از آن استفاده می‌کند، بارندگی و شرایط جوی را عامل فرونشست‌ها و خشکی تالاب‌ها می‌داند. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان می‌گوید که پیش‌بینی بارندگی در پاییز امسال که گمان می‌رفت بیشتر از حد نرمال باشد، محقق نشده است و اینگونه این بار باد و باران به کمک مدیریت ضعیف دولت‌ها در حوزه محیط زیست نیامد و باعث خشکی مهم‌ترین تالاب‌های ایران و فرونشست آن‌ها شد.

این فرونشست‌ها البته به همین جا ختم نخواهد شد و خشکی تالاب‌های فوق فرونشست‌های سریالی را به همراه خواهد داشت. با این اتفاق، کانون‌های گرد و غبار و طوفان‌های نمکی در اطراف تالاب‌ها شکل خواهد گرفت. در تالاب‌های بختگان و پریشان بیشتر از باقی تالاب‌ها این خطر حس می‌شود.

از سوی دیگر، مدیرکل حفاظت از محیط زیست فارس، چندان امیدی به احیای تالاب‌های خشک‌شده ندارد و فقط امیدوار است که روند تخریبی کاهش یابد و تالاب‌های آسیب‌دیده‌ای که هنوز جان و رمقی دارند، احیا شوند.

بخش قابل توجهی از تالاب‌ها نیز پیش از خشکی کامل به محلی برای تخلیه فاضلاب و زباله تبدیل می‌شوند. با این اقدام، زیست‌بوم و سلامت منطقه با خطری جدی‌تر از خشکی روبرو شده و جان انسان‌ها و حیوانات با سرعت بیشتری در خطر می‌افتد.

تالاب میقان در استان مرکزی یکی از همین تالاب‌ها است. روستا‌های اطراف این تالاب به‌دلیل پساب‌های یک تسفیه‌خانه و شرکت املاح معدنی با مشکلات بسیاری مواجه‌اند. اعظم مبارکی، دهیار روستای مبارک‌آباد که در اطراف این تالاب قرار دارد، در گفتگو با روزنامه «پیام ما» گفت: «ما در پنج کیلومتری اراک هستیم و حالا شهرک ناصری و الهیه اراک هم از پشه‌هایی که در روستای ما هست، دارند. ما بار‌ها به مسئولان گفتیم فکری کنند، در غیر این‌صورت، تا دو-سه سال آینده پشه‌ها کل شهر اراک را خواهند گرفت. تصفیه‌خانه‌ها در نقاط مختلف وجود دارند، پساب آن‌ها چه می‌شود؟ چرا در منطقه ما فقط این اتفاق افتاده؟ پساب تصفیه‌خانه بدون رعایت هیچ استانداردی به‌عنوان حقابۀ تالاب میقان به آنجا ریخته می‌شود و نتیجه هم رشد نی‌ها در تالاب است. نی‌هایی که پشه‌ها در کنار آن‌ها تخم‌ریزی می‌کنند و حالا سال‌ها است هجوم آن‌ها زندگی برای محلی‌ها باقی نگذاشته.»

هم‌زمان، فعالان محیط‌زیست در مورد پروژه حفر ۳۲ چاه نفت دیگر در قلب هورالعظیم و خشکاندن بخش‌های باقی‌مانده این تالاب به‌دلیل پیامد‌های آن و تشدید بحران ریزگرد‌ها و بی‌آبی استان خوزستان هشدار دادند. از سوی دیگر، ۲۵ تالاب اصلی ایران در شرایط بحرانی و ۲۲۶ تالاب نیز در شرایط حساس قرار دارند.

هامون به‌عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین تالاب‌های ایران نیز در حال حاضر تبدیل به کانون گردوغبار شده است. دریاچه هامون به علت تامین نشدن حقابه ایران در طی سال‌های گذشته به خشکی رسیده است. گفته می‌شود که ۱۰۰ سد بر روی رودخانه‌های منتهی به هامون در افغانستان ایجاد شده و تالاب هامون ۱۰۰ درصد خشک شده است. در ۱۹ سال اخیر هیچ‌گاه تالاب هامون به‌طور کامل آبگیری نشده است.

 

منبع: ایسنا

برچسب ها: تالاب
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
با ۴ میلیارد تومان در این مناطق تهران خانه بخرید title
اگر قصد خرید خانه در تهران را دارید و حداکثر بودجه شما ۴ میلیارد تومان است، این گزارش را از دست ندهید.
واکنش مورینیو به رابطه مربی سپاهان و شیدا مقصودلو title
سردار آزمون در گفتگو با یکی از رسانه‌ها خاطره جالبی از مورینیو تعریف کرد.
شیدا مقصودلو کیست؟ title
در ادامه بیوگرافی شیدا مقصودلو، بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون و همسر خارجی اش ژوزه مورایس، مورد بررسی قرار خواهد گرفت، پس با ما همراه باشید.
انهدام باند خواهر و برادری سرقت در تهران title
رئیس پلیس پیشگیری تهران بزرگ از انهدام باند چهارنفره‌ای که به سرکردگی یک خواهر و برادر اقدام به قاپ‌زنی و سرقت موتورسیکلت در نقاط مختلف تهران کرده بودند، خبر داد.
بالاخره هر روز قهوه بخوریم یا نه؟ title
اگر شما یکی از افرادی هستید که هر روز قهوه می‌نوشید و به این فکر می‌کنید که این عادت چه بلایی سر بدن شما می‌آورد، به خواندن ادامه دهید تا در مورد این موضوع مهم بیشتر بدانید.
آیا واقعاً مهم است که به کدام سمت بخوابیم؟ title
هر یک از ما برای خواب به شکل و مدل خاص خود عادت داریم. آیا واقعاً مهم است که به کدام سمت بخوابیم؟ آیا دلایل علمی در این زمینه وجود دارد؟
حرارت تلفن همراه موجب ناباروری مردان می‌شود؟ title
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: حرارت تلفن همراه موجب ناباروری در مردان می‌شود.
برگزیده
سازمان هواپیمایی کشوری: در ایران جت شخصی نداریم title
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: به طور کلی ما در ایران جت شخصی نداریم. در زمینه نخریدن جت شخصی، تقریبا کسی را نداریم که خریده باشد.
پیام تبریک رئیسی به مناسبت قهرمانی تیم ملی فوتسال در آسیا title
رئیس جمهور در پیامی با تبریک قهرمانی تیم ملی فوتسال کشورمان در آسیا تصریح کرد: از یکایک اعضای تیم ملی، مربیان، کادر فنی و سایر تلاشگران حوزه ورزش کشور برای کسب این عنوان ارزشمند، قدردانی می­‌نمایم.
صهیونیست‌ها دست از پا خطا کنند وضعیت متفاوت خواهد بود title
رئیس‌جمهور گفت: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند و تعرضی به خاک مقدس ایران کند، وضعیت متفاوت خواهد بود و معلوم نیست دیگر چیزی از این رژیم باقی بماند.
تقویت همکاری‌های قوای مسلح ایران و پاکستان عامل صلح و ثبات است title
فرمانده ارتش پاکستان در حاشیه سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور به دیدار آیت الله رئیسی رفت.